İçeriğe atla

Kim İl-sung Üniversitesi

Kim İl-sung Üniversitesi
Harita
Kuruluş1 Ekim 1946 (1946-10-01)
TürDevlet
BaşkanThae Hyong-chol
KonumRyongnam-dong, Taesong İli, Pyongyang, Kuzey Kore[1]
YerleşkeKırsal
Web sitesiwww.ryongnamsan.edu.kp
Güvenlik nedeniyle, Kim İl-sung Üniversitesi'nden birçok öğrencinin Kore Savaşı sırasında taşındığı Pyongsong yakınlarındaki Paeksong Devrim Bölgesi'ndeki binalar.
Kim İl-sung Üniversitesi, c. 1960

Kim İl-sung Üniversitesi 1 Ekim 1946'da kurulan Kuzey Kore'de kurulan ilk üniversitedir.[2] Ülkenin başkenti Pyongyang'da 15 hektarlık bir kampüste yer almaktadır. Ana akademik binaların yanı sıra, kampüste 10 ayrı ofis, 50 laboratuvar, kütüphane, müze, matbaa, bir Ar-Ge merkezi, yurtlar ve bir hastane bulunmaktadır.[3] Oldukça büyük bir bilgisayar laboratuvarı var, ancak yalnızca sınırlı bir internet erişimi var.[4] Üniversite, Kuzey Kore'nin kurucusu ve ilk lideri Kim İl-sung'un onuruna adlandırıldı.[2] Hem sosyal bilimler hem de doğa bilimleri bölümündeki derslerin tamamlanması beş yıl sürmektedir.[3]

Bölümler

Sosyal bilimler

  • Tarih
  • Hükûmet ve ekonomi
  • Kanun
  • Siyaset
  • Uluslararası ilişkiler
  • Korece
  • Yabancı Diller
  • Kim İl-sung Devrimçi Tarihi
  • Kim Jong-il Devrimçi Tarihi

Doğa bilimleri

  • Fizik
  • Matematik
  • Biyoloji
  • Coğrafya
  • Kimya
  • jeoloji
  • Atomik Enerji
  • Otomasyon

Önemli mezunlar

  • An Kyong-ho, Anavatan'ın Barışçıl Yeniden Birleşmesi Komitesi Başkanı
  • Kim Jong-il,[5] Kuzey Kore’nin eski lideri, 1960–1964’e
  • Kim Jong-un, Aralık 2011'den bu yana Kuzey Kore'nin Yüksek Lideri, 2002-2007 arasına katıldı.[6]
  • Kim Pyong-il, Kim Jong-il'in yarı-kardeşi ve Çek Cumhuriyeti büyükelçisi[7]
  • Kyong Won-ha, nükleer bilim adamı
  • Kang Jin-woo
  • Andrei Lankov,[5]
  • Alessandro Ford
  • Rüdiger Frank,[5]
  • Paek Nam-sun
  • Sin Son-ho
  • Zhang Dejiang
  • Yuhui Liu
  • Ri Sol-ju,[5] Kim Jong-un'un karısı
  • Thae Jong-su[8]

Kaynakça

  1. ^ University, Kim Il Sung (2016). "Ryongnamsan". ryongnamsan.edu.kp. 9 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 April 2016. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 7 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2019. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 22 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2019. 
  5. ^ a b c d York, Rob (12 Aralık 2014). "Kim Il Sung University has new website". NK News. 7 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2017. 
  6. ^ Choe Sang-Hun and Martin Fackler (14 Haziran 2009). "North Korea's Heir Apparent Remains a Mystery". The New York Times. 17 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2012. 
  7. ^ Kim, Song-A (9 Mayıs 2007). "Photos of Kim Jong Il's Brother, Kim Pyong Il and Recent Visits". Daily NK. 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2007. 
  8. ^ "Thae Jong Su (T'ae Cho'ng-su)". North Korea Leadership Watch. 24 Şubat 2018. 19 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kim İl-sung</span> Kuzey Kore diktatörü (1948–1994)

Kim Il-sung, asıl adı Kim Song Ju Kuzey Kore'nin eski devlet başkanı ve Kore İşçi Partisi'nin eski Genel Sekreteri.

<span class="mw-page-title-main">Kim Cong-il</span> Kuzey Korenin ikinci diktatörü

Kim Cong-il, Kuzey Kore'nin eski lideri, Ulusal Savunma Kurulu başkanı, Kore İşçi Partisi genel sekreteri ve Kore Halk Ordusu başkomutanıydı.

