İçeriğe atla

Kilo sınıfı denizaltı


Rus Karadeniz Filosundan B-265 Krasnodar
Gemi sınıfı
Adı:Kilo sınıfı denizaltı
İnşa eden:Rubin Tasarım Bürosu
Krasnoye Sormovo Tersanesi
Amur Tersanesi
Admiralty Tersanesi
Sevmash
Kullanıcılar:Sovyetler BirliğiSovyet Deniz Kuvvetleri
RusyaRusya Deniz Kuvvetleri
ÇinÇin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetleri
HindistanHindistan Donanması
İranİran Deniz Kuvvetleri
PolonyaPolonya Deniz Kuvvetleri
RomanyaRomanya Deniz Kuvvetleri
CezayirCezayir Deniz Kuvvetleri
VietnamVietnam Deniz Kuvvetleri
MyanmarMyanmar Deniz Kuvvetleri
Görev dönemi:Aralık 1980 - günümüz
İnşaatta:4
Planlanmış:80
Tamamlanmış:73
Görevde:62
Hizmetten çekilen:2
Saklanan:1
Genel karakteristik
Tipi Denizaltı
Deplasman Dalmış durumda 3000 ton, satıhta 2300–2350 ton
Uzunluk 70–73,8 m
Genişlik 9,9 m
Su çekimi 6,2 m
Hız Dalmış durumda 20 knot, satıhta 17 knot
Menzil Dalmış durumda 400 deniz mili (3 knot hız ile)
Silah donanımı

6 x 533 mm (21 inç) torpido tupü
18 torpido
4 LAM
24 mayın

8 MANPADS

Kilo sınıfı denizaltı, Sovyet adı Project 877 Paltus (Rusça: Па́лтус, NATO raporlama adı Kilo), Sovyetler Birliği'nde Sovyet Donanması için tasarlanmış ve inşa edilmiş bir dizel-elektrikli avcı denizaltı sınıfıdır. Bu sınıftan denizaltılar 90'ların ortalarına kadar üretilmiş daha sonra Geliştirilmiş Kilo sınıfı olarak da bilinen Project 636 Varshavyanka varyantına geçilmiştir.

İhracat

Kilo sınıfı, yüksek hız ve sessizlik özelliklerine sahip bir denizaltı sınıfıdır. Bu özellikler ihracat alanında büyük başarılar elde etmesine sebep oldu. Orta Doğu ülkeleri ve Çin'den çok sayıda sipariş aldı ve tüm bunlar, her bir satışın Rusya için büyük bir gelir kaynağı oluşturduğunu düşünüyor. Kilo sınıfı denizaltılar yaklaşık 300.000.000 $ değerindedir ve Hindistan'a 10, Çin'e 8, İran'a 3, Cezayir'e 2 denizaltı satışı yapılmıştır.

Fotoğraf Galerisi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya</span> Asyanın okyanuslardan uzak iç kesimi

Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi tanımlar. Geniş anlamda ise Afganistan, Pakistan'ın kuzeyi, Çin'in batısı, Moğolistan ve Rusya'nın bir kısmı ile kuzeydoğu İran'ı içeren bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Asya'nın dünya okyanuslarından uzak iç kesimini belirtmek için kullanılır, bölgenin bu denizlere kapalı oluşu başlıca ana özelliğidir. Orta Asya, aynı zamanda Türk halklarının anayurdudur.

<span class="mw-page-title-main">Karl Dönitz</span> Alman amiral (1891–1980)

Karl Dönitz, Alman Donanma Komutanı, Büyük Amiral ve II. Dünya Savaşı sonlarında Almanya'nın Cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Deniz Kuvvetleri</span> SSCB Deniz kuvvetleri

Sovyet Deniz Kuvvetleri, genel anlamıyla "SSCB deniz kuvvetleri"), Kızıl Ordu'nun deniz kuvvetleri. Genellikle Kızıl Donanma olarak bahsedilirdi, Sovyet donanması Varşova Paktı'nın NATO ile olabilecek savaşında elinden geleni yaparak Atlantik'ten Batı Avrupa'ya silah, mühimmat, asker getirebilecek deniz konvoylarını engellemek için kullanılacaktı. Böyle bir çatışma asla gerçekleşmedi, ama Kızıl Donanma, Soğuk Savaş sırasında hatırı sayılır görevlerde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Kruvazör</span> ağır savaş gemisi

Kruvazör büyük savaş gemilerinin sınıfıdır. Muhrip sınıfı gibi dışarıda destek ihtiyacı olan bir sınıftı fakat modern zamanda bu fark ortadan kalkmıştır. Geçmişte bağımsız operasyonlar için en küçük gemi olarak düşünülürdü. Modern savaşta kruvazörün eski işlevi ortadan kalkmış, yerlerini muhriplere terk etmiştir. Askeri işlev nedeniyle kruvazör adı en büyük gemiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">T-62</span> Rus menşei ana muharebe tankı

T-62, Sovyet yapımı ikinci nesil bir Ana Muharebe Tankıdır. İlk kez 1961'de hizmete girdi. T-55'in geliştirilmiş halidir.

