İçeriğe atla

Kilroy was here

Kilroy'un Washington DC'deki Ulusal 2. Dünya Savaşı Anıtı'na gravürü
1946'daki atom bombası test filminin Bikini Atolü'ndeki açılış sahnesindeki "Kilroy was here" grafitisi

Kilroy was here, II. Dünya Savaşı sırasında popüler hale gelen ve tipik olarak grafitilerde görülen bir mem.[1] Kilroy, kocaman açık gözleri ve U şeklinde kocaman bir burnu olan, duvarın üzerinden bakan, küçük bir adam olarak çizilirdi.[2]

"Bay Chad" veya sadece "Chad", Birleşik Krallık'ta popüler hale gelen versiyondu. Karakterin diğer adları arasında Smoe, Clem, Flywheel, Private Snoops, Overby, Eugene the Jeep, Scabooch ve Sapo yer alıyor.

Bu memin kökeni belirsiz olmakla birlikte yıllar geçtikçe yeni savlar ortaya atılsa da, grafitiye ilham verenin Kilroy adında gerçek bir kişi olup olmadığı bilinmiyor.

İfadenin kökeni ve kullanımı

Kilroy'un Washington DC'deki Newseum'daki Berlin Duvarı'nın bir parçası üzerinde tasviri

Life dergisindeki bir reklamda, İkinci Dünya Savaşı dönemindeki askerlerin "hangi sahile saldırırlarsa saldırsınlar, her zaman önlerinde 'Kilroy was here" şeklinde tebeşirle yazılmış uyarılar bulduklarını" iddia etmekten hoşlandıkları belirtiliyordu.[3] Brewer'ın Masal Sözlüğü, bu şakanın Birleşik Krallık'ta da gözlemlendiğinde, bunun özellikle Hava Taşımacılığı Komutanlığı ile ilişkili olduğunu belirtiyor.[4]

Pek çok kaynak, kökeninin 1939 gibi erken bir tarihe dayandığını iddia ediyor [5][6][7] İfadenin 1937'den kalma daha önceki örnekleri doğrulanmadı.

Bir hikâyeye göre, Alman istihbaratı bu ifadeyi ele geçirilen Amerikan ekipmanında buldu. Bu, Adolf Hitler'i Kilroy'un üst düzey bir Müttefik casusunun adı veya kod adı olabileceğine inandırdı.[8]

Gerçek Kilroy

Oxford İngilizce Sözlüğü basitçe Kilroy'un "efsanevi bir kişinin adı" olduğunu söylüyor.[9]

Bir teori, imzanın arkasındaki adamın Amerikalı tersane müfettişi James J. Kilroy'u (1902–1962) söylüyor.[9] James Kilroy, Boston Şehir Meclisi'nde görev yapmış ve 1930'larda Massachusetts Yasama Meclisi'nde Roxbury bölgesini temsil etmişti. Savaş sırasında Quincy'deki Fore River Tersanesi'nde çalıştı ve perçinleme yapanların kaç adet perçin taktıkları karşılığında ne kadar ücret ödediklerini kontrol etti.[10] Genellikle müfettişler, perçincilerin sildiği küçük bir tebeşir işareti yaparlardı, böylece yaptıkları iş karşılığında iki katı ücret alırlardı. Bunu önlemek için Kilroy, incelediği ve onayladığı eseri daha dayanıklı bir kalemle "Kilroy buradaydı" ifadesiyle işaretledi.[11] Ancak yine de kökenler konusunda hâlen bir uzlaşı yoktur.

Kaynakça

  1. ^ "Kilroy was here Meaning | Pop Culture by Dictionary.com". Dictionary.com (İngilizce). 9 Nisan 2018. 12 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2023. 
  2. ^ "Eric Shackle's eBook - Chad & Kilroy". www.bdb.co.za. 6 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023. 
  3. ^ "Needed: some great new "liars"". Life. 17 Mayıs 1948. s. 120. 
  4. ^ Brewer's: Cassell, 1956. p. 523.
  5. ^ "What's the origin of "Kilroy was here"?". The Straight Dope. 4 Ağustos 2000. 5 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023. 
  6. ^ Sickels, Robert (2004). "Leisure Activities". The 1940s. Greenwood Publishing Group. s. 113. ISBN 9780313312991. 
  7. ^ Brown, Jerold E. (2001). "Kilroy". Historical dictionary of the U.S. Army. Greenwood Publishing Group. s. 264. ISBN 0-313-29322-8. 
  8. ^ "How 'Kilroy Was Here' Changed the World". Live Science. 15 Eylül 2008. 12 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023. 
  9. ^ a b Quinion, Michael. "Kilroy was here". World Wide Words. 9 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2010. 
  10. ^ O'Donnell, Richard W. (1989). "Kilroy was Here". Naval History. United States Naval Institute. 3 (1): 36. 
  11. ^ Shackle, Eric. "Mr. Chad and Kilroy live again". Eric Shackle's eBook - Chad & Kilroy. 8 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2020. In 1943, 32,000 employees worked at the Fore River Shipyard. One of them was James J. Kilroy, a Welding Inspector. He used chalk to mark the rivets and plates he inspected. The "Kilroy Was Here" mark was found throughout the U.S.S. Massachusetts Battleship and many others. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">James Dewey Watson</span> Amerikalı moleküler biyolog, genetikçi ve zoolog

