İçeriğe atla

Kilis Müzesi

Koordinatlar: 36°43′01″K 37°06′41″D / 36.71694°K 37.11139°D / 36.71694; 37.11139
Kilis Müzesi
Harita
Açılış2012
KonumKilis, Türkiye
Koordinatlar36°43′01″K 37°06′41″D / 36.71694°K 37.11139°D / 36.71694; 37.11139
TürArkeoloji ve etnografya
Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki diğer müzeler

Kilis Müzesi, Türkiye'nin Kilis kentinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müze, 2012 yılında kurulmuş olup Nemika Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Tarihçe

Müze, Neşet Efendi Konağı adlı konakta bulunmaktadır. Konak 1927 yılında inşa edilmiştir. 1979 yılında Kültür Bakanlığı binayı satın almıştır. 1986-2008 yılları arasında Kilis Halk Kütüphanesi olarak kullanılmıştır. 20 Haziran 2012 tarihinde Kilis Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.[1]

Sergilenen eserler

Kilis arkeolojik buluntular açısından zengin bir bölgede yer almaktadır. Özellikle Kilis merkezinin 6 kilometre güneydoğusunda Oylum Höyük, önemli bir arkeolojik buluntu kaynağıdır.[2] Müzenin zemin katı arkeoloji bölümüdür. Birinci odada Paleolitik ve Neolitik buluntular sergilenmektedir. İkinci oda Erken Tunç Çağı'na, üçüncü oda ise Orta Tunç Çağı'na ayrılmıştır. Ana salonda Geç Tunç Çağı, Demir Çağı, Helenistik, Roma ve Bizans eserleri bulunmaktadır.[3]

Üst kat etnografya bölümüdür. Altı odadan biri, klasik mobilyalar ve üç kuşağı temsil eden mankenlerin bulunduğu Kilislilerin misafir odasıdır. Bir oda yatak odası, diğeri ise bakır kapların bulunduğu mutfaktır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Kilis İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü". 18 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2024. 
  2. ^ "Kilis Müzesi ziyaretçilerini bekliyor". 20 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2024. 
  3. ^ a b "Kilis Valiliği". 24 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alanya Arkeoloji Müzesi</span> Müze

Alanya Arkeoloji Müzesi, Antalya ili Alanya ilçesinde bulunan müze.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep Arkeoloji Müzesi</span>

Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Gaziantep ili ve çevresinde bulunan tarihî sergilendiği müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Arkeoloji Müzesi</span> Arkeoloji müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi, günümüzde Adana'nın Seyhan ilçesinin Döşeme Mahallesi'ndeki eski Millî Mensucat Fabrikası'nda bulunan müze kompleksinde hizmet vermekte olan bir müzedir.

Kars Müzesi 1959 yılında kurulmuştur ancak bugünkü hizmet binasına 1980 yılında taşınmıştır. Bu müze Kars'ın en büyük müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çorum Müzesi</span>

Çorum Müzesi, Çorum il merkezinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müzede Alacahöyük, Boğazköy, Hattuşaş, Pazarlı ve Kuşsaray gibi arkeolojik kazı merkezlerinden çıkarılan buluntular sergilenmektedir. Çorum Müzesi ilk olarak 13 Ekim 1968 tarihinde, günümüzde kullanılmayan ilk binasında hizmete girmiştir. 1968 yılından itibaren 33 yıl hizmet veren müze binası, arkeolojik kazılardan elde edilen eserlerin yoğunluğu nedeniyle ihtiyaca cevap veremez duruma gelmiştir. Bunun üzerine yapımı 1908 yılında başlayıp 1914 yılında tamamlanan ve yapıldığı günden itibaren hastane, Ziraat Mektebi, Makine Meslek Yüksek Okulu olarak hizmet veren bina, Çorum Müzesi'nin yeni binası olarak kullanılmak üzere 1986 yılında tahsis edilmiştir. 1988 yılında yangın geçiren bina, 1989 yılında müze olarak kullanılmak üzere restore edilmeye başlanmıştır. Restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile Çorum Müzesi; 11.03.2003 tarihinde, bu tarihî binada ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Arkeoloji Müzesi</span> İzmir, Türkiyede bir müze

İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir ili ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Amasya Arkeoloji ve Mumya Müzesi</span>

Amasya Arkeoloji ve Mumya Müzesi veya Amasya Müzesi, 1958 yılında Amasya'da kurulmuş etnografya, arkeoloji ve mumya müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi</span> arkeoloji ve mozaik müzesi

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, mevcut eserlerin 1948 yılında toplanmaya başlanması ile birlikte ilk olarak 1969 yılında açılmıştır. Şanlıurfa Müzesi, Türkiye’nin en büyük kapalı alan ve sergi salonuna, Türkiye’nin en büyük canlandırma sayısına ve gezi güzergahı olarak 4.5 km ile Türkiye’nin en uzun gezi güzergahına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Marmaris Kalesi</span>

Marmaris Kalesi, Muğla'nın Marmaris ilçesinde yer alan tarihi kale. Kale, Osmanlı padişahı I. Süleyman tarafından Rodos seferi esnasında yeniden inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Arkeoloji Müzesi</span> Arkeoloji müzesi

Mersin Arkeoloji Müzesi veya Mersin Müzesi, Mersin'in merkez ilçelerinden Yenişehir ilçesi sahilinde, Muğdat Camii hemen güneyinde ve Deniz Müzesinin yanında bulunan arkeoloji müzesidir ve ildeki en büyük müze olma özelliği taşır. Arkeoloji müzesi olarak kurulan müze etnografya bölümüne de sahiptir.

Anamur Müzesi Mersin ili Anamur ilçesinde kurulmuş olan arkeoloji ve etnografya müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus Müzesi</span>

Tarsus Müzesi Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunan arkeoloji ve etnografya müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Diyarbakır Arkeoloji Müzesi</span> Diyarbakırdaki arkeoloji müzesi

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Diyarbakır'da 1934 yılında hizmete girmiş arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Müzesi</span>

Çankırı Müzesi, Türkiye'nin Çankırı ilinde yer alan bir müzedir.

Ordu Etnografya Müzesi ya da Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi, Ordu kentinde, Selimiye mahallesinde bulunan etnografya müzesidir. Gürcü bir aileden gelen Paşaoğlu Hüseyin Efendi'ye ait ve Paşaoğlu Konağı olarak bilinen yapıda 1987 yılında açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Müzesi</span> Kırklareli ilindeki bir müze

Kırklareli Müzesi, Türkiye'nin Kırklareli kentinde bulunan bir müzedir. Müze, 1993 yılında kurulmuş olup doğal tarih örnekleri, bölgenin kültürel yaşam tarihi ile ilgili etnografik öğeler, kent ve çevresinde bulunan arkeolojik eserler sergilenmektedir.

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Türkiye'nin Elazığ kentinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müze, 28 Temmuz 1982 tarihinde kurulmuş olup Fırat Üniversitesi Kampüsü'ne yer almaktadır.

Ödemiş Müzesi, Türkiye'nin Ödemiş kentinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müze, 1983 yılında kurulmuş olup kent merkezinin doğusunda D 310 karayolu üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi</span>

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Türkiye'nin Tekirdağ kentinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müze, 1967 yılında kurulmuş olup il ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin yanı sıra bölgenin kültürel tarihine ilişkin etnografik eserler de sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Akşehir Müzesi</span> müze

Nasreddin Hoca Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi veya kısaca Akşehir Müzesi, Türkiye'nin Akşehir kentinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müze, 2007 yılında kurulmuş olup Ulucami Caddesi üzerinde yer almaktadır ve türbesi Akşehir'de bulunan, Türk tarihi ve folklorunun hiciv figürü Nasrettin Hoca'ya ithaf edilmiştir.