İçeriğe atla

Khil Raj Regmi

Khil Raj Regmi

Khil Raj Regmi (d. 31 Mayıs 1949, Palpa, Nepal), Mart 2013-Şubat 2014 tarihler arası Nepal'in eski Başbakanı. Selefi, Başyargıç Ram Prasad Shrestha'nın dönemi bitiminden sonra Cumhurbaşkanı Ram Baran Yadav tarafından tayin edilerek, Mayıs 2011'den bu yana Nepal Adalet Başkanı olarak görev yapmıştır. Erken 2013 yılında, önde gelen siyasi partilerin seçimlere nezaret etmek için kısa vadede Başbakan olması için anlaşma sağlanmıştır. Cumhurbaşkanı Yadav tarafından 14 Mart 2013 günü yemin etti.

Kariyeri

1972 den 1974'e kadar Nepal'in Yargıtay Bölüm Görevlisi olarak göreve başladı. Daha sonra 1974 ile 1985 yılları arasında ülkenin çeşitli mahkemelerde bölge hakimi olarak görev yaptı. Daha sonra 1991 yılına kadar Nepal Yüksek Mahkemesi Sekreter Yardımcısı (resmi gazetede Sınıf I) olarak atandı. Nepal çeşitli istinaf mahkemelerinde yargıç ve baş yargıç olarak görev yapmıştır. 2003 yılında Yüksek Mahkeme yargıcı olarak atandı. 6 Mayıs 2011 tarihinde başyargıç olarak atandı.

Kaynakça

Önce gelen
Ram Prasad Shrestha
Nepal Adalet Başkanı
2011–günümüz
Görevde
Siyasi görevi
Önce gelen
Baburam Bhattarai
Nepal Başbakanı
2013–2014
Sonra gelen
Sushil Koirala

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Gül</span> 11. Türkiye cumhurbaşkanı (2007–2014)

Abdullah Gül, Türk ekonomist, akademisyen, siyasetçi ve Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanlığı görevini 2007 - 2014 yılları arasında sürdürmüştür. Bu görevinden önce 4 aylığına 2002 - 2003 yılları arasında Türkiye Başbakanı olarak görev almıştır. 2003 - 2007 yılları arasında Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yargı</span> hukuku yorumlayan ve uygulayan mahkemeler sistemi

Yargı, yasal anlaşmazlıkları/uyuşmazlıkları karara bağlayan ve yasal davalarda yasayı yorumlayan, savunan ve uygulayan mahkemeler sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de siyaset</span> Türkiye Cumhuriyetinin siyasi yapısı

Türkiye'de siyaset, Türkiye'nin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı bir yapısı vardır. Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinden oluşan üçlü kuvvet ayrılığı ilkesi temel alınmıştır. Buradaki üç erk; Yasama (TBMM), Yürütme (Cumhurbaşkanı) ve Yargı (Mahkemeler) tarafından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Chirac</span> 22. Fransa cumhurbaşkanı

Jacques René Chirac, eski Fransa Cumhurbaşkanı olan Fransız siyasetçi. Bu göreve ilk olarak 17 Mayıs 1995'te getirilmiş, yedi yıllık birinci dönem görev süresinin sonrasında Nisan 2002'de tekrar cumhurbaşkanı seçilmiştir. Beş yıllık ikinci dönem cumhurbaşkanlığı görev süresi 16 Mayıs 2007'de biten Chirac, yaklaşık 12 yıllık görev süresi ile François Mitterrand'dan sonra Fransa'da en uzun süre cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan isim olmuştur.

Kuvvetler ayrılığı veya güçler ayrılığı, devlet organları olan yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılmış oldukları bir devlet yönetim modelidir. Devletin her biri birbirinden ayrı ve bağımsız güçlerdeki kol ve sorumluluk alanlarına ayrıldığı ve böylece her bir güç ve kolun bir diğeri ile güç ve sorumluluk alanları bakımından bir çatışma yaşamadıkları bu model ilk olarak antik Yunan ve Roma'da geliştirildi. Kuvvetler ayrılığında güçler normal olarak yasama, yürütme ve yargı olmak üzere üç kola ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devlet yapısı</span>

Kuzey Kıbrıs'ın devlet yapısı, Kuzey Kıbrıs cumhuriyetle yönetilmekte olup yarı başkanlık sistemi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı aynı zamanda devlet başkanı, başbakan ise hükûmetin başkanıdır. Çok partili sistem uygulanmaktadır. Yürütme yetkisi hükûmetin elindedir. Yasama yetkisi ise hükûmetle beraber Cumhuriyet Meclisi'ne aittir.

<span class="mw-page-title-main">Ram Baran Yadav</span>

Ram Baran Yadav, , Nepal'in ilk devlet başkanıdır. 2008 yılının Temmuz ayında seçilerek ülkenin ilk devlet başkanı olmuştur. Daha önce Sağlık Bakanı olarak ve Nepal Kongre Partisi Genel Sekreteri olarak görev yaptı. Yadav 1991-1994 yılları arasında Nepal Kongresi hükûmetinde Sağlıktan Sorumlu Devlet Bakanıydı. Nepal Kongre adayı olarak 1999 seçimlerinde Temsilciler Meclisine seçildi. Bu seçimden sonra Sağlık Bakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Lee Hsien Loong</span>

