İçeriğe atla

Kherty

Kherty, eski bir Mısır tanrısıdır. Arkeolojik olarak varlığı onaylanmış olmasına rağmen 2. Hanedan dönemine kadar, ne yaptığı ve özgün mitolojik rolü belirsizdir.[1] Kherty'nin rolünün en eski mitolojik tanımları, Piramit Metinlerinde 6. Hanedanlığa kadar görünmüyor.[2]

Açıklama

Kherty'nin en eski tasvirleri, kral (firavun) Hotepsekhemwy ve Raneb altında, 2. hanedanın başlarında ortaya çıkar. Yaslanmış ve mumyalanmış bir koç olarak gösterilir. Nadir durumlarda boğa veya aslan olarak resmedildi.

Kült

Kherty, 2. hanedanlığın başlarından beri ibadet edildi, adı ilk kez kral Sneferka'nın taş kaselerinde göründü . Kral Peribsen döneminden kalma taş kase yazıtları ilk kez "Kherty'nin tanrı hizmetkarı" (Mısır. Hem-netjer Kherty) unvanından bahsetmiştir.

Mitoloji

Kherty çelişkili bir karakterdi: Piramit metinleri, merhum kralı götüren bir rehber olarak kendisine tapıldığını ortaya koyuyor. Ayrıca ölenleri Seth tarafından gönderilen çeşitli iblislere (metinlerde inmetjw olarak adlandırılır) karşı korudu . Ölen kral daha sonra Ra tarafından hedefine getirildi.[1][2] Diğer sitede ise Kherty, "erkeklerin kalbinde yaşayan" bir tanrı olarak anlatır. Piramit metinleri, Kherty'nin "düşüncelerin ve duyguların yuvası" olan sembolik kalbe (jb) değil, ölmekte olan insanların fiziksel kalbine (khat (jw)) saldırdığını ortaya koymaktadır. Bu nedenle Kherty'ye arkadaşlık etmek ve onu memnun etmek için birçok büyü ve dua hitaben yapılmıştır. Diğer dualar Ra'ya "ölen kralı Kherty'den uzaklaştırması" için yalvarır. Bu dualar ayrıca yeraltı dünyasının hakimi Osiris'ten de bahsediyor. Böylece, Kherty ve Osiris mitolojik olarak birbirine bağlıydı.

Orta Krallık döneminin meşhur Tabut Metinlerinde Kherty'den bahsedilmez. Onun yerine, görevleri tanrı Aker ile değiştirilir. Ölüler Kitabı'nın dualarında Kherty, Ra'nın göksel kabuğuna rehberlik eden bir bekçi olarak tanımlanır.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b Georg Meurer: Die Feinde des Königs in den Pyramidentexten (= Orbis biblicus et orientalis, vol. 189). Saint-Paul, 2002, 3525530463, pp. 73, 74 & 76. Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "GMD" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ a b John Gwyn Griffiths: The Origins of Osiris and His Cult (= Studies in the history of religions, vol. 40). BRILL, Leiden 1980, 9004060960, p. 6, 173 & 174. Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "JGT" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  3. ^ Christian Leitz: Lexikon der ägyptischen Götter und Götterbezeichnungen (LGG) (= Orientalia Lovaniensia Analecta, vol. 6). Peeters Publishers, Leuven 2002, 9042911514ISBN 9042911514, pp. 48.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsis</span>

İsis, Osiris'in, Seth ve Nephthys'in kardeşidir, Nut ve Geb'in kızları ve çocuk Horus'un annesidir. Bazı kaynaklara göre Anubis de İsis ile Osiris'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Kenan</span>

Kenan veya Kenan Diyarı, MÖ 2. milenyumun sonlarında, Eski Yakın Doğu'da Sami dili konuşan medeniyetlerin varlıklarını sürdürdüğü tarihî bölgedir. Kenan terimi, Tanah'ın tamamında geçer ve Filistin olarak bilinen coğrafi bölgeye denk gelir. Özellikle de İncil'in anlatımının ana ortamını sağlayan Güney Levant bölgelerine atıfta bulunur: Fenike, Filistiya ve İsrail.

