İçeriğe atla

Kin Hanedanı (1115-1234)

Çin tarihi
Çin Tarihi
Çin Tarihi

Kin Hanedanı (Çince: 金, Pinyin: Jin, Curçen dili: amba-an antʃu-un guru-un (yani "altın ulus"); 1115 - 1234), Curçen Hanedanı (Çince: 女真) olarak da bilinen hanedan, yaklaşık 500 yıl kadar önce Çin Hanedanı'nı kuran Mançuların, ataları olan Curçen'lerin, Vanyan (完顏 Wányán) kabilesi tarafından kurulmuştur.

İsmi bazen, Latin harfleriyle aynı yazılan, daha önceki Jin Hanedanı'ndan ayırabilmek için Jinn şeklinde de yazılır.[]

Kin hanedanı, Wanyan Aguda'nın Liao hanedanına (916-1125) karşı isyanında ortaya çıktı; bu isyan, yeni ortaya çıkan Kin tarafından Çin tarih yazımında Batı Liao olarak tanınacakları Batı Bölgelerine sürülene kadar kuzey Çin'i etkisi altına aldı. Liao bölgesini fethettikten sonra Kin, güney Çin merkezli ve yöneticileri etnik olarak Han Çinlileri olan Song hanedanına (960-1279) karşı yüzyıllık bir sefer başlattı. Kin'in yönetimi boyunca imparatorlar Han geleneklerine uyum sağladılar ve hatta Çin Seddi'ni yükselen Moğol İmparatorluğuna'na karşı güçlendirdiler. Kin ayrıca Konfüçyüsçülüğün yeniden canlandırılması gibi bir dizi iç kültürel ilerlemeyi de denetledi.

Cengiz Han yönetimindeki Moğollar, yüzyıllar boyunca Kin'in emri altında vasallık yaptıktan sonra 1211'de işgal ederek Jin ordularına birçok ezici yenilgi yaşattı. 23 yıllık bir süre boyunca bir dizi yenilgi, isyan, iltica ve darbeden sonra Kin, 1234'te Moğollar tarafından fethedildi.

Jin ve Song hanedanı

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Han</span> Moğol İmparatorluğunun kurucusu ve ilk hükümdarı (1162–1227)

Cengiz Han,, Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk Kağanı olan Moğol komutan ve hükümdardır. Hükümdarlığı döneminde gerçekleştirdiği hiçbir savaşı kaybetmeyen Cengiz Han, dünya tarihinin en büyük askerî liderlerinden birisi olarak kabul edilmektedir. 13. yüzyılın başında Orta Asya'daki tüm göçebe bozkır kavimlerini birleştirip, bir ulus hâline getirerek Moğol siyasi kimliği çatısı altında toplamıştır. Cengiz Han, hükümdarlığı döneminde 1206-1227 arasında, Kuzey Çin'deki Batı Xia ve Jin Hanedanı; Türkistan'daki Kara Hıtay, Maveraünnehir; Harezm, Horasan ve İran'daki Harezmşahlar, Kafkasya'daki Gürcüler, Deşt-i Kıpçak'taki Rus Knezlikleri, Kıpçaklar ile İdil Bulgarları üzerine seferler yaptı. Bunların sonucunda Pasifik Okyanusu'ndan Hazar Denizi'ne ve Karadeniz'in kuzeyine kadar uzanan bir imparatorluk kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Sincan Uygur Özerk Bölgesi</span> Çin Halk Cumhuriyetinde özerk bölge

Sincan veya Şincan Uygur Özerk Bölgesi, Türkiye Türkçesinde yazılmış resmi Çin devlet kaynaklarında Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi veya sadece Xinjiang olarak geçer, Çin'in kuzeybatısında bulunan bir özerk bölge. Güneyde Tibet Özerk Bölgesi, güney doğuda Çinghay ve Gansu eyaletleri, doğuda Moğolistan, kuzeyde Rusya, kuzeybatıda Kazakistan ve batıda Kırgızistan, Tacikistan, Afganistan, Pakistan ve Hindistan kontrolündeki Keşmir bölgesiyle komşudur. 1.664.897,17 km² yüzölçümü ile Çin Halk Cumhuriyeti'nin en geniş idari bölgesidir. Başkenti Urumçi, resmî dilleri Uygurca ve Standart Çincedir.

<span class="mw-page-title-main">Yuan Hanedanı</span> Mogol hanlığı, Cengiz Hanın torunu Kübilay Han tarafından kuruldu

Yuan Hanedanı ya da Kubilay Hanlığı, 1280-1368 yılları arasında Çin'i egemenliği altına alan Moğollar tarafından kurulmuş hanedan.

<span class="mw-page-title-main">Çing Hanedanı</span> Doğu Asyada kurulan Çinin son imparatorluk hanedanı

Çing Hanedanı, 1644-1911 yılları arasında Çin'de hüküm sürmüş hanedandır. Kurucusu, Çin'in kuzeydoğusunda yaşayan Mançuların Aisin Gioro klanıdır; bu nedenle Mançu Hanedanı olarak da adlandırılır. Çin'in son imparatorluk hanedanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mançurya</span> Doğu Asyadaki coğrafi bir bölge

Mançurya, Doğu Asya'da bugünkü Çin'in kuzeydoğu bölgesi ve Rusya'nın Primorski bölgesini kapsayan tarihî bir bölge.

Hitaylar, Hıtaylar, Kitanlar , 4. yüzyıldan itibaren modern Moğolistan, Kuzeydoğu Çin ve Rusya'nın Uzak Doğu bölgelerine tekabül eden bir bölgede yaşayan Kuzeydoğu Asya'dan tarihsel bir Moğol göçebe halkıydı.

<span class="mw-page-title-main">Moğol İmparatorluğu</span> 13. ve 14. yüzyılda hüküm sürmüş olan, tarihin bitişik sınırlara sahip en büyük kara imparatorluğu

Moğol İmparatorluğu, 13. ve 14. yüzyıllarda tarihin en büyük bitişik imparatorluğuydu. Doğu Asya'da bugünkü Moğolistan'da ortaya çıkan Moğol İmparatorluğu, en güçlü döneminde Japon Denizi'nden Doğu Avrupa'nın bazı bölgelerine kadar uzandı, kuzeye doğru Kuzey Kutbu'nun bazı bölgelerine kadar uzandı; doğuya ve güneye doğru Hint alt kıtasının bazı bölgelerine girdi, Güneydoğu Asya'yı istila etmeye çalıştı ve İran Platosu'nu fethetti; ve batıya doğru Levant ve Karpat Dağları'na kadar uzandı.

<span class="mw-page-title-main">Song Hanedanı</span>

Song İmparatorluğu, Song Hanedanı ya da kısaca Song, 960'tan 1279'a kadar Çin'i yöneten hanedandır. Hanedan, Sonraki Zhou Hanedanı'nın verasetini gasp eden ve On Krallık'ın geri kalanını fetheden, Beş Hanedan On Krallık dönemini sona erdiren Taizu tarafından kuruldu. Song, kuzey Çin'deki çağdaş Liao, Batı Şia ve Kin hanedanlarıyla sık sık çatışırdı. Song, Kin Hanedanı'nın saldırılarının ardından Güney Çin'e çekildikten sonra sonunda Moğol İmparatorluğu'na bağlı Yuan Hanedanı tarafından fethedildi.

<span class="mw-page-title-main">Börçigin</span>

Börçigin, Cengiz Han ve ardıllarının üyesi olduğu boydur. Ayrıca "Altan Urug", yani "altın soy" ve Munkak olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Karahıtaylar</span> Orta Asyada Kurulan Mogol Devleti

Karahıtaylar, Orta Asya'da Hıtay (Kitan)lar tarafından kurulan Moğol devleti. Başkenti Balasagun idi.

<span class="mw-page-title-main">Çin tarihi</span> ulusal tarih

Çin tarihi, yazılı kaynaklara göre 3500 yıldan fazla geriye uzanmakta olup yazılı Çin tarihi ise MÖ 1500'lerde Shang Hanedanı döneminden başlamaktadır. Çin binlerce yıllık tarihi ile dünyanın en eski medeniyetlerinden biri ve uygarlığın beşiği olarak kabul edilmektedir. Çin uzun tarihi boyunca değişimli olarak birleşik bir devlet olarak veya birçok devlet halinde parçalanmış olarak varlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Lizong</span>

İmparator Lizong veya asıl adıyla Zhao Yun (趙昀), Çin'in Song Hanedanı'nın 14. imparatorudur. Saltanatı 1224'ten 1264 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Moğolların Kaifeng Kuşatması</span>

