İçeriğe atla

Kimya literatürü

Kimya araştırması yapmak için kullanılabilecek kaynaklar aşağıda listelenmiştir.

Birincil kaynaklar

Birincil kaynaklar arasında bilimsel yayınlar, patentler ve tezler sayılabilir.

Bilimsel yayınlar

Kimyadaki bilimsel yayınları izleyip bunları dizinleyen en önemli kaynak Chemical Abstracts'dır. Onun kapsamına alınan dergi sayısı 12.000 kadardır. Özgün dergiler, bilim dernekleri ve ticarî kuruluşlar tarafından yayınlanır.

Patentler

Patentler, pratik yararı ve uygulanabilirliği olan yeni buluşlardır. Patent kaynakları aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir:

  • Bilimsel ve teknik dergiler: birçok özetçe dergisi, patentlerin özetçesini yayınlar. Ancak bu yayınlar belirli alanlara odaklanmışlardır, kimyanın tamamını kapsamazlar. Bunların bazı örnekleri:
    • Chemical Abstracts
    • Zeitschrift für Angevante Chemie (1887-): Alman patentleri
    • Chemiker-Zeitung (1882-)
    • Journal of Applied Chemistry (1954-) verilebilir.
  • Patent ofislerinin resmî yayınları: Bunlarda patentlerin özetleri, adları ve numaraları yayınlanır.

Tezler

Üniversitelerde yüksek lisans, doktora ve doçentlik derecelerini almak için bastırılarak sunulan araştırma raporları da birincil kaynaklardır. Türkiye'de ULAKBİM yılda bir Tez duyuru bülteni yayınlayarak Türk üniversitelerinde kabul edilmiş doçentlik, doktora ve uzmanlık tezlerini bildirir.

İkincil kaynaklar

Bu kaynaklarda, birincil kaynaklardaki bilgi özetlenir, tartışılarak derlenir, dizinlere veya düzenlenmiş kaynaklar olan kaynak yapıtlara yani kaynak kitaplara, el kitaplarına, sözlüklere, monograflara, ansiklopedilere ve ders kitaplarına geçim yapılır.

Özetçe (abstrakt) dergileri

  • Chemical Abstracts (1907-)
  • Chemistches Zentralblatt (1897-)
  • British Abstracts (1953-)
  • Chemischer Informatunsdients

Özetçe öncesi duyuru servisleri

  • Current Chemical Papers (1954-1969)
  • Chemical Titles (1960)
  • Current Contents (1958-)
  • Chemical-Biological Actualties (1965-)

Tarama yazıları dergileri

Bu dergiler süreli yayınlardır. Organik kimyada tarama yazıları için iki önemli kılavuz vardır:

  • Index of reviews in organic chemistry
  • Index to reviews, symposia volumes and monographs

Dizinler (İndeksler)

Belirli bir bilginin varlığını, yerini veya bulunma yollarını gösteren araçlardır.

Kaynak yapıtlar

Kimya'nın her dalı için geçerlidir.

Sık sık basılmazlar ve verdikleri bilgi güncel olmayabilir.

  • El kitapları: Kimyacıların en çok yararlanacağı, en genel ve güvenilir bilgi, kimyacıya yetecek kadar fizik ve matematik bilgisiyle beraber el kitaplarında toplanmıştır.
  • Kaynak kitaplar: Kimya bilgisini eleştirisi ile beraber kaynak göstererek veren bir monograftan daha geniş kapsamlıdır.
  • Monograflar: Belli ve tek bir konuda çağdaş bilginin ayrıntılı tarandığı bir eser olarak tanımlanır.
  • Ansiklopediler: Genel kimyadaki veya bilim dallarındaki konuların tartışıldığı ayrı bölümlerden oluşur, düzenleme çoğunlukla alfabetiktir.

İlgili Araştırma Makaleleri

IUPAC adlandırma sistemi, kimyasal bileşiklerin adlandırması ve genelde kimya bilimini tanımlamakta kullanılan bir sistemdir. Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği tarafından oluşturulmuştur ve bakılmaktadır.

CAS kayıt numaraları kimyasal bileşikler, polimerler, biyolojik dizinler, karışımlar ve alaşımlar için kullanılan tek tanımlayıcı (unique) sayılardır. CAS numarası olarak da bilinirler.

