Halep, Suriye'de bir şehirdir. Halep merkezinin 2007 nüfusu 1,7 milyon civarında olup, Halep'e bağlı olan yerleşim yerleri ile toplam nüfusu 4.393.000 'dir. Halep Arapçada ve diğer bazı Sami dillerinde süt veren demektir. Halep ilinin de merkezidir.
Veysel Karani (Üveys el-Karanî), Yemenli bir Müslüman ve mistik. İslam peygamberi Muhammed döneminde yaşamasına rağmen onu görememiştir. Meşhur hikâyede Medine'ye kadar gitmiş ancak zamanlamasından dolayı onu görememiş ve geri dönmesi gerekmiştir. Bunun üzerine Muhammed ona hırkasını hediye olarak göndermiştir. Sıffin Savaşı sırasında Ali tarafında savaştı. 657 yılında öldü. Tabiin'in büyüklerindendir. Naaşını almaya gelen 3 kabilenin taşıdığı tabutlarda da keramet göstererek göründüğü söylenir. Böylece bu üç ayrı kabilenin yerleşim yerleri olan Yemen ve Şam'da bulunan türbelerinin yanında Siirt ilinin Baykan ilçesinin ziyaret beldesinde de bir türbesi vardır. 23 Haziran 2014 tarihinde Suriye'deki türbesi IŞİD tarafından bombalanarak yıkılmıştır. Bursa'da Sembolik olarak Osmangazi ilçesindede Veysel Karani türbesi ve camii bulunmaktadır.
Afrin, Suriye'nin kuzey batısında, Halep iline bağlı ilçe. İlçenin toplam nüfusu 500.000'dir. İlçenin merkezi olan Afrîn kentinin nüfusu 2004 sayımına göre 36.562 nahiyesinin toplam nüfusu ise 172.095 kişi idi.
Suriye Kürdistanı, Batı Kürdistan veya Rojava, Suriye'nin kuzeyinde ve doğu kesiminde çoğunlukla Kürtler olmak üzere Arap, Çerkes, Süryani ve Türkmenlerin yaşadığı bölge. Orta Doğu coğrafyasında Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Kürdistan'ın, Suriye sınırları içinde kalan kısmını tanımlar. PYD tarafından bölgede Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ilan edilmiş; fakat Suriye hükûmeti veya diğer ülkeler tarafından tanınmamıştır.
Bab el-Hava Sınır Kapısı, Suriye ile Türkiye arasındaki uluslararası geçişlere açık Suriye sınır kapısı. Sınırın Türkiye tarafında ise Cilvegözü Sınır Kapısı bulunmaktadır. Bu kapılar, İskenderun ile Suriye'nin Halep kentleri arasında M45 Suriye Karayolu ve D827 Türk Karayolu üzerinde yer almakta ve kamyon ve otobüs uzun hatlarında kullanılan bir sınır geçiş noktasıdır. Sınırın Türk tarafında en yakın şehir Hatay İline bağlı Reyhanlı ilçesi ve Suriye tarafında en yakın yerleşim yeri olarak El-Dana ve Atarib kasabaları bulunmaktadır.
Menbic Halep ilinde Fırat nehrinin 30 km batısında bulunan bir şehir. Osmanlı Devletinin son döneminde Halep Vilayetinde bir kaza idi ve 93 Harbinden sonra bölgeye Çerkesler yerleştirilmişti. Halep İli'ndeki önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır.
Halep Ulu Cami ya da Halep Emevi Camii, Kuzey Suriye'nin Halep şehrindeki en büyük ve en eski camilerinden biridir. El-Medine Sûk (çarşısı) girişine yakın, Dünya Mirası listesinde olan Halep Antik Şehri'n el-Callum mıntıkasındadır. Caminin içinde Yahya'nın babası olan Zekeriya'nın türbesi mevcuttur. Cami 8. yy.'ın başında inşa edilmiş; ancak şimdiki bina 11. ila 14. yy.'a dayanmaktadır. Minare 1090 yılında inşa edilmiş, Nisan 2013'te Suriye İç Savaşı çatışmaları esnasında içine yerleştirilen mühimmattan veya bir tank topundan dolayı patlayıp yıkılmıştır. 2017 yılından bu yana restorasyon çalışmaları devam etmektedir.
Dâbık, Suriye'nin kuzey batısında Halep ili'ne bağlı Azez ilçesinde bir kasaba. Diğer adı Mercidâbık'tır. Yönetim olarak Azez İlçesi'nin Akhtarin Nahiyesi'ne bağlıdır. Civarındaki yerleşim birimleri arasında güneybatısında Mare', kuzeybatısında Suran ile güneydoğusunda Ahterin gelir. 2004'te nüfusu 3.364 kişiydi.
Tel Rıf'at, ; Halep İli'nin kuzeyinde, Halep'ten 40 kilometre (25 mi) uzaklıkta, kuzeybatı Suriye'de ve Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nde bulunan bir şehirdir.
Bülbül, Halep İli'nin kuzeyinde, Suriye-Türkiye sınırı'nda bulunan Afrin ilçesine'e bağlı olan bir belde. Suriye Merkez İstatistik Bürosu'nun 2004 yılı nüfus sayımına göre nüfusu 1.742'dir. Belde, Afrin İlçesi'ndeki Bülbül Nahiyesi'nde bulunan ve toplam nüfusları 12.573 olan 34 köyün de idarî merkezi konumundadır.
