İçeriğe atla

Kikla

Kikla
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Teleostei
Takım:Perciformes
Familya:Labridae
Cins:Labrus
Tür: L. bergylta
İkili adlandırma
Labrus bergylta
(Ascanius, 1767)

Kikla veya Labrus bergylta, Lapin ailesinden derisi kalın, pullu bir balık türüdür. 50 metreye kadar derinlikte, genellikle sığda kayaların ve deniz çayırlarının arasında yuvalanarak yaşar. Midye, yengeç, karides gibi canlıları güçlü dişleri ile parçalayarak beslenir. 4,4 kg'a kadar büyür ve 29 yıl yaşayabilir.[2] Küçük bireyler yeşil renkte olur.

İnsanlar için zararsız ve uysaldırlar. Derisi ve pulları kalındır, dışındaki salgı ve kalınlığından dolayı derisi çıkartılarak pişirilir. Diğer lapin türleri lezzetsizdir fakat kikla ticari değeri olan lezzetli bir türdür.

Kiklalar doğuştan dişidir. Hermafrodit yapıları sayesinde erkek bireylerin az olduğu ortamlarda cinsiyet değiştirerek döllenme için dengeyi sağlarlar. Genellikle düz renkli ve kamuflaj desenliler erkek, benekli olanları ise dişidir.[3][4][5]

Türkiye'de Marmara Denizi ve Ege Denizi'nde yoğun olarak yaşam alanı bulur.

Kaynakça

  1. ^ Pollard, D. (2010). "Labrus bergylta". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2010: e.T187398A8525211. doi:10.2305/IUCN.UK.2010-4.RLTS.T187398A8525211.enÖzgürce erişilebilir. Erişim tarihi: 16 Ocak 2024. 
  2. ^ "Labrus bergylta, Ballan wrasse : fisheries, gamefish, aquarium". www.fishbase.de. 22 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 
  3. ^ "kikla demografi". 31 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "DENİZ BİYOLOJİSİ VE BALIKÇILIK-TERİMLER TANIMLAR". old.ims.metu.edu.tr. 1 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 
  5. ^ "isa şahintürk - YouTube". www.youtube.com. 31 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz foku</span> Phocidae familyasından fok türü

Akdeniz foku, fokgiller (Phocidae) familyasından monotipik Monachus cinsinde sınıflandırılan, yeryüzünde sadece doğu Akdeniz sahilleri ile Batı Afrika'nın bir tek sahilinde yaşayan fok türü.

<span class="mw-page-title-main">Balık kartalı</span>

Balık kartalı, monotipik balık kartalıgiller (Pandionidae) familyasından balıkla beslenen yırtıcı bir kuş türü. İri, uzun kanatlı, suya dalarak avlanan bir avcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Memeliler</span> kara omurgalıları sınıfı

Memeliler, hayvanlar aleminin insanların da dâhil olduğu, dişilerinde bulunan meme bezleri ve hem dişi hem erkek bireylerinde bulunan ter bezleri, kıl, işitmede kullanılan üç orta kulak kemiği ve beyinde yer alan neokorteks bölgesi ile ayrılan bir omurgalı sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orfoz</span> Serranidae familyasından bir balık türü

Orfoz, Serranidae familyasından bir balık türü.

<i>Chelonia mydas</i>

Yeşil deniz kaplumbağası, Chelonia cinsi içindeki tek tür olan bir deniz kaplumbağasıdır. 200 kg ağırlığa, 1-1,5 metre uzunluğa erişebilir ve bu ölçülerle, sert kabuklu kaplumbağalar içinde en büyük olandır. Tropik, tropik altı ve bazı daha ılıman denizlerde dağılım gösteren tür, erişkin bireylerin yosunlardan zengin beslenmesine bağlı olarak bedenlerindeki yağ dokusu yeşil renk alır.

<span class="mw-page-title-main">Goril</span> büyük Afrika maymunlarının cinsi

Goril (Gorilla), yaşayan en büyük insansı ve primat cinsi. Diğer çoğu primatın aksine yerde yaşar. Otçuldur ve Ekvator Afrikası'nın yağmur ormanlarında yaşar. Gorilla cinsinin iki türü vardır. Goril DNA'sının ~%98.4'ü insan DNA'sı ile aynıdır. Bu da onu şempanzeden sonra insanın yaşayan ikinci en yakın akrabası yapar.

<i>Yaban domuzu</i> Memeli Bir Hayvan

Bayağı yaban domuzu, domuzgiller (Suidae) familyasından evcil domuzun vahşi atası olarak sayılan çift toynaklı.

<span class="mw-page-title-main">Sperm</span> erkek üreme hücresi

Sperm ya da tam bilimsel adı ile spermatozoon (Spermatozoid), erkek bireylere ait üreme hücresidir. Hayvanlar, kamçı'lı ve spermatozoa olarak bilinen kuyruğu olan hareketli sperm üretir. Bazı kırmızı algler ve mantarlar spermatia olarak bilinen hareketsiz sperm hücreleri üretirken, bazı kırmızı algler ve mantarlar spermatozoa olarak bilinir. Kapalı tohumlular polen içinde hareketsiz sperm içerirken, eğrelti otları ve bazı açık tohumlular gibi bazı bazal bitkilerde hareketli sperm bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Narval</span>

Narval veya diğer adıyla denizgergedanı (Monodon monoceros), balinalar (Cetacea) takımının Monodontidae familyası içindeki Monodon cinsinin tek türüdür. Yaşam alanı arktik denizler olan bu deniz memelisi, 70° K enleminin güneyinde nadiren görülür.

<span class="mw-page-title-main">Şili yunusu</span>

Şili yunusu, Cephalorhynchus cinsinde bulunan dört yunus türünden biridir. Yunus yalnızca Şili sahillerinde ve Arjantin'in güney ucunda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yeleli denizaslanı</span>

Yeleli denizaslanı ya da Güney Amerika denizaslanı, denizaslanıgiller (Otariidae) familyasının monotipik Otaria cinsinde sınıflandırılan, Güney Amerika'ya özgü bir türü.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas kara orman tavuğu</span>

Kafkas kara orman tavuğu, orman tavukları (Tetraoninae) familyasına ait bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Mutur</span>

Phocoena phocoena veya Mutur, Phocoena cinsine bağlı yunussu balina türüdür. Muturlar, denizin kıyıya yakın kısımlarında yaşarlar.

<i>Galeorhinus galeus</i>

Galeorhinus galeus, Triakidae ailesinden bir köpekbalığı türü.

<span class="mw-page-title-main">Boz yunus</span>

Boz yunus, gri yunus ya da Risso yunusu, Grampus cinsinde yer alan tek yunus türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gervais gagalı balinası</span>

Gervais gagalı balinası veya Avrupa gagalı balinası, gagalı balinagiller (Ziphiidae) familyasından iki dişli balina (Mesoplodon) cinsine ait bir balina türü.

<span class="mw-page-title-main">Sowerby gagalı balinası</span> Bir memeli türü

Sowerby gagalı balinası, gagalı balinagiller (Ziphiidae) familyasından iki dişli balina (Mesoplodon) cinsine ait bir balina türü. İki dişli balina cinsinin 1804 yılında ilk keşfedilen türüdür. Keşfeden zoolog James Sowerby bu balinaya adını vermiştir.

<i>Siğilli kurbağa</i>

Siğilli kurbağa, Bufonidae familyasından, İrlanda ve İzlanda hariç Avrupa'nın tamamında, Kuzey Asya'nın batısında, Kuzeybatı Afrika'nın küçük bir kısmında ve Türkiye'de yaşayan, boyu en fazla 15 cm olan bir kurbağa türüdür. En yaygın kara kurbağası türüdür ve derileri bol siğilli olduğundan bu adı almıştır

<span class="mw-page-title-main">İzmarit</span> Balık türü

İzmarit, Sparidae familyasından, Atlas Okyanusu'nun doğusu, Akdeniz ve Karadeniz'de yaşayan balık türü.

<i>Labrus</i>

Labrus, Labridae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir.