İçeriğe atla

Kim İl-sung Meydanı

Koordinatlar: 39°01′10″K 125°45′09″D / 39.01944°K 125.75250°D / 39.01944; 125.75250
Kim İl-sung Meydanı
김일성광장
Kuzey Kore'nin merkezi kütüphanesi olan Büyük Halk Eğitim Evi'nden meydanın ve Juche Kulesi'nin görüntüsü
Harita
Genel bilgiler
TürMeydan
KonumKuzey Kore Kuzey Kore, Pyongyang
Koordinatlar39°01′10″K 125°45′09″D / 39.01944°K 125.75250°D / 39.01944; 125.75250
AçılışAğustos 1954 (70 yıl önce) (1954-08)
Ölçüler
Genişlik75.000 m2

Kim İl-sung Meydanı (Hanja: 金日成廣場; Hangul: 김일성광장), Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bulunan anıtsal meydan.

Kuzey Kore'nin sembolik merkezi olma işlevini de taşıyan bu meydan, ülkenin kurucusu "ebedî lider" Kim İl-sung'dan adınıi taşımaktadır. Kim İl-sung Meydanı, ülkenin en önemli meydanı sıfatıyla askerî görenlere, çeşitli gösterilere ve törenlere ev sahipliği yapmaktadır.

Hakkında

Yapımına 1953'te başlanan meydan, Ağustos 1954 tarihinde resmî olarak açıldı.[1] Fakat meydanın bugünkü hâlini alması, yaklaşık 30 yıl sürdü.

Taedong Nehri'nin hemen batısında yer alan meydan, yaklaşık 75.000 m2'lik genişliğiyle dünyanın en geniş 37. meydanıdır ve tam karşısında Juche Kulesi bulunur.[2][3] Meydanda Büyük Halk Eğitim Evi, Dış Ticaret Bakanlığı binası, Sanat Galerisi binası, Kore İşçi Partisi Genel Merkezi ve Kore Merkezi Tarih Müzesi yer alır. Meydanı çevreleyen binalara sıklıkla Kim İl-sung, Kim Cong-il, Karl Marx ve Vladimir Lenin'in portreleri asılır.[4]

Yapısı itibarıyla Tiananmen Meydanı'na benzeyen Kim İl-sung Meydanı, Kızıl Meydan ile başlayan ve komünist ülkelerle özdeşleşen askeri geçit törenlerine ev sahipliği yapmaktadır. Nitekim meydanda her 10 Ekim günü Kore İşçi Partisi'nin kuruluş yıldönümü etkinlikleri, her 16 Şubat günü Kim Cong-il'in doğum günü etkinliklerine, her 15 Nisan günü Kim İl-sung'ın doğum günü etkinlikleri ve bununla birlikte birçok gençlik şölenleri gerçekleştirilir.

Meydanın yaklaşık 100.000 kişilik bir mitinge ev sahipliği yapabileceği bildirilmektedir.[5] Nitekim Kim İl-sung'un 1994'teki cenaze töreninde bu sayıda kişi meydanda toplanmıştır.

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Martin, Bradley K. (2006) Under the Loving Care of the Fatherly Leader: North Korea And the Kim Dynasty. St Martins Press. s. 774 ISBN 978-0-312-32322-6
  2. ^ Pyongyang Tourism Images Gallery 21 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Newkoreatours.com. Erişim tarihi: 9 Eylül 2015.
  3. ^ Wikipedia, List of city squares by size, (İngilizce) Erişim tarihi: 21 Kasım 2015.
  4. ^  Kim-Il-Sung-Platz 24 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Asian Historical Architecture
  5. ^ Kwan, Lee Kyo. Mammoth Underground Square and Road in Pyongyang 7 Şubat 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Digital Chosunilbo. 22 Temmuz 2001

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kim İl-sung</span> Kuzey Kore diktatörü (1948–1994)

Kim Il-sung, asıl adı Kim Song Ju Kuzey Kore'nin eski devlet başkanı ve Kore İşçi Partisi'nin eski Genel Sekreteri.