<span class="mw-page-title-main">NATO rapor adı</span> askeri teçhizat isimlendirme düzeni

NATO rapor ismi, NATO üyesi ülkelerde Sovyet ve Çin savaş araçlarını belirtmek için kullanılan, üye ülke dillerinden bağımsız isimlendirme sistemi. Farklı dillerde konuşan üyeler arasında iletişimi kolaylaştırmak için kullanılan bu sistem gizli değildir. Çoğu durumda Sovyet ve Çin araçlarının gerçek isimlerinin öğrenilmesi yıllar sürdüğü için bu sistem tüm Soğuk Savaş'ta kullanılmıştır. Günümüzde de ikincil öncelikte olarak kullanımına devam edilmektedir.

Sovyet avcı ve deneysel denizaltılarının NATO rapor isimleri.

K-141 Kursk Rus Donanması'na bağlı, Oscar II sınıfı bir nükleer denizaltıdır. Adını 1943 yılında II. Dünya Savaşı'nın en büyük ve önemli tank muharebelerinden birine sahne olmuş Kursk kentinden alan denizaltı, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra inşa edilen ilk Rus denizaltılarından biridir. Kuzey Filosu'nda görev yapan Kursk, 12 Ağustos 2000 tarihinde Barents Denizi'nde yürüttüğü bir torpido eğitimi sırasında meydana gelen patlama sonucunda batmış, kazada denizaltının tüm mürettebatı ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Meşale Harekâtı</span>

Meşale Harekâtı, Britanyalı-Amerikan birliklerin Vichy Fransası kontrolündeki Cezayir ve Fas'ı işgalidir.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer denizaltı</span> bir nükleer reaktör tarafından güç sağlanmış olan denizaltı

Nükleer denizaltı, bir nükleer reaktör tarafından güç sağlanmış olan denizaltıdır. Nükleer denizaltının performans avantajları, geleneksel denizaltılara göre dikkate değerdir: nükleer güç, tamamen havadan bağımsız olduğu için geleneksel denizaltılarda gerekli duyulduğu gibi, denizaltının sıklıkla yüzeye çıkma ihtiyacından kurtarır; bir nükleer reaktör tarafından üretilen büyük miktardaki güç, nükleer denizaltıların yüksek hızda, uzun süre kullanılmasına olanak tanır; ve varış noktalarında sadece yiyecek gibi tüketilir malların depolanması gerekir. Yeni nesil nükleer denizaltılar 25 yıllık ömrü boyunca asla yeniden doldurulma ihtiyacı duymaz. Diğer yandan geleneksel denizaltılarda, elektrik akülerinde depolanan sınırlı güç, en gelişmiş geleneksel denizaltı bile düşük hızda sadece birkaç gün, en yüksek hızda ise sadece birkaç saat denizin altında kalabilir anlamına gelir. Havasız güç sağlamadaki son geliştirmeler bu dezavantajı biraz azaltmıştır. Nükleer teknolojinin yüksek gideri, pek az ülkenin nükleer denizaltılara sahip olabileceği anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Deniz Kuvvetleri</span>

Rusya Deniz Kuvvetleri, Rusya'yı denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Rusya Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 4.kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Balistik füze denizaltısı</span>

Balistik füze denizaltısı, balistik füzeler (SLBM) fırlatmak için donanmış bir denizaltı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Typhoon sınıfı denizaltı</span> Diğer adıyla Project 941 Akula, Sovyetler Birliği için tasarlanan nükleer balistik füze denizaltıları sınıfıdır

Typhoon sınıfı, ya da diğer adıyla Project 941 Akula, Sovyetler Birliği tarafından Sovyet Donanması için tasarlanıp inşa edilen bir nükleer balistik füze denizaltıları sınıfıdır. 48.000 tonluk su altı deplasmanıyla Typhoonlar, şimdiye kadar yapılmış en büyük denizaltılardır, 160 kişilik mürettebat için aylarca su altında kaldıklarında rahat yaşam olanaklarını barındırabilirler. Komünist Parti Genel Sekreteri Leonid Brejnev'in 1974 tarihli bir konuşmasında yeni bir tip tanımlarken kullandığı tayfun kelimesiyle ilişkili olduğu iddia edilse de, NATO raporlama adının kaynağı belirsizliğini koruyor.

