İçeriğe atla

Kilise Tepe Rum Kilisesi

Koordinatlar: 41°08′11″K 37°17′21″D / 41.13639°K 37.28917°D / 41.13639; 37.28917
Kilise Tepe Rum Kilisesi
"Kilise Tepe" mevki, 1880. Üst-orta kısımda Rum Kilisesine ait Topal Osman'ın yıktırdığı çan kulesi görünmektedir.
Harita
Temel bilgiler
KonumKeşaplı Sokağı, Ünye, Ordu (il)
Koordinatlar41°08′11″K 37°17′21″D / 41.13639°K 37.28917°D / 41.13639; 37.28917
İnançHristiyanlık
MezhepRum Ortodoks
DurumYıkılmış
Özellikler
Çan kulesi sayısı1

Kilise Tepe Rum Kilisesi veya Theotokos Rum Kilisesi, Ünye kentinde bulunan ve Meryem Ana'ya adanmış bir Rum Ortodoks kiliseydi. Kilise, Orta Mahalle Keşaplı Sokak’ta, şimdiki Ünye Meçhul Asker Ortaokulu’nun bahçesinde, Kilise Tepe olarak adlandırılan mevkide bulunmaktaydı.[1]

Kilisenin yapım tarihinin çan kulesinde bulunan kitabeye göre 1873 olduğu aktarılmaktadır.[1] Antakya Patriği III. Makarios Zaim'in 1658 tarihinde buraya yaptığı ziyaret, kilisenin bulunduğu yerde daha eski bir yapının bulunduğuna işaret etmektedir. Ziyaret notlarında geçen yapının ("The Church of Our Lady") taş duvarlarla çevrili bir alanda bulunduğu ve geniş yapraklı alçak boylu meyve ağaçları içeren güzel bir bahçeye sahip olduğu bilgisi yer almaktadır.[2]

Kilisenin kesme taştan inşa edilmiş çan kulesi 1923 yılından önceki bir tarihte Topal Osman ve adamları tarafından yıkılmıştır.[3] Şehirde Rum nüfusun kalmaması sebebiyle işlevini yitiren kilise, komşu arazide bulunan ortaokula devredilmiştir. Okul idaresi yapı yıkılana dek naos bölümünü beden eğitimi ve tiyatro temsilleri için yan nefleri ise depo olarak kullanmıştır. 1950'li yıllarda Meçhul Asker Ortaokulu'nun öğrenci sayısının artması ve dersliklerin yetmemesi sebebiyle yeni bir ortaokul binası ve spor kompleksinin yapımına karar verilmiş; kilisenin inşaat alanı olarak seçilmesiyle kilise yıkılarak tamamen ortadan kaldırılmıştır.[4][5]

Taş duvarla çevrili bir bahçe içinde bulunan kilisenin kapısı iki kanatlı ve saçtandı; ön yüzünde altı, yanlarda da ikişer penceresi bulunmaktaydı; apsis bölümü dışa doğru çıkıntılı yarım daire şeklinde ve çatısı beşikörtüsü tipindeydi. Kilisenin bahçesinde ise çeşitli meyve ağaçları ve süs bitkileri bulunmaktaydı. Yıkım öncesinde bahçede, zaman zaman yapılan kazılarda Marsilya kiremidi ile örtülü kanaletlere rastlandığı ve bu kanaletlerden insan iskeletleri çıktığı kaydedilmiştir.[4] Nitekim kilisenin hemen yakınında bir mezarlık bulunuyordu. Bu mezarlık iyice tahrip olmuş olmalı ki Ünye üzerine yazılarıyla tanınan M. Ufuk Mistepe 1960'larda burada kafataslarıyla oyun oynadıklarını yazar. Günümüzde bu mezarlık tamamen ortadan kalkmıştır.[6] Bu alandan geriye kalan tek kalıntı, Ünye Müze Ev'in bahçesinde muhafaza edilen 80x120 cm ebatlarındaki Rumca yazılı mermer bir mezar taşıdır.[7][8]

