İçeriğe atla

Kfar Kama

Kfar Kama
כְּפַר כַּמָא
كفر كما
Кфар Кама
Şehir
Kfar Kama bayrağı
Bayrak
İsrail üzerinde Kfar Kama
Kfar Kama
Kfar Kama
Kfar Kama
Ülkeİsrail İsrail
Nüfus
 • Toplam8.854
Zaman dilimiUTC+02.00 (İSZ)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (İYZ)

Kfar Kama (Çerkesçe: Кфар Кама; İbraniceכְּפַר כַּמָא; Arapçaكفر كما), İsrail'de aşağı Celile'de bulunan bir Çerkes[1][2] kasabasıdır.[3] Nüfusu 2,900 olarak kaydedilmiştir.[4]

Tarih

Kfar Kama Konstantin'in annesi Helen'in onuruna inşa ettirdiği Helenoupolis köyüyle özdeşleştirilebilir.[5]

1961 ile 1963 yılları arasında gerçekleştirilen kazılarda 4. yüzyıla ait mezarlar ortaya çıkmıştır.[6] Biri Aziz Thecla'ya adanmış erken 6. yüzyıla ait çiçekli, hayvanlı ve geometrik çok renkli mosaiklere sahip iki kilise ortaya çıkarılmıştır.[6]

Haçlı seferleri zamanında burası Kapharcheme veya Capharkeme olarak biliniyordu.[7]

1596 yılında Kfar Kama Osmanlı'nın Sefed sancağı Tiberias Nahiye'sinde köy olarak vergiye kaydedilmiş olduğu görülmüştür. Tahıl, ipek, keçiler ve büyükbaş hayvanlar için vergi veren 34 Müslüman hane bulunmaktaydı.

1870'lerde ekilebilir topraklarda 200 Müslümanın yaşadığı volkanik taşlardan evlerde yaşadıkları belirtiliyordu.

Şimdiki köy 1878 yılında Rus-Kafkas Savaşı sonunda Ruslar tarafından Kafkaslardan Osmanlı İmparatorluğu topraklarına sürülen Çerkeslerin Şapsığ boyundan 1150 Çerkes yerleşimci tarafından kurulmuştur.[8] Önceleri yaşamlarını hayvan yetiştirme ile sağlayan köy sakinleri daha sonra çiftçilik yapmaya başlamıştır.[8] İlk okul 1880 yılında kurulmuştur.[8]

Filistin'de 1922'deki nüfus sayımına göre Kfar Kama 670 Müslüman ve 7 Hristiyan vardı.[9]

Köydeki okul Çerkesçe, İbranice, Arapça ve İngilizce öğretilen karma eğitim sistemi olan sınıflara sahip.[10]

Kfar Kama İsrail'deki iki Çerkes köyünden birisidir. Diğeri Rihaniye'dir. Çerkesler Müslüman'dır, diğer Müslüman grup olan İsrail Arapları'nın aksine Dürziler gibi İsrail Savunma Kuvvetleri'nde askerlik yapabiliyorlar.

Köyde bir Çerkes Miras Merkezi bulunmaktadır.

Kfar Kama'da ikâmet eden ünlüler

  • Bibras Natho (18 Şubat 1988), Rossiyskaya Premyer-Liga Rubin'da oynayan İsrail vatandaşı Çerkes futbolcudur.
  • Nili Natkho (18 Şubat 1982 - 5 Kasım 2004), Elitzur Ramla ve Maccabi Raana'da oynamış olan İsrail vatandaşı Çerkes futbolcudur.