Journal of the American Chemical Society, Amerikan Kimya Derneği tarafından 1879'dan beri yayımlanan hakemli, haftalık bilimsel dergidir. Dergi tarihi boyunca Journal of Analytical and Applied Chemistry ve American Chemical Journal dergilerini de bünyesine kattı. Dergide kimyanın her alanında orijinal makaleler yayımlanmaktadır. 2002'den beri derginin editörü Utah Üniversitesi'nden Peter J Stang'dır.

<span class="mw-page-title-main">Cyril Hinshelwood</span> İngiliz kimyager (1897-1967; Nobel Kimya Ö. 1956)

Cyril Norman Hinshelwood, İngiliz kimyager, Nikolay Semyonov ile birlikte 1956 yılı Nobel Kimya Ödülü sahibi akademisyen. Özellikle kimyasal tepkime mekanizmaları üzerine çalışmalarıyla tanınmıştır. Hidrojen'in yanması, oksijen'in su oluşturması gibi zincir tepkimelerin tepkime hızı ve mekanizmaları üzerine araştırmalar yapmıştır. Son dönem araştırmaları daha sonra antibiyotik araştırmalarında kullanılacak bakteriyel hücre duvarlarında meydana gelen kimyasal değişiklikler üzerine olmuştur.

The Journal of Chemical Information and Modeling (Kimyasal Bilgi ve Modelleme Dergisi), Amerikan Kimya Derneği tarafından yayınlanan akran denetimli hakemli bir bilimsel dergidir. 1961 yılında Journal of Chemical Documentation (Kimyasal Dokümantasyon Dergisi) olarak kuruldu, 1975 yılında Journal of Chemical Information and Computer Sciences (Kimyasal Bilgi ve Bilgisayar Bilimleri Dergisi ) olarak yeniden adlandırıldı ve bugünkü ismini 2005 yılında aldı. Dergi, kimyasal informatik ve moleküler modelleme alanlarını kapsar. Baş editör Kenneth M. Merz Jr. (Michigan Eyalet Üniversitesi ) dir.

Canadian Journal of Chemistry NRC Research Press tarafından yayınlanan hakemli bir bilimsel dergidir. 1951 yılında Canadian Journal of Research, Section B: Chemical Sciences (Kanada Araştırma Dergisi, Bölüm B: Kimya Bilimleri)' ın devamı olarak kurulmuştur. Bildiriler basılan yayın öncesinde web'e yüklenir ve hem pdf hem de HTML formatlarında mevcuttur.

Annals of Science, bilim ve teknoloji tarihini kapsayan hakemli bir akademik dergidir. Taylor & Francis tarafından yayınlanır. 1936'da kuruldu. Kurucu baş editör Kanadalı bilim tarihçisi Harcourt Brown'du.

American Journal of Physics, Amerikan Fizik Öğretmenleri Birliği ve Amerikan Fizik Enstitüsü tarafından yayınlanan aylık hakemli bir bilimsel dergidir. Editör, Utah Üniversitesi'nden Richard H. Price' tır.

Isis, Chicago Press tarafından yayınlanan üç aylık akran denetimli bir akademik dergidir. Bilim tarihi, tıp tarihi ve teknoloji tarihinin yanı sıra kültürel etkilerini de kapsar. Orijinal araştırma makaleleri ve kapsamlı kitap derlemeleri ve derleme yazıları içerir. Ayrıca, belirli bir konuya ayrılmış bölümler açık erişimde her sayıda yayınlanmaktadır. Bu bölümler Odak bölümü, Bakış açısı bölümü ve İkinci Bakış bölümünden oluşur.

Physics-Uspekhi hakemli bir bilimsel dergidir. Rus fizik dergisi Uspekhi Fizicheskikh Nauk'un İngilizce çevirisidir. 1918 yılında kurulmuştur. Dergi, daha önce yayınlanmış olan sonuçları genelleştirmek ve özetlemek amacıyla uzun bir inceleme makalesi yayınlar, bunların kullanımı ve anlaşılmasını kolaylaştırır. Modern fiziğin tüm konularını kapsar. İngilizce versiyonu 1958'den beri, önce Soviet Physics Uspekhi adı altında ve 1993'ten sonra Physics-Uspekhi adı altında basıldı.