<span class="mw-page-title-main">Mısır Ölüler Kitabı</span>

Mısır Ölüler Kitabı, Antik Mısır cenazelerinde okunan metinleri içeren ve asıl adı Günden Dışarı Gidenler anlamına gelen Ra nu pert em hru olan kitabın, Alman bilim insanı Richard Lepsius tarafından 1842'de bu metinlerin bazı kısımlarının bir araya getirilerek oluşturulduğu kitaptır. Kitabın orijinali Geç Dönem hanedanları döneminde yazılmıştır. Ölüm-ötesi yaşamında kendisine yardımcı olması için ölmekte olan kişinin huzurunda okunan metinlerin ve gömülme yöntemleriyle ilgili metinlerin derlenmesinden oluşmuş bir kitaptır. Kitabın; Heliopolis uyarlaması, Teb uyarlaması ve Sais uyarlaması olmak üzere üç ayrı kaynaktan uyarlanmış biçimleri bulunmaktadır. Mısır Ölüler Kitabı, Işığa Çıkarma Kitabı olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Isparta'da Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri</span>

Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Isparta ilinin 4 milletvekili seçilmiştir. Sonuçlar resmî verilerdir. Toplu sonuçlar resmî seçim sonuçlarına göre girilmiş olup, il bazlı sonuçlar YSK'nın SEÇSİS sistem sonuçlarına göre girilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uşak'ta Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri</span>

Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Uşak ilinin 3 milletvekili seçilmiştir. Sonuçlar resmî verilerdir. Toplu sonuçlar resmî seçim sonuçlarına göre girilmiş olup, il bazlı sonuçlar YSK'nın SEÇSİS sistem sonuçlarına göre girilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Florence Henderson</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı (1934 – 2016)

Florence Agnes Henderson ,Amerikalı oyuncu, şarkıcı ve TV sunucusu. 1969-74 yılları arasında rol aldığı Carol Brady karakterini canlandırdığı Amerikan ABC kanalı yapımı komedi dizisi The Brady Bunch ile tanındı. Henderson film ve dizi çalışmaları yanında varyete eğlence şovlarındada yer almıştır. TV de yayınlanan talk şov ve eğlence tarzı programlar hazırlayıp sunmuştur. Tv'de 2010'da Dancing with the Stars jüri üyeliği yapmış kendi adıyla hazırladığı The Florence Henderson Show programını sundu.

<span class="mw-page-title-main">Piramit metinleri</span>

Piramit metinleri, Eski Krallık dönemi 5., 6. ve 8. hanedana ait firavunların inşa ettirdiği piramitlerin iç duvarlarına yazılmış dini içeriğe sahip özlü sözlerdir. Bu piramitler 5. hanedana ait firavun Unas Piramidi, 6. Hanedana ait firavun II. Teti, I. Pepi, Merenre ve II. Pepi ile kraliçeler II. Anchenespepi, Behenu, Neith, Wedjebten ve II. Iput piramitleri ve son olarak 8. hanedana ait Qakare Ibi piramididir. Eski Mısır diline ait günümüze dek ulaşabilmiş en büyük metin grubu olan piramit metinleri daha sonra Orta Krallık döneminde tabutların iç taraflarında yeniden ortaya çıkmaktadırlar. Ancak daha yeni olarak ve piramitlerden ziyade tabutlarda ortaya çıkan bu metinler tabut metinleri olarak adlandırılırlar. Gerek piramit metinlerinde gerekse tabut metinlerinde karşılaşılan çoğu özlü sözün eski Mısır'ın geç dönemlerine kadar kullanıldığı kabul edilir.

<i>Black Panther</i> (film) 2018 çıkışlı sinema filmi

Black Panther, Marvel kurgusal evreninin 16 Şubat 2018 tarihinde vizyona giren on sekizinci Marvel Sinematik Evreni süper kahraman filmidir.