<i>E</i> sınıfı denizaltı (Birleşik Krallık)

E sınıfı denizaltı, D sınıfı denizaltıların geliştirilmiş versiyonu olarak ortaya çıktı. Bu sınıfın birinci ve ikinci grupları I. Dünya Savaşı öncesinde başarıyla tamamlandı ve göreve başladı. Sınıfın grupları 100.00 ilâ 106.000 £ arasında değişen bütçeyle hazırlandı. Savaş çıkınca E sınıfı denizaltı grupları Kuzey Denizi'ne, Baltık Denizi'ne ve Çanakkale'ye gönderildi. Çanakkale savaşlarında E sınıfı denizaltıların görevi Osmanlı - Alman ikmalini kesmek, boğazın ele geçirilip Ruslara bağlantı kurmaktı. 1922 yılına doğru tüm E sınıfı denizaltıların görevi sona erdi. Toplamda E sınıfından 58 adet denizaltı üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">214 sınıfı denizaltı</span>

214 sınıfı denizaltılar, Alman Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH (HDW) tarafından geliştirilen bir dizel-elektrikli denizaltı. Siemens polimer elektrolit membran (PEM) hidrojen yakıt hücresi kullanarak bir havadan bağımsız itki sistemi (HBİS) sistemi ile dizel tahrik özelliğine sahiptir. 214 sınıfı denizaltısı 212 sınıfından türemiştir, ancak bir dışa aktarma varyantı olarak onun daha küçük öncülünün sınıflandırılmış teknolojilerinden yoksundur; bunların en önemlisi, Manyetik olmayan çelik gövde olup, Tip 212 denizaltısını bir manyetik anomali algılayıcı kullanarak tespit etmeyi zorlaştırmaktadır. Projeye Güney Kore, Portekiz, Türkiye ve Yunanistan Deniz Kuvvetleri katılmıştır. Türkiye'nin sipariş ettiği TCG Piri Reis denizaltısının 2022 yılından itibaren Türk Donanması'na katılması düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Filosu</span> Kuzeybatı Rusyanın savunmasından sorumlu Rus Donanması birimi

Kuzey Filosu, Rusya Deniz Kuvvetleri'nin ülkenin kuzeybatısının savunulmasından sorumlu filosudur. Karargahı Severomorsk'ta yer almakta olup Kola Körfezi çevresinde bir dizi filo üssü bulunmaktadır.

TCG <i>Doğanay</i> (S-351) Türk Deniz Kuvvetleri - Ay Sınıfı Denizaltı

TCG Doğanay(S-351), Ay sınıfı bir denizaltıdır. TCG Doğanay, İzmit'teki Gölcük Tersanesi'nde inşa edilmiştir. Aynı zamanda Gölcük Tersanesi'nde üretilen ikinci denizaltıdır. Tip 209/1200 olarak üretilmiştir. Türk Deniz Kuvvetleri'ne katılımı 1983 yılında gerçekleşmiştir. Satıhta 11 kts, dalıştan 22 kts hızına ulaşabilmektedir. 9 subay, 25 astsubay, 2 uzman erbaş, 3 erbaş/er görev yapabilmektedir. 61,2 x 6,2 x 5,5 m. boyutlarındadır. 2020'de aktif hizmetine devam eden 4 ay sınıfı denizaltından biridir.

TCG Dolunay(S-352), Ay sınıfı bir denizaltıdır. TCG Dolunay, İzmit'teki Gölcük Tersanesi'nde inşa edilmiştir. Aynı zamanda Gölcük Tersanesi'nde üretilen üçüncü denizaltıdır. Tip 209/1200 olarak üretilmiştir. Türk Deniz Kuvvetleri'ne katılımı 1989 yılında gerçekleşmiştir. Satıhta 11 kts, dalıştan 22 kts hızına ulaşabilmektedir. 9 subay, 25 astsubay, 2 uzman erbaş, 3 erbaş/er görev yapabilmektedir. 61,2 x 6,2 x 5,5 m. boyutlarındadır. 2020'de aktif hizmetine devam eden 4 ay sınıfı denizaltından biridir.

Şuka sınıfı denizaltı Sovyetler Birliği donanmasına ait bir denizaltı sınıfıdır. Orta büyüklükteki bu sınıfa ait denizaltılar özellikle İkinci Dünya Savaşı sırasında çok sayıda üretilmiştir. Şuka adı Rusçada turna anlamındadır.

<span class="mw-page-title-main">Denizaltı işletici ülkelerin listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Çeşitli askeri amaçlarla denizaltı işleten ülkelerin listesi aşağıdadır: