İçeriğe atla

Kiş Kilisesi

Koordinatlar: 41°14′56″K 47°11′35″D / 41.24889°K 47.19306°D / 41.24889; 47.19306
Mukaddes Yelisey Kilisesi
Müqəddəs Yelisey kilsəsi
Harita
Konum Şeki
Ülke Azerbaycan
Koordinatlar41°14′56″K 47°11′35″D / 41.24889°K 47.19306°D / 41.24889; 47.19306
MezhepAlban Havari
Açılış12. yüzyıl
DurumMüze
İşlevKilise
Mimarî tarzKafkas Alban mimarisi

Kiş Kilisesi (Azerice: Kiş kilsəsi) veya Kutsal Yelisey Kilisesi (Müqəddəs Yelisey kilsəsi), Azerbaycan'nın Şeki iline bağlı Kiş köyünde bulunan bir Alban kilisedir.[1][2] Kilisenin inşası 12. yüzyılda tamamlanmış olup günümüzde müze olarak kullanılmaktadır[3].

Kiş Kilisesi veya Aziz Yelisey Kilisesi- Şeki ili Kiş köyü sınırları içinde yer alan bir tarihî ve mimari anıttır. Bazı yazarlar Kafkasya'nın ilk kilisesi olduğunu iddia etmektedir. Farklı dönemlerde Alban ve Gürcü kilisesi olarak hizmet verdiği yönünde çeşitli görüşler bulunmaktadır.[4]

Kiş köyü, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Şeki ilinin aynı adı taşıyan köy idari bölgesinde bir köydür. Kiş Çayı'nın kıyısında, dağ eteklerinde yer alan bir bölgedir. Eski yerleşim yerlerinden biridir. Alban tarihçisi Movses Kalankatlı'nın "Alban Tarihi" eserinde adı Kis olarak geçmektedir. Onun yazdığına göre, ilk Hristiyan misyonerlerinden biri olan Yelisey, yaklaşık olarak M.S. 74 yılında Uti bölgesinin Kis köyüne gelmiş ve bir kilise inşa etmiştir. Bu, tüm Güney Kafkasya bölgesinde inşa edilen ilk Hristiyanlık mabediydi. Kilise, daha önce burada var olan eski bir ibadet yerinin üzerine inşa edilmiştir. Farsçada "kiş" kelimesi "kült, ibadet yeri" anlamına gelmektedir. Erken Orta Çağ'da, Alban devletinde (şimdiki İsmayıllı ve Hocavend illeri bölgesinde) Kiş adlı başka yerleşim yerleri de kaydedilmiştir.[5]

Tarihi

Kiş kilisesi, Ay tanrıçası Selene'ye adanmış pagan tapınağının temelleri üzerine inşa edilmiştir.

Alban Ülkesinin Tarihi'ne göre İsa'nın din kardeşi olan Aziz Yakup tarafından Hristiyanlığı yaymak için Albanya'ya gönderilen Aziz Yelisey önce bir süreliğine Çola ve Uti bölgelerinde misyonerlik yaptıktan sonra "Giş" isimli köye gitmiş ve orada bir kilise inşa etmiştir. Modern Hristiyan ilahiyatçıları bu olayın 60. yıla yakın bir dönemde gerçekleştiğine inanmaktadır[6].

Sadece Kafkasya Albanya'sının değil, tüm Güney Kafkasya’nın bu ilk Hristiyan kilisesinin inşa edildiği yer, birçok araştırmacıya göre günümüz Azerbaycan'ın Şeki ilinin Kiş köyüdür. Bu nedenle Şeki'nin Kiş köyündeki kilise günümüzde "Aziz Yelisey Kilisesi" adıyla bilinmektedir[7].

Alban Apostol Kilisesi Kafkasya'da ve tüm Hristiyan dünyasında en eski kiliselerden biridir. Kafkas Albanyası'da Hristiyanlığın yayılması ve ilk kilisenin kurulması havarilerin adıyla ilişkilidir. Eski kaynaklar da bu kilisenin Kiş köyünde (Gis) inşa edildiği hakkında bilgiler vermektedir[8].