James Dewey Watson, 1954 yılında yaptığı çalışma ile DNA'nın ikili sarmal yapısını, araştırmacı Francis Crick ile bularak Nobel Ödülü almış bilim adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bob Dylan</span> Amerikalı şarkıcı

Robert Allen Zimmerman veya sahne adıyla Bob Dylan,, Amerikalı müzisyen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Francis Drake</span> Elizabeth Döneminde yaşayan İngiliz denizci, kaşif, köle tüccarı, mühendis ve politikacı

Francis Drake, Elizabeth devrinde yaşamış olan, önemli bir İngiliz korsan, denizci, kâşif, köle taciri, mühendis ve politikacıdır. Dünyanın çevresini dolaşan ilk İngiliz kaptandır. Dünyayı dolaştıktan sonra, 1581'de I. Elizabeth tarafından şövalye unvanıyla ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Lagün</span>

Lagün, Kıyı set gölü veya deniz kulağı dalgalar tarafından oluşturulan kıyı birikim şekillerindendir. Oluşumunda, kıyı akıntılarının da etkisi vardır. Kıyılardaki koyların ve girintilerin ağız kısımlarının dalga biriktirmesiyle oluşan kıyı kordonları ile kapanması sonucunda meydana gelirler. Lagünler genellikle kıyı lagünleri ve atol lagünleri olmak üzere iki gruba ayrılır. Karışık kum ve çakıl kıyılarında oluşur. Kıyı lagünleri olarak sınıflandırılan su kütleleri ile haliç olarak sınıflandırılmış su kütleleri arasında bir çakışma vardır. Lagünler dünyanın birçok yerinde ortak kıyı özellikleridir.

<span class="mw-page-title-main">The Animals</span>

The Animals, 1962 yılında Newcastle'da kurulmuş İngiliz müzik topluluğu. Grup 1959 yılında kurulmuş olan Alan Price Combo grubuna dayanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">1922 İzmir Yangını</span> 13-22 Eylül 1922de İzmirde etkili olan yangın

1922 İzmir Yangını veya, yabancı kaynaklarda kullanılan terimle, Büyük İzmir Yangını -İzmir geçmişte başka büyük yangınlar da geçirmiş olduğu için bu terimin ne derece yerinde olduğu tartışmaya açıktır-, 13 Eylül 1922 günü Basmane'de başlayan ve dört gün sürerek İzmir şehir merkezini geniş ölçüde tahrip eden yangın hadisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Natalie Portman</span> İsrail asıllı Amerikalı oyuncu ve yapımcı

Natalie Portman, İsrail asıllı Amerikalı aktris, yönetmen ve yapımcıdır. On dört yaşında, Luc Besson'un Léon (1994) adlı filminde oynadığı rolle dünya çapında üne kavuşan Portman, 2005'te Closer filmindeki rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday gösterildi ve aynı dalda Altın Küre Ödülü'nü kazandı. 2011'de Siyah Kuğu filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne ve Altın Küre'ye aday gösterildi. Altın Küre'yi ve Oscar'ı kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Talışlar</span> İranî etnik grup

Talışlar veya Talişler, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin güneydoğu rayonları Lenkeran, Astara, Masallı ve Lerik), Baküde ve İran'ın kuzeydoğu eyaletleri Gilan ve Erdebil'de yaşayan İrani bir halktır.

<span class="mw-page-title-main">Gwen Stefani</span> Amerikalı şarkıcı

Gwen Renée Stefani Amerikalı pop, rock şarkıcısı, şarkı sözü yazarı, moda tasarımcısı ve oyuncudur. No Doubt adlı ska-rock grubunun vokalistidir.

<span class="mw-page-title-main">Elia Kazan</span> Amerikalı film yönetmeni (1909 – 2003)

Elia Kazan doğum adıyla Elias Kazancıoğlu, Yunan asıllı Amerikalı yönetmen ve yazar. Özellikle Tennessee Williams ve Arthur Miller'ın oyunlarını sahneleyerek tiyatroda büyük başarı kazanmış, etkileyici filmleriyle sinema sanatının ustaları arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Iðunn</span>

İskandinav mitolojisinde Iðunn, elma ve gençlikle ilişkilendirilen bir tanrıçadır. Bu elmalar İskandinav tanrılarına sonsuz gençlik ve güzellik sağlamaktadır. Iðunn, 13. yüzyılda daha önceki geleneksel kaynaklardan derlenen Şiirsel Edda'da ve 13. yüzyılda Snorri Sturluson tarafından yazılan Nesir Edda'da tasdik edilmiştir. Her iki kaynakta da, skaldik şiir tanrısı Bragi'nin karısı ve ayrıca Şiirsel Edda'da elmaların bekçisi ve ebedi gençliğin bahanesi olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Câbir bin Hayyân</span> Fars bilim gıbı

Ebû Mûsa Câbir bin Hayyân (Arapça: ابو موسی جابربن حیان, Latince: "Geber" ya da "Geberus"; , Batıda daha ziyâde Geber olarak tanınan, Abbâsîler döneminde yaşamış ve İslâmiyet'te fen bilimlerinin temelini atmış olan Farsî çok yönlü bir fen bilgini; simyacı, kimyacı ve eczacı; fizikçi, astronom ve astrolog; tıp ve fizik tedavi uzmanı; mühendis, coğrafyacı, filozof ve sûfi.

<span class="mw-page-title-main">Styx (müzik grubu)</span>

Styx, 1972 yılında Chicago, ABD'de kurulmuş Amerikalı rock müzik grubu. 1970'lerin sonunda ve 1980'lerin başında en popüler dönemlerini yaşamışlardır. En bilinen şarkıları "Lady", "Come Sail Away", "Babe", "The Best of Times", "Too Much Time on My Hands" ve "Renegade"'dir.

<span class="mw-page-title-main">Today Was a Fairytale</span>

"Today Was a Fairytale", Amerikalı country pop şarkıcısı ve söz yazarı Taylor Swift'in şarkısıdır. Şarkının sözleri yazılırken Swift'e yapımcısı Nathan Chapman yardımcı oldu. Şarkı 19 Ocak 2010 tarihinde Big Machine Records etiketiyle, Swift'in de rol aldığı Sevgililer Günü filminin soundtrack albümünün bir teklisi (single'ı) olarak yayımlandı. "Today Was a Fairytale" pop müzik türünde bir şarkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aşina</span> Boy

Aşina, Türk veya Kök Türk bir Göktürk soyu, Göktürk Kağanlığı'nın kurucu boyudur. Efsaneye göre Aşina soyu bir dişi kurttan türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yurtsever Simun</span> İsanın havarisi

Yurtsever Simun, İsa'nın 12 havarisi arasında en belirsiz olanlardan biriydi. Birkaç psödopigrafik yazı Simun'a atfedilmiş olmakla birlikte, Hieronymus Simun'u MS 392-393 arasında yazılmış De viris illustribus'a dahil etmemiştir.

<i>Here Comes the Boom</i>

Ağır Sıklet Frank Coraci'nin yönettiği, ortaklaşa yazdığı, yapımcılığını üstlendiği ve Kevin James'in oynadığı 2012 Amerikan komedi filmi. Ayrıca Allan Loeb ve Rock Reuben tarafından, müziği Rupert Gregson-Williams tarafından yazılmıştır. Filmin başrollerini Henry Winkler ve Salma Hayek paylaşıyor. Happy Madison Productions tarafından yapımı üstlenildi. Film, Columbia Pictures tarafından 12 Ekim 2012'de Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi. Filmin adı, Christian nu metal grubu P.O.D.'nin "Boom" şarkısından alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ekmek ve Güller</span> Slogan

"Ekmek ve Güller" adil ücretler ve onurlu çalışma koşulları için verilen mücadeleyle özdeşleşmiş bir deyimdir. Amerikalı kadınların oy hakkı aktivisti Helen Todd'un "herkes için ekmek ve güller" ihtiyacından bahsettiği bir konuşmasından ortaya çıkmıştır. Bu dize James Oppenheim'a ilk kez 1911 yılında The American Magazine'de yayınlanan "Ekmek ve Güller" başlıklı bir şiir yazması için ilham vermiştir. Şiir o zamandan beri başka dillere çevrilmiş ve çeşitli besteciler tarafından müziğe uyarlanmıştır. Bu ifade özellikle 1912 yılında Lawrence, Massachusetts'te gerçekleşen ve "Ekmek ve Güller grevi" olarak bilinen tekstil greviyle ilişkilendirilmektedir. Ekmeğin güllerle eşleştirilmesi, işçilerin sadece temel ihtiyaçlarının karşılanması değil, aynı zamanda saygı ve saygınlıkla muamele görmeleri gerektiği fikrini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Burdekin Nehri</span>

Burdekin Nehri, Avustralya'nın Queensland eyaletinde bulunan bir nehirdir. Nehir, Seaview Dağları'nda Valley of Lagoons'tan başlayarak Mercan Denizi'ne dökülmektedir. Debi bakımından Avustralya'nın en büyük nehridir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Mayo Brewer</span> Amerikalı doğabilimci (1814 – 1880)

Thomas Mayo Brewer, ornitoloji ve ooloji konusunda uzmanlaşmış Amerikalı bir doğa bilimcidir.