
Gümüşhane, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan, Türkiye'nin bir ilidir. Doğuda Bayburt, batıda Giresun, kuzeyde Trabzon ve güneyde Erzincan ile komşudur.

Gümüşhane, Gümüşhane ilinin merkezi olan şehirdir.

Çamlıyayla, Mersin ilinin bir ilçesidir. Halk arasındaki diğer bir adı Namrun'dur. Nüfusu kışın 8-9 bin, yazın ise 150-200 bin arasında değişir.

Dörtdivan, Bolu ilinin bir ilçesidir. 1990 yılında Gerede ilçesinin kasabası iken ilçeye dönüştürülmüştür. İlçede Yağbaşlar Köyün'de Bizans kale kalıntıları vardır. Yukarısayık ve Sorkun köyleri arasında bir tepede Himmet Dede Türbesi, Kılıçlar köyünde Kırklar Türbesi, Çalköy'de Şehriban Nine Türbesi, Merkez Camii yanında Secamehmet Dede Türbesi bulunmaktadır. Ayrıca Yağbaşlar Köyü Mürseller mahallesinde Ayvadibi Şifalı Suyu bulunur. Her yıl Temmuz ayı içinde Dörtdivan yaylalarında Köroğlu Şenlikleri yapılmaktadır. Çalköy, Çetikören, Aladağ, Karaçayır, Ömerpaşalar, Kapaklı ve Kirazlı yaylaları en önemli yaylalarıdır. Halk şairi Köroğlu, ilçe köylerinden Aşağısayık Köyü Hesinler mahallesinde doğmuştur.

Gerede, Bolu'nun bir ilçesidir. Karadeniz Bölgesi'nde, Bolu'nun doğusunda 1255 km² yüzölçümü ile yer alır. Güney doğuda Kızılcahamam ve Çamlıdere ile, kuzey doğuda Çerkeş ve Eskipazar, Güney batıda Dörtdivan, Kuzeyde Mengen, batıda Yeniçağa ilçeleriyle çevrilmiştir.

Ardanuç, Karadeniz Bölgesi’nin doğu ucunda, Artvin iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezidir. Ardanuç adı Gürcüce Artanuci’den gelir. Ardanuç kenti, tarihsel Klarceti bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Ortaçağda Gürcü hanedanı Bagrationilerin önemli merkezlerinden biri olmuştur. Ardanuç kasabası Artvin kentine 39 kilometre uzaklıktadır. İlçenin rağbetle tüketilen yemeklerinden birisi de çağ kebabıdır.

Kale, Gümüşhane ilinin Merkez ilçesine bağlı, eski bucak merkezi olan bir köydür.

Pehlivantaşı, Gümüşhane ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Sarıçiçek, Gümüşhane ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tamzı, Gümüşhane ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Başpınar, Gümüşhane ilinin Kelkit ilçesine bağlı bir köydür.

Tütenli, Gümüşhane ilinin Kelkit ilçesine bağlı bir köydür.

Gerede Saat Kulesi, Bolu ilinin Gerede ilçesinde bulunan saat kulesi. Gerede Cumhuriyet Meydanı'nda yer alan yapı 1882 yılında dikilmiştir. Çam ahşaptan imal edilen kule 12 metre yüksekliğindedir.

Softa Kalesi (Sycae) Mersin ilinde yer alan bir kale örenidir.

Sinap Kalesi Mersin ilinde yer alan bir orta çağ kalesidir.

Gümüşhane-Bayburt Havalimanı, Türkiye'nin Gümüşhane ilinin Köse ilçesine bağlı Örenşar köyü sınırları içerisinde yapım hâlindeki bir kamu havalimanıdır. Bittiğinde Gümüşhane şehir merkezine 67 kilometre (42 mi), Bayburt şehir merkezine ise 47 kilometre (29 mi) uzaklıkta olacaktır.
Gümüştuğ Kalesi veya Avliyana Kalesi, Gümüşhane'nin Torul ilçesinde yer alan bir kaledir. Kaleye ait kalıntılar bir nehrin iki yakasında konumlanmıştır. Bizanslılardan kalma ok ve mızraklar, paslanmış silâhlar ve İstanbul'da basılmış sikkeler bu kalıntılardan bazılarıdır. Ayrıca nehrin sol yakasında dik duran 1.5 metre uzunluğunda 5 sütun bulunmaktadır. Formlandırılmış olan bu sütunların eski bir mabede ait olduğu düşünülmektedir. Kale ismini bulunduğu Gümüştuğ köyünden almıştır.
Torul Kalesi, Toğrul Kalesi veya Ardasa Kalesi, Gümüşhane'nin Torul ilçesinin doğusunda yer alan bir kaledir. Günümüzde harabe durumunda olan kale, haberleşmede kullanılan bir ateş kulesi olarak inşa edilmiştir. Kapısı doğusunda olan kalenin yüksekliği yaklaşık olarak 200 metredir. Doğal kaya renginde olan duvar örgüleri, moloz taş ve düzgün yonu taştan yapılmıştır. Yükseklikleri 3 ile 5 metre arasında değişen duvar örgüleri, kireç harçlarıyla birleştirilmiştir.

Yelbiz Kalesi, Türkiye'nin Mersin şehrinde yer alan bir kale kalıntısıdır.
Beydağ Kalesi, Türkiye'nin İzmir ilinin Beydağ ilçesinde yer alan bir kaledir. 13. yüzyılda inşa edildiği düşünülen çift sıra surlu kalenin kuzey ve doğu surları günümüze ulaşmıştır. Kale 1988'de anıt eser, 2008'de koruma alanı ilan edildi. 2017'de kalede restorasyon çalışmaları başladı.