İçeriğe atla

Kinebalu Millî Parkı

Kinebalu Parkı
UNESCO Dünya Mirası
Konum Malezya
KriterDoğal: ix, x
Referans1012
Tescil2000 (24. oturum)
BölgeAsya-Pasifik

Malezya'nın ilk millî parklarından biri olan ve 1964 yılında kurulan Kinabalu Parkı (Malayca: Taman Kinabalu), UNESCO tarafından Aralık 2000'da "seçkin evrensel değerleri" ve 326 kuş ve yaklaşık 100 memeli türü[1] ve 110'dan fazla kara salyangoz türü de dahil olmak üzere, 4.500'den fazla flora ve fauna türü ile dünyadaki biyolojik alanlar içinde en önemli kültürel değerlerden birini gösterdiği için Malezya'nın ilk Dünya Mirası olarak listelenmiştir.[2]

Doğu Malezya'da yer alan Sabah'ın batı kıyısında yer alan park, Borneo'daki en yüksek dağ olan 4.095 metre yüksekliğindeki Kinabalu Dağı çevresinde 754 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır.

Park, Sabah ve Malezya'nın en popüler turistik yerlerinden biridir. 1967'de 987.653 ziyaretçi ve 43.430 dağcı Park'ı ziyaret etmiştir.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Chilling out in a tropical destination 23 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Jakarta Post, 12 Haziran 2011.
  2. ^ Liew, T.S., M. Schilthuizen & M. Lakim, 2017. The determinants of land snail diversity along a tropical elevational gradient: insularity, geometry and niches. Journal of Biogeography, 37: 1071-1078

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nemrut Dağı</span> Adıyaman ilindeki Kahta ilçesi yakınlarında Ankar dağları civarında bir dag

Nemrut Dağı, Türkiye'nin Adıyaman ilinde yer alan 2.150 metre yüksekliğinde bir dağdır. Adıyaman'ın Kahta ilçesinde yer alan Nemrut Dağı, Ankar Dağları civarında Toros dağ silsilesinde bulunur. 1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Nemrut Dağı, 1988 yılında tesis edilen Nemrut Dağı Millî Parkı ile korumaya alınmıştır. Nemrut Dağı Kültür rotası Adıyaman merkezde bulunan Perre Antik Kenti ile başlayıp sonrasında Kahta ilçesinde bulunan Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü ve Kanyonu, Komagene Medeniyeti'nin yazlık başkenti olan Arsemia Ören Yeri, Kahta Kalesi, Şeytan Köprüsü ve nihayetinde Nemrut Dağı'nda son bulur.

<span class="mw-page-title-main">Lauca Millî Parkı</span>

Lauca Milli Parkı, Şili'nin en kuzeydeki millî parkı olup, UNESCO'nun biyosfer doğal koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kazdağı Millî Parkı</span> milli park

Kazdağı Millî Parkı, Balıkesir, Edremit'te yer alan doğa temalı millî parktır. Marmara ve Ege bölgeleri arasında sınır oluşturan Kazdağı'ndan ismini alır. Bulunduğu geçiş iklimi ve yakın bölgedeki tek yüksek dağ olması ayrıca Biga Yarımadası'nda doğu-batı doğrultusunda uzanan dağın, yer yer en bilineni Şahinderesi Kanyonu olmak üzere, ırmaklar tarafından açılan kanyonlarla parçalara ayrılmış yapısı, deniz ile dağ ikliminin birbirine karışmasına olanak veren şartlar yaratmıştır. Tüm bu özel şartlar, bölgeyi endemik türler açısından zengin bir hale getirmiştir. Kazdağı Göknarı bu endemik türlerin başında yer alır. Bunun dışında dağda 77 tane Türkiye'ye özgü tür tespit edilmiştir. Bu türlerin 29, Kazdağı Göknarı gibi sadece bu dağda yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Wrangell–St. Elias Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi</span>

Wrangell–St. Elias Ulusal Parkı ve Koruma Bölgesi Amerika Birleşik Devletleri Alaska eyaletinde Anchorage şehrinin batı yakınlarında bulunan, 33.682,5 km² yüzölçümünü kapsayan, ABD Ulusal Park Hizmeti tarafından idare edilen bir millî park'tır. Ulusal park ve koruma bölgesi birlikte 53.320.757 km² alanla, federal büro-daire olan Ulusal Park Hizmeti tarafından idare edilen en geniş arazili kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Beşparmak Dağları (Türkiye)</span> Sıradağlar

Beşparmak Dağı, Bafa gölünün doğusunda, Batı Menteşe Dağları sisteminde yer alan dağ. Aydın ve Muğla topraklarına yayılan dağın en yüksek yeri 1375 m ile Tekerlekdağ'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ilgaz Dağı Millî Parkı</span>

Ilgaz Dağı Millî Parkı, Batı Karadeniz bölümünde Kastamonu ve Çankırı illerinde, Ilgaz Dağları üzerinde 1976 yılında kurulmuş millî park.

<span class="mw-page-title-main">Sangay Ulusal Parkı</span>

Sangay Ulusal Parkı, Ekvador'un Santiago, Pico ve Tungurahua illeri arasında yer alan bir millî parktır. Milli park içinde iki aktif ve bir sönmüş volkan bulunmaktadır ve milli park içinde tropikal yağmur ormanlarından buzullara uzanan geniş bir ekosistem bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gros Morne Millî Parkı</span>

Gros Morne Ulusal Parkı, Newfoundland ve Labrador'un batı sahillerinde yer alan bir dünya mirasıdır. Kapladığı 1,805 km² alan ile birlikte, Atlantik Kanada'da yer alan en büyük ikinci ulusal parktır.