Alban Ülkesinin Tarihi'nde belirtilmiştir ki[9]:

"Adalet Güneşi'nin ortaya çıktığı günlerde ve kurtarıcımız, Anlaşılmaz Varlığın şan ve önemi olan Babamızın ortaya çıkıp, tüm insanlarla ilgilenerek ve asla ayrılmadığı, kendi varlığının şanına sahip olduğu dönemde, o, kutsal ve sevgili öğrencilerini (havarileri) tüm dünyaya vaazcı olarak gönderir ve bize, Doğu halkına Aziz Faddey tayin edilmiştir. Faddey Artaz vilayetine gelir ve burada Kral Sanatürk tarafından şehit edilir. Faddey’in öğrencisi olan Aziz Yelisey Kudüs’e geri dönüp din kardeşi havarinin ilham verici şehadeti hakkında konuşur. Bundan sonra Yelisey Kudüs'ün birinci patriği olan, Efendimizin kardeşi Aziz Yakup'un önerisiyle kutsal Ruh adına Doğu'ya atanır. Yelisey görevini Doğu’da (Albanya’da) yapar. Kudüs’ten ayrılıp İran’a gider ve oradan Ermenilerin gözünden kaçarak Mesküt eline geçer. Vaazlarına Çola'da başlar ve çeşitli yerlerde öğrenci toplayarak onlara Kurtarıcı’yı hatırlatmaya çalışırdı. Aziz Patrik Gisa gelip burada bir kilise inşa eder ve kansız bir kurban sunar. Bu yer Doğu'nun tüm kiliselerinin ve şehirlerinin başlangıcıdır ve biz Doğulular için Hristiyanlığın kabul edilmesinin kaynağıdır.”

1824 yılında Şeki eyaletinde yapılan ilk nüfus sayımında Kiş köyünde tek bir Hristiyan dahi, dolayısıyla Hristiyan din adamı da kaydedilmemiştir. Reşit Bey Efendiyev'in tanıklığına göre 20. yüzyılın başlarında Kiş köyünde tek bir Hristiyan bile yoktu, ancak o, Şeki şehrinde yerleşik Zuğ (Tuğ) Ermenileri kendilerinin olmayan bu kiliseyi sahiplenmiş ve duvarlarına sıva çekip üstüne demir eklemiş olduklarını belirtmiştir. Böylece kilise dış görünüşü dolayısıyla tarihî eser niteliğinden çıkarılmıştır. Reşit bey ayrıca bu kilisenin "havariler döneminden kalma" olduğunu vurgulamakla birlikte abidenin çevresinde kazılar yapılırsa güzel sonuçlar vermesinin şüphesiz olduğunu ifade etmiştir[10].

Varsayımlar

"Selena mabedinin yerinde Kiş kilisesini inşa ettiren, Şeki yakınlarında öldürülen Havarî Aziz Elyesa, ikon, Cotari kilisesi"

Araştırmacıların Yelisey'in kilse inşa ettiği Kiş köyü hakkında çeşitli varsayımları bulunmaktadır. Z. N. Yampolski bu yerleşim biriminin Şeki'de bulunan Kiş köyü, R. B. Göyüşov ise bu köyün Hocavend ilindeki Kiş köyü olduğunu iddia etmiştir[11].

Strabon antik Albanların dini hakkında bilgi verirken, onların Helios, Zeus ve Selene'ye tapındıklarını, Selene'ye ise özel bir saygı gösterdiklerini yazmıştır. "Selene tapınağı İberya sınırları yakınında yer alır. Buradaki rahip, kraldan sonra ikinci kişidir. O, geniş ve iyi yerleşmiş kutsal toprakları ve tapınak kölelerini yönetir."

Z. N. Yampolski M.Ö. V. yüzyıldan M.S. II. yüzyıla kadar olan kaynakları inceleyerek Albaniya'da tapınak, Tanrı'ya adanmış bir vilayetin var olduğunu belirtmiştir. A. E. Krımski Selene tapınağının Şeki vilayetinde yer aldığını, K. V. Trever ise Şeki vilayetinin M.Ö. I. yüzyılda İberya sınırlarından uzakta bulunduğunu ve bu tapınağın Kum Bazilikası'nın yerinde olduğunu söylemiştir[12].

