İçeriğe atla

Kişisel pul

Kişisel pul, posta veya hatıra amacıyla kullanılmak üzere PTT tarafından basılan, gerçek ve tüzel kişilere özel pullara verilen addır.

Özellikleri

Bir kişisel pul örneği

Türkiye Cumhuriyeti adına posta pulu basma ve bastırma yetkisi 2 Mart 1950 tarihli ve 5584 Sayılı Posta Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) Genel Müdürlüğü'ne verilmiştir.[1] PTT Yönetim Kurulu 25 Ekim 2005 tarihli ve 382 Sayılı Kararı ile arzu eden müşterilerine kuruluş yıl dönümü, ticari bir ürünün tanıtımı, doğum günü, evlilik yıldönümü, anneler günü, babalar günü, mezuniyet töreni, hatıra veya herhangi bir olayı anma gibi amaçlar için, kendi uygun gördükleri resimlerle lazer yazıcılar kullanarak kişisel pullar basma uygulamasını başlatmıştır.[2]

Kişisel pul uygulamasına karşıt görüşler

Filatelistler tarafından kişisel pul uygulamasının çeşitli sakıncalarının olduğu dile getirilmiştir. Bu görüşlerden birisi, pulların sahtelerinin basılmasının oldukça kolay olduğu ve "gerçek pul" ile "sahte pul" arasındaki farkın anlaşılmasının neredeyse imkansız olduğudur. Bir diğer görüş ise üzerinde Türkiye Cumhuriyeti ibaresiyle basılan bir posta pulunda resmine yer verilecek bir bebek veya çocuğun ileride ahlak dışı veya kanun dışı bir eylemde bulunması halinde ortaya çıkacak sorunlardır.[3]

Karşıt görüşlere rağmen posta idaresi uygulamaya devam etmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "İlgili yayım" (PDF). 27 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  2. ^ "PTT'den kişiye özel pul". Hürriyet Gazetesi. 8 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2005. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Posta ve Telgraf Teşkilatı veya kısaca PTT, genel müdürlük olarak hizmet veren, Türkiye'nin posta örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Pul koleksiyonculuğu</span>

Posta pullarını ve posta pullarıyla ilgili zarfları ve benzeri nesneleri toplama ve biriktirme işlemine pul koleksiyonculuğu böyle koleksiyon yapan kişilere ise pul koleksiyoncusu denir. Dünyada günümüzde yüz milyon civarında pul koleksiyoncusu olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Filateli</span>

Filateli veya pulculuk, posta pullarını konu edinen uğraş alanına verilen isimdir. Posta pulları ile ilgili ilk gün zarfı, özel gün damgası, antiye, posta tarihi ve benzeri maddeler ile de ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Pul (posta)</span>

Posta pulu, posta gönderilerinde posta ücretinin ödendiğini göstermek amacı ile kullanılan bir tarafı yapışkanlı, diğer tarafı çoğunlukla resimli ve yazılı kâğıt etiket. Posta pulları geçmişte gönderinin posta ücretini ödemenin en çok kullanılan şekliydi. Günümüzde ise gönderiler çoğunlukla damga makinesinden geçirilmekte ve kâğıt pul taşımamaktadır. Ayrıca posta idareleri tarafından hazırlanan antiye zarf ve antiye kart gibi ayrıca ek bir ücret veya pul gerektirmeyen yazı malzemeleri de postada kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olarak çalışan çevre, şehircilik ve iklim değişikliği işlerinden sorumlu bakanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Atom Enerjisi Kurumu</span>

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, 1956 ve 2022 yılları arasında faaliyet gösteren, Türkiye'nin radyasyon ve nükleer enerji politikalarına yön vermek üzere kurulmuş kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü</span>

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, 18 Haziran 1984 tarihli ve 18435 sayılı T.C. Resmî Gazete'de yayımlanan 234 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre, madenî ufaklık ve hatıra para, Cumhuriyet altın sikkeleri ile Cumhuriyet ziynet altınlarının basımı, resmî mühürlerin, madalyon, madalya ve nişanların üretimi, her çeşit vize ve harç pulları ile değerli kâğıtların basımı ve dağıtımını sağlamak üzere kurulan devlet kurumu.

<span class="mw-page-title-main">Damga (posta)</span>

Damga, bir gönderi üzerindeki posta pulu veya bir antiye postaya verildiğinde onun kullanıldığını belli etmek ve bir daha kullanılmasına engel olmak amacı ile kullanılan bir posta işaretlemesidir. Günümüzde posta damgalarında, gönderildiği postahane ve tarih bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">XII. Uluslararası Kadın Hakları Cemiyeti Kongresi anma pulları</span>