<i>Juche</i> Kuzey Kore Devlet İdeolojisi

Juche veya Cuçe, hükûmet tarafından "Kim İl-sung'un ulusal ve uluslararası düşünceye özgün, mükemmel ve devrimci katkısı" olarak nitelendirilen Kuzey Kore'nin resmi devlet ideolojisidir. "İnsan kaderinin efendisidir", Kore halkının "devrimin ve inşaatın ustaları" olarak hareket etmeleri ve kendine güvenmek ve güçlü olmak suretiyle bir ulusun gerçek sosyalizmi elde edebileceğini ileri sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Songun</span>

Songun veya Sŏn'gun, Kuzey Kore’nin önce ordu siyasetinin ismidir. Buna göre Kore Halk Ordusu'nun devlet işlerinde ve ülke kaynaklarının kullanımında önceliği bulunmaktadır. Bu siyasetin birçok alanda farklı yansımaları olup siyasi ve ekonomik alanda ordunun önceliği mevcuttur. Bu siyasetin Kuzey Kore yeni devlet ideolojisinde önemli bir yeri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kore İşçi Partisi</span> Kuzey Koredeki iktidar siyasi parti

Kore İşçi Partisi (KİP), genelde Kuzey Kore olarak bilinen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nde iktidarda olan siyasi partidir. Yüksek Halk Meclisinde temsil edilen en büyük partidir ve Anavatanın Birleşmesi için Demokratik Cephe'yi oluşturan diğer iki yasal parti ile birlikte de jure ile bir araya gelmektedir. Bu küçük partiler KİP'ye tamamen bağımlıdır ve KİP'nin “öncü rolünü” varlıklarının bir koşulu olarak kabul etmektedir. Parti, ülkenin kurulmasından beri iktidardadır ve liderleri Kim İl-sung (1949-1994), oğlu Kim Jong-il (1994-2011) ve torunu Kim Jong-un (2011-) olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kim Cong-il'in unvanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Kim Jong-il'in unvanları listesidir. Kim Jong-il, Kuzey Kore'nin lideri iken ülkede yalnızca ismiyle değil, birçok unvanla da anılmakta idi. Hakkındaki bütün yayınlarda en az bir tane unvanı geçmekte ve adı da özel kalın harfler veya daha büyük bir yazı tipi ile yazılmakta idi: "Büyük lider yoldaş Kim Jong-il, Ragwon Makine Kompleksi'ne yerinde rehberlik etti". veya "Büyük lider yoldaş Kim Jong-il, Ragwon Makine Kompleksi'ne yerinde rehberlik etti."

<span class="mw-page-title-main">Kim Jong-un</span> Kuzey Korenin üçüncü ve mevcut diktatörü

Kim Jong-un, 2011'den bu yana Kuzey Kore Lideri ve 2012'den beri Kore İşçi Partisi Başkanı olan Kuzey Koreli siyasetçidir. Kim, Ko Yong-hui (1952–2004) ve 1994'ten 2011'e ülkenin ikinci lideri olan Kim Jong-il'in (1941–2011) ikinci çocuğudur. 1948'den 1994'e kadar Kuzey Kore'nin kurucusu ve ilk lideri olan Kim İl-sung'un torunudur. Kim, ülkenin kuruluşundan sonra dünyaya gelen ilk Kuzey Kore lideri ve aynı zamanda dünyadaki en genç ikinci hükûmet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore ebedi lideri</span>

Kuzey Kore Ebedi Lideri, Kuzey Kore'nin ölen liderlerine ölüm sonrası unvanlar verilmesi uygulamasına atıfta bulunmaktadır. "Juche Kore'nin Ebedi Liderleri" ifadesi, 30 Haziran 2016'da değiştirildiği gibi Anayasa'ya giriş satırında ve ardından yapılacak revizyonlarda belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">Kumsusan Güneş Sarayı</span> anıt mezar

Kumsusan Güneş Sarayı, diğer adıyla Kumsusan Anıt Sarayı ya da bazı kaynaklarda geçen adıyla Kim İl-sung Müzesi, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan, ülkenin kurucusu Kim İl-sung'a ait anıt mezar. Yapı önceleri sadece Kim İl-sung'un adına inşa edilmiş iken, oğlu Kim Cong-il'in 2011 yılındaki ölümünün ardından her iki liderin adıyla anılmaktadır.

Jang Sung-taek, Kuzey Koreli siyasetçi ve ülkenin önde gelen isimlerinden biriydi. Jang Sung-taek, Kim Il-sung'un kızı Kim Kyong-hui ile evliydi.

Bu makale, resmi adı Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) olan Kuzey Kore’nin politik liderlerini listeler.

