İçeriğe atla

Kevin Systrom

Kevin Systrom
Doğum03 Aralık 1983 (40 yaşında)
Holliston, Massachusetts, ABD
EğitimStanford Üniversitesi
Meslek
  • İnternet girişimcisi
  • yatırımcı
Tanınma nedeniInstagram
ÖzvarlıkUS$1.4 milyar (2020)

Kevin York Systrom, (30 Aralık 1983), Mike Krieger'le birlikte Instagram'ı kuran Amerikalı girişimci ve bilgisayar programcısı.

Erken yaşam ve eğitim

1983'te Holliston, Massachusetts'ta doğdu . 2006 yılında Stanford Üniversitesi'nden işletme mühendisliği alanında lisans derecesiyle mezun oldu. Stanford Üniversitesi'ndeki Mayfield Burs Programı'nda start-up projeler ile tanıştı. Stajını Twitter'in yaratıcısı olan Odeo'da yaptı.

Kariyer

Google

Stanford'u bitirdikten sonra, Google'da Gmail, Google Takvim, Dokümanlar, E-Tablolar ve diğer ürünler üzerinde iki yıl ürün pazarlamacı olarak çalıştı. Ancak bu dönem başarılı bir dönem olmadı.

Burbn

Facebook'un 2010 yılında satın aldığı, eski Google çalışanlarının kurduğu bir firma olan Nextstop'a katılmak üzere Google'dan ayrıldı. Meksika'da bir tatildeyken, sevgilisinin alınan fotoğrafları iPhone 4 kamerasında iyi görünmediği için göndermek istememesi üzerine aklına gelen fikirden yola çıktı. Sorunun çözümü, fotoğrafların niteliksel yetersizliğini etkin bir şekilde gizleyen filtreler kullanmaktı. Systrom, bugün halen Instagram'da kullanımda olan X-Pro II filtresini geliştirdi.

Bu konuda bir şirket kurup kuramayacağını araştırmak için işini bırakmaya karar verdi. İki hafta içinde, Baseline Ventures ve Andreessen Horowitz'ten 500.000 ABD Doları fon buldu. Systrom, Mike Krieger ile HTML 5'üzerinde, kullanıcıların birçok şeyi yapmasına izin veren bir sosyal medya programı ile konumlara göz atma, arkadaşlarla buluşma planı yapma, puan kazanma, resim gönderme gibi özellikler içeren Burbn'u oluşturdular. Ancak, Mayfield Fellows Programındaki çalışmalarını hatırlayan Krieger ve Systrom, Burbn'un çok fazla özellik içerdiğini ve kullanıcıların karmaşık bir ürün istemediklerini düşünerek, belirli bir özelliğe, fotoğraf paylaşımına odaklanmaya karar verdiler. Burbn'un gelişimi Instagram'ın oluşturulmasına yol açtı. Lansmandan bir ay sonra, Instagram 1 milyon kullanıcıya, bir yıl sonra Instagram, 10 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı.

Instagram

2010 yılında Systrom ile Krieger, fotoğraf paylaşımı daha sonra, video paylaşım sosyal ağ hizmeti olan Instagram'ı San Francisco, California'da kurdular. "Instagram" ismi "anlık kamera" ve "telgraf" kelimelerinden gelmektedir.

Instagram, Nisan 2012'de 13 çalışanı ile birlikte 1 milyar dolara Facebook'a satıldı.

Forbes'te yapılan bir röportajda Systrom, "Instagram, bugünün sosyal medya dünyasında her zaman yanınızda olan iPhone'la ideal bir uyum sağlayan yeni bir iletişim şeklidir. Instagram, kullanıcıların hızlı bir şekilde yorum yapabilecekleri bir sosyal ağdır. Fotoğrafları beğenin ve Twitter veya Facebook'ta paylaşın." diye Instagram'ı tanıttı.