<span class="mw-page-title-main">Kim Cong-il</span> Kuzey Korenin ikinci diktatörü

Kim Cong-il, Kuzey Kore'nin eski lideri, Ulusal Savunma Kurulu başkanı, Kore İşçi Partisi genel sekreteri ve Kore Halk Ordusu başkomutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang</span> Kuzey Korenin başkenti

Pyongyang, Kuzey Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir Taedong Nehri üzerinde yer almaktadır. Nüfusu 1993 yılında 2.741.260 olarak bildirilmiş olup 2003 yılı tahmini nüfusu 3.500.000'dir.

<span class="mw-page-title-main">1989 Tiananmen Meydanı protestoları</span>

1989 Tiananmen Meydanı Olayları, Çin'de (ÇHC) 15 Nisan - 4 Haziran 1989 arasında meydana gelen; öğrencilerin, aydınların ve işçilerin önderliğinde gerçekleşen gösterileri ve ardından yaşananları ifade eder. Gösterilerin odak noktası Pekin'de Tiananmen Meydanı idi, bununla birlikte göreceli olarak daha yumuşak gösterilerin gerçekleştiği Şangay gibi, Çin'in diğer şehirlerinde de kitlesel protestolar oldu.

<i>Juche</i> Kuzey Kore Devlet İdeolojisi

Juche veya Cuçe, hükûmet tarafından "Kim İl-sung'un ulusal ve uluslararası düşünceye özgün, mükemmel ve devrimci katkısı" olarak nitelendirilen Kuzey Kore'nin resmi devlet ideolojisidir. "İnsan kaderinin efendisidir", Kore halkının "devrimin ve inşaatın ustaları" olarak hareket etmeleri ve kendine güvenmek ve güçlü olmak suretiyle bir ulusun gerçek sosyalizmi elde edebileceğini ileri sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kore İşçi Partisi</span> Kuzey Koredeki iktidar siyasi parti

Kore İşçi Partisi (KİP), genelde Kuzey Kore olarak bilinen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nde iktidarda olan siyasi partidir. Yüksek Halk Meclisinde temsil edilen en büyük partidir ve Anavatanın Birleşmesi için Demokratik Cephe'yi oluşturan diğer iki yasal parti ile birlikte de jure ile bir araya gelmektedir. Bu küçük partiler KİP'ye tamamen bağımlıdır ve KİP'nin “öncü rolünü” varlıklarının bir koşulu olarak kabul etmektedir. Parti, ülkenin kurulmasından beri iktidardadır ve liderleri Kim İl-sung (1949-1994), oğlu Kim Jong-il (1994-2011) ve torunu Kim Jong-un (2011-) olmuştur.

Choe Yong-rim, Kuzey Kore'nin Eylül 2010 tarihinden Mayıs 2011'den itibaren Kore İşçi Partisi ve Kore merkez komitesine başkanlık üyesi ve 2010 - 2013 yılları arası eski (Premier) başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Rungrado 1 Mayıs Stadyumu</span> Pyongyang, Kuzey Korede 1 Mayıs 1989da kullanıma açılan çok amaçlı bir stadyum

Rŭngrado 1 Mayıs Stadyumu, Pyongyang, Kuzey Kore'de 1 Mayıs 1989'da kullanıma açılan çok amaçlı bir stadyum.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore ebedi lideri</span>

Kuzey Kore Ebedi Lideri, Kuzey Kore'nin ölen liderlerine ölüm sonrası unvanlar verilmesi uygulamasına atıfta bulunmaktadır. "Juche Kore'nin Ebedi Liderleri" ifadesi, 30 Haziran 2016'da değiştirildiği gibi Anayasa'ya giriş satırında ve ardından yapılacak revizyonlarda belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">Juche Kulesi</span> mimari yapı

