İçeriğe atla

Kim (Korece soyad)

Kim (Korece soyad)

Kim ya da Gim () Kore de en çok kullanılan soyad. 2015 yılı verilerine göre 10,689,959 insan bu soyadı kullanmaktadır bu sayı Kore nüfusünün 21.5% i kadardır.[1] Kim, Kuzey Kore de ve Güney Kore de Hangul: 김 (gim) şeklinde yazılır.

Kore de 21.6% insan bu soyadı kullanıyor
  Kim, Gim, Ghim
  Lee, Yi, Rhee, Yie
  Park,Bark,Pak,Bhak
  Choi, Choe
  Jung, Jeong, Chung, Cheong

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "2015년 인구주택총조사 전수집계결과 보도자료" [Results of the 2015 Census of Population and Housing survey]. Korean Statistical Information Service. 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Korece</span> Kore yarımadasında ve komşusu Çine bağlı Yanbian Kore Özerk İlinde yaygın olarak kullanılan bir dil

Korece, Kore yarımadasında ve komşusu Çin'e bağlı Yanbian Kore Özerk İli'nde yaygın olarak kullanılan bir Kore dili. Hem Kuzey Kore hem de Güney Kore'nin resmî dilidir. Dil, hece alfabesi olan Hangıl veya Çince karakterler olan Hanja ile yazılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang</span> Kuzey Korenin başkenti

Pyongyang, Kuzey Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir Taedong Nehri üzerinde yer almaktadır. Nüfusu 1993 yılında 2.741.260 olarak bildirilmiş olup 2003 yılı tahmini nüfusu 3.500.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">Korece Vikipedi</span> Wikipedianın Korece sürümü

Korece Vikipedi, Vikipedi'nin Korece sürümüdür. Ekim 2002'de başlatıldı. 4 Haziran 2005'te 10.000 madde sınırını geçti, 4 Ocak 2008'de madde sayısı 50.000'i ve 8 Haziran 2009'da 100.000'i geçti. 18 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Korece Vikipedi'nin 687.853 maddesi, 863.223 kullanıcısı ve 28 hizmetlisi bulunmaktadır; madde sayısı nedeniyle en büyük 24. Vikipedi sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Wando (ilçe)</span>

Wando, Güney Kore'nin Güney Jeolla ilinde bulunan bir ilçedir. Adını merkezde bulunan en büyük ada olan Wando'dan almıştır. Yüzölçümü 391.81 km² olan ilçenin nüfusu 2001 yılı itibarı ile 66,978'dir.

General Kim Jong-il'in şarkısı, Kuzey Kore'nin marşlarından.

<span class="mw-page-title-main">Silla</span> krallık

Silla Kore Yarımadası'nın güney ve orta kesimlerinde bulunmuş eski krallıklardan biridir. Silla, Baekje ve Goguryeo ile birlikte Üç Kore Krallığı'nı oluşturmuştur. Nüfusu 7. yüzyılda 894,680 iken 8. yüzyılda 2,000,000' a kadar çıktı. Resmî dili Şillaca idi. Öncülleri Jinhan konfederansı ve Gojoseon iken varisi Goryeo olmuştur. Bugünkü Kuzey Kore ve Güney Kore topraklarında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hança</span>

Hanja veya Hanca, Korecenin yazımı için geleneksel Çince karakterleri kullanan bir yazı sistemi. Yazı, Kore'de MÖ 400'lere tarihlenen Gojoseon döneminden bu yana kullanılmaktadır. Çince karakterler, Korece telaffuz edilmektedir. Hanja-mal veya hanja-eo, hanja ile yazılabilen sözcükler için; hanmun ise Klasik Çince yazılar için kullanılsa da çoğu zaman bu iki olgu için de kullanılan terim hanjadır.

<span class="mw-page-title-main">Kim Cong-il'in unvanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Kim Jong-il'in unvanları listesidir. Kim Jong-il, Kuzey Kore'nin lideri iken ülkede yalnızca ismiyle değil, birçok unvanla da anılmakta idi. Hakkındaki bütün yayınlarda en az bir tane unvanı geçmekte ve adı da özel kalın harfler veya daha büyük bir yazı tipi ile yazılmakta idi: "Büyük lider yoldaş Kim Jong-il, Ragwon Makine Kompleksi'ne yerinde rehberlik etti". veya "Büyük lider yoldaş Kim Jong-il, Ragwon Makine Kompleksi'ne yerinde rehberlik etti."