Instagram, Systrom'un liderliğinde, filtreler ve video gibi temel özellikler geliştirdi. Zaman içinde kullanıcıların fotoğrafları ve kısa videoları yüklemesine ve filtrelemesine, diğer kullanıcıların paylaşımlarının izlemesine, coğrafi etiketleri, ad konumlarını ve diğer kullanıcıların fotoğraflarına ve kısa videolarına yorum yapmasına olanak tanıyan özellikleri kullanıma sundu. 2012'de Facebook, Twitter, Tumblr ve Flickr hesaplarını bir araya getirerek, Haziran 2013'te Video'ya erişme olanağı sağladı . Instagram Normal, 1977, Amaro, Branna, Earlybird, Hefe, Hudson, Inkwell, Kelvin, Lo-fi, Mayfair, Nashville, Rise, Sierra, Sutro, Toaster, Valencia, Willow, X-Pro II gibi 19 fotoğraf filtresi sunmaktadır..

Systrom, eski Yahoo Başkan Yardımcısı James Everingham'ı ve daha önce Twitter'da ürün geliştirmeye başkanlık eden Kevin Weil'i Instagram'da üst düzey yönetici olarak işe aldı.

Ekim 2015 itibarıyla, Instagram üzerinde 40 milyar resim paylaşıldı.

Haziran 2016 itibarıyla, Instagram'ın 500 milyonu aşkın aktif kullanıcısı vardı.

Ayrıca CNN, 2016'da Snapchat'ın, 14-19 yaş arası gençler arasında en önemli sosyal ağ olarak kabul edildiği bir çalışmayı aktardı.

Rakipleri Snapchat ve Twitter, daha küçük bir kullanıcı tabanı için daha fazla insan istihdam ediyor; Twitter, 317 milyon aylık kullanıcı için 3.500 çalışanı ve Snapchat, Instagram'ın günlük kullanıcı tabanının yarısı için 1.500 kişi çalıştırıyor idi.

Systrom, gelecekte videoların kullanımını uygulamaya daha iyi entegre etmek için Instagram'ı geliştirmeyi amaçlıyordu. Ayrıca birkaç yıl içinde şirketin Sanal Gerçeklik ürünlerine dahil olabileceğini de belirtti. 24 Eylül 2018'de Systrom'un Instagram'dan istifa ettiği ve birkaç hafta içinde ayrılacağı açıkladı ve 27 Eylül 2018'de ise ayrıldığı duyuruldu.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2018. 

Dış Bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Facebook, insanların başka insanlarla iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan bir sosyal ağ. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine alan Facebook, iki ay içerisinde Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. Uygulamanın ilk senesinde; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar Facebook veri tabanında mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook tüm e-posta adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler. Ayrıca Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sitelerinden biridir. Google Play Store'da 5 milyardan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Google+</span> sosyal ağ

Google+, kurucusu olan Google tarafından yönetilen sosyal ağ ve kimlik doğrulama hizmeti.

<span class="mw-page-title-main">Google ürünleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Google ürünleri listesi Google tarafından satın alınan tüm ana masaüstü, mobil ve çevrimiçi ürünleri içerir. Bu ürünler son ürün ya da beta sürümler olabilir. Liste ayrıca kullanımdan kaldırılmış, birleştirilmiş ya da tekrar isimlendirilmiş ürünleri de içerir. Ürünlerin içinde olan özellikler ayrıca listelenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal ağ</span> Kişinin çevresindeki diğer kişilerle oluşturduğu ilişki ağı

Sosyal ağ kavramını ilk kez 1954 yılında Barnes, kişinin çevredeki diğer insanlarla olan ilişkilerini tanımlamak amacıyla kullanmıştır. İnternet ortamında, kullanıcıların kendilerini tanımlayarak her kültürden farklı kullanıcı ile iletişime geçtiği, bunun yanında normal sosyal yaşamda kullanılan jest ve mimik hareketlerini simgeleyen sembollerle duygu ve düşüncelerini sanal olarak ifade ettiği, bu şekilde sosyal iletişim kurduğu ortamlar “sosyal ağ” olarak tanımlanmaktadır. Bugün sosyal ağlar dediğimizde en büyük örnek olarak karşımıza Facebook, Instagram, Twitter ve LinkedIN gibi web siteleri çıkmaktadır.

