İçeriğe atla

Kesendire

Koordinatlar: 40°03′K 23°25′D / 40.050°K 23.417°D / 40.050; 23.417
Kesendire (Kassandra)  
Κασσάνδρα
Konum
Yunanistan üzerinde Kesendire
Kesendire
Koordinat40°03′K 23°25′D / 40.050°K 23.417°D / 40.050; 23.417
Zaman dilimi
Yaz (YSU):
DAS (UTC+02.00)
DAYS (UTC+03.00)
Yönetim
ÜlkeYunanistan
Coğrafi bölge: Orta Makedonya
Nüfus İstatistikleri (2011'e göre)
Kodlar
Posta Kodu: 631 00
Alan Kodu: 23710
Plaka Numarası: ΧΚ

Kesendire (Makedonca: Касандра 'Kasandra', YunancaΚασσάνδρα 'Kassandra'), Yunanistan'ın Orta Makedonya bölgesinde Halkidiki Yarımadası'ndan birer parmak şeklinde güneye uzanan üç kara parçasından en batıda olanıdır ve yarımada üzerinde kurulu Halkidiki iline bağlı bir ilçedir.

Kesendire, Osmanlı Devleti döneminde bir kaymakamlıkla yönetiliyordu.[1] Halkı, 1821 yılında başlayan Yunan İsyanı'na Emmanouel Pappas önderliğinde katılmış; ancak kısa sürede isyan bastırılmış ve isyancılar Ege Denizi adalarına kaçmıştır.[2] 1908'de Kesendire Kaymakamlığı yapan Hasan Tahsin Uzer, Makedonya'da Eşkiyalık Tarihi ve Son Osmanlı Yönetimi adıyla kitaplaştırılan anılarında kaza merkezinde halkın Helenizm davası için çetelerle nasıl iş birliği yaptıklarının ayrıntılarını verir.[3] Kesendire, 1912'de Yunanistan'a katıldı. 1980'lerden itibaren ana gelir kaynağı turizm haline gelmiş; 2006'da çıkan orman yangınlarından olumsuz etkilenmiştir.[4]

Kardeş şehirler

Kaynakça

  1. ^ Ender KORKMAZ, Tahsin Uzer'in Hayatı ve Faaliyetleri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2011.
  2. ^ "The revolt in Halkidiki (1821)". 15 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2016. 
  3. ^ Saygılı, Hasip. "Rumeli Müfettişliği Döneminde (1902-1908) Makedonya'da Yunan Komitecileri ve Osmanlı Devleti". 27 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2016. 
  4. ^ "Tourists flee Greek forest fire". 21 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selanik</span> Kuzey Yunanistanda şehir

Selanik, metropol alanında bir milyondan fazla nüfusu ile Yunanistan'ın en büyük ikinci şehri ve Makedonya coğrafi bölgesinin, Orta Makedonya idari bölgesinin ve Makedonya ve Trakya Merkezi Olmayan İdaresi'nin başkentidir. Yunancada η Συμπρωτεύούσα, kelimenin tam anlamıyla "ortak başkent" olarak da bilinir. Συμβασιλεύουσα veya Konstantinopolis ile birlikte Bizans İmparatorluğu'na "birlikte hükmeden" şehir olarak tarihsel statüsüne atıfta bulunulur.

<span class="mw-page-title-main">Florina</span>

Florina ya da Filorina, Yunanistan'ın Batı Makedonya bölgesinde, aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezi olan küçük bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Tahsin Uzer</span> Türk siyasetçi ve bürokrat

Hasan Tahsin Uzer, Arnavut asıllı Türk bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Krallığı</span> 19. ve 20. yüzyılda Güney Avrupada bir krallık

Yunanistan Krallığı, 1832 yılında dönemin süper güçleri Birleşik Krallık, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Prusya, Fransa ve Rus İmparatorluğu tarafından ilân edilen devlettir. Bağımsızlık duyurusunun yapılmasının ardından, Osmanlı İmparatorluğu'ndan tam bağımsızlığını eline almış olduğu 30 Ağustos 1832 tarihli antlaşmayla uluslararası düzeyde tanınmıştır. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nı yöneten geçici Yunan hükûmetinin üzerine kurulmuş ve 1924 yılında krallık devrilerek yerine ikinci Yunan Cumhuriyeti kurulana dek ayakta kalmıştır. Daha sonra cumhuriyetin 1935 yılında yeniden yerini krallığa bırakmasıyla bu kez 1974 yılına dek Yunanistan topraklarında egemen olmuş ve yedi yıllık bir askerî darbe döneminin ardından bugünkü modern Yunanistan Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla tarihe karışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İsyanı</span> Yunanların, 1821-1829 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı isyan olayı

Rum İsyanı/Yunan İsyanı,, Yunan Bağımsızlık Savaşı, Yunan İhtilali veya Yunan Devrimi, Yunanların Osmanlı egemenliği ve isyan bölgelerindeki Müslüman halka karşı başlattığı, 1821-1829 yılları arası süren ve Yunanistan'ın Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını kazanmasıyla sonuçlanan bağımsızlık savaşı, devrim ve etnik temizliktir. 1832 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması ile Yunanistan'ın bağımsız bir ülke olarak tanınmasıyla sonuçlanmış bağımsızlık sürecidir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan tarihi</span>