Selene tapınağının yerinde Kiş kilisesini inşa eden, Şeki yakınlarında öldürülen Havari Aziz Yelisey, ikona, Cotaari kilisesi Şeki vilayetinin günümüzdeki Şeki-Zaqatala bölgesini kapsadığını göz önünde bulundurduğumuzda, bu kutsal bölgenin Şeki vilayeti olduğu tahmin edilmektedir. Şeki vilayeti Güneydoğu'da Kebele, Batı ve Güneybatı'da Kambisena, Kuzeydoğu'da Lpina ile sınır komşusuydu. Onun kuzey sınırı İberya'ya kadar uzanıyordu. Şeki vilayetinin kutsal bir bölge olduğu fikrini destekleyen bir başka gerçek de eski Şeki vilayeti içinde yer alan Şeki-Balaken bölgesinde Kum Bazilikası (IV. – V. yüzyıllar), Lekit Kilisesi (V. – VI. yüzyıllar), Zeyzid (VI. – VII. yüzyıllar) gibi tapınakların bulunmasıdır; bunlar da daha önce dini törenlerin gerçekleştirildiği eski tapınak kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. Bu süreç Ermenistan ve Gürcistan'da da aynı şekilde gerçekleşmiştir. Araplar Azerbaycan'ı işgal ettikten sonra onlar da pagan veya Hristiyan tapınaklarının üzerine camiler inşa etmiş veya bu tapınakları camiye dönüştürmüşlerdir. Buna örnek olarak İçerişehir'deki Cuma Camii ve Katuk Manastırı (V. – XII. yüzyıllar) gösterilebilir[13].

Kiş tapınağının inşası hakkında da araştırmacılar arasında çelişkili görüşler bulunmaktadır. 2000-2001 yıllarında Kiş tapınağında yapılan arkeolojik kazılarda Norveç tarafını temsil eden arkeolog-danışman Prof. Bernard Sturfiel tapınağın XI. – XII. yüzyıllarda inşa edildiğini iddia etmiştir.

O, görüşünü şu üç hipoteze dayandırarak kanıtlamaya çalışmıştır:

  • Kiş tapınağının inşası sırasında temel kazılan toprak katmanından alınan örneklerin radyokarbon analiz sonuçlarının 990-1160 yıllarına ait olduğunu belirterek tapınağın temelinin en alt katmanının da bu tarihlerde atıldığını;
  • Tapınağın en alt mezarlarının bu bölgeye gelen ilk Hristiyanlara ait olduğunu ve bu mezarlardaki insan kemiklerinin radyokarbon analiz sonuçlarının 980-1060 yıllarına ait olduğunu belirterek Kiş'e Hristiyanların bu tarihte geldiğini;
  • Mihrabın arkeolojik incelemesinden elde edilen sonuçlara dayanarak Kiş tapınağının üç aşamalı faaliyet döneminin ilk aşamasında diofizit, ikinci ve üçüncü aşamalarında ise monofizit mezhebine bağlı olduğuna dayanarak tapınağın havariler tarafından değil, XI. – XII. yüzyıllarda gelen Hristiyanlar tarafından inşa edildiğini öne sürmüştür.

Bir diğer Norveçli bilim insanı Byon Veggi Kiş'te Hristiyanlığın varlığını kanıtlayan yazılı bir kaynağın V. yüzyıldan daha eski olmadığını belirterek tapınağın inşasını bu tarihten sonraya tarihlendirmiştir.

2000-2001 yıllarında Kiş tapınağında yapılan arkeolojik kazılara başkanlık eden mimar Prof. Dr. Vilayet Kerimov arkeolojik kazıların sonuçlarına dayanarak Kiş tapınağının basit teknefli bazilikadan kubbeli mimariye kadar beş inşa aşamasını belirlemiştir. Prof. Dr. V. Kerimov Kiş tapınağının mimari özelliklerinin Kafkasya Albaniyası'nın erken Hristiyanlık dönemine ait olduğunu belirtmektedir.

Mimari Özellikler

Kiş kilisesinin iç görünümü

Kiş Kilisesi kubbe ile örtülmüş salon tarzı kiliseler grubuna ait olup Doğu tarafından yarım daire şeklindeki apsisle tamamlanmaktadır. Kilisenin planlama çözümü Erken Orta Çağ Kafkasya Albanya mimarisi için karakteristik özellikler taşımaktadır. Biraz uzun olan ibadet salonu bir çift pilaster ile iki bölüme ayrılmaktadır. Doğu tarafından salona apsisle birleşen bir altar eklenmiştir. Pilasterler aracılığıyla T şeklindeki mekân kesişen kemerlerin taşıdığı kemerli bir çatı ile örtülmektedir. Apsisin triumf kemeri de bu tür bir geometrik yapıya sahiptir. Yan duvarların pilasterler ve apsis arasındaki derin bölümleri de benzer bir görünüme sahip iki katlı kemerlerle tamamlanmaktadır. Dört kemer aracılığıyla oluşturulan dikdörtgen küresel pandantifler sayesinde tamburun oval tabanına geçilmekte ve bu tabanın üzerine kubbe yükselmektedir[14].