Bir blog yayın biçimi olarak sınıflandırılabilir. Bir microblog, geleneksel blog'dan içeriğinin ve dosya büyüklüğünün küçüklüğü bakımından farklılık arz eder. Mikrobloglar kullanıcılara kısa cümleler, anlık gfotograflar veya video linkleri gibi küçük içerik parçalarını paylaşmak için ortam sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Instagram</span> sosyal medya platformu

Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma uygulamasıdır. Uygulama, kullanıcıların medya yüklemesine izin verir. Medyalar filtrelerle, Hashtag'ler ve coğrafi etiketleme ile düzenlenebilir. Gönderiler herkese açık olarak veya önceden onaylanmış takipçilerle paylaşılabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcıların içeriğine etiketlere ve konumlara göre göz atabilir ve trend olan içeriği görüntüleyebilir. Kullanıcılar, içeriklerini kişisel bir beslemeye eklemek için fotoğrafları beğenebilir ve diğer kullanıcıları takip edebilir. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkânı tanımıştır. Instagram başlangıçta yalnızca içeriğin 640 piksel ile kare (1:1) en boy oranında çerçeve oranına izin vererek ayırt edildi. 2015 yılında bu kısıtlamalar 1080 piksele yükseltilerek hafifletildi. Servis ayrıca mesajlaşma özellikleri, tek bir gönderiye birden fazla resim veya video ekleme yeteneği ve "hikâye" özelliği ekledi. Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından kurulan Instagram Nisan 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. 6 Eylül 2012'de Instagram ile Facebook arasındaki anlaşma, 300 milyon dolarlık nakit satın alma fiyatı ve 23 milyon hisse senedi ile resmen kapandı.

<span class="mw-page-title-main">Vine</span> video paylaşım servisi

Vine, Twitter'ın 2013 Ocak ayında kullanıma sunduğu ücretsiz bir Video barındırma uygulamasıdır. Uygulama kullanıcının maksimum 6 saniyelik kısa videolar çekebilmesini sağlamaktadır. Facebook ve Twitter üzerinden paylaşılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Snapchat</span> anlık mesajlaşma uygulaması

Snapchat, Snap Inc. kurucuları Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown tarafından akıllı telefonlar için geliştirilmiş, platformlar arası çalışma özelliğine sahip bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Kullanıcıların birbirlerine yazılı metin, fotoğraf, ses ve video göndermesini sağlar. Kişiye özel gönderilen dosyalar, gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca 2 defa görüntülenebilir. Hikâyeye eklenen fotoğraf ve videolar ise gönderen kişinin daha önceden belirlediği süre boyunca istenildiği kadar görüntülenebilir. Ücretsiz olan bu uygulama iOS ve Android platformları üzerinde çalışabilmektedir. Uygulamanın ilk sürümü Eylül 2011 tarihinde yayınlanmıştır. Kullanıcılarının %70’ini kadınların oluşturduğu uygulama en çok ABD ve İngiltere'de tercih edilmektedir.

Pinterest, görüntü paylaşımı özellikli, her türlü görselin paylaşıldığı ve pano sistemiyle çalışan bir sosyal ağ platformudur. İlk kez Aralık 2009'da Ben Silbermann, Evan Sharp ve Paul Sciarra tarafından kavramsallaştırılmıştır. Görüntüleri ve daha küçük ölçekte GIF'leri ve videoları bülten tahtası biçiminde kullanır. 2010 yılında sosyal medya platformları arasına dahil olan Pinterest, 2011 yılında büyük bir patlama ile popülerlik kazanmıştır. 70 milyon üzeri kullanıcıya sahiptir. Kullanıcıların çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır, ancak yayın yaptığı birçok kategori ile erkeklerin de ilgisini rahatlıkla çekebilecek bir sitedir. Ağustos 2020 itibarıyla 400 milyonun üzerinde aylık aktif kullanıcıya sahipti. Pinterest 2016 yılında Instapaper, 2017 yılında Jelly uygulamasını satın almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Facebook Messenger</span> Facebooka bağlı Mesajlaşma Uygulaması

Facebook Messenger, bir diğer adıyla Messenger Facebook'un yarattığı ve geliştirdiği yazılı, sesli ve görüntülü haberleşme sağlayabilen bir anlık mesajlaşma servisi ve yazılım uygulamasıdır. Facebook'un web-tabanlı sohbet özelliği ile entegredir ve açık bir protokol olan MQTT protokolü üzerine inşa edilmiştir. Messenger, Facebook kullanıcılarının kendi çevreleri ile hem ana web sayfası hem de mobil uygulamaları üzerinden sohbet edebilmesine olanak sağlar.

