İçeriğe atla

Kiipsaare Deniz Feneri

Deniz fenerinin zemininin sağlam olmaması yapının eğilmesine yol açmıştır.

Kiipsaare Deniz Feneri, Estonya'nın Saaremaa adasında,Vilsandi Milli Parkı bölgesinde Harilaid yarımadasının ucunda yer almaktadır.

Deniz feneri 1933 yılında betonarme olarak inşa edilmiştir. Amacı, Baltık Denizi'ndeki denizcileri yarımadanın çevresindeki tehlikeler konusunda uyarmak ve onlara yön bulma konusunda yardımcı olmaktı. O zamanlar 25 metre yüksekliğindeki deniz deneri 150 metre iç kısımdaydı, ancak erozyon nedeniyle şimdi kıyıdan 50 metreden fazla açıkya yer almaktadır.[1] Zeminin sağlam olmaması nedeniyle deniz feneri eğilmeye başlamıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ Coastal Erosion and Protection in Europe. Routledge. 2013. s. 54. ISBN 978-1-84971-339-9. 26 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2019. 
  2. ^ Eesti Loodus, Kiipsaare rannad ja tuletorn 8 Mart 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., K. Orviku, H. Tõnisson 2009. 5: 6–13.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe, Kadıköy</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Fenerbahçe, İstanbul ilinin Anadolu yakasında, Marmara Denizi kıyısında, Kadıköy ve Moda'nın güneyinde, Kızıltoprak ve Çiftehavuzlar semtleri arasında kalan tarihi semt. Fenerbahçe Spor Kulübü adını bu semtten almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ege Denizi</span> Akdenizin parçası olan deniz

Ege Denizi veya Türkçe diğer adı ile Adalar Denizi, Balkan ve Anadolu Yarımadaları arasında, Akdeniz'e bağlı bir denizdir. Marmara Denizi ve Karadeniz'den Çanakkale ve İstanbul Boğazları ile ayrılan bu denizin kuzey sınırları karalarla çizilmiş olmakla birlikte, güney sınırlarını Yunanistan'a bağlı adalar olan Rodos ve Girit çizer. Ege Denizi'nin tüm kıyıları Türkiye ve Yunanistan ile çevrilidir. Karadeniz üzerinden taşınan petrol ürünlerinin dünya pazarına ulaşmasında başlıca yoldur.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiye Feneri</span> Antik Deniz Feneri

İskenderiye Feneri, Mısır'ın İskenderiye şehrinde inşa edilmiş; ancak günümüzde bulunmayan, Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri ve tarihte inşa edilmiş deniz fenerlerinin en yüksek olanı.

<span class="mw-page-title-main">Arap Yarımadası</span> Asyanın güneybatısında yer alan bir yarımada

Arap Yarımadası ya da Arabistan, Asya'nın güneybatısı ve Afrika'nın kuzeydoğusunda yer alan yarımada. Büyük bölümü çöl olan yarımada, içerdiği petrol ve doğalgaz kaynakları nedeniyle Orta Doğu'nun jeopolitik açıdan önemli bir bölgesidir. Bölgede nüfusun büyük bölümü Arap ve Müslüman kökenlidir. Ayrıca yarımada, İslam dininin ortaya çıktığı yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Rumeli Feneri</span> Sarıyerde fener

Rumeli Feneri ya da resmî adıyla Türkeli Feneri, İstanbul'un Avrupa yakasında İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'le birleştiği kuzey ucunda yer alan deniz feneridir. Karşısındaki Anadolu Feneri'nden 2 deniz mili uzaktadır. Bu iki feneri birleştiren çizgi İstanbul Limanı'nın kuzey sınırını oluşturmaktadır Fenerin bulunduğu köy de aynı isimle (Rumelifeneri) adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Antarktika Yarımadası</span>

Antarktika Yarımadası, Antarktika kıtasının en kuzey uzantısıdır. Kıtanın Güney Kutup Dairesi dışına çıkan tek uzantısı olan yarımada, aynı zamanda Antarktika'nın Amerika'ya en yaklaştığı yerdir. Yarımadanın ilk kez görülmesi 1820'li yılların başlarında gerçekleşmiştir. Yarımada, yükseklikleri yer yer 2,800 metreye ulaşan dik dağlar ile kaplıdır. Bu bölgedeki dağlar, Güney Amerika'daki And Dağları'nın devamı olarak kabul edilir. Yarımadanın paylaşılması konusunda Şili ve Arjantin arasında bazı politik problemler vardır. Antarktika Kıtası'nın en yumuşak ve sıcak iklime sahip olan bölgesi olduğundan, bölge ile ilgili araştırma yapan merkezlerin birçoğunun istasyonu burada konuşlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Küçükçekmece Gölü</span> İstanbulda göl

Küçükçekmece Gölü, Marmara Bölgesi'nde, İstanbul'da Küçükçekmece, Avcılar, Bakırköy ve Başakşehir ilçeleri arasında yer alan göl.

<span class="mw-page-title-main">Deniz feneri</span> geceleri deniz taşıtlarına yol gösteren, tepesinde güçlü bir ışık kaynağı olan aydınlatma aracı

Deniz feneri, çeşitli ışık yayıcı sistemler vasıtasıyla, gemilere rehberlik etmek amacıyla kıyılarda yapılan bina türüdür.

<span class="mw-page-title-main">İnceburun</span>

İnceburun, Anadolu'nun en kuzey noktasıdır. Karadeniz'e uzanan Sinop Yarımadasının kuzeybatı ucunda yer alır. Sinop il merkezine 20 km uzaklıktadır.

Gelidonya Burnu veya Taşlık Burnu, Antalya'daki Teke Yarımadası'nın güney ucunda Kumluca'nın Mavikent Beldesinin Karaöz Mahallesinde yer alan bir burundur. Burunda Gelidonya Feneri adlı deniz feneri yer almaktadır. Mevcut fenere araç ile ulaşım olanağı yoktur, Likya yolu rotası ya da park girişinden açılan yol takip edilebilir

<span class="mw-page-title-main">Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı</span> Türkiyede bir milli park

Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Millî Parkı, Aydın il sınırları içinde Dilek Dağı'nın Ege Denizi'ne uzandığı son noktada yer alan millî parktır. 27.675 hektarlık bir alana sahiptir. Bu alanın 10.985 hektarı 19.05.1966 yılında Millî Park ilan edilen Dilek Yarımadasına, 16.690 hektarı 1994 yılında Millî Park ilan edilen Büyük Menderes Deltasına aittir.

<span class="mw-page-title-main">İnciburnu Feneri</span> İstanbulun Kadıköy ilçesi kıyısında bulunan deniz feneri

İnciburnu Feneri ya da İnciburnu Mendirek Feneri, İstanbul'un Kadıköy ilçesi kıyısında bir mendirek üzerinde yer alan deniz feneridir. İnciburnu Feneri ile yaklaşık olarak tam karşısında bulunan Ahırkapı Feneri arasındaki hat, İstanbul Boğazı'nın resmî güney sınırını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Herkül Kulesi</span> Antik Roma deniz feneri

Herkül Kulesi, Galiçya'nın A Coruña kentinin 2.4 kilometre kuzeybatısındaki bir yarımadada yer alan bir antik Roma deniz feneridir. 20. yüzyıla kadar kulenin kendisi "Farum Brigantium" olarak biliniyordu. Yapı 55 metre (180 ft) boyundadır ve İspanya'nın Kuzey Atlantik sahillerine bakmaktadır. 1791 yılında yenilenen yapı yaklaşık 1900 yaşındadır ve hâlen kullanılan en eski Roma deniz feneridir.

Urla Yarımadası, İzmir ili topraklarında, Anadolu'nun ortasından, batıya doğru uzanan Ege Denizi yarımadası.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Deniz Feneri</span> Mersin kent merkezinde bulunan deniz feneri

Mersin Deniz Feneri, Mersin kent merkezinde bulunan bir deniz feneridir.

<span class="mw-page-title-main">Bozburun Feneri (Yalova)</span>

Bozburun Feneri, Yalova'da Armutlu ilçe sınırları içerisindeki deniz feneridir.

<span class="mw-page-title-main">Tarhankut Yarımadası</span>

Tarkhankut Yarımadası, Kırım'ın Karadeniz'e doğru batı ucunu oluşturan yarımadadır. Kuzey kıyısı Karkinit Körfezi'nin güney sahilidir. En batı noktası Priboyny Burnu, güneyinde ise Tarkhankut Burnu yer alır. Yarımadanın arazisi Tarkhankut Yaylası'dır.

<span class="mw-page-title-main">Anamur Deniz Feneri</span> Mersin ili Anamur ilçesinde bulunan deniz feneri

Anamur Deniz Feneri Mersin ili Anamur ilçesinde bulunan bir deniz feneridir.

<span class="mw-page-title-main">Kõpu Deniz Feneri</span>

Kõpu Deniz Feneri Estonya'nın Hiiumaa adasının en iyi bilinen sembollerden ve turistik yerlerden biridir. 1531 yılında tamamlanmasından bu yana sürekli kullanımda olan dünyanın en eski deniz fenerlerinden biridir. Deniz feneri şekliyle oldukça benzersizdir ve deniz fenerleri arasında bir istisnadır. Çünkü Orta Çağ dönemi mimarisinden modern bir elektrikli deniz fenerine kadar tüm aşamalardan geçmiştir.

Patara deniz feneri, Akdeniz'i Xanthos Nehri'ne bağlayan eski Patara limanının güneybatı ucunda yer alan bir Romalı deniz feneriydi. Ateş deniz seviyesinden yaklaşık 25 metre yükseklikte yanmış ve 4 deniz mili menzile sahip olmuştur.