2011 yılında okul binasını yenilemek amacıyla yapılan yıkım ve hafriyat çalışmalarında pek çok mezar ve yapı kalıntısıyla karşılaşılmıştır.[9] Gürcü prenses Sopio Gurieli'nin naaşının ilk defin yeri olan Akçaabat'taki Başmelek Mihail Kilisesi'nden 1890'dan sonraki bir tarihte Ünye'deki bu kilisenin avlusuna taşındığı düşünülmektedir. Nitekim Gurieli'nin anıt mezarının Ünye'de Meryem Ana'ya adanmış bir Rum Ortodoks kilisesinde bulunduğu bilgisi Ermakov'un çektiği bir fotoğrafta bulunan yazıyla sabittir.[6]

Ayrıca bakınız

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b Mistepe, M. Ufuk (15 Şubat 2019). "Bizim Hanım Kilisesi". Ünye TV. unyetv.net. 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023. 
  2. ^ Başdiyakoz Halepli Pavlus (1836). The travels of Macarius : Patriarch of Antioch. archive.org. s. 435 (460). Erişim tarihi: 27 Ocak 2023. 
  3. ^ Mistepe, M. Ufuk (15 Şubat 2019). "Bizim Hanım Kilisesi". Ünye TV. unyetv.net. 17 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2022. Çan Kulesi’nin kampana mahallini, vefat yılı olan 1923 yılından önce Giresunlu Meşhur Topal Osman Ağa ve adamları, halat takıp, yerle bir etmişler. Sadece kulenin çokgen kaidesi ayakta kalmıştı. Mimarlık şaheseri bu muhteşem Kilise Binası, 1954 – 1955 yılları arasında yıktırıldı. Amaç: Arsa temin etmek ve buraya yeni bir okul binası yapmaktı. 
  4. ^ a b Şen, Yüksel (22 Nisan 2019). "Eğitime Yenik Düşen Kilise". Canik Gazetesi. unyekent.com. 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023. 
  5. ^ "Ünyeli Vasiliki'nin Hüzünlü Yaşamı". Ünye Vizyon Dergisi, Yıl : 1, Sayı : 2, ss. 26 - 28. unyezile.net. 2 Şubat 2010. 17 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2022. 1933’te kilise ve mezarlık arsası ortaokula dönüştürülmüş, okulun genişletme çalışmaları ve müştemilâtının yeniden inşâsı için 1955’te tamamen sökülmüştü. 
  6. ^ a b Mistepe, M. Ufuk (2010). "Keşaplı Sokak". unyezile.net. 26 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023. 
  7. ^ "Rumlardan kalan son mezar taşı". Milliyet. milliyet.com.tr. 29 Nisan 2014. 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023. 
  8. ^ "Rumlar Ünye'den Neden Gittiler?". Ünye Kent. unyekent.com. 25 Haziran 2018. 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023. 
  9. ^ A. Kabayel - A. Derya Varilci (13 Ocak 2012). "Meçhul Asker'in Duvarları". Ünye Kent. unyekent.com. 15 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2022. 23 Aralık 2011’de son zilini çalan Meçhul Asker İlköğretim Okulu yıkılıyor. Bir yandan okula ait molozlar taşınırken, diğer yandan yeni yapılacak olan okul binasının temeli atılıyor. İş makineleri, dozerler ve kamyonlar okul binalarına ait son kalıntıları süpürüyor. Spor kompleksinin demirleri toplanıyor. Okulu çevreleyen duvarların bir bölümü şantiye girişi için yıkılmış. Dozerin kepçesi zemine her daldığında, yıllar önce toprağın altında kalmış bir yapı kalıntısına ya da bir mezar parçasına denk geliyor. Rengi iyice esmerleşmiş koyu kahverengi insan kemikleri ve kafatasları; tıpkı Saray Camisi restorasyonunda caminin bânisi Kondura Ahmet Efendi’nin kemikleri gibi molozlarla birlikte alınıp götürülüyor. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi</span> Dini kurum

İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi ya da Kostantiniyye Ekümenik Patrikhanesi, Hristiyanlığın Ortodoks mezhebini temsil eden Doğu Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan 14 otosefal kiliseden biri ve birincisidir. Günümüzde İstanbul Başpiskoposu ve Ekümenik Patriği I. Bartholomeos tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Petrus Kilisesi</span> Hatayda bir kilise