Yunanistan'ın ilk sakinlerine sıklıkla Pelasgi, yani "deniz halkı" denirdi. Yarımadanın bu sakinleri kuzeyden göçen işgalcilerin etkisi ile güneye kaçtılar. Birbiri ardı sıra gelen işgallerle güney kıyılarına ve Ege Adaları'na yayıldılar. MÖ 3200 civarında bölgeye yeni gelenler birlikte zamanla Yunancaya dönüşen bir Hint-Avrupa dili getirdiler.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Yunanistan bayrağı, Yunanistan devleti tarafından kullanılan resmî ulusal bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Krallığı</span> Güneydoğu Avrupada 1908-1946 arasında hüküm sürmüş krallık

Bulgaristan Krallığı veya Bulgaristan Çarlığı, 1908-1946 yılları arasında var olmuş bir devlet. 1885'te Doğu Rumeli'yi Osmanlılardan alan Bulgaristan Prensliği'nin 5 Ekim 1908 tarihinde krallık olmasıyla kurulmuştur. Bulgaristan de jure olarak Osmanlı'ya karşı bağımsızlığını bildirmiştir.

Prüsçan ya da Pürsıçan

<span class="mw-page-title-main">Karlıeli Sancağı</span>

Karlıeli Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">İyon Adaları Birleşik Devletleri</span> 1815 yılında kurulan ve 1864te Yunanistan Krallığına hediye edilene kadar varlığını sürdüren Birleşik Krallık himayesindeki devlet

İyon Adaları Birleşik Devletleri, 1815 yılında kurulan ve 1864'te Yunanistan Krallığı'na hediye edilene kadar varlığını sürdüren İngiliz himayesindeki devlet.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya Mücadelesi</span>

Makedonya Mücadelesi, 1893-1908 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Makedonya bölgesindeki Rumlar ve Bulgarlar arasında bir dizi toplumsal, siyasi, kültürel ve askeri çatışmalardır. Çatışma, Yunan, Bulgar ve Sırp örgütlerinin Makedonya'ya sahip olmak için savaştığı daha geniş bir isyan savaşının bir parçasıydı. Yavaş yavaş Yunan silahlı grupları üstünlük kazanırken, çatışmalar 1908'de Jön Türk Devrimi ile sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Girit İsyanı (1866-1869)</span>

Girit İsyanı, Girit'te Osmanlı yönetimine karşı 1832'de Yunan Bağımsızlık Savaşı ile 1898'de otonom Girit Devleti'nin kurulması arasında Girit isyanları arasında üçüncü ve en büyük üç yıllık bir ayaklanma.

Nakşa Berre Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancak orta ve güney Kiklad Adaları'nı kapsamakta olup adını iki büyük ada olan Nakşa ve Berre'den almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Emmanuil Pappas</span> Yunan Aktivist

Emmanuil Pappas, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Yunanistan'ın bağımsızlığını savunan Filiki Eterya üyesi Yunan aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Polyoroz</span> Makedonya, Yunanistanda bir kasaba

Polyoroz, Yunanistan'ın Orta Makedonya bölgesinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, Holomontas Dağı'nın güneybatısında yer almaktadır. Aynı zamanda Halkidiki bölgesel biriminin merkezidir. Yüzölçümü 947.4 km² olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 22,048'dir.

<span class="mw-page-title-main">İstendil</span> Yunanistana bağlı ada

İstendil veya Tine, Yunanistan'ın Güney Ege bölgesinde bulunan bir ada, bölgesel birim, şehir ve belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Kiços Cavelas</span>

Kiços Kiryakos Cavelas, Yunan Bağımsızlık Savaşı önderlerinden biri olan ve 1847-1848 yılları arasında Yunanistan başbakanı olarak görev yapan Yunan general ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Himara İsyanı (1912)</span>

Himara İsyanı, 18 Kasım 1912'de Himara bölgesinde meydana gelen Birinci Balkan Savaşı sırasında bir Yunan ayaklanmasıydı. Birinci Balkan Savaşı sırasında Yunanistan Krallığı'nca Osmanlı İmparatorluğu'na karşı ayaklandırılan bölgedeki Rumların isyanı bastırılamadı.Böylece Osmanlı ve Arnavut kuvvetlerini Himara bölgesinden çıkarıldılar ve isyancılar Saranda ve Avlonya arasındaki kıyı bölgesinde Yunan Ordusu'nun işgaline zemin hazırlayıp burayı Yunanistan Krallığı için güvence altına aldılar.

Osmanlı İmparatorluğu'nda Batılı milliyetçilik anlayışının yükselişi, Osmanlı millet anlayışının çöküşüne neden oldu. Osmanlı İmparatorluğu'nda hakim olan ve dini merkeze aldığı için mevcut millet kavramından farklı olan millet anlayışı, Osmanlı İmparatorluğu'nun gerilemesinde kilit bir faktör oldu.