İçeriğe atla

Keçeçioğlu Muhammed

Keçeçioğlu Muhammed
Keçəçioğlu Məhəmməd
1912
DoğumMuhammed Meşedi Halil oğlu
18 Haziran 1864(1864-06-18)
Şuşa
Ölüm20 Kasım 1940 (76 yaşında)
Kuba, Azerbaycan SSCB
MilliyetAzerbaycanlı
Vatandaşlık
Meslekhanende
Dinİslam
TarzlarMuğam

Keçeçioğlu Muhammed (Azerice: Keçəçioğlu Məhəmməd; 18 Haziran 1864, Şuşa, Rus İmparatorluğu – 18 Kasım 1940, Kuba, Azerbaycan SSC) Azerbaycanlı hanende.[1]

Hayatı

Keçeçioğlu Muhammed 1864 yılında Şuşa şehrinde doğmuştur. Hanendeliği Şuşa şehrinde Harrat Qulu'nun okulunda döneminin ünlü hanendesi Meşedi İsi’den öğrenmiştir.

Kariyeri boyunca Sovyetler Birliği sanatçıları ile birlikte birçok ülkeye seferler hayata geçirmiştir. Hanendelikle birlikte müzik öğretimiyle de uğraşmıştır. 1926 yılında Üzeyir Hacıbeyov tarafından Azerbaycan Devlet Filarmonisi’ne davet edilmiş ve burada genc hanendelere özel dersler vermiştir.

1940 yılının 20 Kasımında Azerbaycan’ın Kuba şehrinde vefat etmiştir.[2]

Kariyeri

Repertuarında klasik muğam, tasnif ve türkülerin yanı sıra "Neva", "Mahur", "Bayatı-Qajar" muğamlarının özgün bir şekilde okumaları yer almıştır. Özellikle Cabbar Karyağdıoğlu ile Fuzûlî'nin "Leyli ile Mecnun" adlı eserinden sahneleri düet olarak seslendirmeleri çok popülerdi.

Kendisinin seslendirdiği çok sayıda muğam, tasnif ve türkü, “Sport-Record” (Varşova, 1912) ve “Extrafon” (Kiev, 1914) tarafından gramofon plaklarına kaydedilmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Энциклопедия Азербайджанского Мугама (Rusça). Баку: "Шарг-Гарб". 2012. s. 133. 
  2. ^ Firidun Şuşinski (1985). Azərbaycan xalq musiqiçiləri (Azerice). Bakı. s. 141. 7 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2022. 
  3. ^ "Keçəçioğlu Məhəmməd". mugam.musigi-dunya.az (Azerice). 21 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Emin Resulzâde</span> Azerbaycan Demokratik Cumhuriyetinin kurucusu

Mehmed Emin Resulzâde, Azeri devlet adamı ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Sâcoğulları</span>

Sâciler veya Sâcoğulları, Azerbaycan'da hüküm sürmüş bir hanedandır. Sâcoğulları hanedanı, Azerbaycan'daki bir halife hükümdar soyu idi. Sâciler, Orta Asya'daki Uşrusana kentinden göç etmiş, İrani (Soğd) kökenli bir topluluk ya da Abbasi hizmetindeki Türk kökenli bir komutan olan Ebu's-Sâc Dîvdad b. Yûsuf Dîvdest'in ailesindendir.

<span class="mw-page-title-main">Muğam</span>

Muğam,, esas Azerbaycan müziğidir. Tasnif ve âşık ile tezat oluşturur. Muğam sözü, Arapçadaki makam sözünden türemiştir. Tahminen 14. yüzyıla kadar yakın doğu ülkelerinin ortak müziği olmuş ama daha sonra ortaya çıkan siyasi-iktisadi değişikliklerden dolayı parçalara ayrılmıştır. Klasik doğu muğamı aslen 12 tür ve 6 koldan oluşmaktadır. Asli muğamlar: Uşşak, Neva, Buselik, Rast, Irak, İsfahan, Zirefkand, Büzürk, Zengüle, Rehavi, Hüseyni ve Hicaz; kolları ise, Şahnaz, Selmek, Maya, Nevruz, Kerdaniye ve Güvaşt'tan oluşmaktadır.