<span class="mw-page-title-main">F. Albert Cotton</span> Amerikalı kimyager (1930 – 2007)

Frank Albert Cotton Amerikalı kimyager. Texas Üniversitesi'nde WT Doherty-Welch Vakfı Başkanı ve Seçkin Kimya Profesörüydü. 1600'ün üzerinde bilimsel makale yazdı. Geçiş metallerinin kimyası üzerine yaptığı araştırmalarla tanındı.

Dalton Transactions, inorganik, biyoinorganik ve organometalik bileşiklerin kimyasının tüm yönleri hakkında orijinal (birincil) araştırma ve inceleme makaleleri yayınlayan, hakemli bir bilimsel dergidir. Royal Society of Chemistry tarafından haftalık olarak yayınlanmaktadır. Dergi, modern atom teorisi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan İngiliz kimyager John Dalton'un adını aldı. Yazarlar, makaleleri açık erişim olarak yayınlamayı seçebilirler. Editör Andrew Shore'dur. Dalton Transactions, 2006 yılında Thomson Scientific'ten In-cites tarafından "yükselen yıldız" olarak adlandırıldı.

Education in Chemistry, kimya eğitiminin tüm alanlarını kapsayan, esas olarak liselerde ve üniversitelerde kimya öğretimine odaklanan basılı ve çevrimiçi bir dergidir. Royal Society of Chemistry tarafından yayınlanmakta olan derginin yanında yine aynı alanda aynı kurum tarafından yayınlanan hakemli bir akademik dergi olan Chemistry Education Research and Practice dergisi de bulunmaktadır.

Bu liste maddesi, Kraliyet Kimya Topluluğu tarafından yayımlanan dergileri listeler.

ChemSpider, kimyasal maddelerin bir veritabanıdır. ChemSpider, Kraliyet Kimya Derneği'ne aittir.

Jubilee of the Chemical Society, güncel adıyla Journal of the Chemical Society, 1849 yılında Chemical Society tarafından Quarterly Journal of the Chemical Society adıyla yayına başlayan bilimsel bir dergidir. İlk editör Edmund Ronalds idi. Dergi, tarihi boyunca birçok yeniden adlandırma, bölünme ve birleşmeye uğradı. 1980'de Kimya Derneği, Kraliyet Kimya Derneği'ne katıldı. Derginin devamlılığı, tümü Royal Society of Chemistry tarafından yayınlanan Chemical Communications, Dalton Transactions, Faraday Transactions ve Perkin Transactions dergileri ile sağlanmaktadır.

Chemical Science, kimyanın tüm yönlerini kapsayan, sayıları haftalık olarak çıkan bilimsel bir dergidir. Temmuz 2010'da kurulmuş ve Royal Society of Chemistry tarafından yayımlanmıştır; 2018'den önce aylık olarak yayımlanmaktaydı. Öğrenmiş ve Profesyonel Toplum Yayımcıları Derneği tarafından 2011'in "En İyi Yeni Dergi" ödülünü kazandı. Genel yayın yönetmeni Andrew Ian Cooper'dır.

Analyst, analitik kimya, biyoanaliz ve bilimsel tespitlerin tüm yönlerini kapsayan, iki haftada bir yayınlanan hakemli bilimsel dergidir. Royal Society of Chemistry tarafından yayınlanmaktadır ve baş editörü Duncan Graham'dır. Dergi, Analist olarak Analitik Kimya Derneği tarafından 1876 yılında kurulmuş ve 2009 yılında bugünkü adını almıştır.

Australian Journal of Chemistry - Uluslararası Kimya Bilimi Dergisi CSIRO Publishing tarafından yayınlanan aylık bir dergidir. 1948 yılında kurulmuştur ve tüm kimya içeriklerini kapsar. Yönetici editörleri George Koutsantonis ve John Wade'dir.

Amerikan Kimya Topluluğu (ACS), kimya alanında bilimsel araştırmaları destekleyen Amerika Birleşik Devletleri merkezli bilimsel bir topluluktur. 1876 yılında New York Üniversitesi'nde kurulmuştur. Şu anda her derece düzeyinde kimya, kimya mühendisliği ve ilgili alanların tümünde 155.000'den fazla üyesi bulunmaktadır. Üye sayısı bakımından dünyanın en büyük bilimsel topluluklarından biridir. ACS kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur ve Birleşik Devletler Kanunu'nun 36. başlığı altında bir kongre tüzüğüne sahiptir. Genel merkezi Washington, D.C.'de bulunmaktadır ve Columbus, Ohio'da büyük bir personel yoğunluğuna sahiptir.