Ethernet, Yerel ağlar için kullanılan Veri Çerçevesi tabanlı bilgisayar ağı teknolojileri ailesi. Kelimenin kökeni etherden gelmektedir. OSI ağ modelinin Fiziksel katmanı için Veri bağlantısı katmanı/ Ortam erişim kontrolü üzerinden ağ erişimi yoluyla bir dizi kablolama ve sinyalleşme standardı ve ortak bir adresleme formatı tanımlar.
Kablo, elektrik akımı iletiminde kullanılan üzeri yalıtkan bir madde ile kaplı metalik bir iletken tel. Bir veya daha fazla tel, yalıtıcı bir maddeyle kaplanmıştır. İletkenler bakır veya alüminyumdan bir tek tel veya daha ince tellerden örülmüş, örgü tel olabilir. Aynı miktarda akımı taşıyabilmesi için alüminyum kabloların bakıra nispeten 1/2 çap daha büyük olmasını gerektirir. Dolayısıyla yer problemi olan yerlerde bakır kablo kullanılır. Alüminyum esasen fazla ağır olmayan havadaki hatlarda tercih edilir. Kabloların daha güçlü olması isteniyorsa, çelik örgülerle kuvvetlendirilir. Bunlar esas itibarıyla, ülke çapındaki yüksek gerilim hatları gibi havada yüksek geçen uzun hatlarda kullanılır. Kablodan istenilen güç, hem kendi ağırlığını hem de ek olarak, üzerinde donacak buzun veya yağacak karın ağırlığını taşımasıyla ilgilidir. Ayrıca rüzgarın sebep olacağı gerilim bu kuvvetin belirlenmesinde muhakkak hesaba katılmalıdır.
Telekomünikasyonda RS-232, DTE ile DCE arasındaki seri ikili tek sonlu veri iletimi ve sinyalleme için kullanılan seri iletişim standardının genel adıdır. Daha çok bilgisayardaki seri portlarda kullanılır. Bu standart, elektriksel karakteristikleri, sinyal zamanlamalarını, sinyal anlamlarını, konnektörlerin fiziksel büyüklükleri ve bacak çıkışlarını kapsamaktadır. Şu anki standart 1997'den beri kullanılmaktadır.
Unshielded Twisted Pair, dokuz tür olarak üretilen analog veri iletim kablolarından biridir. Kablo içinde bir plastik ile koruma sağlanan türüne STP kablo adı verilir.
Ses ve video konnektörleri analog veya dijital ses ve video sinyallerinin taşınmasında kullanılan sonlandırma elemanlarıdır.
Kategori 6 kablo veya Cat 6 kablo, gigabit hızında veri taşıyan bir UTP kablo türüdür. Cat 5 kablo ile karşılaştırıldığında daha yüksek veri geçişi sağlar ve yabancı sinyallerden daha az etkilenir. Cat 6 250mhz'e kadar yüksek performans sağlayabilir. Bununla birlikte veri akışının belirli bir kalitede olabilmesi için sistemde kullanılan diğer elemanlarında kablo gibi Cat6 standardında veya ona yakın olması gerekmektedir.
Kategori 5 kablo veya Cat 5 kablo, megabit hızında veri taşıyan bir UTP kablo türüdür. Cat 6 kablo ile karşılaştırıldığında daha düşük veri geçişi sağlar ve yabancı sinyallerden daha çok etkilenir. Ancak yoğun data trafiği kullanmayan işletmeler için ideal bir standarttır. Cat 5 100 MHz'e kadar yüksek performans sağlayabilir. Bununla birlikte veri akışının belirli bir kalitede olabilmesi için sistemde kullanılan diğer elemanlarında kablo gibi Cat 5 standardında veya üstünde olması gerekmektedir.
Kategori 3 kablo veya Cat 3 kablo, UTP kablo standartlarından biridir. 16 MHz bant genişliğine sahip, güvenilir bir şekilde 10 Mbit / s veri taşımak için tasarlanmıştır. İlk başlarda Cat 3 UTP standartlarında kabul edilmiyordu. Çift bükümlü Cat 3 kablo üretimleri başladıktan sonra Electronic Industries Alliance ve Telekomünikasyon Endüstrisi Birliği bu kablo türünü UTP bakır kablo ailesinin bir standardı olarak kabul etmiştir.
Kategori 7 kablo veya Cat 7 kablo, gigabit hızında veri taşıyan bir kablo türüdür. ISO / IEC 11801 standardı ile ilk defa 2002 yılında üretilen kategori 7(sınıf F) kablo Cat 6 ve Cat 6a'ya göre daha fazla bant genişliği ve daha yüksek veri akışı sağlar. Cat 7 kablonun parazitlerden etkilenmemesi için koruma kılıfı diğer kablo kategorilerine göre daha kalın ve fazladır, bu nedenle Cat 7 kablo sert ve kesit olarak diğer bütün UTP kablolardan daha kalındır.
Kategori 7a veya Cat 7 1000 MHz bant genişliği sağlayan, Kablo TV (862 MHz) dahil olmak üzere çoklu uygulamalar için uygun frekansa sahip UTP kablo türlerinden biridir. Simülasyon sonuçları 50-100 metre arasındaki Cat 7a kablonun 40 Gigabit Ethernet veri akışını sağladığını göstermiştir. 2007 yılında, Pensilvanya Eyalet Üniversitesi araştırmacıları, 32 nm veya 22 nm devreleri için 100 metre Cat 7a'nın 100 Gigabit Ethernet için yeterli olduğunu öngörmüşlerdir.