Alesker Nevruzov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin askeri, Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

Hanende Farsça kökenli bir kelime olup müzik icra eden; şarkı okuyan, şarkıcı vb. anlama gelmektedir. Azerbaycanda Hanendelik halkın manevi âleminin sözcüsü olan türküyü ve makam sanatını yayma, yaşatma ve koruma sanatıdır. Osmanlı döneminde de kullanılagelen sözcüklerdendir; Osmanlı hanendeleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Penahali Han</span>

Penah Ali Han, Azerbaycan'ın Terter şehrinde doğan Karabağ Hanlığı'nın kurucusu ve ilk hanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mir Muhsin Nevvab</span>

Mir Muhsin Nevvab, Azeri şair, yazar, müzisyen, ressam, hattat, bilim insanı. Çok yönlü Nevvab aynı zamanda astronom, matematikçi, kimyacı, tarihçi, müzik tarihçisi ve marangozdur.

<span class="mw-page-title-main">Albert Agarunov</span> Azerbaycanlı asker

Albert Agarunoviç Agarunov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde yüzbaşı olarak görev yapmış Azerbaycanlı asker. Dağ Yahudisi kökenli olan Agarunov, 1980'lerin sonlarında Sovyet ordusunda görev yapmış; askerliğini bitirince bir fabrikada çalışmak üzere Surahanı Rayonu'na dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Cabbar Karyağdıoğlu</span> Azerbaycanlı hanende ve besteci

Cabbar Karyağdıoğlu , Azeri hanende ve bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Han Şuşinski</span> Azerbaycanlı hanende

Han Şuşinski Azeri hanendedir.

<span class="mw-page-title-main">Şuşa Muharebesi (2020)</span>

Şuşa Muharebesi veya Azerbaycanlılar tarafından dile getirildiği şekilde Şuşa'nın Kurtuluşu, 4-7 Ekim 2020 tarihleri arasında de jure Azerbaycan'ın Şuşa rayonunun parçası olan ancak de facto olarak artık Azerbaycana ait olan Şuşa şehrinde gerçekleşen muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Almaxanım</span> Azerbaycanlı sanatçı

Almaxanım, Azeri bir şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zehra Abdullayeva</span>

Zehra Abdullah kızı Abdullayeva, Azeri kadın şarkıcı.

Kamil Halil oğlu Halilov, Halk müziği tarzında nefesli enstrümanları çalmasıyla tanınan Azeri müzisyen.

Hoca Mercanlı Kuyusu, Azerbaycan'ın Şuşa kentinin Hoca Mercanlı mahallesinde yer alan, aynı adı taşıyan camiden çok uzak olmayan kuyu. 18. yüzyılda inşa edilmiştir. 8 Mayıs 1992'de Şuşa'nın Ermeni birlikleri tarafından işgal edilmesinden bu yana, kuyu ihmal edilmiş ve sonunda kurumuştur.

Elturan Veli oğlu Avalov Azerbaycanlı ressam, Azerbaycanın Emekdar Sanatçısı (1991), Profesör (2003). Doğu Ülkeleri Uluslararası Mimarlık Akademisinin, Uluslararası Ekoenerjetik Akademisinin, Azerbaycan Mimarlar Birliğinin ve Azerbaycan Sanatçılar Birliği'nin tam üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Han kızı pınarı</span>

Han kızı pınarı, Şuşa'nın Çöl Qala semtinde Han kızı Nateva'nın sarayının yanında bulunan bir pınardır. Pınar, 19. yüzyılda son Karabağ Hanı'nın kızı Hurşidbanu Natevanın parasıyla yaptırılmıştır.

Meşedi İsi, Karabağ muğam okulunun temsilcisi olan 19. yüzyıl Azerbaycanlı bir hanendedir.

<span class="mw-page-title-main">Muğam üçlüsü</span>

Muğam üçlüsü - Azerbaycan'ın ulusal müzik aletleri olan tar, kamança ve gaval ile performans gösteren klasik bir muğam üçlüsü, Azerbaycan muğam destgahını seslendiren geleneksel bir müzisyen topluluğu; şarkıcı ve sazende grubu.