Kore Standart Zamanı, Güney Kore'nin standart zaman dilimi. Eşgüdümlü Evrensel Zaman'a göre 9 saat ileridedir. Önceleri yaz saati uygulaması kullanılsa da bu uygulama günümüzde devam etmemektedir. Kore Standart Zamanı; Japonya Standart Saati, Endonezya Doğu Standart Zamanı ve Yakutsk Zamanı ile aynı zamanı göstermektedir. Bir süre Kuzey Kore tarafından da kullanılan Kore Standart Zamanı, 15 Ağustos 2015'ten itibaren Pyongyang zaman dilimine geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore pasaportu</span>

Kuzey Kore veya Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti pasaportu, Kuzey Kore vatandaşlarına uluslararası seyahat etmeleri için verilir.

<span class="mw-page-title-main">Korece isimler</span>

Korece isimler, Asya'daki birçok ülkedeki gibi Korece isimlerde soyadları en başa gelmektedir ve bu durumda isim soyadından daha sonra gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gyeonggi</span>

Gyeonggi, Güney Kore'nin illerinden biridir. Gyeonggi, ülkenin kuzeybatısında yer almaktadır ve Seul ve İncheon şehirlerini çevrelemektedir. İl kuzeyde Kuzey Kore, doğuda Gangwon ve güneyde Kuzey Chungcheong ve Güney Chungcheong illeri ile komşudur. Yüzölçümü 11,730 km² olan ilin nüfusu Ekim 2014 itibarı ile 12,342,448 olup Güney Kore'nin en kalabalık ilidir. İlin merkezi Suwon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kore'de İslam</span>

Güney Kore'de İslam 'a inanan insanlar oldukça azdır. Müslüman topluma Malezya'nın İslam Misyonu ve diğer İslam ülkeleri tarafından 20. yüzyılda Seul'de bir cami yaptırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Jung, Seul</span>

Jung, Güney Kore'nin başkenti Seul'un 25 semtinden biridir. Semt Han Nehri'nin kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 9.96 km² olan semtin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 121,144'tür.

<span class="mw-page-title-main">Gimbap</span>

Gimbap, pişirilmiş pirinçten ve gim içinde haddelenmiş diğer malzemelerden yapılan ve ısırık büyüklüğünde dilimler halinde servis edilen bir Kore yiyeceğidir. Yemek genellikle piknik ve açık hava olaylarında yenecek olan paketlenmiş bir yemeğin veya dosirakın bir parçasıdır ve danmuji ve kimchi ile birlikte hafif bir öğle yemeği olarak hizmet edebilir. Kore'de ve yurtdışında popüler bir yemektir ve taşınabilirliği nedeniyle uygun bir yiyecek olarak bilinir. Genellikle iyi bir şekilde sarılır ve herhangi bir sıvı madde içermez.

Aşağıda Güney Kore'de bulunan soyadların listesi verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lee (Korece soyad)</span> soyadı (이)

Lee, I veya Yi, Kim (Gim)'den sonra Kore de en çok kullanılan soyad. Tarihte resmi yazılış şekli Ni. Ancak 1993 yılından sonra hece olarak I olarak değişmiştir. Kuzey Kore de ise Ri olarak kullanılır. 2015 yılının verilerine göre Güney Kore'de 7,306,828 insan yani Güney kore nüfusunun 14.7% 'ü bu soyadı kullanmakta.

Aşağıda Korece isimler verilmiştir.

Bugak Kore mutfağına özgü birtakım vejetaryen twigim'leri kapsar. Bu tür yemekler genel olarak, kurutulmuş sebze ya da chapssal-pul ile kaplanmış yosunlar kullanılarak yapılır. Sonrasında derin yağda kızartma yöntemi ile pişirilip tekrar kurutulur. Banchan veya anju olarak yenir. Bunlardaki ortak malzemeler; yeşil acı biber, perilla yaprakları, çiçekler, kamelya yaprakları, kasımpatı yaprakları, dulavrat otu yaprakları, kokar ağaç filizleri, patatesler, gim (laver) ve dasima'dır (yosun). Perilla yağı veya soya fasulyesi yağı gibi bitkisel yağlar tipik olarak kızartma için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Seul Şehir Surları</span>

Seul Şehir Surları, Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan bir surlardır. 14. yüzyılın sonlarında Joseon Hanedanı döneminde Kral Taejo tarafından kentin savunması amacıyla inşa edildi. 1963 yılında Güney Kore'nin Tarihi Alanı olarak belirlenmiştir ve günümüzde Seul'un kent merkezi çevresinde turistik bir cazibe merkezidir.