Juche Kulesi ya da resmi adıyla Juche Fikri Kulesi, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan, adını Kim İl-sung'un doktrinleştirdiği Juche felsefesinden alan beton dikilitaş tarzındaki anıtsal sütun. Sosyalist gerçekçi sanat tarzının bir örneği olan anıtın önünde İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli'nden esinlenilen; proletaryayı, çiftçilerini ve entelijansiyayı temsil eden orak, çekiç ve yazı fırçası taşıyan üç kişinin bulunduğu 30 metre yüksekliğinde bronz bir heykel bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orak, çekiç ve yazı fırçası</span>

Orak, çekiç ve yazı fırçası veya orak, çekiç ve kalem, Kuzey Kore'de iktidar olan Kore İşçi Partisi bayrağında bulunan amblem.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Halk Eğitim Evi</span>

Büyük Halk Eğitim Evi ya da Kuzey Kore Ulusal Kütüphanesi, Kuzey Kore'de başkent Pyongyang'daki Kim İl-sung Meydanı'nda yer alan merkezi kütüphane.

<span class="mw-page-title-main">Pyongyang Folklor Parkı</span>

Pyongyang Folklor Parkı,, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan lunapark. Park, Kore tarihini yansıtacak şekilde Aralık 2008 tarihinde inşa edilmeye başlanmış ve 11 Eylül 2012'de kullanıma açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Takı (Pyongyang)</span> Pyongyang, Kuzey Korede bir yapı

Zafer Takı (Pyongyang), Japon yönetiminde Kore'deki 1925-1945 yılları arasındaki bağımsızlık eylemlerini anmak için inşa edilen tak. Meksika'daki 60 metrelik Devrim Anıtı'ından sonra 50 metrelik yüksekliği ile dünyanın en büyük ikinci zafer takıdır.

<span class="mw-page-title-main">Parti Kuruluş Anıtı</span>

Parti Kuruluş Anıtı, Kore İşçi Partisi'nin kuruluşunu anmak amacıyla Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da inşa edilen anıt.

<span class="mw-page-title-main">Kumsusan Güneş Sarayı</span> anıt mezar

Kumsusan Güneş Sarayı, diğer adıyla Kumsusan Anıt Sarayı ya da bazı kaynaklarda geçen adıyla Kim İl-sung Müzesi, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan, ülkenin kurucusu Kim İl-sung'a ait anıt mezar. Yapı önceleri sadece Kim İl-sung'un adına inşa edilmiş iken, oğlu Kim Cong-il'in 2011 yılındaki ölümünün ardından her iki liderin adıyla anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Huich'on</span>

Hŭich'ŏn Kuzey Kore'nin Chagang bölgesinden bulunan bir şehirdir. 2008 sayımlarına göre nüfusu 168,180 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi</span>

Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi Kuzey Kore gençlik örgütüdür. Kuzey Kore'deki ana gençlik örgütüdür. Doğrudan Merkez Komite yönetiminde, Kore İşçi Partisi tüzüğünde açıkça belirtilen tek kitle örgütüdür. 15 yaşın altındaki gençler, daha büyük Koreli Çocuk Birliğinin bir parçası olan Genç Öncü Kolorduna katılabilir. Eski Sovyetler Birliği'nde Komsomol'dan modellenen örgüt, ev hanımı olmak isteyip Sosyalist Kadınlar Birliği'ne transfer edilen evli kadınlar dışında, 15-30 yaşları arasında parti üyeliği olmayan tüm Kuzey Korelileri içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Chollima Heykeli</span>

Chollima Heykeli Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'daki Mansu Tepesi'ndeki bir anıttır. Anıt, Chollima Hareketi'nin "Chollima hızını" sembolize eder. Anıtın tasvir ettiği efsanevi kanatlı at Chollima'nın günde 1.000 ri (400 km) gidebileceği söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Chung-guyok</span>

Chung-guyok, Kuzey Kore'nin Pyongyang şehrini oluşturan 19 guyok'tan biridir. İlçe Pothonggang Kanalı ve Taedong Nehri arasında yer alır. Kuzeyinde Moranbong-guyok, kuzeybatısında Potonggang-guyok ve güneyinde Pyongchon-guyok bulunmaktadır.