Kilisenin en ilginç özelliklerinden biri ibadet salonunun dikdörtgen hacmine eklenen yarım silindirik altar apsisidir. Bir diğer önemli özellik ise yan duvarların kubbe altındaki bölümde yer alan ve haç-kubbe planlı kiliselerin transeptini andıran duvar kemerleri oluşturan üçgen şekilli bölümlerdir. Bu tür bir psödotransept sadece Kafkasya Albanya mimarisinde değil, aynı zamanda Kafkas ülkeleri mimarisinde de benzersiz bir durumdur[15].

Kilise büyük kireçtaşı bloklarından inşa edilmiştir. Pencere kenarları ortada olanı dıştakilerden iki kat geniş olan üç parçalı yarım dairelerle çevrilmiştir. Tamburun yarım silindirik hacmi tabanda ve kornişten biraz aşağıda yarım daire profiline sahiptir. Binanın mevcut planlama çözümü altar apsisi ile birlikte IV–V. yüzyıllarda şekillenmiş, daha sonraki dönemde kubbe inşa edilmiştir[16].

Mimari Aşamalar ve Analizi

2000'li yıllarda Azerbaycanlı ve Norveçli araştırmacı-arkeologlar tarafından gerçekleştirilen "Kiş" projesi kapsamında kilise mimari, arkeolojik ve tarihi açıdan incelenmiş, restorasyon ve müzeye dönüştürme çalışmaları yapılmış, ana inşaat evreleri belirlenmiştir. Bu kazılar sınırlı bir alanda gerçekleştirilmiş olmasına rağmen Kiş tapınağının kullanım döneminin tüm aşamalarını izlemeye olanak sağlamıştır. Arkeolojik araştırmalar sonucunda belirlenmiştir ki Kiş Kilisesi I–II. yüzyıllarda Tunç ve Erken Demir Çağı'na ait malzemelerle zenginleşmiş eski bir ibadet yerinin üzerinde inşa edilmiştir. Kiş Tapınağı basit teknefli bazilikadan kubbeli mimariye kadar beş inşaat aşamasından geçmiştir. Tapınağın en alt katmanlarının arkeolojik incelemesi tartışmalara yol açan onun ilk inşa tarihini belirlemeye olanak tanımıştır. Anıt günümüze yenilenmiş haliyle ulaşmıştır. Tapınağın duvarları hem içten hem de dıştan kısmen sıvanmıştır (B. Sturfiel'in de vardığı sonuç bu sıva tabakasının radyokarbon analizine dayanıyordu)[17].

Kapı ve pencerelere göre yeniden inşa çalışmalarının büyük ölçüde yapının üst kısmında gerçekleştirildiği belirlenmiştir. Basit tek salondan oluşan kilise ilk ve sonraki inşaatların ilginç detaylarını barındırmaktadır. Kiş Tapınağı kireçtaşından yapılmıştır. Tapınağın iç kısmı çift sütunla ikiye bölünmüş olup Doğu kısmı Batı kısmından daha küçüktür. Tapınağın duvarlarında hiçbir yazı bulunmamaktadır. Kilisenin duvarlarının çıkıntıları nal şeklinde olup iki derin deliği vardır. Mihrap merkezde yer almakta ve dikdörtgen formundadır. Tapınağın orta kısmında değişiklikler yapılmış olup bu değişiklikler yapının tamamını kaplayan iki sütun ve mihrap çıkıntısı üzerine oturtulan kubbenin eklenmesiyle ilgilidir. Tüm bu değişiklikler nedeniyle o dönemde Hristiyan mimarisinde yapı sorunlarının çözülmüş olduğu ve Alban Hristiyan tapınağı örneğinde dini yapıların inşa edildiği fikri ortaya atılmıştır. Kiş Tapınağı eski bir temel üzerine inşa edilmiştir. III-V. yüzyıllarda bu temel üzerine küçük, tek salondan oluşan bazilika tipi bir kilise inşa edilmiş ve VI-VII. yüzyıllarda bu kilise mimari formunu değiştirmiştir.

1,08-1,12 cm derinlikte, tapınak binasının en alt katmanında eski temel ortaya çıkarılmış olup bu temel üzerine Kiş Kilisesi'nin erken duvarları inşa edilmiştir. Temel büyük olmayan kaya ve nehir taşlarından örülmüştür. Arkeolojik araştırmalar sonucunda üzerinde tapınağın inşa edildiği bu temelinin M.Ö. IV. yüzyılda yapıldığı belirlenmiştir. Eski temel dikdörtgen planlı inşa edilmiş ve duvarın Batı kısmında dikkat çeken oval şekilli bir form oluşturmuştur. Temelin derinliği 110 cm'dir.

