İçeriğe atla

Kilwa Kisiwani

Kilwa Kisiwani ve Songo Mnara Harabeleri
UNESCO Dünya Mirası
Kilwa Ulu Camii
Konum Tanzanya
KriterKültürel: iii
Referans144
Tescil1981 (5. oturum)
Tehlike2004 — 2014
BölgeAfrika

Kilwa Kisiwani, Doğu Afrika'da, bugünkü Tanzanya'nın güney kıyılarındaki bir adada yaşamış olan bir topluluktur. Swahili Sahili boyunca MS 13-15. yüzyıllarda saltanat sürmüş olan Orta Çağ Kilwa Sultanlığı'nın merkezi idi. Kilwa Kisiwani, UNESCO tarafından yakınlardaki Songo Mnara Harabeleri ile birlikte bir Dünya Mirası olarak listelenmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kenya</span> Doğu Afrikada bir ülke

Kenya, resmî adıyla Kenya Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kısmında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını: Etiyopya, Somali, Tanzanya, bir kısmı Victoria Gölü ile olmak üzere Uganda ve Güney Sudan oluşturmaktadır. Bunun haricinde ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Nairobi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Malavi</span> Güneydoğu Afrikada bulunan bir ülke

Malavi ya da resmî adı ile Malavi Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneydoğu bölümünde yer alan ve denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesidir. Ülke 6 Temmuz 1964 tarihinde Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır. Ülkenin başkenti Lilongwe'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya</span> Ortadoğu Afrikada bulunan bir ülke

Tanzanya, resmî adıyla Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti, Doğu Afrika'da bir ülkedir. Afrika Büyük Gölleri bölgesinde yer alır. Ülke kuzeybatıda Kenya; kuzeyde Uganda; batıda Ruanda, Burundi ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti; güneybatıda Zambiya; güneyde ise Malavi ve Mozambik ile komşudur. Doğuda Hint Okyanusu'na kıyısı bulunur. Afrika'nın en yüksek dağı olan Kilimanjaro Dağı ülkenin kuzeydoğusundadır. Afrika'nın Büyük Gölleri'nin üçüne kıyısı vardır. Kuzey ve batıda Afrika'nın en büyük gölü olan Victoria Gölü ile kıtanın en derin gölü olan Tanganika Gölü, güneyde ise Malavi Gölü bulunur. Ülkenin doğu kıyıları sıcak ve nemlidir. Zanzibar adaları kıyının biraz açığında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Wikimedia Vakfı</span> kâr amacı gütmeyen kuruluş

Wikimedia Vakfı, Vikipedi (Wikipedia) ansiklopedisi gibi çeşitli özgür içerikli projeleri bünyesinde barındıran bir organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Macellan</span> dünyanın çevresini ilk kez dolaşan Portekizli kaşif

Ferdinand Macellan, 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşiftir. İspanyol İmparatorluğu'nun desteğiyle denize açıldı. Hikâyesi, bu seyahate eşlik eden Antonio Pigafetta'nın anılarını yazması sayesinde günümüze ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alman Doğu Afrikası</span> Afrikada eski Alman sömürgesi

Alman Doğu Afrikası (Almanca: Deutsch-Ostafrika), Afrika'daki eski bir Alman sömürgesi. Ruanda'nın büyük bir kesimini, Burundi'yi, Tanzanya'yı ve Mozambik'in bir parçasını içeren sömürge, I. Dünya Savaşı'nın Almanya'nın yenilgisiyle sona ermesiyle büyük ölçüde İngiltere'nin himayesine girdi.

<span class="mw-page-title-main">Örümceğimsiler</span>

Örümceğimsiler veya araknidler, keliserliler (Chelicerata) alt şubesine ait omurgasız eklembacaklıları kapsayan bir sınıftır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık'taki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, 2015 yılı itibarıyla Birleşik Krallık'ta belirlenen şehirleri listelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Francisco de Almeida</span>

Francisco de Almeida,, Portekizli asker ve kâşif, Hindistan'ın ilk Portekizli genel valisi.

