İçeriğe atla

Kilobayt

Bayt Birimleri
SI Önekleri İkilik önek
Ad Sembol Ondalık Ad Sembol İkilik
kilobaytKB103kibibaytKiB210
megabaytMB106mebibaytMiB220
gigabaytGB109gibibaytGiB230
terabaytTB1012tebibaytTiB240
petabaytPB1015pebibaytPiB250
eksabaytEB1018eksbibaytEiB260
zettabaytZB1021zebibaytZiB270
yottabaytYB1024yobibaytYiB280
Bir disket örneği

Kilobayt, dijital bilginin temel birimi olan baytın katıdır.

Uluslararası Birimler Sistemi (SI)'ne göre kilo ön eki 1000 (103) olarak belirtilmiştir. Dolayısıyla 1 kilobayt 1000 bayta eşittir.

Uluslararası sembolü kB'dir.

Bilgisayar teknolojilerinde kilobayt 1024 (210) bayt olarak belirtilir. Bunun nedeni dosya yönetim sistemlerinde ikilik sistemin yaygın olarak kullanılmasındandır.

1024 (210) bayt değeri için Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından 1998 de belirlenmiş birim kibibayt'tır.

10'luk taban distemi (1000 byte)

Uluslararası Birimler Sistemi (SI)'ne göre kilo ön eki 1000 (103) olarak belirtilmiştir. Buna göre 1 kilobayt 1000 bayta eşittir.

Bu değer Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından tanımlanmış değerdir.

IEC 80000-13 standardı 8 bit'in 1 byte a eşit olduğunu belirtir. (1 B = 8 bit). Buna göre, 1 kB = 8000 bit. 1000 kilobayt (1000 kB) 1 megabayt'a (1 MB) eşittir.

2'lik taban sistemi (1024 bayt)

Geleneksel olarak 1 kilobayt 1024 bayt (210 B)'ı ifade etmek için kullanılır. Metrik kilo kavramı burada kullanılmıştır çünkü 1024 kolaylık adına 1000'e yakındır.

Günümüzde bu gösterim biçimi birçok yerde kullanılmaktadır.

Örnek: Microsoft Windows.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sabit disk sürücüsü</span> veri depo cihazı

Sabit disk ya da Hard disk kısaca HDD ya da Türkçesi ile sabit disk sürücüsü veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Önceleri büyük boyutları ve yüksek fiyatları nedeni ile sadece bilgisayar merkezlerinde kullanılan sabit diskler, cep telefonları ve sayısal fotoğraf makineleri içine sığabilecek kadar küçülen boyutları ile günlük hayatımıza girmişlerdir.

Programlama ve haberleşmede, bir bit bilgi depolama ve haberleşme veya bağlantının en küçük ve temel ünitesidir. Bir cihaz ya da fiziksel bir sistem tarafından depolanabilecek bilginin maksimum değeri normal olarak sadece 2 farklı şekilde bulunabilir. Bu durumlar genellikle ikili sayılar 0 ve 1 olarak yorumlanır. Ayrıca mantıksal değerler logical values, doğru ya da yanlış, flag ya da switch, on ya da off olarak yorumlanabilir.

Megabayt (MB) bilgisayarlarda kullanılan, 1.048.576 bayt anlamına gelen bir ölçü birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Bayt</span> 8 bite eşit dijital bilgi birimi

Bayt, elektronik ve bilgisayar bilimlerinde genellikle 8 bitlik dizilim boyunca 1 veya 0 değerlerini bünyesine alan ve kaydedilen bilgilerin türünden bağımsız bir bellek ölçüm birimi. Bir bayt, Latin alfabesini baz alan 8-bitlik bir kodlamada herhangi bir harfi temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Gigabayt</span> ölçü birimi

Gigabayt, bilgisayarlarda kullanılan, 1024 megabayt boyutundaki bir ölçü birimidir. Kısaltması GB olarak kullanılır.

Terabayt, dijital bilgide kullanılan bayt biriminin bir katsayıdır. Ön ek olan tera, 1000'in dördüncü kuvvetini temsil eder ve SI birim sisteminde 1012 anlamına gelir ve bu nedenle bir terabayt bir trilyon bayttır. Terabaytın kısaltması TB olarak kullanılır.