<span class="mw-page-title-main">Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi</span>

Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi Kuzey Kore gençlik örgütüdür. Kuzey Kore'deki ana gençlik örgütüdür. Doğrudan Merkez Komite yönetiminde, Kore İşçi Partisi tüzüğünde açıkça belirtilen tek kitle örgütüdür. 15 yaşın altındaki gençler, daha büyük Koreli Çocuk Birliğinin bir parçası olan Genç Öncü Kolorduna katılabilir. Eski Sovyetler Birliği'nde Komsomol'dan modellenen örgüt, ev hanımı olmak isteyip Sosyalist Kadınlar Birliği'ne transfer edilen evli kadınlar dışında, 15-30 yaşları arasında parti üyeliği olmayan tüm Kuzey Korelileri içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Kore İşçi Partisi başkanı</span>

Kore İşçi Partisi Başkanı Kuzey Kore'nin iktidar partisi olan Kore İşçi Partisinin Başkanıdır. Başkan ayrıca, Kuzey Kore Merkez Askeri Komisyonunun ve Devlet İşleri Komisyonunun Başkanlığını yürütmektedir. Partininin 1946'da kurulmasından bu yana, liderin ismi Başkan (1946–1966), Genel Sekreter, Birinci Sekreter (2011–2016) ve 2016’dan itibaren yeniden Başkan yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ri Sol-ju</span>

Ri Sol-ju Kuzey Kore'nin şu anki First Lady'si, Kim Jong-un'un eşi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore takvimi</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti takvimi, KDHC takvimi veya Juche takvimi Kuzey Kore'de kullanılan yıl numaralandırma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi</span>

Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi Güney Kore kaynakları pandeminin ülkeyi sürekli olarak etkilediğini belirtmesine rağmen, Kuzey Kore'de resmi olarak onaylanmış COVID-19 vakası yoktu. Virüsün, Güney Kore'den daha çok, virüsün kaynaklandığı Çin'den Kuzey Kore'ye gelmesi muhtemeldir. Çin-Kuzey Kore sınır kısıtlamaları, Kuzey ve Güney Kore arasındaki ağır askerî sınırdan daha rahat. Ancak, iki Çin eyaletinde Kuzey Kore sınırındaki şüpheli COVID-19 vakaları düşüktü.

<span class="mw-page-title-main">Kim Yo-jong</span> Kuzey Kore lideri Kim Jong-unun kız kardeşi

Kim Yo-jong, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi. Aynı zamanda eski lider Kim Jong-il'in en küçük kızı ve Kuzey Kore'nin kurucusu Kim İl-sung'un torunu. Politbüro'nun yedek üyesi ve Kore İşçi Partisi'nin (KİP) Tanıtım ve Enformasyon Bölümü başkan yardımcısıdır. Ayrıca 2017'den 2019'a ve yine 2020'den 2021'e kadar Kore İşçi Partisi Politbüro yedek üyesi olarak görev yaptı. Eylül 2021'den bu yana Kuzey Kore Devlet İşleri Komisyonu üyesi olarak da görev yapıyor. Paneldeki tek kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kuzey Kore ilişkileri</span> Çin ve Kuzey Kore arasındaki diplomatik ilişkiler

Çin-Kuzey Kore ilişkileri, Kuzey Kore'nin nükleer programı nedeniyle son yıllarda bazen gergin olmasına rağmen genel olarak dostane olmuştur. Yakın bir ilişkileri vardır ve Çin genellikle Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki olarak kabul edilir. Çin ve Kuzey Kore'nin karşılıklı yardım ve işbirliği anlaşması vardır, bu şu anda her iki ülkenin herhangi bir ulusla sahip olduğu tek savunma anlaşmasıdır. Çin'in Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir büyükelçiliği ve Chongjin'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Çin'deki Kuzey Kore büyükelçiliği Pekin'in Chaoyang Bölgesi'nde, bir başkonsolosluk ise Şenyang'da bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Yüce Lider (Kuzey Kore unvanı)</span>

Yüce lider, Kuzey Kore'nin, Kore İşçi Partisi'nin, devletin ve Kore Halk Ordusu'nun fiili en büyük lideridir. Bu unvan ulusal anayasaya ayrı bir makam olarak yazılmadı, ancak Devlet İşleri Komisyonu başkanı fiilen Kuzey Kore'nin dinî lideridir. Aynı şekilde Kore İşçi Partisi (KİP) Tüzüğü'ne göre KİP genel sekreteri İşçi Partisi'nin en üst düzey lideridir. Daha önce, Kim Jong Il döneminde bu unvan, aynı zamanda KİP genel sekreteri olan Ulusal Savunma Komisyonu Başkanlığı makamına veriliyordu. Kuzey Kore'nin varlığından önce devletin ilk lideri, 1945'ten 1948'e kadar Kore'nin kuzey yarısını yöneten Sovyetler Birliği tarafından kontrol edilen yönetim otoritesi olan Sovyet Sivil İdaresi'nin başkanı olarak görev yapan Terenty Shtykov'du

Kuzey Kore siyaseti resmi devlet felsefesi olan Kimilsungizm-Kimjongilizm çerçevesinde gerçekleşmektedir. Kimilsungizm-Kimjongilizm'in bir parçası olan Juche, gerçek sosyalizme ancak özgüven ve güçlü bir bağımsız devlet yoluyla ulaşılabileceği inancıdır.