<span class="mw-page-title-main">Japonlar</span>

Japonlar, Japon Takımadalarına ve %98,5'ini oluşturdukları Japonya'ya özgü bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mweru Gölü</span> Zambiya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasındaki sınırında göl

Mweru Gölü Afrika'da bulunan bir tatlı su gölüdür. Afrika'nın en uzun ikinci nehri olan Kongo Nehri'nin en uzun kolu üzerinde bulunur. Göl Zambiya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasındaki sınırda yer alır. Luapula Nehri (yukarı) ve Luvua Nehri (aşağı) arasında yer alır. Göl deniz seviyesinden 917 m yüksekliktedir. En büyük uzunluğu 76 mil (122 km), ortalama genişliği 31 mil (50 km) ve yüzey alanı 1.900 mil kare 'dir. Gölün marjları kayalık batı kıyıları hariç genellikle düzdür.

<span class="mw-page-title-main">Somali-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Somali-Türkiye ilişkileri, Somali ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mapungubwe Krallığı</span>

Mapungubwe Krallığı (1075-1220), Güney Afrika'daki Büyük Zimbabve'nin güneyindeki Shashe ve Limpopo nehirlerinin birleştiği yerde bulunan sömürge öncesi bir devletti. Krallık, 13. yüzyılda ortaya çıkan Zimbabve Krallığı'nın öncüsüydü ve Afrika'nın doğu sahillerindeki Rhapta ve Kilwa Kisiwani'ye altın ticaret bağlantılarını sağlamaktaydı. Mapungubwe Krallığı yaklaşık 80 yıl yaşadı ve nüfusu yaklaşık 5000 kişiydi. Mapungubwe Koleksiyonu, arkeolojik alanda bulunan eserlerin toplandığı bir koleksiyondur ve Pretoria'daki Mapungubwe Müzesi'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Songo Mnara</span> Tanzanyadaki taş şehrin harabeleri

Songo Mnara, Güney Tanzanya'daki Swahili Sahili'nde yer alan bir taş şehirdir. Taş şehir, 14. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar varlığını sürdürmüştür. Songo Mnara, yakınlardaki Kilwa Kisiwani taş şehri ile birlikte UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Arkeologlar kalıntılarda altı adet cami, dört mezarlık alanı ve iki düzine ev bloğu buldu. Songo Mnara, kaba mercan ve harçtan yapılmıştır. Bu taş şehir, Hint Okyanusu'ndaki birçok ticaret kentinden biri olarak inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi</span> Birleşik Devletler hükümetinin federal kayıtlarını koruyan ve bunlara erişim sağlayan bağımsız ajans

Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi, Amerika Birleşik Devletler hükûmetinin hükûmet ve tarihi kayıtların korunması ve belgelenmesinden sorumlu bağımsız bir kurumudur. Aynı zamanda Ulusal Arşivi oluşturan belgelere halkın erişimini artırmakla da görevlidir. NARA, Kongre yasalarının, başkanlık direktiflerinin ve federal düzenlemelerin yasal olarak orijinal ve yetkili kopyalarını korumaktan ve yayınlamaktan resmi olarak sorumludur. NARA ayrıca Seçim Kurulunun oylarını Kongreye iletir.

Matumbiler, Tanzanya'nın güneyindeki Lindi bölgesi, Kilwa bölgesi'ne özgü, Matumbi dilini konuşan Bantular içindeki ayrı etnolinguistik bir gruptur. Aynı zamanda Songosongo adası ve takımadalarının yerli sakinleridir. Anavatanları ayrıca Rufiji bölgesi'ndeki güney Pwani bölgesi'nin içinde, Rufiji deltasının güneyidir. 1978 yılında Matumbi nüfusunun 72.000 olduğu tahmin edilmektedir. Kilwa Bölgesi'ndeki en büyük etnik gruptur. Matumbi Yaylaları adını onlardan almıştır.

Maçingalar, Tanzanya'nın güney Hint Okyanusu kıyısındaki Lindi bölgesi'nin Kilwa bölgesi kısmına özgü bir Bantu etnik grubudur. Maçinga nüfusunun 1987 yılında 36,000 kişi olduğu tahmin edilmektedir.

Euphorbia kilwana, Euphorbia cinsine bağlı bir bitki türüdür.