XII. Uluslararası Kadın Hakları Cemiyeti Kongresi Anma Pulları, 1935 yılında İstanbul'da toplanan XII. Uluslararası Kadın Hakları Cemiyeti Kongresi toplantısı için TBMM tarafından kabul edilen özel kanun ile çıkartılan pullardır. Bu pullar postada kullanılmak ve Uluslararası Kadın Hakları Cemiyetine yardım toplamak amacı ile 2673 sayılı ve 13-3-1935 tarihli kanuna uygun olarak çıkartılmışlardır. Pullar İsviçre'nin La Chaux de Fonds şehrinde Courvoisier Matbaasında fotogravür tekniği kullanılarak basılmışlardır. Bu pulların satışa çıkışı 18 Nisan 1935 tarihindedir ve postada 31 Aralık 1935 tarihine kadar geçerli olmuşlardır. Pullar 20 para+20 para dan 100 kuruş+100 Kuruş değerine kadar 15 değişik değerde basılmışlardır. En düşük değerli pul 1 000 000 adet en yüksek değerli pul 100 000 adet basılmıştır, ancak pullardan tam seri olarak sadece 6 880 seri satılmıştır, pullardan kalanlar 26 haziran 1936 tarihinde imha edilmiştir. 100 kuruş + 100 kuruş değerli pul üzerinde bulunan Atatürk portresi Türk filatelistlerinin beğenisini kazanmıştır. Pulların tirajı oldukça yüksek olduğu için ve pul için ödenen ücretin yarısı yardım sadece yarısı posta ücretine geçerli olduğu için pullara talep olmamasına karşılık pulların imhasından sonra talep çok hızlı şekilde artmıştır. Türk filatelisinde bir dönem pula talep fazla arz ise az olduğu için piyasa fiyatı günden güne yükselmişsede daha sonra İsviçre'de bulunan stokların Türkiye'ye yavaş yavaş gelmesi ile fiyatı bugünkü düzeylere inmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 50. yılı anma pulları Kıbrıs Türk cemaatinin Posta İdaresi tarafından bastırılan ilk gerçek posta pullarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İlk gün zarfı</span>

İlk gün zarfı (İGZ), bir posta pulunun veya posta pulu serisinin satışa sunulduğu ilk gün zarfa yapıştırılarak damgalanması ile hazırlanan zarflara verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Yardım dernekleri pulları</span>

Yardım dernekleri pulları özel kanunlar ile bazı günler posta gönderilerinde kullanılması zorunlu olan pullara denir.

Ek değerli pul PTT tarafından yılda iki defa çıkarılan ve ek gelirleri Kızılay Derneği ile Çocuk Esirgeme Kurumuna verilen pullara verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Resmî pul</span>

Resmî pul veya Resmî posta pulu resmî kuruluşlar tarafından posta ücretlerinin ödenmesinde kullanılması için posta idaresince bastırılan pulların adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'ın posta tarihi ve posta pulları</span>

Azerbaycan'ın posta tarihi ve posta pulları, Azerbaycan'daki posta sistemini ve posta pullarını tanımlar. Rusya İmparatorluğu posta damgası ve posta pulları 1858 yılından itibaren Azerbaycan'da kullanılıyordu. İlk posta damgaları farklı biçimlerdeki noktalardan oluşturuldu. Şehir isimli tarihli posta damgaları kısa süre sonra oluştu.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'ın posta tarihi ve posta pulları</span>

Ermenistan'ın posta tarihi ve posta pulları, Ermenistan'daki posta sistemini ve posta pullarını tanımlar. Çarlık Rusya'sı posta damgası ve pulları 1858 yılından itibaren Ermenistan'da kullanılıyordu. İlk posta damgaları farklı biçimlerdeki noktalardan oluşturuldu. Şehir isimli tarihli posta damgaları kısa süre sonra oluştu. Pek çok sahte damga işaretleri bilinmektedir 1909 yılından itibaren 1918 yılına kadar Ermenistan posta servisini tanımlayan birkaç Rus pulu sürşarjlandı.

<span class="mw-page-title-main">İsveç pasaportu</span>

İsveç pasaportu, İsveç vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Schengen Anlaşmasını uygulayan ülkelerde, İsveç vatandaşlarının pasaport taşımaları zorunlu değildir. Bu ülkelere İsveç kimlikleriyle seyahat edebilirler. Pasaportlar İsveç Polisi tarafından verilmektedir. Pasaport üzerindeki bilgiler polis merkezlerindeki pasaport ofisleri tarafından doldurulmaktadır. Ekim 2005'ten bu yana biyometrik pasaportlar basılmış olup, beş yıllık geçerlilik süresi içerisinde kullanılmaktadır. Daha önceden kullanılan pasaportların geçerlilik süresi yetişkinler için 10 yıl, çocuklar için beş yıldı. 1998'e kadar basılan pasaportlar İsveç de pasaportu kimlik yerine kullanabilirsiniz. Ulusal kimlik kartı ile birlikte pasaport, Avrupa'daki tüm ülkelerde ikamet hakkını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">PTT Pul Müzesi</span> Ankarada müze

PTT Pul Müzesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan pul müzesi.

Nakkaş, İstanbul ilinin Çatalca ilçesine bağlı bir mahalledir. 22 Mart 2008 tarihli Resmî Gazete'de yer alan ve 1 Ocak 2009'da yürürlüğe giren 5547 sayılı kanunla Arnavutköy ilçesine bağlandı. Ancak 12 Kasım 2012'de kabul edilen 6360 sayılı kanunla Arnavutköy'den ayrıldı ve Bahşayiş mahallesiyle birlikte yeniden Çatalca'ya bağlandı.

<span class="mw-page-title-main">PTT İstanbul Müzesi</span>

PTT İstanbul Müzesi, Türkiye'nin İstanbul kentinde bulunan bir posta müzesidir. Müze, 6 Mayıs 2000 tarihinde PTT tarafından kurulmuş olup Sirkeci'deki Büyük Postane binasında yer almaktadır. Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye'de posta ve telekomünikasyon hizmetlerinin tarihsel gelişimine adanmış olan sergide, ilgili ekipman ve araçların yanı sıra bir posta pulu koleksiyonu da sergilenmektedir.