<span class="mw-page-title-main">Virunga Millî Parkı</span>

Virunga Millî Parkı, eski adıyla Albert Millî Parkı, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin doğusunda, güneyde Virunga Dağlarından kuzeyde Rwenzori Dağlarına uzanan; Ruanda'daki Volkanlar Ulusal Parkı ve Rwenzori Dağları Millî Parkı ile Uganda'daki Kraliçe Elizabeth Millî Parkı'nın sınırları arasında yer alan 7,800 kilometrekarelik bir millî parktır.

<span class="mw-page-title-main">Seoraksan Millî Parkı</span> Güney Kore millî parkı

Seoraksan Millî Parkı, Güney Kore'nin Gangwon ilinde bulunan bir millî parktır. Park hükûmet tarafından ilk kez 1965 yılında doğa rezervi ilan edilmiş olup 1970 yılında millî park ve 1982 yılında biyosfer rezerv statüsü edinmiştir. Seoraksan Millî Parkı, Güney Kore'nin "Millî Parkı Kanunu" (1970) ile kurulan ilk millî parkıdır. Park, Kore Yarımadası'nın doğu orta kesiminde yer almakta olup bünyesine Injegun, Yanyanggun ve Sokchosi rezervlerini de içermektedir. Park, nadir hayvan ve bitki türleri bakımından da zengindir. Park, UNESCO ile birlikte Güney Kore tarafından geçici Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Allahuekber Dağları</span>

Allahuekber Dağları, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum-Kars Bölümü'nde, Erzurum, Kars, Ardahan illerinin sınırlarında uzanan tektonik yapılı dağ sırası. Alan Sarıkamış Harekâtı hatırasına 2004 yılında Sarıkamış-Allahuekber Dağları Millî Parkı ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Huascarán Millî Parkı</span>

Huascarán Milli Parkı, Peru'da yer alan millî park.

<span class="mw-page-title-main">Tongariro Millî Parkı</span>

Tongariro Millî Parkı, Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nda bulunur ve ülkedeki en eski millî parktır. UNESCO tarafından 2017 itibarıyla karma olarak kabul edilen 28 Dünya Mirası alanından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Lorentz Millî Parkı</span>

Lorentz Milli Parkı, Endonezya'nın Papua ilinde, eskiden Irian Jaya olarak bilinen bölgede yer almaktadır. 25,056 km2 (9,674 mi2) alan ile Güneydoğu Asya'nın en büyük millî parkıdır. 1999 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Keoladeo Millî Parkı</span>

Keoladeo Millî Parkı veya Keoladeo Ghana Millî Parkı eski adıyla Bharatpur Kuş Koruma Alanı, Hindistan'ın, Rajasthan Eyaletine bağlı Bharatpur'da, özellikle kış mevsiminde binlerce kuşa ev sahipliği yapan önemlibir kuş gözleme alanıdır. Bölgede 230 kuş türünün ikamet ettiği bilinmektedir. Ayrıca kış sezonunda buraya gelen kuş bilimcileri ile önemli bir turizm merkezidir. 1971'de Koruma Alanı ilan edilmiştir. Aynı zamanda bir Dünya Mirası alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gunung Mulu Millî Parkı</span>

Gunung Mulu Ulusal Parkı, Malezya'daki Saravak özerk bölgesinin Miri bölümünde yer alan bir millî park olup, dağlık bir ekvatoral yağmur ormanı içinde mağaralar ve karst oluşumlarını kapsayan bir UNESCO Dünya Mirasıdır. Park, mağaraları, çevreleyen yağmur ormanı ve keşfetmek için düzenlenen seferleri; özellikle de 1977-1978 yılları arasında 100'ün üzerinde bilim adamının 15 ay boyunca sürdürdüğü Kraliyet Coğrafya Topluluğu Seferi ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bwindi Geçilmez Millî Parkı</span> güneybatı batı Ugandada yer alan park

Bwindi Geçilmez Milli Parkı, güneybatı batı Uganda'da yer almaktadır. Park, Bwindi Geçilmez Ormanının bir parçasıdır ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti (DRC) sınırında Virunga Milli Parkı'nın yanında ve Albertine Rift'in kenarında bulunmaktadır. Hem dağlık hem de ova ormanlarından oluşan 331 kilometrekare ormandan oluşmaktadır ve yalnızca yürüyerek erişilebilir. BINP, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından belirlenen bir Dünya Mirası sitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Altın-Emel Millî Parkı</span>

Altın-Emel Milli Parkı Kazakistan'da yer alan bir milli parktır. 1996 yılında kurulmuştur. Park, Kapchagai Gölü yakınındaki Ili Nehri ile Akdağ sıradağları arasında yaklaşık 4600 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve çoğunlukla çöl ve kayalık araziden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Retezat Millî Parkı</span>

Retezat Milli Parkı, Romanya'nın Hunedoara ilindeki Retezat Dağları'nda bulunan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya'daki Dünya Mirasları listesi</span>

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Malezya'nın, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına İlişkin Sözleşmeyi 3 Ağustos 1983'te onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.