İçeriğe atla

Kiev Bolşevik Ayaklanması

Kiev Bolşevik Ayaklanması
Rus Devrimi/Rus İç Savaşı
Tarih8-13 Kasım 1917
Bölge
Kiev, Ukrayna
Sebep Rusya Geçici Hükümetinin Ekim Devrimi yüzünden yıkılması
Sonuç Ukrayna'nın otonom yapıya geçip Rus Devleti'ne bağlanması
Taraflar
 Sovyetler Birliği Bolşevik Parti'nin Kiev Komitesi
Ukrayna Merkez Komitesi
 RusyaKiev Askeri Bölgesi
Komutanlar ve liderler
Georgiy Pyatakov
Jan Hamarnyk
Volodymyr Zatonsky
Diğerleri
Korgeneral Kvetsinsky
Güçler
6,000 (Bolşevik destekçisi)
8,000 (Merkez Komite destekçisi)
10,000


Kiev Bolşevik Ayaklanması (8–13 Kasım (26–31 Ekim eski takvime göre), 1917) Rusya Geçici Hükümeti'nin Ekim Devrimi yüzünden yıkılmasının ardından Kiev'in kontrolü için yaşanan askeri olaylardır.[1] Bolşevik Parti'nin Kiev Komitesi ve Ukrayna Merkez Konseyi'nin zaferi ile sonuçlandı.

Olayların Gelişimi

7 Kasım 1917'de Petrograd'dan gelen çara karşı, devrimci hareketlerle ilgili haberlerin ardından şehirde ve Ukrayna'nın genelinde politik otoritenin gücünün sorgulanmasına yol açtı. Ukrayna'nın kontrolü için üç temel güç birbirleriyle rekabete girdi. Bunlar: Ukrayna Merkez Konseyi, Kiev Askeri Bölgesi ve Bolşevik Parti'nin Kiev Komitesi ki 10 üyesi Ukrayna Merkez Konseyi'nin eski üyesiydi. İçlerinden Ukrayna Merkez Konseyi en avantajlı durumda olandı. Bolşevik Parti nüfusun sadece %10'nu temsil ediyordu. Karışıklıktan önce de Merkez Konseyi, Geçici Hükûmetle anlaşamıyordu. Çünkü Geçici Hükûmet, Rus Devleti'nin bir parçası olarak Ukrayna'da tam otorite kurmak istiyordu. Şehri kuşatan politik karmaşadan yararlanarak harekete geçildi.

8 Kasım'da Merkez Konseyi'ni inisiyatifiyle Devrim Koruyucuları Ukrayna Bölge Komitesi kuruldu. Amaç Kiev'de geçici bir hükûmet oluşturmaktı. Çeşitli siyasi partiler, konseyler ve şehir Duma'sından üyeler vardı. Komite pedagoji müzesinde toplanıyordu. Kiev Askeri Bölgesi karargahı Geçici Hükûmeti destekliyordu ve Bolşevikleri içerdiği için komiteye güvenmiyordu. 9 Kasım'da Merkez Konseyi Petrograd darbesine karşı olduğunu ilan etti, Bolşevik hareketini kınadı ve Ukrayna'da gerçekleşebilecek bu tarz olaylara karşı mücadele edeceğini açıkladı. Konsey, Rusya'da bütün sosyalist partilerin temsil edildiği bir sosyalist bir hükûmet kurulmasına destek verdiğini belirtti.

Kievli Bolşevik Georgiy Pyatakov (Merkez Konseyi'nin aktif bir üyesi) tarafından yönlendirilen Kievli Bolşevikler Lenin'in prensiplerine bağlı kaldı ve Merkez Konseyi'nin duruşunu onaylamadı. Aynı gün devrim koruyucusu Bölge Komitesi'ni terk ettiler ve bir toplantı (kongre) düzenlediler. Toplantıya işçi ve asker sendikalarından, ticaret birliklerinden, fabrika yönetimi komitesinden (fabzavkom) ve bütün askerî birliklerden katılım oldu. Toplantı Bergonie tiyatro salonunda yapıldı. Yönetimi ele geçirmelerinin diğer siyasi güçlerle anlaşmazlığa, toplumda bölünmeye ve iç savaşa yol açacağı belli olmasına rağmen Petrograd'daki Bolşevik Devrimi'ne destek vermeyi kabul ettiler ve Sovyet devletini tanıdılar. Bu kararla kongre Jan Hamarnyk, Oleksandr Horwits, Andriy Ivanov, Isaac Kreysberg, Volodymyr Zatonsky, Ivan Kulyk gibi Bolşevikleri gücü devretmeyi planladıkları Devrim Komitesi'ne seçti. Bu kişiler birkaç ay sonra Kiev'in Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı bolşevik güçler tarafından işgal edilip Ukrayna'da Sovyet hükûmetinin kurulduğu Ocak Ayaklanması'na destek verdi.