Aziz Petrus Kilisesi, Stauris Dağı'nın batısında kayalara oyulmuş 13 metre derinliğinde, 9,5 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğinde bir mağaradan oluşmaktadır. Antakya'daki ilk Hristiyanların gizli toplantıları için kullandıkları bu mağara, Hristiyanlığın en eski kiliselerinden biri olarak kabul edilir. 2023 Kahramanmaraş depremlerinde kilisenin hasar görmediği bildirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Halle, Saksonya-Anhalt</span> Saksonya-Anhaltta bağımsız şehir (Almanya)

Halle, merkezî Almanya'da Saksonya-Anhalt eyaletinde bulunan en büyük nüfuslu şehirdir. Saale nehrinin kenaarında kurulmuş olup resmî ismi Halle an der Saale veya kısaca Halle (Saale)'dir. Böylece Kuzey Ren-Vestfalya'da bulunan Halle (Westf.) veya "Halle im Westfalen" şehrinden ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sopio Gurieli</span>

Sopio Gurieli, Gurieli hanedanından Gürcü prensesidir. 1826-1828 yılları arasında, bir konseyin başkanı olarak Guria'yı yönetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi (Beyoğlu)</span> İstanbul, Beyoğlunda bulunan kilise

Aya Triada İstanbul, Beyoğlu'nda bulunan Rum Ortodoks kilisesidir. Taksim Meydanı'nın güneybatısında; Meşelik Sokağı, İstiklal Caddesi ve Sıraselviler Caddesi'nin kesişiminde bulunan kilise, İstanbul'daki en büyük Rum Ortodoks mabetlerinden biridir. Halen Rum cemaati tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Giragos Ermeni Kilisesi</span> Diyarbakırdaki Ermeni Ortodoks Kilisesi

Surp Giragos Ermeni Kilisesi veya Aziz Kyriakos Kilisesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan ve 2016 senesinde hükûmet tarafından kamulaştırılmış olan tarihi bir Ermeni Apostolik Kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Surp Hıreşdagabed Kilisesi</span> Türkiyedeki Ermeni Kilisesi

Surp Hıreşdagabed Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde bulunan Ermeni kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Panayia Evangelistria Kilisesi</span>

Panayia Evangelistria Kilisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Dolapdere semtinde bulunan bir Rum Ortodoks kilisesi. 1877 yılında inşasına başlanan yapı, altı yıllık sürecin sonunda 1893 yılında ibadete açılmıştır. Kilise girişinin hemen yanında Theotokos Ayazması bulunmaktadır. Kilise binası 12 Mayıs 1979 tarihinde 2. derece kentsel sit alanı olarak tescillenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şemokmedi Manastırı</span>

Şemokmedi manastırı Gürcistan'ın güneybatısında kalan bölge Guria'nın Şemokendi kasabasında konumlanmış bir Gürcü Ortodoks manastırdır. 15. yüzyılda kurulan Şemokmedi manastırı, piskoposun malikanesi ve Gurieli hanedanlığının mezarlığı olarak işlev görüyordu. Kilise hazinelerinin tutulması için güven bir yerdi ve yüzyıllar boyunca diğer Gürcü manastırlarından çok çeşitli nesneler buraya getirilip saklanmıştır. 19. yüzyıldaki soygundan kurtulan koleksiyonun bölümleri şu anda Gürcistan'daki müzelerde sergileniyor.

<span class="mw-page-title-main">Orta Yılmazlar, Ünye</span>

Orta Yılmazlar, Ordu ilinde Ünye kentindeki bir mahalledir. Eskiden Orta Mahalle ve Yılmazlar Mahallesi adıyla iki ayrı mahalleydi. Eski bir tapu kaydında Yılmazlar Mahallesi "Rum-Yılmazlar" olarak geçer. Ünye kentinin tarihi ve eski yapılarıyla bilinen Keşaplı Sokağı, Yalı Kilisesi ve Kilise Tepe Rum Kilisesi Orta Yılmazlar mahallesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Sopio Gurieli'nin Mezarı</span>

Sopio Gurieli’nin Mezarı, Gurieli hanedanından Gürcü prensesi Sopio’nun Türkiye’deki mezarıdır. 1829’da Platana’da inşa edilmiş olan anıtsal mezar, daha sonra Ünye’ye taşınmıştır. Kilise Tepe'deki veya Yalı'daki Rum Ortodoks kilisenin avlusuna taşınmış olan bu mezar günümüze ulaşmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ünye Kalesi</span> Ordu iline bağlı Ünye ilçesinde bir kale

Ünye Kalesi, Ordu'ya bağlı Ünye ilçesinde, Ünye kentinin 5 km güneydoğusunda eski çağlardan kalmış bir kaledir. Kaleköy'ün sınırları içindedir. Çaleoğlu Kalesi adıyla da bilinir.

Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Şişli ilçesinde bulunan Hristiyan Ortodoks mezhebine ait bir mezarlıktır. İstanbul Rum cemaatinin, İstanbul'daki en büyük mezarlığıdır. Mezarlık, zamanının önde gelen heykeltraşlarının Batılı ve Antik Yunan tarzı eserleriyle donattığı gerçek bir açık hava müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çamlık, Ünye</span>

Çamlık, Ordu ilinde, Ünye kenti sınırları içinde mesire ve yürüyüş yeridir. Kentin kuzeybatısında, deniz kıyısında bulunan ve eskiden mezarlık olan yer, 1940'larda çam ağaçlarının dikilmesinin ardından "Çamlık" olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yalı Kilisesi</span> Ünyede bir Rum Ortodoks kilisesi

Yalı Kilisesi, Ordu ili Ünye kentinde bulunan eski bir Rum Ortodoks kilisesidir. Yalı semtinde bulunduğu için bu adla anılır. Şehirde Meryem Ana'ya adanmış iki Rum Ortodoks kilisesinden biridir. Ortadan kalkmış olan diğer kilise, şehrin "Kilise Tepe" olarak bilinen yüksekçe yerinde bulunuyordu. Yalı Kilisesi, Meryem Ana'ya adandığı için Panagia Rum Ortodoks Kilisesi veya Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Yason Kilisesi</span> Perşembede Yason burnundaki kilise

Yason Kilisesi, Ordu ilinin Perşembe ilçesinde, Yason Burnu'nda bulunan Rum Ortodoks kilisesidir. Meryem Ana'ya adandığı için Panagia Rum Ortodoks Kilisesi olarak da bilinir. Üzerinde yer aldığı burundan dolayı Yason Kilisesi olarak anılır. Yason adının, Altın Post'un peşinden Kolheti ülkesine giden Argonotların önderi İason'dan geldiği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Keşaplı Sokağı</span>

Keşaplı Sokağı, Ordu ili sınırları içinde, Ünye kentinin Ortayılmazlar mahallesinde eski yapıları ve tarihiyle ünlü bir sokaktır. Eski adı belli başlı kaynaklarda geçmemektedir. Ancak eski bir tapu kaydında bu sokağın adı "Şirvani", bulunduğu mahallenin adı da "Rum-Yılmazlar" olarak geçer. Bununla birlikte 1926 yılında sokağın bugünkü adıyla anıldığı bilinmektedir. Keşaplı Sokağı'nın bugünkü adı ise, Giresun'un Keşap ilçesinden gelmiş ve Keşap'tan olması nedeniyle Keşaplı soyadını almış bir aileden gelir. Bu aileden Galip Keşaplı, Ünye'de nüfus müdürü olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çarşı Hamamı (Ünye)</span> Ünyede bir hamam

Çarşı Hamamı, Ünye'de bulunan tarihi bir yapıdır. Halk arasında Kilise Hamamı ve Eski Hamam olarak da bilinen yapının asıl isminin Surp Minas Ermeni Kilisesi olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ünye Müzesi</span>

Ünye Müzesi, tam adı Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi, Ünye kentinde, Hamidiye mahallesinde, Kaptan Server Bey'in konağının dönüştürülmesiyle 2013 yılında açılmış bir müzedir.

Kürt Mezarlığı, Garipler Mezarlığı olarak da bilinir, Ordu ilinin Ünye ilçesinde Fevzi Çakmak Mahallesi'nde ortadan kalkmış bir mezarlıktır. Mezarlığın yerinde günümüzde Orman İşletme Müdürlüğü binaları ve Fevzi Çakmak İlkokulu bulunmaktadır.