Kibibayt veya kısa yazımı ile KiB 1024 bayt'a eşit veri ölçü birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kilo-</span>

Kilo, "bin" anlamında bir ön ek. Genellikle metrik sistemdeki birimlerle beraber kullanılır.

EIT, Sayısal Video Yayınında mevcut yayın hakkında tüm olay bilgilerini barındıran tablodur. Olay isimleri 64 karakter ile sınırlıdır. Olay Bilgi Tablosu, Uydu iletişim standardının (DVB-SI) Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi'nin (ETSI) standardına uygun olarak özelleştirilmiş parçasıdır. Tablo elektronik program rehberinde (EPG) yayınlanmak için bilgi ve kayıt kontrolü için doğru program saatlerini içerir.
IEC 62216-1 standardına göre tablodaki değerler ve tanımları şöyledir:

Bir yottabayt, şu anda kullanılan bilgisayar depolama birimleri içerisindeki en büyük bilgisayar depolama birimidir. Şubat 2012 itibarı ile herhangi bir bilgisayar bu depolama birimi kadar bilgi depolayamamıştır. Hatta 2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre dünyadaki tüm bilgisayarların depolama alanlarının toplamı yaklaşık 486 eksabayt civarındadır. Yapılan projeksiyona göre de depolama alanlarının toplamı 2010 yılında bir zettabayt ulaşacaktır.

Eksabayt'tan bir büyük bilgisayar depolama birimidir.

Pascal (paskal), metrik sistemin basınç birimidir. Adını Fransız bilim insanı Blaise Pascal'dan alır.

Megabit, bilgisayarlarda ya da veri iletiminde kullanılan bir ölçü birimidir. Mega ön eki Uluslararası Birimler Sistemi'nde (SI) 106 (1 milyon) çarpımını ifade etmektedir.

IEC; merkezi Cenevre (İsviçre)'de bulunan, 82 ülkenin ulusal komitelerinin üyesi olduğu, 1906 yılında kurulmuş, elektrik, elektronik ile ilgili teknolojiler konusunda uluslararası standartları hazırlayan ve yayımlayan uluslararası standart organizasyonudur. IEC’in çalışmaları; terminoloji ve simgeler, elektromanyetik uyum, ölçüm ve performans, tasarım gelişimi, güvenlik, çevre ve benzeri ilgili genel konularının yanı sıra; elektronik, manyetik ve elektromanyetik, elektro-akustik, multi-medya, telekomünikasyon, enerji üretimi ve dağıtımı konularını da kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karakter kodlaması</span> yazıdaki karakterleri rakamsal değerlerle temsil etmek

Bilişimde karakter kodlaması kavramı bir çeşit kodlama sistemi kullanılarak kodlanmış karakter gruplarını temsil etmektedir. Soyutlama düzeyi ve kullanıldığı bağlama bağlı olarak karakterlere karşılık gelen kod noktaları ve bunların oluşturdukları kod alanı, bit örüntüleri, oktetler, doğal sayılar, elektrik sinyalleri vb. şeklinde algılanabilir. Metinsel verilerin işlenmesi, depolanması ve iletimi esnasında karakter kodlamaları kullanılır. Karakter seti, karakter eşlem veya kod sayfası gibi ifadeler karakter kodlaması kavramıyla eş anlamlıymış gibi kullanılsa da aralarında bazı anlam farkları bulunmaktadır.

Kriptografide, doldurma birçok farklı uygulamaya işaret eder.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Birimler Sistemi</span> metrik sistemin çağdaş biçimi

Milletlerarası Birimler Sistemi veya Uluslararası Birimler Sistemi, metrik sistemin günümüz dünyasına entegre edilmiş çağdaş biçimidir. Dünyanın hemen her ülkesinde kabul görmüş tek resmî ölçü sistemi konumundadır. Yedi temel birim ve özel adlar ve sembollerle türetilmiş 22 birim, diğer türetilmiş birimleri ifade etmek için kombinasyon hâlinde kullanılmaktadır.

Giga ( veya ), metrik sistemde, milyara (109 veya 1.000.000.000) karşılık gelen çarpandır. Sembolü G’dir.

İkili ön eki; veri işleme, veri iletimi ve dijital bilgilerdeki, özellikle bit ve bayttaki birimlerin katları için 2'nin üsleri ile çarpmayı belirtmek için kullanılan bir birim ön ekidir.

1024, bir sayı. Doğal sayı sisteminde 1025'ten önce, 1023'ten sonra gelir.