Bolşevik hareketlerine karşı Kiev Askeri Bölgesi'ne bağlı güçlere 10 Kasım 1917'de Bolşevik merkezini basmaları ve dağıtmaları emredildi. Yerel Devrim Komitesi'nin merkezi olan Mariyinsky Sarayı'nı kuşattılar. Kiev Duma'sı Yürütme Komitesi'nin ve Bolşevik Komitesi'nin binalarına hasar verdiler. Bolşevik Parti'nin Kiev Komitesi'nin ve Devrim Komitesi'nin (14 kişi) neredeyse bütün üyelerini tutukladılar. Aynı gün Kiev Askeri Bölgesi'nin komutanı Mikhail Kvetsinsky, varlığını yitirmiş Devrim Koruyucuları Ukrayna Bölge Komitesi'nin emirlerini yerine getirmeyi bıraktı. 10 Kasım'da Devrim Koruyucuları Ukrayna Bölge Komitesi'nin bütün yetkileri Ukrayna Genel Sekreterliği'ne devredildi.

Bolşevikler bu duruma ertesi gün Yerel Devrim Komitesi'ni yeniden kurarak (Volodymyr Zatonsky, Andriy Ivanov, Ivan Kudrin ve diğerleri) cevap verdi. Kiev Askeri Bölgesi güçlerine karşı askerî operasyon başlattılar. Bu sırada Ukrayna Merkez Konseyi'nin VII. oturumu başladı. Görevliler Kiev'deki karışıklıkları bitirmek için bir komite kurudu. Oturumda Ukrayna'daki bütün yetkinin Ukrayna Merkez Konseyi'ne aktarılması onaylandı. Komite bütün yetkinin şehir Duma'sı ve Sovyet işçi - askeri sendikalarıyla ortak çalışacak Ukrayna Merkez Konseyi'ne aktarılmasına karar verdi. Sonraki birkaç gün şehrin bazı bölümlerinde (Pechersk, Demiivka) sokak savaşları sürdü. 13 Kasım günü merkezi Bankova Sokağı'nda bulunan Kiev Askeri Bölgesi karargahı, Kiev Devrim Komitesi ile ateşkes imzalamayı kabul etti ve kısa süre içinde şehirden çekildi. O zamandan itibaren Kiev Askeri Bölgesi'nin dağıldığı kabul edilir.

16 Kasım 1917'de Ukrayna Merkez Konseyi ve Kiev'deki Sovyet işçi ve asker sendikaları Yürütme Komitesi'nin katıldığı ortak toplantıda Merkez Konseyi, Ukrayna'nın bölgesel konseyi olarak kabul edildi. 20 Kasım'da, Ukrayna'yı Rus devletinin otonom bir parçası olarak kabul eden III Küresel Ukrayna Halk Cumhuriyeti resmi olarak tanındı.[2]

Kaynakça

  1. ^ Smele, Jon (2015). Historical dictionary of the Russian civil wars, 1916-1926. Lanham, Maryland: Rowman & Littlefield Publishers. ISBN 978-1442252806. 
  2. ^ Pons, Silvio (2020). The Cambridge history of communism. Cambridge, Birleşik Krallık: Cambridge University Press. ISBN 978-1316634578. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekim Devrimi</span> Sovyetler Birliğinin kurulmasının yolunu açan, Lenin ve diğer devrimcilerin önderliğinde gerçekleştirilen devrim

Ekim Devrimi, Bolşevik Devrimi, Rus Devrimi ya da Büyük Ekim Sosyalist Devrimi, ayrıca bilinen adı ile Ekim Ayaklanması, Rusya’da Jülyen takvimine göre 25 Ekim 1917’de, Petrograd’daki geçici hükûmetin devrilerek iktidarın Lenin önderliğindeki Bolşeviklere geçmesini sağlayan ve Sovyetler Birliği’nin kurulmasına yol açan olaydır.

