İçeriğe atla

Khao Lak

Koordinatlar: 8°37′47.68″K 98°14′39.53″D / 8.6299111°K 98.2443139°D / 8.6299111; 98.2443139
Khao Lak Kasabası, Ana cadde fotoğrafı 2012

Khao Lak (Taycaเขาหลัก), Tayland’ın popüler turistik adası Phuket’in 60 km kuzeyinde yer alan bir turistik kasabadır. Yakınlarında bulunan Similan Adaları nedeniyle dalış turizmi açısından Tayland'ın popüler bir yerlerinden biridir.

Kelimenin tam anlamıyla çevrilince "Khao Lak" adı 'Ana Dağ' anlamına gelmektedir. Lak dağı, Khao Lak-Lam Ru Milli Parkı'ndaki engebeli küçük dağlık bölgedeki ana zirvelerden biridir.

Bölge, sakin plajları, yemyeşil tropik manzaraları ve Similan Adaları'na yapılan dalış gezilerinin kalkış noktası olarak bilinir.

Khao Lak Plajı panoramik görüntüsü (Mart 2010)

2004 Tsunami

Khao Lak kasabasını etkileyen tsunami

Khao Lak, 2004 yılında Hint Denizi'nde meydana gelen deprem sonrasında oluşan tsunamiden en çok etkilenen Tayland bölgelerinden biridir. Tsunamide, içlerinde turistlerin de olduğu birçok insan ölmüştür. Resmî rakamlara göre 4000, gayriresmî rakamlara göre ise 10,000 kişinin öldüğü bildirilmiştir. []

Ekonomi

Tsunamiden bu yana, Khao Lak'ın altyapısı ve ekonomisi geri döndü. Kıyı tatil köyleri yeniden inşa edildi veya onarıldı ve yenileri inşa edildi veya inşa edilme sürecinde. 2016 yılında 104 kayıtlı konaklama yerinde 7.822 otel odası olduğu bildirildi. 2018 yılına kadar 1.213 oda daha eklenecek. Yüksek sezon döneminde (Kasım-Mart) doluluk oranları yüzde 70-90 arasında değişmektedir.

Dış bağlantılar

  • Khao Lak Kasabası 26 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • A detailed map showing Khao Lak at the time of the 2004 tsunami 22 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tsunami</span> doğal ya da yapay sebeplerden dolayı okyanus veya denizde meydana gelen ani kabarma

Tsunami [Japoncada liman dalgası anlamına gelen "津波" (つなみ) sözcüğünden] ya da dev dalga, okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, gök taşı düşmesi, deniz altındaki nükleer patlamalar, yanardağ patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgalarıdır. Ayrıca kasırgalar da tsunamiye neden olabilir. Önceleri tsunami dalgalarına gelgit dalgaları da denmiştir. Tsunamilerin %80'i Pasifik Okyanusu'nda gerçekleşir.

<span class="mw-page-title-main">Tayland</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Tayland, resmî adıyla Tayland Krallığı, eski adıyla Siyam, Hindiçin yarımadasının orta kısmında bulunan Güneydoğu Asya ülkesi. Batıda Myanmar (1.800 km), doğuda Kamboçya (803 km), kuzeyde Laos (1.754 km) ve güneyde Malezya (506 km) ile sınırları bulunmaktadır. Güney kısmında Tayland Körfezi, batı kısmında ise Andaman Denizi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bangkok</span> Taylandın başkenti

Bangkok (Tayca กรุงเทพมหานคร

<span class="mw-page-title-main">Malakka Boğazı</span> Malezya Yarımadası ve Sumatra adası arasında 805 km uzunluğunda dar bir boğaz

Malakka Boğazı; Endonezya'ya bağlı Sumatra adası ve Malezya Yarımadasında arası, 805 km uzunluğunda dar bir boğazdır.