Tizpon Muharebesi, 263 yılında Sasani İmparatorluğu ile Palmira Kralı Odaenathus komutasındaki Palmira ordusu arasında meydana geldi. Sasanilerin yenilmesinden ve Suriye ile Kapadokya'yı Odaenathus ve Balista'nın eline Roma İmparatorluğu'na kaybetmesinden sonra; Palmira hükümdarı Mezopotamya'yı işgal etti ve Tizpon duvarlarına dayandı ve çevresini talan etti, ancak fethedemedi. Düşman topraklarında lojistik sorunlar ile savaşmak, yanlarında çok sayıda tutsak ve ganimet alan Palmiralıları kuşatmayı bırakmaya zorladı. Mahkûmlar Roma İmparatoru Gallienus'un zafer alayı için Roma'ya gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">Brandon Sanderson</span> Amerikalı yazar

Brandon Sanderson Amerikalı bir fantezi ve bilimkurgu yazarıdır. Birçok fantezi romanının geçtiği Kozmer evreni ile tanınmaktadır. Ayrıca Robert Jordan'ın yüksek fantezi serisi Zaman Çarkı'nı bitirmesiyle de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Meretseger</span>

Meretseger Antik Mısır mitolojisinde Teb kobrası ile ilişkilendirilen tanrıçadır.

Weneg eski Mısır'da Gökyüzü ve ölüm tanrısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Imentet</span> Antik Mısır tanrıçası

Imentet, eski Mısır dininde Nil'in batısındaki nekropolleri temsil eden bir tanrıçaydı.

Khenti-Amentiu, adı Osiris ve Anubis için de kullanılan eski bir Mısır tanrısıdır. Adı "Batılılar Başkanı" ya da "Batılılar" anlamına gelir. Bu isimler ölüme referans yapar.

<span class="mw-page-title-main">Mehit</span>

Mehit veya Mehyt eski bir Mısır tanrıçasıydı. Erken Hanedanlık döneminde, sırtından çıkan üç direk ile yatan bir dişi aslan olarak tasvir edildi. O dönemde, birçok erken hanedan mühürlerinde ve fildişi eserlerinde, genellikle bir Yukarı Mısır tapınağının temsiliyle birlikte görülürdü. Ana ibadet yerleri Hierakonpolis ve Thinis'ti.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth (Clarence prensesi)</span>

Clarence'dan Prenses Elizabeth Britanya kraliyet ailesinin bir üyesiydi. Clarence Dükü ve Düşesi, daha sonra Kral IV. William ve Kraliçe Adelaide'nin ikinci kızıydı. Prenses Elizabeth, Kral III. George’un torunuydu. Yaşasaydı Kraliçe olarak taç giyecekti. Kısa ömrü boyunca Birleşik Krallık taht sıralamasında, kuzeni, gelecekteki Kraliçe Victoria'nın önündeydi.

Hidralazin, yüksek tansiyon ve kalp yetmezliğini tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. Ağız yoluyla veya damar içine enjeksiyon yoluyla verilir. Etkiler genellikle 15 dakika civarında başlar ve altı saate kadar sürer.

Sotalol, anormal kalp ritimlerini tedavi etmek ve önlemek için kullanılan bir ilaçtır. Potansiyel olarak ciddi yan etkiler nedeniyle yalnızca önemli anormal kalp ritimleri olanlarda önerilir. Kanıtlar, uzun süreli kullanımda ölüm riskinin azalmasını desteklemez. Ağız yoluyla veya damar içine enjeksiyon yoluyla alınır.

<span class="mw-page-title-main">Dobutamin</span>

Dobutamin, kardiyojenik şok ve ciddi kalp yetmezliğinin tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Belirli kardiyak stres testlerinde de kullanılabilir. Sadece IV olarak, damar içine enjeksiyon olarak veya sürekli infüzyon olarak intraosseoz olarak verilir. İlaç miktarının istenen etkiye göre ayarlanması gerekir. Etki başlangıcı genellikle 2 dakika içinde görülür. Yarılanma ömrü iki dakikadır. Bu ilaç genellikle sadece kısa süreli uygulanır, ancak kalp nakli bekleyen hastalarda kalp yetmezliği semptomlarını hafifletmek için daha uzun süreler kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Aion (mitoloji)</span> Helenistik mitoloji tanrısı

Aion zamanla, evreni çevreleyen küreyle ve zodyakla ilişkilendirilen Helenistik bir tanrıdır.