Afrin Kantonu, Suriye'nin Halep ilinde bulunan, Suriye İç Savaşı sırasında PYD tarafından tek taraflı olarak ilan edilen Suriye Kürdistanı bölgesindeki de facto statüdeki üç kantondan birisi. Suriye'nin Afrin İlçesi'nden oluşmakta olan bu konton, Türk Kara Kuvvetleri ve Suriye Millî Ordusu savaşçılarının 18 Mart 2018 tarihinde Afrin kent merkezini ele geçirmeleriyle sona ermiş bulunmaktadır.
Meskene, Suriye'nin Halep ilinde yer alan bir şehirdir. Tabka Barajı'nın batısında ve Halep'in 100 km güneydoğusunda yer alır.
Sucu ya da el-Selâmet, Suriye'nin Halep ilinin kuzeyinde yer alan bir köydür. Azez'in 4 kilometre (2,5 mi) kuzeydoğusunda, Halep'in 40 km (25 mi) kuzeyinde ve Kilis İli'ne açılan Bab el-Selâmet Sınır Kapısı'nın 2 km (1,2 mi) güneyinde bulunmaktadır. 2004'te nüfusu 1.408 kişiydi. Halep İli'ndeki önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır. Yönetim olarak Azez İlçesi'nin Azaz Nahiyesi'ne bağlıdır. Civar yerleşim birimleri arasında 4 km (2,5 mi) batısında Muarin, 3 km (1,9 mi) doğusunda Neyere ile 5 km (3,1 mi) kuzeydoğusunda Şemerih bulunmaktadır.
Cârız, Suriye'nin Halep İli'nin kuzeyinde yer Halep'in kuzeyinde bulunan bir köydür. Halep İli'ndeki önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır. Yönetim olarak Azez İlçesi'nin Azaz Nahiyesi'ne bağlıdır. Civarındaki yerleşim birimleri arasında batısında Azez, güneybatısında Kelcibrin ile güneydoğusunda Mare' gelir. 2004'te nüfusu 945 kişiydi.
Circisi veya Jarjisa, Suriye'nin Hama İli'nde Hama'nın güneybatısında yer alan bir köydür. 2004'te nüfusu 4.352 kişiydi. Yönetim olarak Hama İli'ne bağlıdır. Asi Nehri'nin doğu yakasında, Hama İli ile Humus İli sınırında yer alır. Civarındaki yerleşim birimleri arasında doğusunda Tumin, güneydoğusunda er-Resten, güneybatısında Kefer Nen, batısında Hırbınefsıh, kuzeybatısında Deyr el-Ferdis ile kuzeyinde el-Biyeh bulunmaktadır. Nüfusunun çoğunluğunu Sünni Suriye Türkmenleri oluşturmaktadır.
Kefer Nen veya Kafar Nan, Suriye'nin Humus İli'nde Humus'un kuzeyinde yer alan bir köydür. 2004'te nüfusu 3.231 kişiydi. Yönetim olarak Humus İli'ne bağlıdır. Nüfusunun çoğunluğunu Nusayrî Suriye Türkmenleri oluşturmaktadır. Civarındaki yerleşim birimleri arasında batısında El-Burç, kuzeybatısında Kissin, kuzeydoğusunda el-Hacer, doğusunda Zafereni, güneydoğusunda Telbise, güneyinde Tesnin ile güneydoğusunda Karad Dayasinah bulunmaktadır.
Afrin Bölgesi, 29 Ocak 2014'te tek taraflı ilan edilen Kuzey Suriye Federasyonu'nun üç özerk bölgesinden biri olan ve Kuzey Suriye yönetimince tek taraflı olarak ilân edilen Şahba mıntıkası ile Halep İli'nin Afrîn İlçesi'ni kendi coğrafî hudutları içine aldığı öne sürülen bölge. Suriye hükûmeti halen bu bölgeyi Halep İli'ne bağlı kabul etmektedir. Rojava Anayasası'nca kabul edilen ve de facto olarak yönetilen bölgelerin en batıda kalanıdır.
Suriye'de din, Suriye vatandaşları tarafından uygulanan çeşitli dinleri ifade etmektedir. Tarihsel olarak bölge, bu dini toplulukların her biri içinde bir dizi farklı mezhebin bulunduğu çeşitli inançların bir mozaiği olmuştur. Suriyelilerin çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktadır; bunların arasında en kalabalık grubu Sünniler oluştururken, onları Şii gruplar ve Dürziler takip etmektedir. Ayrıca, çeşitli Hristiyan azınlıklar bulunmaktadır. Ayrıca küçük bir Yahudi ve Yezidi topluluğu da bulunmaktadır.
Mabatlı, Maabatlı veya Muarrata, Halep'in kuzeybatısında, idarî olarak Halep İli'nin Afrin İlçesi'ne bağlı bir belde.
Arapça, Suriye'nin resmi dilidir ve ülkede en çok konuşulan dildir. Günlük yaşamda, özellikle batıda Levanten ve kuzeydoğuda Mezopotamya olmak üzere birçok modern Arap lehçesi kullanılmaktadır. Arap Dili ve Dilbilin Ansiklopedisine göre, ülkede Arapça'ya ek olarak, konuşmacı sayısına göre şu diller konuşulmaktadır: Kürtçe, Türkçe, Aramice, Çerkesçe, Çeçence, Ermenice ve Yunanca. Bu dillerin hiçbiri resmi statüye sahip değildir.