<span class="mw-page-title-main">Chiang Mai</span>

Chiang Mai, bazen "Chiengmai" veya "Chiangmai"), Kuzey Tayland'ın en büyük kentidir ve Tayland'ın ikinci büyük şehri. Tayland'ın en önemli kültürel merkezlerinden biri olan şehir, Chiang Mai Eyaleti'nin başkentidir. Bangkok'un 700 km kuzeyinde olan Chiang Mai'nin nüfusu 1,2 milyon (2022) ve ülkedeki en yüksek dağlara ev sahipliği yapar. Şehir, Bangkok'un da içerisinden geçen Chao Phraya Nehri'nin önemli bir kolu olan Ping Nehri kenarında kurulmuştur. Ping Nehri'ne yakınlığı ve stratejik ticaret yolları üzerinde olması nedeniyle Chiang Mai tarihsel bir önem kazanmıştır.

Bugün Tayland Yahudilerinin çoğu Rusya ve Sovyetler Birliği kökenli Aşkenazlar olsa da, cemaatin kökeni 17. yüzyılda bu topraklara gelen Bağdadi Yahudilere kadar dayanır. Bu cemaate 1970 ve 80'lerde İran'dan kaçan Parsim Yahudileri de katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Isan</span>

Isan Tayland'ın kuzeydoğu bölgesidir. Khorat Platosu üzerinde yer alır, sınırları kuzey ve doğuda Mekong Nehri, güneydoğuda Kamboçya ve Nakhon Ratchasima'nın güneyindeki Prachinburi dağları ile çizilmiştir. Batıda Kuzey ve Orta Tayland'dan Phetchabun dağ sırasıyla ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">2004 Hint Okyanusu depremi ve tsunamisi</span> merkezi Endonezyanın Sumatra adasının batı kıyısı açıklarında olan deprem

2004 Hint Okyanusu depremi ve tsunamisi, 26 Aralık 2004 günü saat 00:58:53 UTC'de meydana gelmiş, merkezi Endonezya'nın Sumatra adasının batı kıyısı açıklarında olan depremdir.

<span class="mw-page-title-main">2011 Tōhoku depremi ve tsunamisi</span> 11 Mart 2011de Japonyada gerçekleşen deprem ve tsunami

2011 Tōhoku depremi ve tsunamisi, 11 Mart 2011 tarihinde, merkez üssü Japonya'nın Tōhoku bölgesindeki Oshika Yarımadası'nın 72 km doğusunda, Pasifik Okyanusu'nda 9,1 Mw büyüklüğünde meydana gelen deprem. Yaklaşık 6 dakika süren deprem bazı bölgelerde 40.5 metreye kadar ulaşan tsunamiye neden oldu. Tsunami dalgaları saatte 500 km hızla 6.372 km uzaklıktaki Amerika Birleşik Devletleri'nin Hawaii adalarını vurdu. Yerin 29 km derinliğinde olan deprem, yerel saatte 14.46'da gerçekleşti. Japonya hükûmeti, felaketi resmi olarak Büyük Doğu Japonya depremi olarak adlandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan'ın ilçeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Afganistan'daki en büyük idari bölge vilayettir. Ve ülke 34 vilayete ayrılmıştır. Bu vilayetler de kendi içinde birden fazla ilçeye ayrılmıştır. Bu idari bölgelerin yerel ismi Volasvaleyi'dir. Haziran 2005 yılında yapılan son idari değişiklikle, Afganistan 34 vilayete bu vilayetler de 398 ilçeye ayrılmıştır. Bu ilçeler vilayetlerin alfabe sırasına göre aşağıdaki listede gösterilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Tayland mutfağı</span>

Tayland mutfağı Tayland'ın milli mutfağıdır. Birden fazla Güneydoğu Asya geleneğini harmanlamıştır ve hafif hazırlanmış, güçlü aromatik unsurlar ihtiva eden yemekleriyle tanınır. Tayland mutfağında baharatlar çok yaygın kullanılmaktadır. Diğer Asya mutfaklarında olduğu gibi Taylandlı şefler de yemeklerde denge, detay ve çeşitliliğe çok önem verirler. Tayland yemeklerinde, her bir yemekte ya da tüm sofrada, ekşi, tatlı, tuzlu ve acı olmak üzere dört ana lezzetin dengesi gözetilir.