<span class="mw-page-title-main">Menşevik</span> SSCB öncesi Rusyada bir siyasi grup

Menşevikler Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisinin 1903 yılında yapılan 2. Konferansında Lenin ile Julius Martov arasında yaşanan fikir ayrılıkları sonucu partinin bölünmesi sonucu ortaya çıkan iki gruptan birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı</span> 1917den 1922ye kadar süren bir iç savaş

Rus İç Savaşı, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 1918-1922 yılları arasında Bolşeviklerle muhalifleri arasında yaşanan savaştır. Savaş Beyaz Ordu birliklerinin 1918 baharında Beyaz Terör saldırılarıyla başladı. Ana muharebe Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Bolşevik Kızıl Ordusuyla komünizm karşıtlarının Beyaz Ordusu arasında geçti. Ancak savaşa Beyaz Ordu'ya finansal destek ile silah ve asker yardımında bulunan ABD, İngiltere, Fransa, Polonya ve Japonya da müdahil oldu. 1921 yılında Bolşevikler Beyaz Terör'ü ve destekçilerini yenerek tüm ülkeye hâkim oldular. 1922 yılında da Sovyetler Birliği kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Nisan tezleri</span>

Nisan Tezleri, 1917 Şubat Devrimi ile Rusya'daki Çarlık rejiminin devrilmesi üzerine sürgünde bulunduğu İsviçre’den, Mühürlü Tren ile Rusya’nın başkenti Petrograd’a gelen Bolşevik lider Lenin tarafından ilan edilen ve parti tarafından izlenmesi gereken siyasi hattı anlatan açıklamalar. Tezler daha çok Rusya’nın içinde bulunduğu durumu tahlil etmekte ve Bolşevikler tarafından yapılması gerekenleri sıralamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Temmuz Günleri</span>

Temmuz Günleri, 1917 yılında Rusya’da Sankt-Peterburg şehrinde 3 - 7 Temmuz günleri arasında meydana gelen olayları anlatır. Olaylarda askerler ve sanayi işçileri Geçici Hükûmete karşı yoğun protesto gösterileri düzenlemişlerdir. Gösterilerin örgütlenmesinde bulunmamalarına rağmen Bolşevikler çoğu kendi parti sempatizanlarından oluşan gösterilere öncülük yapmaya çalışmışlar ve kontrol altına almaya çalışmışlardır. Geçici Hükûmete bağlı ordu birlikleri göstericileri ateş açarak dağıtmış ve Bolşeviklere karşı saldırılarda bulunmuşlardır. Bolşeviklerin lideri Lenin yeraltına çekilmiş ve çok sayıda Bolşevik önder tutuklanmıştır. Temmuz Günleri, Ekim Devrimi öncesinde Bolşeviklerin büyümesinde ve etkisinde bir düşüş dönemine karşılık gelir.

<span class="mw-page-title-main">Petrograd Sovyeti</span>

Petrograd Sovyeti veya tam adıyla Petrograd İşçi ve Asker Vekilleri Sovyeti, Sankt-Peterburg şehrinde 1917 Şubat Devrimi ile Çarlık Rusyasının dağılmasından sonra şehirde işçi ve cephedeki askerler tarafından kurulan temsil organı. Geçici Hükûmet ile sürekli rekabet hâlinde olmuş, Temmuz Günleri'nden sonra bastırılmış, Ekim Devrimi ile birlikte iktidar organı hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Geçici Hükûmet (Rusya)</span> Rusya’da Şubat Devriminin ardından Çar II. Nikolay’ın tahttan feragat etmesi üzerine kurulan ve ülkeyi yönetmeye çalışan hükûmet

Rusya Geçici Hükûmeti, Rusya'da Şubat Devriminin ardından Çar II. Nikolay’ın tahttan feragat etmesi üzerine kurulan ve ülkeyi yönetmeye çalışan hükûmet. Geçici Hükûmet, öne çıkan lideri ve başbakan Aleksandr Kerenski’den dolayı Kerenski Hükûmeti olarak da bilinir. Ekim Devrimi ile birlikte iktidarı alan Bolşevikler, Geçici Hükûmetin ve hükûmetin kurduğu Rusya Cumhuriyeti'nin yaklaşık sekiz aylık iktidarına son vermiştir.

Tüm Rusya Kurucu Meclisi, Rusya’da 1917 Ekim Devriminden sonra toplanan ve demokratik seçimlerle seçilmiş olan yasama organı. 5-6 Ocak 1918 günlerinde sadece 13 saat toplanabilmiştir. Sovyet iktidarını tanımayı reddettiği için Bolşevikler tarafından lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Duması Geçici Komitesi</span>

Devlet Duması Geçici Komitesi, Rus Şubat Devriminin patlak vermesiyle 12 Mart 1917 tarihinde 4. Devlet Duması (15 Kasım 1912 – 6 Ekim 1917) milletvekilleri tarafından kurulan özel bir hükûmet yapılanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Bağımsızlık Savaşı</span>

Ukrayna Bağımsızlık Savaşı, 8 Kasım 1917 ile 17 Kasım 1921 yılları arasında süren, içinde çeşitli siyasi ve askerî kuvvetlerin yer aldığı ve Ukrayna'da cumhuriyetin kurulmasıyla sonuçlanan bir süreçtir. Bu cumhuriyet, daha sonra Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilerek, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüştürülmüştür. Savaşın tarafları arasında; Ukraynalı milliyetçiler, Bolşevikler, anarşistler, İttifak Devletleri'ni oluşturan Alman ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarının askerî kuvvetleri, Belarus Gönüllüler Ordusu ve İkinci Polonya Cumhuriyeti kuvvetleri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Krilenko</span>

Nikolay Vasiliyeviç Krilenko- - Sovyet devlet adamı. 1917 Ekim Devrimi'nden sonra kurulan ilk Sovyet hükûmetinde Savaş İşleri Halk Komiseri. 1927-1934 yılları arasında SBKP Merkez Komitesi aday üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Pyatakov</span>

Georgiy Pyatakov, Rus Devrimi sırasında faaliyet gösteren Bolşevik devrimci lider, komünist politikacı. Büyük Temizlik döneminde anti-sovyet eylemleri olduğu iddiasıyla idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2. Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi</span>

2. Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi veya resmi adıyla 2. Tüm-Rusya İşçi ve Asker Temsilcileri Sovyetleri Kongresi, 7-9 Kasım 1917 tarihleri arasında Smolny Enstitüsü'nde toplanan ikinci Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi'dir. Kongre zamanında Kışlık Sarayı Bolşeviklerce ele geçirilmiş ve Geçici Hükûmet üyeleri tutuklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Andreyev</span>

Andrey Andreyeviç Andreyev, Sovyet siyasetçi, bakan. Josef Stalin döneminde politik olarak yükseldi, 1926'da aday olarak Politbüro'ya katıldı, 1932'te tam üye oldu. Sovyetler Birliği Komünist Partisi Parti Kontrol Komitesi'nin 1930-1931 arası ve 1939-1952 arası başkanlığı görevi yaptı. 1952'de Andreyev Politbüro'dan uzaklaştırıldı ve Yüksek Sovyet Başkanlığı'nın bir üyesi olarak büyük ölçüde onursal bir konuma yerleştirildi.

Letonya Geçici Ulusal Konseyi, Letonya mülteci desteği Merkezi komitesi, siyasi partiler ve Geçici Arazi Konseyi temsilcileri ve Livonya Guberniyası tarafından, Valka'da 29 Kasım 1917'de kuruldu. Vidzeme ve Geçici Arazi Konseyi. Alman ordusu gelişmeleri nedeniyle, Ulusal Konsey Petrograd'da yeni Bolşevik rejiminden gizlice bir araya geldi.

