İçeriğe atla

Keskin nişancı kulesi

Keskin Nişancı Kulesi

Çeşidi Kule
Uyruğu  Türkiye
Üretim tarihi
Tasarımcı FNSS BAE Systems
Üretici FNSS BAE Systems
Özellikler
Ağırlık 1,500 kg

Kalibre25 mm kalibre
Atış hızı 200 dk/mermi
Etkili menzil 2,000m (1.2 mil)
Azami menzil 6,800m (4.23 mil)
Nişangah Ana : Gündüz/Gece (Görüntü Yoğunlaştırıcılı veya Termal) Tali Görüş Sistemi:4 Adet Periskop


FNSS Keskin nişancı kulesi tek kişinin kullanabileceği çok farklı araçlara monde edilebilne ancak asıl ZSAlar için üretilmiş bir kule sistemidir. Kule üzerinde ikiz akslı 25 mm'lik M242 Bushmaster otomatik top ve eşeksenli olarak takılan 7.62 mm'lik Makineli tüfek bulunmaktadır.

Kule bir mil üzerinde saniyede 60 derece dönebilecek şekilde hareket edebilmektedir.Kule üzerinde dört adet M27 birleşik gece/gündüz uyumlu periskop bulunmaktadır. Buna ilaveten kule üzerinde sekiz adet sis havanı bulunmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "FNSS teknik özellik sayfası". 14 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızılırmak</span> Türkiye topraklarından doğup Türkiye topraklarından denize dökülen en uzun akarsu

Kızılırmak, eskiden Halis veya Alis, Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ eteklerinden doğan ve Samsun'un Bafra ilçesinde Karadeniz'e dökülen bir nehir. 1.355 km. uzunluğu ile Türkiye'nin kendi sınırları içerisinde doğup kendi sınırları içinde denize dökülen en uzun akarsuyu olma özelliğini taşır. Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum, Sinop ve Samsun illerinden geçen Kızılırmak, aralarında Delice Irmağı, Devrez ve Gökırmak gibi çok sayıda akarsu ve çayın sularını da toplayarak büyük bir kavis çizerek Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e ulaşır.

<span class="mw-page-title-main">Leopard 2</span> Alman yapımı savaş tankı

Leopard 2 Alman yapımı 3. nesil bir ana muharebe tankıdır. 1970'lerde geliştirilmeye başlanan tank, 1979'da Bundeswehr bünyesine katılmış ve Leopard tankları ile değiştirilmiştir. Değişik çeşitlemeleri Alman ordusu tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca İngiltere ve Fransa dışındaki birçok AB ülkesi de bu tankı tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Leclerc</span> Fransız menşei savaş tankı.

Leclerc, Fransız tank. Adını Normandiya Çıkarması'nda 2. Özgür Fransa Zırhlı Tümeni'nin komutasında iken Paris'e kadar ilerleyen General Philippe Leclerc de Hauteclocque'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sturmgeschütz III</span> Nazi Almanyası üretimi taarruz topu

Sturmgeschütz III, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan en önemli taarruz topudur. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz.142 'dir. Panzer III tankının şasesi üzerine yapılmıştır. Asıl yapılış amacı çatışma sırasında piyade birliklerine doğrudan destek vermekti. Bunun yanında savaşın ilerleyen yıllarında tanksavar mermisi kullanılarak tanklara karşı da kullanılmıştır. Bütün savaş boyunca 10,500 adet üretilen Sturmgeschütz serisi mükemmel maliyet-performans oranına sahip bir araçtı. Sturmgeschütz III sürekli olarak değiştirildi ve daha sonraki Jagdpanzer araçları gibi, bir tank avcısı olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">M36 Jackson</span> savaş aracı

90MM Gun Motor Carriage M36 (Slugger) Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tank imha edicidir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Marder III</span>

Marder III Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. 1942 ile 1944 yılları arasında üretildi ve savaşın sonuna kadar kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Hetzer</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve 2.Dünya Savaşında kullanılan tank avcısı

Jagdpanzer 38(t) (Sd.Kfz. 138/2), diğer adıyla Hetzer (Türkçe "tahrikçi"/"arabozan"), Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Çek yapımı Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tür tank imha ediciydi.

<span class="mw-page-title-main">FNSS ACV 15</span>

FNSS ACV-15 veya ZMA-15, Türk savunma sanayi firması olan FNSS tarafından geliştirilmiş, hem zırhlı savaş aracı hem de zırhlı personel taşıyıcı olarak kullanılan bir paletli zırhlı savaş aracı ailesidir. ACV adını İngilizce Armored Combat Vehicle kelimelerinin kısaltılmasından almaktadır. Amerikan AIFV temellidir. Araç şu an Türkiye, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri ordularında hizmet görmektedir.