TIA/EIA-568 Telekomünikasyon Endüstrisi Derneği tarafından belirlenen bir UTP kablo sonlandırma standardıdır. TIA/EIA-568A'nın yerini almıştır.
Lightning konnektörü Apple tarafından üretilen özel bir bilgisayar veri yolu ve güç konektörüdür. 12 Eylül 2012'de, 30-pin Dock konnektörünün yerine geçmesi için tanıtıldı. Lightning konektörü, iPhone, iPad ve iPod gibi Apple mobil cihazlarına bilgisayarları, harici monitörleri, kameraları, USB şarj cihazları gibi çevre birimlerini bağlamak için kullanılır. 30 yerine 8 pin kullanan Lightning, 30-pin Dock konnektörüne kıyasla çok daha kompakt bir yapıdadır ve her iki yönde de takılabilir. Bununla birlikte, eski 30-pin Dock konnektörü kullanan cihazları, Lightning konnektörü kullanan cihazlara bağlayabilmek için dönüştürücü gerekir.
Power Over Ethernet - Kısa Adı ile "PoE", Başka bir açıklama ile Ethernet Over PoE
Mini-DIN konnektör, çok çeşitli uygulamalarda kullanılan çok kutuplu elektrik konektörlerinin bir ailesidir. Mini-DIN, daha büyük, eski DIN konnektör'e benzer. Her ikisi de Alman standartları kuruluşu olan Alman Standartlar Enstitüsü'nün standartlarıdır.
DIN konnektörü, Alman ulusal standart organizasyonu olan Deutsches Institut für Normung tarafından 1970'lerin başında standartlaştırılmış bir elektrik konektörü'dir. Çok sayıda farklı konektör için DIN standartları vardır, bu nedenle ilgili DIN standardının doküman numarası eklenmedikçe tek başına "DIN konektörü" terimi, herhangi bir konektör türünü belirgin biçimde tanımlamaz. Bazı DIN bağlayıcı standartları şunlardır:
- DIN 41524, ses sinyalleri için sıklıkla kullanılan dairesel konnektörler için.
- DIN 41612, eklenti kartlarını bir arka panele veya anakarta bağlamak için kullanılan dikdörtgen konektörler
- DIN 41652 Bilgisayar verileri ve video için kullanılan DB-15 konektörler
Bir kafa kulaklığı, bir mikrofonu bir kulaklıkla birleştiren bir aksesuardır. Kulaklıklar, tek kulaklık (mono) veya çift kulaklık ile yapılır. Kulaklık, bir telefon ahizesinin eşdeğer işlevselliğini sağlar, ancak ahizesiz kullanım özelliğine sahiptir. Çağrı merkezleri ve diğer telefon yoğun işler dahil olmak üzere ve telefon görüşmesi sırasında her iki elinin de ücretsiz olmasını isteyen herkes için birçok kullanımı var.
UHF konektörü, adını dişli RF konektörü'nden alır. Konektörün tasarımı, radyo endüstrisinde kullanılmak üzere 1930'larda yapıldı. "Muz fiş"in dış çeperli bir halidir. Telsiz cihazlarında iletim hattı uçları için yaygın olarak kullanılan standart bir konektör olup, daha küçük, taşınabilir ekipmanlar için ağırlıklı olarak BNC konektörleri kullanılır.
Elektrikli konnektörü, elektriksel iletkenlere katılmak ve elektrik devresi oluşturmak için kullanılan elektromekanik bir cihaz. Çoğu elektrik konektörleri bir cinsiyete sahiptir: fiş olarak adlandırılan erkek bileşeni, dişi bileşenine veya sokete bağlanır. Farklı konektörleri birleştirmek için bir adaptör kullanılabilir.
Yapısal kablolama, bir bina veya tesis içinde veri iletişimi için gerekli altyapıyı oluşturan bir sistemdir. Bu sistem, bilgisayarlar, telefonlar, güvenlik kameraları, ses ve veri iletişimi gibi farklı cihazların birbirleriyle iletişim kurabilmeleri için kullanılır. İşte yapısal kablolamanın ana bileşenleri ve önemli unsurları:
- Kablo: Yapısal kablolamanın temel bileşeni olan kablo, veri iletimini sağlar. Genellikle bakır veya fiber optik kablo kullanılır. Fiber optik kablo, yüksek hızlı veri iletimi için tercih edilirken, bakır kablo daha yaygın olarak kullanılır.
- Konut Noktaları: Konut noktaları, kullanıcı cihazlarının yapısal kablolama sistemine bağlandığı yerlerdir. Bu noktalar genellikle RJ-45 Ethernet konektörleri veya RJ-11 telefon konektörleri ile donatılmış duvar prizleridir.
- Panolar: Panolar, kabloların merkezi bir noktada toplandığı ve yönlendirildiği yerlerdir. Genellikle anahtar panosu ve dağıtım panoları olarak iki ana türü vardır.
- Switch'ler ve Router'lar: Bu cihazlar, verilerin ağ üzerinde yönlendirilmesini ve iletilmesini sağlarlar. Switch'ler, verileri ağdaki farklı cihazlar arasında yönlendirirken, router'lar farklı ağlar arasında veri iletimini sağlar.
- Yedeklilik ve Güvenlik: Yapısal kablolama sistemleri, kesintiye uğramaması ve güvenli olması gereken kritik altyapıları destekler. Bu nedenle, yedekli kablo yolları, güç yedeklemesi ve güvenlik önlemleri gibi unsurlar da önemlidir.