İçeriğe atla

Kilkis

Kılkış aşağıdaki anlamlara gelebilir:

  • Kılkış, Yunanistan'da bir şehir.
  • Kılkış (il), Yunanistan'da bir il.
  • Kilkis, Yunanistan'a ait bir zırhlı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Trakya</span> Avrupanın en güneydoğusunda kalan bölge

Trakya, Güneydoğu Avrupa'da yer alan güney Bulgaristan, kuzeydoğu Yunanistan ve Türkiye'nin Avrupa kıtasındaki topraklarını içeren bir bölgedir. Türkiye sınırları içindeki yüzölçümü 23.764 km2 olan bu bölgenin Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi ile sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Savaşları</span> 1912-1913 yıllarında Balkan Yarımadasında yaşanan iki savaş

Balkan Savaşları, Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlardaki 8 Ekim 1912 - 10 Ağustos 1913 arasında dört devlete karşı yaptığı savaşlardır. Çatışmaların temel nedeni Bulgaristan Krallığı ile Sırbistan Krallığı'nın Balkanlarda hızlanan yayılma faaliyetleridir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi</span> Türkiye ile Yunanistan arasında din esasına dayanılarak gerçekleştirilmiş zorunlu göç

Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.

<span class="mw-page-title-main">Asenovgrad</span> Bulgaristanın Filibe ili, İstanimaka ilçesine bağlı kent

Asenovgrad ya da önceden Stanimaka, Bulgaristan'ın güneyinde, Filibe ilinde bulunan bir şehirdir. Filibe şehrine yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın illeri</span>

Yunanistan'ın illeri, Yunanistan'ın ikinci düzey idari bölümleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Batı Trakya</span>

Batı Trakya, Ege Trakyası veya Yunanistan Trakyası, tarihi Trakya bölgesinin Yunanistan'da yer alan bölümüdür. Yunanistan'ın en kuzeyi olduğundan Kuzey Yunanistan olarak da adlandırılmaktadır. Yunanistan'da Türkçenin en yoğun konuşulduğu bölgedir. Yaklaşık 100.000'in üzerinde Müslüman Türk yaşamaktadır. Bölge, 3 alt yönetim birimine ayrılmıştır :

  1. İskeçe ili, başkent İskeçe / Ksanti
  2. Rodopi ili, başkent Gümülcine / Komotini
  3. Evros ili, başkent Dedeağaç / Aleksandrupolis
<span class="mw-page-title-main">Reggio Calabria</span> Reggio Calabria iline bağlı komün (Calabria, İtalya)

Reggio Calabria, güney İtalya'nın Calabria bölgesinde aynı ismi taşıyan Reggio Calabria ili merkezi olan bir komündür. Bölgede bulunan en büyük ve en eski şehirdir ve tüm İtalya içinde ikinci eski şehir olduğu kabul edilir. Ana İtalya yarımadasının güneyinin üçüncü büyük ekonomi merkezi olmasının yanında, bir liman ve üniversite şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'daki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Yunanistan idarî bakımdan toplam 13 Periferi'ye (vilayete) ve bunların içinde kaymakamlıklara (nomos) ayrılmıştır:

<span class="mw-page-title-main">Alakuş, Çemişgezek</span>

Alakuş, Tunceli ilinin Çemişgezek ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kılkış (bölgesel birim)</span> Yunanistanın Orta Makedonya coğrafi bölgesindeki bir ili

Kılkış, Yunanistan'ın Orta Makedonya coğrafi bölgesine dahil bir il.

<span class="mw-page-title-main">Orta Makedonya</span>

Orta Makedonya, Yunanistan'da bir idari bölge. Yaklaşık 1,9 milyonluk nüfusu ile Yunanistan'ın Attika'dan sonraki en kalabalık ikinci bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">I. Konstantin (Yunanistan kralı)</span> Yunanistan Kralı

I. Konstantinos 18 Mart 1913'ten 11 Haziran 1917'ye ve 19 Aralık 1920'den 27 Eylül 1922'ye kadar Yunanistan Kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kılkış</span>

Kılkış, Yunanistan'ın Orta Makedonya bölgesinde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Megleno-Rumenler</span>

Megleno-Rumenler, Meglen Vlahları, Moglenite Vlahları, Megleniti veya Karacaovalılar olarak adlandırılan halk Yunanistan Makedonya'sı içerisinde yedi köyde ikamet etmektedirler. Yunanistan'ın Moglena (Karacaova) bölgesinde, Yunanistan Makedonya'sı merkez valiliğine bağlı Pella ve Kılkış şehirlerinde ve bölgelerdeki diğer bazı köylerde, sınırın diğer tarafında Kuzey Makedonya'daki Huma köyünde hala yaşayan topluluklar vardır. Aromanlar'dan farklı olarak bu Vlah topluluğu geleneksel olarak yerleşik bir tarım topluluğudur; yaylacı veya göçer değillerdir. Türkiye'de en çok Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Kütahya'da yaşamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Doyran, Kuzey Makedonya</span>

Doyran veya Toyran, Kuzey Makedonya'nın güneydoğusunda Yunanistan sınırına yakın bir konumda, aynı adlı gölün kıyısında bulunan bir kasabadır.

Doyran veya Toyran, Yunanistan'ın Makedonya bölgesinde Kılkış vilayetine bağlı Doyran gölü kenarında yerleşim yeridir. Kuzey Makedonya'ne hudut kapısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kapıkule Tren İstasyonu</span> Edirne, Türkiyede bir tren istasyonu

Kapıkule Tren İstasyonu, Edirne il merkezinin kuzeybatısında yer alan ve Türkiye ile Bulgaristan'ı birbirine bağlayan Kapıkule Sınır Kapısı'nda yer alan, TCDD'ye ait tren istasyonudur. İstasyon, 1971 yılında hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın bölgeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Yunanistan'ın bölgeleri, Yunanistan'ın birinci düzey idari bölümleridir. Yunanistan 13 adet bölgeye ayrılmakta olup her bölge 2011 Kallikratis reformu ile bölgesel birimlere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kılkış-Langaza Muharebesi</span>

Kılkış-Langaza Muharebesi Yunanistan Krallığı ile Bulgaristan Krallığı arasında İkinci Balkan Savaşı sırasında yapılmış muharebedir. İki ordu da Orta Makedonya'nın Kılkış yerleşim biriminde karşılaşmış ve 19-21 Haziran 1913'te yapılan bu muharebeden Yunanlar galip ayrılmıştır.