Üçüncü inşaat aşaması VI-VIII. yüzyılları kapsamaktadır; bu dönemde tapınağın üst kısmında yeniden inşa çalışmaları yapılmış ve yapıya çadır örtülü bir tambur eklenmiştir. Arkeolojik kazılar sonucunda tapınağın giriş kapısının altında eski temelin kalıntıları bulunmuş olup bu temel üzerine I-II. yüzyıllarda Kiş Tapınağı inşa edilmiştir[18].

A.S. Hahanova Kafkasya'ya yaptığı seyahatler hakkında bilgi verirken Ortodoks Kiş Tapınağı'na Gregoryen Ermenilerin iddia ettiği ve tapınağın Gürcü-Ermeni mimarisinde sıkça rastlanan kubbeye sahip olduğunu belirtmiştir. O, "…tapınağın mihrabı yarım daire şeklindedir ve görünüşe göre yakın geçmişte Ermeni mihrabına benzetilerek tapınağın yapısının kasten değiştirilmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır" diye yazmıştır.

B. Sturfiel tapınağın kullanım döneminin ilk aşamasında diyofizit, son iki gelişim aşamasında ise monofizit mezhebine bağlı olduğu görüşünü şöyle açıklamaktadır: VI. yüzyılın başlarında, VII. yüzyılda Güney Kafkasya'da Bizans'ın siyasi etkisinin artmasıyla birlikte, Alban ve Gürcü kiliseleri diyofizit mezhebine katıldılar. Bu dönem tapınağın üçüncü inşaat aşamasına karşılık gelmektedir; bu dönemde tapınak diyofizit mezhebinin kurallarına göre yeniden inşa edilmiştir. 705 yılında Arap Hilafeti siyasi amaçlarla kendi hâkimiyetindeki Hristiyan nüfusun kilise faaliyetlerini düzenlemeye ve kontrol altında tutmaya çalışmış, Ermeni kilisesinin doğrudan yardımıyla Alban kilisesini monofizit kiliseye dönüştürmüş ve hiyerarşik olarak onu monofizit mezhepli Ermeni kilisesine tabi kılmıştır.

Bu dönemde tapınak monofizit mezhebinin kurallarına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir. B. Sturfiel'in belirlediği üçüncü aşama, A. Hahanova'nın belirttiği "pek uzak olmayan bir dönemde yapılmış yeniden inşa çalışmaları" ile aynı döneme denk gelmektedir. Bu yeniden inşa çalışmalarının 1836 yılında Rusya'nın Alban kilisesini feshetme kararından sonra Kiş Tapınağı'nın Ermeni mimarisine uygun hale getirilmesi amacıyla yapıldığı düşünülmektedir. Arkeolog Nesip Muhtarov'un verdiği bilgiye göre kilise 1864 ve 1930'lu yıllarda Ermeniler tarafından onarılmış ve sonucunda yapının görünümü önemli ölçüde değiştirilmiştir.

Arkeolojik Araştırmalar

Arkeolojik kazılar sırasında tapınağın Kuzeydoğu duvarlarının yarım kemer çıkıntısının altında toprak mezar ortaya çıkarılmıştır. Mezarın örtüsü üç katmandan oluşuyordu: Birinci katman kil, kömür, kül ve toprak, ikinci katman kil, üçüncü katman ise birinci katmana benzer bir karışımdan ibaretti. Killi toprakta oval şekilli, 90 x 60 cm ölçülerinde olan toprak mezar Doğu-Batı yönündeydi. Mezar tapınağın Doğu duvarının temeline doğru uzanmıştı; bu alan düzleştirilmiş ve köşeleri basılmıştı, külle kaplı zeminin üzerinde ise iki küçük öküz kafası defnedilmişti. Kafalar kırmızı çömlek parçalarının büyük kırıkları üzerine yerleştirilmiş ve yüzleri Doğu'ya yönlendirilmişti. Kafaların üzerinde ve çevresinde çeşitli çömlek kırıkları, boynuz kırıkları, yuvarlak taş, diğer hayvan kemikleri ve bir kemik ok bulunmuştur[19].