iOS 6 2012 mobil işletim sistemi

İOS 6 iOS sürümünün Apple tarafından yaratılan ve geliştirilen 6. versiyonu olan mobil işletim sistemidir.İlk 6.0 versiyonu 19 Eylül 2012 yılında yayınlanmıştır.Yeni özelliklere Apple tarafından geliştirilen verilerle Maps uygulaması,biletleri ve Sadakat kartı saklamak için Wallet uygulaması,geliştirilmiş Siri ve kullanıcı tarafından bilinen alıcılardan posta kutularına 'VIP' mesajlar alabilme yeteneği eklendi.iOS 6 2005 yılından şirkette işletim sisteminin oluşturulmasını sağlayan Scott Forstall tarafından denetlenecek son sürüm oldu.

<span class="mw-page-title-main">Windows Phone 7</span> 2010da yayımlanmış, Windows Phone mobil istemci işletim sisteminin ilk sürümü

Windows Phone 7 Microsoft tarafından tanıtılan Windows Phone mobil istemci işletim sisteminin ilk sürümüdür. Microsoft Windows Mobile 6.5 sürümü ile Windows Mobile işletim sisteminin son versiyonunu yayınlamış ve bununla işletim sistemine son vermiştir. Bundan sonra Microsoft yeni işletim sistemini yaratmaya başladı, 21 Ekim 2010 tarihinde dünya çapında Windows Phone Store ile birlikte ve 8 Kasım 2010 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde yayımlandı. Versiyon birden fazla büyük güncellemeler aldı, son hali Ocak 2013 yılında piyasaya sürülen Windows Phone 7.8 oldu. Versiyonun güncellenme yöntemi Zune yazılım aracılığı iledir. Buna özelleştirilebilir başlangıç ekranı olarak birkaç özelliği eklendi. Tam yeni "Metro" isminde tasarım sistemine dayalı bir kullanıcı arayüzüne sahiptir. Mobil yazılım platformu Windows Phone Store'dur. Microsoft bu sürümdeki mobil cihazlar için ücretsiz online eş hizmeti vermek için özel olarak "My Windows Phone" hizmetini kullanıma verdi.

<span class="mw-page-title-main">Google Fotoğraflar</span>

Google Fotoğraflar, Google tarafından bir fotoğraf, video paylaşımı ve depolama hizmetidir. Mayıs 2015'te ilan edildi ve şirketin sosyal ağı Google+'tan dışarı döndürüldü. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account'la kaydolmak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Bing Mobile</span>

Bing Mobile Microsoft'un Bing arama motorunun bir parçası olarak taşınabilir mobil cihazları için bir arama aracıdır. Mobil cihaz ekranları için tasarlanmıştır. Bing Mobileye, Windows phone 7 ve Windows Phone 8 aygıtlarında Arama anahtarı aracılığıyla erişilir, tescilli yazılım olarak Windows Mobile ve Windows Phone'ye dahildir. Ayrıca, Windows Phone 8.1'de mevcuttur ve iOS ve Android de dahil olmak üzere diğer platformlar için indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Lumia görüntüleme uygulamaları</span> Scaladonun teknolojisi üzerine kurulu, Lumia cihazlar için görüntüleme uygulamaları

Lumia görüntüleme uygulamaları Scalado'nun teknolojisi üzerine kurulu olan, Microsoft Lumia cihazları için Microsoft Mobile ve daha önce Nokia tarafından görüntüleme uygulamalarıdır. Nokia tarafından Symbian ve MeeGo cihazları için daha önce geliştirilen "Lumia Panorama" hariçdir. Scalado şirketi 2000 yılında kuruldu. Şirket kamera (telefon) endüstrisi için görüntüleme teknolojileri, uygulamalar ve mühendislik servisleri sağlayıcısı olan bir İsveç görüntüleme yazılımı şirketidir. Scalado'nun yazılımları bir milyardan fazla cep telefonun kamera cihazında yer alıyor. Scalado, 2012'de Nokia tarafından satın alındı.