<span class="mw-page-title-main">Ko Chang</span>

Ko Chang Tayland Körfezinde bulunan ve Kamboçya sınırına yakın olan bir adadır. Bangkok'a 310 km uzaklıkta olan ve 217 km² alana sahip olan Ko Chang Tayland'ın en büyük üçüncü adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Similan Adaları</span>

Similan Adaları Güney Tayland'da Andaman Denizi açıklarında bulunan takımada grubudur. Phang Nga vilayetine bağlı olan adalar milli park statüsünde koruma altına alınmışlardır. Similian Malay dilinde 9 anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Ko Tapu</span>

Ko Tapu, bir ada anlamına gelir. Khao Tapu veya James Bond Adası olarak da adlandırılan ada, Phang Nga Körfezi, Tayland'da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Khao Phing Kan</span>

Khao Phing Kan veya Ko Khao Phing Kan, Tayland'ın Phang Nga Körfezi'nde Andaman Denizi'nde bulunan bir adadır. Tay dilinde Khao Phing Kan birbirine yaslanmış tepeler anlamına gelir. Ao Phang Nga Milli Parkı içerisinde yer alan adalardan biridir.

<i>Kıyamet Günü</i> (film) film

Kıyamet Günü, yönetmenliğini Juan Antonio Bayona'nın üstlendiği, felaket ve dram türlerindeki 2012 yapımı İspanyol filmi. Baş rollerini Naomi Watts, Ewan McGregor ve Tom Holland'ın paylaştığı, hikâyesini Sergio G. Sánchez'in yazdığı filmin konusu 2004 Hint Okyanusu depremi ve tsunamisi sırasında Tayland'da tatilde bulunan María Belón ve ailesinin yaşadığı gerçek olaylara dayanmaktadır.

Buriram Tayland'ın kuzeydoğu illerinden biridir. Komşu iller Sa Kaeo, Nakhon Ratchasima, Khon Kaen, Maha Sarakham ve Surin bulunmaktadır. Güneydoğusunda bu Kamboçya Oddar Meancheay komşudur. Buriram mutluluk şehri anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Witu Sultanlığı</span> Eski bir ülke

Witu veya Wituland, Doğu Afrika'da günümüz Kenya kıyılarında bulunan 3000 km² bir alan idi. 1885-1890 yılları arasında Alman İmparatorluğu'nun himayesinde olup 1890'da imzalanan Helgoland-Zanzibar Antlaşması ile Britanya himayesine girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bund (Şanghay)</span>

Bund, Çin'in Şanghay kentinin merkezinde bulunan bir rıhtım bölgesidir. Bölge, Huangpu semtinin doğusundaki Huangpu Nehri'nin batı kıyısı (Puxi) boyunca uzanan eski Şanghay Uluslararası Yerleşimi içerisinde bulunan Zhongshan Caddesi'nin bir bölümünün merkezinde yer almaktadır. Karşısında nehir boyunca yer alan Pudong semtindeki Lujiazui'nin modern gökdelenleri gözükmektedir. Bund genellikle yolun bu bölümündeki binalar ve rıhtımlara ve aynı zamanda komşu bölgeler için de kullanılır. Bund Şanghay'daki en ünlü turistik mekanlarından biridir. Bölgedeki binaların yükseklikleri yasayla sınırlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kinebalu Millî Parkı</span>

Malezya'nın ilk millî parklarından biri olan ve 1964 yılında kurulan Kinabalu Parkı, UNESCO tarafından Aralık 2000'da "seçkin evrensel değerleri" ve 326 kuş ve yaklaşık 100 memeli türü ve 110'dan fazla kara salyangoz türü de dahil olmak üzere, 4.500'den fazla flora ve fauna türü ile dünyadaki biyolojik alanlar içinde en önemli kültürel değerlerden birini gösterdiği için Malezya'nın ilk Dünya Mirası olarak listelenmiştir.