Mezarın çömlek ekipmanları büyük kap parçalarından oluşuyordu ve bu parçalar Kür-Araz kültürüne aittir. Meme şekilli kulplar, yumurta benzeri gövdeye sahip çömlekler, tarak şekilli süslemeler vb. Son Eneolitik döneme özgü çömlekçilik özellikleridir. Çömlek ürünleri yerel karakter taşımaktadır. İki öküz başlı toprak mezar şüphesiz ki ritüel amaçlıdır. Azerbaycan'da yapılan arkeolojik kazılarda Alikömektepe ve Babaderviş anıtlarında da benzer ritüel amaçlı defin adetleri kaydedilmiştir. Toprak mezar M.Ö. IV-III . binyılın kavşağına aittir. Tapınak inşa edilirken ustaların mezarın varlığından haberdar oldukları düşünülmektedir. Bu alanın eski bir kutsal yer olarak kabul edilmesi burada bir mezarlık veya yerleşim yerinin bulunmasıyla bağlantılıdır[20].

Kiş'teki arkeolojik araştırmalardan sonra Şeki bölgesinin Kiş köyü alanında bulunan tapınağın gerçekten de Aziz Yelisey tarafından inşa edildiği, Doğu kiliselerinin anası ve metropolit olduğu, Kiş'te Hristiyanlık öncesinde Kafkasya Albanya'sında özellikle saygı gören Selene tanrıçasına adanmış bir tapınağın var olduğu ve burada Gis-Kürmük başpiskoposluğu, daha sonra Yelisey, Çuketi ve Şeki piskoposlarının merkezi bulunduğu sonucuna varılmıştır.

Günümüze kadar ayakta kalmayı başaran kilise tarihi Azerbaycan topraklarının eski ve zengin kültürü hakkında modern nesillere maddi kanıtlar sunmuştur. Kiş'teki tapınak sadece Kafkasya Albanya'sında değil, aynı zamanda tüm Kafkasya'da yaklaşık iki bin yıl önce Hristiyanlığın başladığını simgeleyen önemli bir tarihi anıttır.

Kaynakça

  1. ^ "dqdk.gov.az Alban-udi xristian kilsəsi". 28 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2018. 
  2. ^ "affa.az Azərbaycanda din". 5 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2018. 
  3. ^ ""Kiş" Tarix–Memarlıq Qoruğu". 25 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2024. 
  4. ^ "Kiş alban məbədi - Havari kilsəsi". 14 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2024. 
  5. ^ "baku-icc-2009.az Alban-Udi kilsəsi". 8 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2018. 
  6. ^ "The Kish Church". 6 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2024. 
  7. ^ "Святой Елисей". 7 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2024. 
  8. ^ "Kiş Alban Məbədi - Havari kilsəsi". 14 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2024. 
  9. ^ "Antik Kafkas Coğrafyasinda Albanya Devleti". Türk Tarih Kongresi Bildiri Özetleri. 2018. 31 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2024. 
  10. ^ "Multikulturalizmlə azərbaycançılığın vəhdəti - Kiş məbədi..." 14 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2024. 
  11. ^ В Ямпольский З.Н. К изучению летописи К. Албании (Rusça). AMEA-nın xəbərləri. 1 Ocak 1957. 
  12. ^ "Qafqazın ilk kilsəsi də adlandırılır - Kiş Məbədi". 14 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2024. 
  13. ^ "Tariximizin yadigarı: Kiş Alban məbədi". 14 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2024. 
  14. ^ "Cənubi Qafqazın ən qədim kilsəsi, 20-25 nəfərin dəfn edildiyi məbed". 14 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2024. 
  15. ^ "Kiş qədim alban kilsəsi". 14 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2024. 
  16. ^ "MADDİ-MƏDƏNİ İRS". 14 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2024. 
  17. ^ "Удины". 20 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2024. 
  18. ^ "Kiş Alban məbədi…". Erişim tarihi: 14 Ağustos 2024. 
  19. ^ "Alban kilsələri - tariximizin qədim izləri". 14 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2024. 
  20. ^ "BİRİLLİK AZƏRBAYCAN KİTABİYYATI" (PDF). Erişim tarihi: 14 Ağustos 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Petrus</span> İsanın 12 havarisinden biri ve geleneğe göre 1. Katolik Kilisesi papası (MÖ 1-MS 65)

Simun Petrus, İsa'nın on iki havarisinden biridir. İsa'nın diğer bir havarisi olan Andreas'ın kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Petrus Kilisesi</span> Hatayda bir kilise