<span class="mw-page-title-main">Snapseed</span>

Snapseed, iOS, Android için Google'ın bir yan kuruluşu olan Nik Software tarafından üretilen bir fotoğraf düzenleme uygulamasıdır. Kullanıcıların fotoğraflarını geliştirmelerini ve dijital filtreler uygulamalarını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Beğenme butonu</span> İfade Butonu

Beğenme butonu sosyal ağ hizmetleri, internet forumu, haber siteleri ve bloglar gibi iletişim yazılımlarındaki bir özelliktir. Kullanıcı belirli içerikleri beğenmeyi, beğenmemeyi veya desteklemeyi ifade edebilir. Düğmeler gibi özellik gösteren İnternet servisleri genellikle her içerikde beğendiği kullanıcı sayısını gösterir ve bunların tam veya kısmi bir listesini gösterebilir. Bu, içeriğe karşı reaksiyonu ifade etmenin diğer yöntemlerine kantitatif bir alternatiftir. Bazı web siteleri de beğenilmeme (dislike) butonu içerir, böylece kullanıcı ya lehte ya da tarafsız olarak oy kullanabilir. Diğer web siteleri daha karmaşık Web içerikli oylama sistemlerini, örneğin içeriğe daha geniş bir duygu yelpazesi göstermek için beş yıldız veya yıldız sınıflandırma kategori düğmelerini içerir.

Facebook Stories, Meta, Inc. tarafından sunulan hikâye oluşturma hizmetidir. 24 Şubat 2017 yılında WhatsApp hikâye özelliğini uyguladıktan sonra Facebook Hikâyeleri 28 Mart 2017'de oluşturuldu. Bu, sosyal medya web sitesi için ikinci bir haber kaynağı olarak kabul ediliyor. Özellik Facebook'un uygulama içi kamerası etrafında odaklanmıştır. Kullanıcıların içeriklerine eğlenceli filtreler ve Snapchat benzeri lensler kullanmalarına, fotoğraflarına ve videolarına görsel, coğrafî konum etiketleri eklemelerine olanak tanıyor. Özellik hem masaüstü uygulama, hem de mobil uygulama için geçerli oldu. İçerik, Facebook uygulamasında yalnızca 24 saat boyunca herkese açık olarak yayınlanabilir veya bir Facebook arkadaşına doğrudan mesaj olarak gönderilebilir. Ayrıca sayfalar ve gruplar da hikâye oluşturabilir. Kullanıcılar hikâyelere yorum yazabilir ve emoji gönderebilir. Bunlar sonradan Facebook Messenger'de saklanılır.

<span class="mw-page-title-main">Görüntü paylaşımı</span>

Görüntü paylaşımı veya fotoğraf paylaşımı, bir kullanıcının bir yöneticinin dijital fotoğrafları çevrimiçi olarak yayınlaması veya devretmesidir. Resim paylaşım siteleri, fotoğrafların yüklenmesi, barındırılması, yönetilmesi ve paylaşılması gibi hizmetler sunmaktadır. Bu işlev, görüntülerin yüklenmesini ve görüntülenmesini kolaylaştıran web siteleri ve uygulamalar aracılığıyla sağlanmaktadır. Terim, fotobloglar da dahil olmak üzere bireysel kullanıcılar tarafından kurulan ve yönetilen çevrimiçi fotoğraf galerilerinin kullanımına da gevşek bir şekilde uygulanabilmektedir. Paylaşma, diğer kullanıcıların resimleri görüntüleyebileceği ancak mutlaka indiremeyeceği anlamına gelmekte ve kullanıcılar resimleri için farklı telif hakkı seçenekleri seçebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal ağ platformu</span>

Sosyal ağ platformları, internet üzerindeki kullanıcıların birbirleriyle etkileşimde bulunabileceği, içerik paylaşabileceği ve iletişim kurabileceği çevrimiçi platformlardır. Bu platformlar, genellikle kullanıcıların profillerini oluşturabildiği, arkadaşlarını ekleyebildiği, içerik paylaşabildiği ve diğer kullanıcıların içeriklerine yorum yapabildiği bir yapı sunar. Sosyal ağ platformları, bireylerin, işletmelerin ve toplulukların bir araya gelip etkileşimde bulunmasını sağlar.