Kfar Kama aileleri

Kfar Kama'da yaşayan Çerkes (Şapsığ boyundan) aileler

  • Abreg (AdigeceАбрэгь)
  • Aşmuj/Açümıj (AdigeceАчумыжъ)
  • Bğane (AdigeceБгъанэ Ürdün'de 15. dededen sonra Hakuj (Çerkesçe:Хэкужъ) olarak biliniyorlar.)
  • Bat (AdigeceБат)
  • Blanğaps' (AdigeceБлэнгъэпсI)
  • Bat'waş (AdigeceБэтIыуашъ)
  • Zazi (AdigeceЗази)
  • Koble (AdigeceКоблэ)
  • Qalıqu (AdigeceКъалыкъу)
  • Qatıj (AdigeceКъэтыжъ)
  • Ĺıuj (AdigeceЛъыIужъ)
  • Ĺ'ıpıy(AdigeceЛIыпый)
  • Nago (AdigeceНаго)
  • Natkho (AdigeceНатхъо)
  • Naş (AdigeceНаш)
  • Napso (AdigeceНэпсэу)
  • Thawkho (AdigeceТхьэухъо)
  • Ğorqıj (AdigeceГъоркӏожъ)
  • Hazal (AdigeceХъэзэл)
  • Hadiş (AdigeceХьэдищ)
  • Hakhu (AdigeceХьэхъу)
  • Çüemçü (AdigeceЧомшъо)
  • Çüşha (AdigeceЧушъхьэ)
  • Şowgen (AdigeceШэугьэн)
  • Şüağe (AdigeceШъуагьэ)
  • Şeğaş (AdigeceШъэгьашъ)

Geçmişte Şhalakho (AdigeceШхьэлахъуэ).

Kfar Kama'da yaşayan diğer aileler

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Martín, Ana (20 Aralık 2022). "Kfar Kama - Israel". Best Tourism Villages (İngilizce). Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü. 8 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2023. 
  2. ^ "Israeli Village Chosen Among Best in the World, but Locals Hope You Don't Visit". Haaretz (İngilizce). 2 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2023. 
  3. ^ "POPULATION OF LOCALITIES NUMBERING ABOVE 2,000 INHABITANTS AND OTHER RURAL POPULATION" (PDF). Israel Central Bureau of Statistics (İngilizce). 31 Aralık 2008. 27 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Aralık 2013. 
  4. ^ "Population of Localities Numbering above 2,000 Inhabitants and Other Rural Population" (PDF). Israel Central Bureau of Statistics. 31 Aralık 2008. 27 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 24 Aralık 2013. 
  5. ^ Yoram Tsafrir, Leah Di Segni and Judith Green (1994). Tabula Imperii Romani: Judaea, Palaestina. Kudüs: Israel Academy of Sciences and Humanities. s. 142. 
  6. ^ a b Claudine Dauphin (1998). La Palestine byzantine, Peuplement et Populations, Vol. III : Catalogue. BAR International Series 726. Oxford: Archeopress. s. 727. 
  7. ^ Denys Pringle (1997). Secular buildings in the Crusader Kingdom of Jerusalem : an archaeological gazetteer. Cambridge: Cambridge University Press. s. 227. 
  8. ^ a b c Nirit Reichel (2010). "The role of the educational system in retaining Circassian identity during the transition from Ottoman control to life as Israeli citizens (1878-2000)". Israel Affairs. Cilt 16. ss. 251-267. 
  9. ^ J. B. Barron, (Ed.) (1923). Palestine: Report and General Abstracts of the Census of 1922. Table XI: Government of Palestine. 
  10. ^ "מדברים פה בהרבה שפות? נקרא לזה "בית ספר רב לשוני". יולי חרומצ'נקו, הארץ". 5 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çerkesler</span> Kafkas halkı

Çerkesler ya da Adigeler, Kuzey Kafkasya'da, tarihi Çerkesya'nın yerli halkı olan etnik grup. Rus İmparatorluğu tarafından işlenen Çerkes Soykırımı'nın sonucunda Çerkeslerin çoğu öldürülmüş, kalanlar ise Osmanlı topraklarına sürülmüştür. Çerkesler Çerkesçe konuşur ve neredeyse tamamı Sünni Müslümandır. Çerkesya eski zamanlardan beri istilalara maruz kalmıştır; izole edilmiş arazisi, bitmeyen savaşlarla birlikte Çerkes ulusal kimliğini büyük ölçüde etkilemiştir. Çerkes bayrağı Çerkeslerin millî bayrağıdır ve yeşil zemin üzerinde dokuzu yay, üçü yatay şekilde on iki altunî yıldız ve üç çapraz oktan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çerkesya</span> Kuzeybatı Kafkasyada Adige kabilelerinin birleşmesi ile kurulmuş eski bir devlet

Çerkesya, günümüzde Rusya sınırlarında kalan Kuzeybatı Kafkasya'da var olmuş tarihî ülke ve bölge. Rus-Çerkes Savaşı sonucunda Çerkesya yıkılmış ve Çerkes nüfusunun %75-90'ı topluca katledilmiş, kalan Çerkeslerin büyük kısmı da Osmanlı topraklarına sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Şapsığlar</span> Çerkes boyu

Şapsığlar, Kuzey Kafkasya'nın yerli halklarından olan Batı Çerkeslerine mensup topluluklardan biridir. Tarihi Şapsığya bölgesinde yaşıyorlardı. Bugün çoğunluğu, Krasnodar Krayı Tuapse rayonu ve Soçi'nin Lazarevsk rayonunda ve Rusya'ya bağlı Adıgey Cumhuriyeti’nde yaşar. Dilleri olan Şapsığca 1945 yılına kadar yazı ve edebiyat dili olmuştur. Eskiden onlardan ayrı olan Hakuçlar günümüzde resmî olarak Şapsığlardan kabul edilmektedir.

Adigece, Adığece veya Batı Çerkesçesi, Kuzeybatı Kafkas dilleri ailesinin Çerkes dilleri kolunda yer alan bir dildir. Aynı koldaki Kabardeyce ile karşılıklı anlaşılabilirliğe sahiptir. Kuzey Kafkasya’da yer alan eski Batı Çerkesya topraklarını kapsayan Adige Cumhuriyeti ile Krasnodar Krayı bölgelerinde ve Çerkes Sürgün ve Soykırımı ile Kafkasya'dan Osmanlı İmparatorluğu topraklarına zorla sürülen ve bugün Türkiye ve Ürdün gibi ülkelerde yaşayan Çerkesler tarafından konuşulur. Kiril alfabesiyle yazılan dil, geçmişte Arap ve Latin alfabeleriyle de yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eilat</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Eilat Akabe Körfezi'nde, Kızıldeniz'in en kuzey ucunda yer alan bir tatil merkezi olduğu kadar işlek bir limana da sahip olan, İsrail'in Güney Eyaleti'ne ait bir şehirdir. 46,900 nüfuslu şehir Araba Vadisi'nin güney sonundaki Güney Necef Çölü'nün bir parçasıdır. Şehir, güney tarafından Mısır'ın Taba köyü ve doğu tarafından Ürdün'ün liman şehri Akabe'ye komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Kayserya</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Kayserya, İsrail'de antik liman kenti Kayserya Maritima'nın kenarında yer alan bir şehirdir. Şehir, Hadera şehrinin yakınlarında İsrail Sahil Düzlüğünde, Tel Aviv ve Hayfa'nın (45 km) tam ortasında yer alır. Günümüz Kayserya'sı 2007 Aralık ayı itibarıyla 4.500 kişilik bir nüfusa sahiptir ve İsrail'de özel bir şirket tarafından yönetilen tek şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs (ilçe)</span>

Kudüs ilçesi, İsrail'in altı ilçesinden biridir. İlçe, ülkenin ortasında yer almaktadır. Yüzölçümü 653 km² olan ilçenin nüfusu 2018 yılı itibarı ile 1.133.700'dür. İlçenin merkezi Kudüs'tür.