Aziz Petrus Kilisesi, Stauris Dağı'nın batısında kayalara oyulmuş 13 metre derinliğinde, 9,5 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğinde bir mağaradan oluşmaktadır. Antakya'daki ilk Hristiyanların gizli toplantıları için kullandıkları bu mağara, Hristiyanlığın en eski kiliselerinden biri olarak kabul edilir. 2023 Kahramanmaraş depremlerinde kilisenin hasar görmediği bildirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Albanya</span> Kafkaslar Bölgesinde tarihi bir ülke

Albanya ya da Albania, bugünkü Azerbaycan ile Dağıstan'ın güneyini kapsayan eski bir krallık. Albanya Yunanca ve Latince "dağlık toprak" anlamına gelir, ülkenin yerli adı ise bilinmemektedir. MÖ 3. ve 4. yüzyıllarında kurulmuştur. 705'te ise Araplar tarafından yıkılmıştır. Başkenti önce Kebele, sonra Berde şehri oldu. Krallığın resmi dili ise Albanca'ydı.

<span class="mw-page-title-main">Siraküza</span> İtalyanın Sicilya bölgesinde, Siracusa iline bağlı ilçe (komün)

Siraküza veya Sırakuza, İtalya'nın Sicilya Özerk Bölgesi'de Antik Yunan çağında bir koloni devlet olarak kurulmuş, günümüzde Siraküza ilinin merkezi olan kent.

<span class="mw-page-title-main">Gül Camii</span> İstanbulun Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma dinî yapı

Gül Camii veya Azize Teodosya Kilisesi, İstanbul'un Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma ve fetihten sonra camiye dönüştürülmüş bir dinî yapıdır. Eski adı ve yapım tarihi hakkında kesin bilgiler olmamakla birlikte 10. ya da 11. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.Bu kilise, Bizans tarafından inşa edilen en yüksek kilise olarak bilinir. İkonoklazm akımı sırasında Büyük Saray'ın ana girişi Halki Kapısı üzerindeki İsa ikonasının indirilmesine karşı çıktığı için öldürülen Theodosia adlı kadının kutsal emanetlerinin bu kiliseye konduğu ve bu kilisenin Aya Theodosia olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Noel Baba Kilisesi</span>

Noel Baba Kilisesi ya da resmi adıyla Aziz (St.) Nikolaos Anıt Müzesi, Demre'de bulunan, Noel Baba olduğuna inanılan Aziz Nikolaos'ın ölümü ile yapılan kilise. Noel Baba'nın ölümünden sonra bir süre burada yattığı daha sonra kemiklerinin İtalyan denizcilerce Bari'ye götürüldüğüne inanılır. Kilise, Antik çağdan 20. yüzyıldaki Rum Kırımı dönemine kadar ibadethane olarak kullanılmaktaydı.

Aziz, Aya veya kadın ise Azize, Arapça kökenli azîz sözcüğü ermiş anlamına gelir. Günlük kullanımda sevilen ve sayılan kimseleri tanımlamakta kullanılır. Sözcüğün dişi formlarından muazzez, Türkçede yaygın bir kadın ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Alahan Manastırı</span>

Alahan Manastırı, Mersin ili Mut ilçesi civarında büyük bir kilise örenidir.

Azize Tereza Kilisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir Katolik kilisesidir. İsmi, Lisieuxlü Azize Tereza'dan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aya Dimitri Kilisesi</span> Yunanistanın Selanik şehrinde bir kilise

Aya (Aziz) Dimitri Kilisesi, Selanik’te şehrin koruyucusu Selanikli Aziz Dimitri’ye adanmış Bizans devrinden kalma kilise.

<span class="mw-page-title-main">Eski Aziz Petrus Bazilikası</span>

Eski Aziz Petrus Bazilikası, 4. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar günümüzde Aziz Petrus Bazilikası olarak bilinen Vatikan'daki yapının yerinde bulunan, erken hristiyanlık dönemi kilisesidir. İnşasına I. Konstantin döneminde başlanan kilise bazilika planlıdır ve 5 adet nefe sahiptir. Kilise Aziz Petrus'un mezarı olabileceği düşünülen bir mezarın üzerine inşa edilmiştir. 7. yüzyılda I. Gregorius, Aziz Petrus'un anısı üzerinde efkaristiya ayinini kutlamak adına apsisin üzerini bir doldurma ile örtmüştür. Ancak havarinin mezarını ziyaret etmeye vesile olan yuvarlak planlı bir yapıyı da apsisin altına inşa ettirmiştir. Burada bir aedikula içerisine yerleştirilen Petrus'un kemikleri bulunmaktadır. Dikkati çeken bir diğer husus, henüz Hristiyan mimarisinde yeni ortaya çıkan transeptin de Petrus'un mezarı ile keşişmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Aziz Apollinare Bazilikası</span> Geç antik çağda bir bazilika