1232'den 1233'e kadar süren Kaifeng Kuşatması'nda Moğol İmparatorluğu, Curçen Kin Hanedanı'nın başkenti Kaifeng'i ele geçirmiştir. Moğollar ve Curçenler, 1211'de Curçenlerin Moğolların vasallık teklifini reddetmesinden başlayarak yaklaşık yirmi yıldır savaşta bulunmaktaydı. Ögeday Han; biri kendisi, diğeri ise kardeşi Tuluy tarafından yönetilen iki orduyla Kaifeng'i kuşatmak üzere yola çıkmıştır. Kuvvetlerin komutanlığı; ordular tamamen bir araya gelince, kuşatmayı yöneten Subutay'a verilmiştir. Moğollar, 8 Nisan 1232'de Kaifeng surlarına ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aguda (Kin)</span>

Aguda veya Taizu, Çin'in Kin Hanedanı'nın kurucusu ve ilk imparatorudur. Saltanatı 1115'ten 1123 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Tianzuo veya asıl adıyla Aguo (阿果), Çin'in Liao Hanedanı'nın dokuzuncu ve son imparatorudur. Saltanatı 1101'den 1125 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Yehuling Muharebesi</span> 1211 Moğolların Jin hanedanını fethetme muharebesi

Yehuling Savaşı tam anlamıyla Vahşi Tilki Sırtı olarak bilinen, Moğol İmparatorluğu ile Curçen liderliğindeki Kin Hanedanı arasında gerçekleşen Moğolların Kin Hanedanlığı seferi sürecinin ilk aşamasında önemli ve belirleyici bir savaştır. Savaş, Hebei Eyaleti'ndeki günümüzde Zhangjiakou'nun Wanquan İlçesi'nin kuzeybatısında yer alan Ağustos ve Ekim 1211 tarihleri arasında gerçekleşti. Savaş, Moğolların tam anlamıyla kesin zaferi ile sonuçlandı ve onlara Kin'in kuzey kısmını fethetme imkanı sağladı. Ayrıca Kin Hanedanı zayıflamasını ve çöküşünü hızlandırdı.

Guo Kan, Çin'i ve Batı'yı fethetmek için Moğol İmparatorluğu'na hizmet eden Çinli bir generaldir. Kendisi Çinli generallerin soyundan geliyordu. Hem babası hem de büyükbabası Cengiz Han'ın emrinde hizmet ederken, atası Guo Ziyi Çin Tang Hanedanı'nın ünlü bir generaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Kin Hanedanı’nın Moğollar tarafından istilası</span> çatışma

Kin Hanedanı'nın Moğollar tarafından istilası, ayrıca Moğol-Kin Savaşı olarak da bilinir, Moğol İmparatorluğu ile Mançurya ve Kuzey Çin'deki Curçen liderliğindeki Kin Hanedanı arasında gerçekleşmiştir. 1211 yılında başlayan savaş 23 yıldan fazla sürmüş ve 1234 yılında Kin hanedanının Moğollar tarafından tamamen ele geçirilmesiyle sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jin-Song Savaşları</span>

Jin-Song Savaşları, Curçen liderliğindeki Kin hanedanı (1115-1234) ile Han liderliğindeki Song hanedanı (960-1279) arasındaki bir dizi çatışmaydı. 1115'te Curçen kabileleri, efendileri Hıtay liderliğindeki Liao hanedanına (916-1125) karşı isyan ettiler ve Kin hanedanını kurdular. Ortak düşmanları Liao hanedanına karşı Song'la ittifak kuran Kin, 938'den beri Liao'nun kontrolü altına giren On Altı Eyaleti Song'a bırakma sözü verdi. Song kabul etti ancak Jin'in Liao'yu hızlı bir şekilde yenilgiye uğratması Song'un askeri başarısızlıklarıyla birleştiğinde, Jin bölgeyi terk etme konusunda isteksizdir. Her iki tarafı da kızdıran bir dizi müzakerenin ardından Jurchenler, 1125'te Song'a saldırdı ve bir orduyu Taiyuan'a, diğerini Song'un başkenti Bianjing'e gönderdi.

<span class="mw-page-title-main">Çin'in Moğollar tarafından fethi</span>

Moğolların Çin'i fethi, Moğol İmparatorluğu'nun 74 yıl boyunca (1205–1279) Çin üzerinde hüküm süren çeşitli imparatorlukları fethetmeye yönelik bir dizi büyük askeri çabasıydı. 13. yüzyılda yetmiş yıla yayıldı ve Kin hanedanı'nın yenilgisini, Karahıtaylar, Batı Şia Hanedanı, Tibet, Dali Krallığı, Güney Song ve Doğu Şia‘yı içeriyordu. Cengiz Han yönetimindeki Moğol İmparatorluğu, 1205 ve 1207'de Batı Şia'ya küçük ölçekli baskınlarla fethi başlattı.