Lee Hsien Loong, Singapur'un üçüncü Başbakanı. 12 Ağustos 2004 ile 15 Mayıs 2024 tarihleri arasında Singapur Başbakanı olarak görev yaptı. Lee Hsien Loong, hükûmetin sahip olduğu Temasek Holding İcra Direktörü ve İcra Kurulu Başkanı Ho Çing ile evlidir. Lee Hsien Loong eski Başbakan Lee Kuan Yew'in en büyük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">François Hollande</span> 24. Fransa cumhurbaşkanı

François Hollande tam adı ile François Gérard Georges Nicolas Hollande, Fransız siyasetçi. 2012-2017 döneminde Fransa cumhurbaşkanı ve Andorra eş prensi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Panayotis Pikrammenos</span> Yunan hâkim ve siyasetçi

Panayotis Pikrammenos, Yunan yargıç ve yapılan genel seçimlerden seçimlerinden sonra 16 Mayıs 2012 - 20 Haziran 2012 tarihleri arası Yunanistan geçici hükûmetinin eski başbakanıdır. 9 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla başbakan yardımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Messmer</span> 83. Fransa başbakanı

Pierre Auguste Joseph Messmer, Fransız siyasetçi, eski başbakan (1972-1974).

Mir Hazar Han Hoso, 24 Mart 2013 tarihinde atanan Pakistan'ın 23. başbakanıdır. 5 Haziran 2013 tarihinde görevi Navaz Şerif'e devretmiştir. Bir hukukçu olarak önce Federal Şeriat Mahkemesi Adalet Başkanı olarak görev yapmış ve Mayıs 2013'te yapılan genel seçimlere kadar geçici başbakan olarak görev yaptı. Hoso emekli bir yargıçtır.

<span class="mw-page-title-main">Adli Mansur</span>

Adli Mahmud Mansur, Mısır Yüksek Anayasa Mahkemesi eski başkanı ve Mısır'ın 3 Temmuz 2013-8 Haziran 2014 tarihleri arası geçici Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Mısırlı bir yargıçtır. Mısır ordusu tarafından yapılan bir duyuruda, kitlesel protestolar sonucu olan 2013 Mısır darbesi sonrasında Cumhurbaşkanı ilan edildi. Muhammed Mursi, askerî darbeyi kabul etmediğini ve halen Mısır'ın meşru Cumhurbaşkanı olduğunu iddia etmektedir. Mansur, 4 Temmuz 2013 tarihinde Yüksek Anayasa Mahkemesi önünde yeni görevi için yemin etti.

<span class="mw-page-title-main">Hazım el-Beblavi</span> Eski Mısır Başbakanı

Hazım Abdülaziz el-Beblavi, Mısırlı eski maliye bakanı, ekonomist ve eski Mısır Başbakanı. 2012-13 Mısır protestoları'nda Muhammed Mursi'nin bir devrilmesinde gerçekleşen 2013 Mısır Darbesi sonucunda atanan Cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından, 9 Temmuz 2013 tarihinde hükûmeti kurmakla görevlendirilerek geçici başbakan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Yüksek Mahkemesi</span>

İsrail Yüksek Mahkemesi, İsrail hukuk sistemindeki en yüksek mahkeme. Diğer tüm mahkemeler üzerinde bazı durumlarda asıl yargı yetkisi bakımından nihai temyiz yetkisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sian Elias</span>

Dame Sian Seerpoohi Elias,, 12. Yeni Zelanda Başyargıcı'dır ve bu nedenle ülke yargı sisteminin en kıdemli üyesidir. Yeni Zelanda Yüksek Mahkemesi'nin mahkeme başkanı olarak ve birkaç kez Hükûmet Yöneticisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Malta cumhurbaşkanı</span> Maltanın devlet başkanı

Malta Cumhurbaşkanı Malta devletinin anayasal olarak başıdır. Cumhurbaşkanı beş yıllık bir dönem için, Anayasayı "korumak, kollamak ve savunmak" için yemin etmesini şart koşan Malta Temsilciler Meclisi tarafından seçilir. Malta Cumhurbaşkanı ayrıca doğrudan veya dolaylı olarak eyaletin her üç şubesinde de ikamet etmektedir. Malta cumhurbaşkanın ayrıca doğrudan veya dolaylı olarak devletin üç erkinde de görevi bulunur. Parlamentonun bir parçasıdır ve yargının atanmasından sorumludur. Yürütme yetkisi sembolik olarak cumhurbaşkanına verilmiştir, ancak uygulamada başbakan tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri başyargıcı</span>

Amerika Birleşik Devletleri başyargıcı, Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi'nin baş yargıcı ve Federal Yargı'nın en yüksek rütbeli subayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Yüksek Anayasa Mahkemesi</span> Suriyenin en yüksek yargı makamı

Yüksek Anayasa Mahkemesi, Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki en yüksek yargı otoritesidir.

<span class="mw-page-title-main">Göreve başlama tarihine göre mevcut devlet liderleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, ulusal liderlik pozisyonundaki sürekli görev sürelerine göre sıralanan mevcut devlet liderlerinin bir listesidir. Devlet başkanı ve hükûmet başkanının ayrı olduğu ülkeler için her iki makam da listelenmiştir. Devletin bağımsızlığından önce aynı görevi yürüten liderler için bağımsızlık değil, görev süresinin başlangıcı kullanılır. Bağımsızlık tarihlerini dikkate alan devlet başkanlarının listesi için, bkz. Diplomatik önceliğe göre devlet başkanları listesi.