FNSS Zırhlı Havan Aracı, FNSS adlı firma tarafından geliştirilen bir zırhlı muharebe aracıdır. M113 ZPT üzerindeki 107 mm., 120 mm., 60 mm. veya 81 mm. havanlar bulunmaktadır. Bu silahların konulmasıyla araç ZMA adını almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uçaksavar kulesi</span>

Uçaksavar kulesi yerin üzerinde inşa edilmiş olan büyük uçaksavar kuleleridir. Özellikle II. Dünya Savaşı sırasında Alman Hava Kuvvetleri Luftwaffe tarafından Müttefik Devletlerin hava saldırılarına karşı yapılmıştır. Oldukça korunaklı yapıları nedeniyle hava bombardıman saldırıları sırasında sığınak olarak da kullanılmışlardır.

FNSS Savunma Sistemleri A.Ş., Türkiye'de savunma sanayine yönelik ilk özel sektör kuruluşu olan FNSS'nin %51 hissesi Nurol Holding'e, %49 hissesi BAE Systems'e aittir. Şirket Türk Silahlı Kuvvetleri ile Müttefik Silahlı Kuvvetlerinin kullanımı için paletli ve tekerlekli Zırhlı Muharebe Araç aileleri, İstihkam Araçları, İnsansız Kara Araçları, Güç Grubu ve Hareket Sistemi çözümleri ile Silah Sistemleri'nin tasarım, üretim ve satışı amacıyla 1986 yılında kurulmuştur. İlk üretimine 1990 yılında başlayan FNSS, bugüne kadar 4.000'in üzerinde zırhlı muharebe aracı üretim ve satışını gerçekleştirmiştir. Türkiye'nin dışında Suudi Arabistan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Malezya'da ofisleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir Saat Kulesi</span>

Balıkesir Saat Kulesi, Balıkesir'de, Belediye Parkı içerisinde yer alan yamaç üzerinde inşa edilmiş olan eserdir.

<span class="mw-page-title-main">Renault FT</span> Fransız hafif tankı

Renault FT, Fransız tank tarihinin devrim niteliğindeki hafif tanktır.

<span class="mw-page-title-main">Yozgat Saat Kulesi</span> Yozgatın meydanında bulunan saat kulesi

Yozgat Saat Kulesi, Yozgat'ın meydanında bulunan, 1908 yılında dönemin belediye başkanı Tevfikizade Ahmet Bey tarafından inşa ettirilen tek balkonlu saat kulesi.

<span class="mw-page-title-main">FNSS Kunduz</span>

FNSS Kunduz veya AZMİM, FNSS tarafından üretilen Türk yapımı bir amfibi zırhlı istihkam iş makinesidir. Araç, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyacı doğrultusunda dört yıldan az bir sürede hazırlanmış ve üretilmiştir.

Akıncı Zırhlı Muharebe Aracı (Akıncı ZMA), FNSS tarafından üretilen, 350/400 BG dizel motor ve otomatik transmisyonlu güç paketi sayesinde ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip, 15-19 ton sınıfında, amfibi, paletli zırhlı araçlara verilen genel addır. Farklı alt sistemlerin entegrasyonu ile birlikte her türlü görevi yerine getirmeye olanak sağlayan platform tasarımına sahiptir. ZMA-15'in gelişmiş bir versiyonudur. 6 yol tekeri bulunmaktadır ve ZMA-15'ten daha fazla yük taşıma kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">FNSS Kaplan STA</span>

Kaplan STA, FNSS tarafından üretilmiş paletli amfibi silah taşıyıcı araç ve zırhlı savaş aracıdır.

FNSS ACV-30 veya ACV-30 Korkut, Türk Savunma Şirketi FNSS tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı için geliştirilen zırhlı bir savaş aracı.

<span class="mw-page-title-main">M11/39</span>

Carro Armato M(edio)11/39 (İta. Orta Savaş Tankı, 11 ton, 1939), İkinci Dünya Savaşı'nın başında İtalya Kraliyet Ordusu tarafından 1939-1940 yılları arasında kullanılan bir orta tanktır. Kuzey Afrika cephesindeki sınırlı hizmetinin ardından, Aralık 1940'tan itibaren tank birlikleri genelinde yerini M13/40 tankı almıştır.