Yeni Aziz Apollinare Bazilikası (Sant’Apollinare Nuovo), 35 metre uzunluğunda ve 21 metre genişliğinde, Teoderik tarafından 500lü yıllarda inşa ettirilen bir geç antik çağ bazilikasıdır. Yapıyı ilginç kılan özelliklerinden birisi Konstantinopolis'ten getirilen Prokonnesos mermeri yapımı olan sütunları ve yapı içerisindeki eşşiz mozaiklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Plaoşnik</span>

Plaoşnik Kuzey Makedonya Ohri ilinde bulunan bir arkeolojik bölge. Bulgar Çarı Samuel tarafından yaptırılan kaleden yaklaşık 250 metre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dzordzor Şapeli</span>

Dzordzor Şapeli veya Tzortzor Şapeli, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Maku şehristanında, Zangmar Nehri üzerindeki Barun köyünde bulunan bir Ermeni manastırı ve kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Amaras Manastırı</span> Azerbaycanın Hocavend ilinde manastır

Amaras Manastırı, Hocavend iline bağlı Sos köyü yakınlarında Karabağ bölgesinde bulunan bir Ermeni manastırı. Manastır, önemli bir dini ve eğitim merkeziydi. Manastır, erken Hristiyanlık döneminden Alban Havari Kilisesi'nin kaldırılmasına kadar Kafkasya Albanya'sında en çok ziyaret edilen kutsal tapınaklardan biri olmuş, yakın zamana kadar bulunduğu bölgenin hem Hristiyan hem de Müslüman nüfusu tarafından kutsal kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çeremi Tarihi Sit Alanı</span>

Çeremi Tarihi Sit Alanı Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Gurcaani belediyesinde konumlanmış Çeremi köyünde yer alan bir tarihi ve arkeolojik sit alanıdır. Kompleks, kilisenin kalıntıları, savunma duvarı olan bir kale ve bir mezarlıktan oluşmaktadır. Bu kalıntıların bir kısmı, Erken Orta Çağ Gürcü kroniklerinde bahsedilen, yok olmuş Çeremi kentidir ve Ulusal Öneme Sahip Taşınmaz Kültür Anıtları listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Kırk Şehitler Kilisesi (Veliko Tırnovo)</span> Bulgaristanda bir kilise

Aziz Kırk Şehitler Kilisesi İkinci Bulgar İmparatorluğu'nun eski başkenti olan Bulgaristan'ın Veliko Tırnovo kasabasında 1230 yılında inşa edilmiş bir Orta Çağ Doğu Ortodoks Kilisesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Església de Sant Serni de Canillo</span>

Església de Sant Serni de Canillo, Andorra'nın Canillo kentinde bulunan bir kilisedir. Andorra Kültür Mirası'nda kayıtlı bir miras varlığıdır. 17-18. yüzyılda inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası</span> Romada bazilika

Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası olarak da bilinen, Roma Şehri'nde Roma Diyosezi'nin Katolik katedralidir. Baş bazilika 4 kilometre (2,5 mi) uzaklıkta bulunan Vatikan Şehri'nin hemen dışında yer almaktadır. kuzeybatıya. Yine de, olarak Papalığın özellikleri, archbazilika ve onun bitişiğindeki yapıların bir zevk dışı statü gelen İtalya'ya şartlarını, uygun Lateran Antlaşması 1929 Hem Aziz Yuhanna Bazilikası hem de Lateran Sarayı, merkezde Roma'nın en eskisi olan bir Mısır dikilitaşı ile 16. yüzyılın sonunda ortaya konan büyük bir açık alana, Piazza di San Giovanni'ye bakmaktadır. Ne yazık ki, Porta San Giovanni üzerinden şehre giren ve çıkan trafik, şehrin ihtişamını azaltma eğilimindedir. Meydanın karşısında, Roma'daki en saygın kalıntılardan biri ve birçok hacı için hedef olan Scala Santa'yı barındıran bina var. Bölge aynı zamanda siyasi mitingler için bir mekandır ve 24 Haziran'daki Vaftizci Aziz Yahya'nın Doğuşu bayramı, Romalıların rosto porchetta yedikleri bir panayırla kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Nikolaos Kilisesi (Kavala)</span>

Agios Nikolaos Kavala Kilisesi, Doğu Makedonya'nın Kavala şehrinin merkezinde bulunan bir Ortodoks Hıristiyan kilisesidir.