Kuban Sovyet Cumhuriyeti, 13 Nisan - 30 Mayıs 1918 tarihleri arasında eski Kuban Bölgesi sınırları içinde bulunan RSFSR'nin bir parçası olarak Rusya İmparatorluğu ve Rusya İç Savaşı'nın, Sovyet Cumhuriyeti'nin çöküşü sırasında bir devlet kurumudur. Başkenti Krasnodar'dır. İç Savaş ve yabancı askerî müdahalelerin patlak vermesi sırasında kurulan Kuban Sovyet Cumhuriyeti, yaklaşık bir buçuk ay boyunca var olan Karadeniz Sovyet Cumhuriyeti ile birleşerek, kısa bir süre Kuban-Karadeniz Sovyet Cumhuriyeti'nin bir parçası oldu. Kuban Sovyet Cumhuriyeti'nin selefi Kuban Halk Cumhuriyeti idi ve Kuban Bölgesel Konseyi ilan edildi ve Kuban Bölgesinde, Petrograd'daki silahlı ayaklanmanın sonucu olarak Geçici Hükûmetin devrilmesinden sonra iktidarı ele geçirdi. Kuban'da Sovyet iktidarının kurulması, komşu Karadeniz eyaletindeki Sovyetlerin zaferi ve Birinci Dünya Savaşı'nın cephelerinden dönen Kazaklar da dahil olmak üzere askeri birimlerde devrimci duygularla kolaylaştırıldı. Kuban hükûmetinin kendi silahlı kuvvetlerini oluşturma girişimleri özellikle başarılı değildi, ancak Krasnodar'da Sovyet gücünün kurulmasını Mart 1918 ortasına kadar gerçekleştirebildi. Bolşevikler ve Sol Sosyal Devrimciler koalisyonu tarafından yönetilen bölge topraklarının devrimci güçlerin kontrolüne geçmesinden sonra meydana gelen Kuban Bölgesi II. Sovyetler Kongresi'nde RSFSR'nin bir parçası olarak Kuban Sovyet Cumhuriyeti'nin ilan edildi. Ancak, genişleyen bir iç savaş zemininde gerçekleşti. İlk Kuban (“Buz”) seferi sırasında Don bölgesinde gönüllü ordu kuruldu Kuban'daki Sovyet rejimini devirmeye çalıştı, fakat Krasnodar'a yapılan saldırıda yenildi ve geri çekilmek zorunda kaldı. Nisan-Mayıs 1918'de Kuban Sovyet Cumhuriyeti'nin durumunun geçici olarak istikrara kavuşturulması, Sovyet hükûmetinin sosyalist dönüşümler, Bölgedeki ekonomik durumu iyileştirmek ve ayrıca silahlı kuvvetleri inşa etme çabalarıyla karakterize edildi. Bununla birlikte, cumhuriyetteki iç siyasi durum yine de zor kaldı ve kötüleşme eğilimindeydi, bu da hem liderlik için yaşanan çatışmaları, hem de toprak sorununu çözmedeki fazlalıklar nedeniyle yerel Kazaklar arasında artan hoşnutsuzluk ile ilişkiliydi ve yaşanan bu durumların birçoğu Sovyet karşıtı ayaklanmalarla sonuçlandı. Bölgede Sovyet iktidarının kurulması mücadelesi sırasında ortaya çıkan Kuban ve Karadeniz'in birleşmesi eğilimi ve sonraki aylarda gerçekleşen, mantıksal çözümler Mayıs 1918'in sonunda gerçekleştirilebildi. Bu zamana kadar, Kuban ve Karadeniz Sovyet cumhuriyetlerinin askeri-stratejik durumu, Gönüllü Ordu ve Sovyet karşıtı hareketlerin tehdidi nedeniyle ve aynı zamanda Brest Antlaşması'nın koşullarını ihlal eden Alman müdahalesiyle bağlantılı olarak ciddi şekilde kötüleşti. 30 Mayıs'ta Kuban Sovyet Cumhuriyeti'nin varlığı sona erdi ve Karadeniz Cumhuriyeti ile birlikte birleşik Kuban-Karadeniz Cumhuriyeti'nin bir parçası oldu.

<span class="mw-page-title-main">Faustschlag Harekâtı</span>

Faustschlag Harekâtı sürmekte olan I. Dünya Savaşının Doğu Cephesinde Alman İmparatorluğu ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu askerî birliklerinin Çarlık Rusyasında iktidarı 1917 Ekim Devrimi ile alan Bolşeviklere karşı başlattığı harekâttır.

<span class="mw-page-title-main">Lazar Kaganoviç</span> Sovyet siyasetçi

Lazar Moiseyeviç Kaganoviç Sovyet siyasetçi ve devlet adamı. Özellikle Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri Josef Stalin'in yakın çalışma arkadaşı ve önde gelen Eski Bolşeviklerden. Stalin döneminde Sovyet siyasetinde aktif rol almış, sonrasında Nikita Kruşçev döneminde Anti Parti Grubu sürecinde tasfiye edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna SSC başkentinin Harkov'dan Kiev'e taşınması</span>

Ukrayna SSC başkentinin Harkov'dan Kiev'e taşınması, Ocak 1934'te başlayan önemli yönetim organlarının Harkiv'den Kiev'e taşınmasının ardından, 24 Haziran 1934'te gerçekleşti. Taşınmanın ilanın ardından Kiev'de kutlamalar ve askeri geçit töreni düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Glebov-Avilov</span>

Nikolay Pavloviç Glebov-Avilov - Rus devrimci. Kurucu Meclis üyesi. Sovyet devlet adamı. Rostselmaş Fabrikasının ilk müdürü. Sovyet hükûmetinin ilk Halk Posta ve Telgraf Komiseri (bakanı).