<span class="mw-page-title-main">Çerkes dilleri</span> Kuzeybatı Kafkas dil ailesinin alt bölümü

Çerkes dilleri, Kuzey Kafkasya’da, Rusya'ya bağlı Adigey, Karaçay-Çerkesya ve Kabartay-Balkarya cumhuriyetleri ile Krasnodar Krayı'nda yerli Çerkeslerin ve bugün Türkiye, Ürdün, Suriye ve İsrail gibi ülkelerde yaşayan diaspora Çerkeslerinin dili ya da lehçeleri birliğidir. Batı (ady) ve Doğu (kbd) olmak üzere her biri resmî olarak dil kabul edilen iki formu bulunur. En yakın akrabası 1992 yılında soyu tükenen Ubıhça [uby], en uzak akrabaları ise Abazaca [abq] ile Abhazca [abk] olup hepsi de Kuzeybatı Kafkas dilleri adıyla bir grupta toplanır. 17. yüzyılda Evliya Çelebi tarafından Çerkesçenin ilk kaydı yapılmıştır. Çerkesçe eklemeli dillerden olup ergatif yapı görülür.

Şapsığ lehçesi, Adığecenin Şapsığlar (шапсыгъхэр) tarafından konuşulan lehçesidir. Adigey’deki küçük bir grup dışında bugün Krasnodar Krayı’nın Tuapse ve Lazarevsk ilçelerine bağlı köylerde yaşayan Şapsığların dil değişkesi, 1924-1945 yıllarında feshedilene kadar Şapsığ Ulusal Rayonu'nda yazı ve edebiyat dili olsa da, Adigey Cumhuriyetinin dışında kaldıklarından günümüzde anadillerinde eğitim ve yayın hakkından yararlanamamaktadırlar. Şapsığca Çerkeslerin ibadet dilidir ve 1906'da İstanbul'da yayımlanan Adıgece Mevlid Şapsığ lehçesiyle kaleme alınmıştır.

Kfar Kama Şapsığcası ya da Kfar Kama Çerkesçesi, İsrail'in kuzeyinde Kfar Kama beldesinde yaşayan Şapsığlardan 3.000 Çerkes tarafından konuşulan Şapsığcanın bir şivesidir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'deki Çerkesler</span>

İsrail Çerkesleri ya da İsrail Çerkezleri veya İsrail Adığeleri yüzyılda Çerkesya'nın Rus İmparatorluğu tarafından ele geçirilmesinden sonra başlatılan Çerkes Sürgünü adlı etnik temizlik hareketinde Kuzey Kafkasya'dan Osmanlı İmparatorluğu topraklarına gelen Çerkeslerin daha sonra oluşturulan İsrail sınırlarında kalan kısmıdır. Günümüzde Kfar Kama ile Rehaniya adlı iki yerleşimde yaşarlar. Ebu Guş yerleşimindekiler ise Memlûkler dönemi Çerkeslerine dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Nehariya</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Nehariya, İsrail'in Kuzey Bölgesi'nde bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Kfar Saba</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Kfar Saba, İsrail'in Merkez Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Şaron düzlüğünde yer almaktadır. Yüzölçümü 14.169 km2 olan şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile 96.922'dir.

Ness Ziona Orta İsrail'de bulunan, 2009 sayımına göre nüfusu 38.100 olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Tayyibe</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Tayyibe, İsrail'in Merkez Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Kfar Saba'nın 12 km kuzeydoğusunda Yeşil Hat yakınlarında yer almakta olup Müselles ve Guş Dan metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 18,662 km² olan şehrin nüfusu 2018 yılı itibarıyla 43,127'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kfar Yona</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Kfar Yona, İsrail'in Merkez Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Netanya'nın 7 km doğusunda yer almakta olup Guş Dan metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 11,017 km² olan şehrin nüfusu 2018 yılı itibarıyla 23,060'tır.

<span class="mw-page-title-main">Kfar Şemaryahu</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Kfar Şemaryahu, İsrail'in Tel Aviv Bölgesi'nde bulunan bir yerel konseydir. Konsey, Herzliya'nın kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 2,57 km² olan konseyin nüfusu 2019 yılı itibarı ile 1.938'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çerkes Miras Merkezi</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Çerkes Miras Merkezi, 2010 yılında Zakaria Thawcho, Zohar Thawcho ve Aibek Napso tarafından kurulmuş ve günümüzde Kfar Kama yerel konseyi tarafından yönetilmektedir.