İçeriğe atla

Kesecek Köyü yazıtı

Yazıt

Kesecek Köyü yazıtı, Mersin'in Tarsus ilçesinin yaklaşık 25–35 km kuzeydoğusundaki Kesecek Köyü yakınlarındaki Berdan Nehri'ne bakan kayalıklarda bulunan, M.Ö. 4. yüzyıla ait Aramice bir yazıttır.[1][2]

Yapı itibarıyla Sarıaydın yazıtına benzemektedir.[3]

Yazıt 46 cm genişliğinde ve 30 cm yüksekliğindedir. KAI 258'de biliniyor.

Şu anda Yale'deki Peabody Doğa Tarihi Müzesi'ndedir.

Kaynakça

  1. ^ Charles Cutler Torrey, "An Aramaic Inscription from Cilicia, in the Museum of Yale University" JAOS 35 (1915): 370–74: "The ancient Aramaic monument described in the following pages was brought to the United States recently by an Armenian merchant, and was purchased in 1915 by Colonel Isaac Morris Ullman of New Haven for the Museum of Yale University. It is a block of yellowish gray flint, said to have been cut out of a cliff above the river Cydnus, in the neighborhood of the village Kesejek Keoyew, about fifteen miles northeast of the city of Tarsus."
  2. ^ Butterweck, Christel; Conrad, Diethelm; Delsman, Wilhelmus C.; ve diğerleri. (8 Temmuz 2019). Grab-, Sarg-, Votiv- und Bauinschriften (Almanca). Gütersloher Verlagshaus. s. 578. ISBN 978-3-641-21767-9. 15 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2024. 
  3. ^ Charles Cutler Torrey, "An Aramaic Inscription from Cilicia, in the Museum of Yale University" JAOS 35 (1915): 370–74: "Of the inscriptions hitherto published, those most nearly resembling ours in the forms of the characters used are the Memphis inscription, CIS II, 122, dated 482 B. C, the Teima stele, CIS II, 113, belonging to the fifth century, and the Cilician hunting inscription, Lidzbarski, Kandbuch, Plate XXVI, 3, probably also dating from the fifth century."

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahameniş İmparatorluğu</span> MÖ 6. yy.-MÖ 4. yy. arasında hüküm sürmüş bir İran imparatorluğu

Ahameniş İmparatorluğu ya da Hehamenişiler, MÖ 6. yüzyılda Büyük Kiros tarafından kurulan, tarihteki ilk Pers devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Virginia</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Batı Virginia, ABD'nin eyaletlerinden birisidir. Güneydoğuda Virginia'yla, güneybatıda Kentucky'yle, kuzeybatıda Ohio'yla ve kuzeydoğuda ise Pensilvanya ve Maryland ile sınırdır. Başkenti ve en büyük şehri Charleston'dur.

Zazana veya Susa yazıtlarına göre Zazzan I. Darius'ın Behistun Yazıtında ismi geçen Babil yakınlarındaki bir şehir veya bölgenin adı.

<span class="mw-page-title-main">Kilikya (eyalet)</span>

Kilikya, Antik Cilicia Trachea ve Cilicia Pedias toprakları üzerinde, Tarsus başkent olacak şekilde düzenlenen antik Roma eyaleti.

<span class="mw-page-title-main">Altun Tamgan Tarkan Yazıtı</span>

Altun Tamgan Tarkan Yazıtı, İhe Ashete Yazıtı ya da Höl Asgat Yazıtı, 1891 yılının ağustos ayında Rus bilim insanı N. P. Levin tarafından bulunmuştur. Yazıt Nikolay Yadrintsev, Vasili Radlof, Hüseyin Namık Orkun vb. birçok bilim insanı tarafından incelenmiş ve estampajları çıkarılmıştır. Altun Tamgan Tarkan Yazıtı, Moğolistan'n Bulgan aymagının Mogod sumunda, Tülee Uul Dağı'nın batısında kalan Asgatan Höndiy bölgesindeki Asgat Vadisi'nde bulunmaktadır. Altun Tamgan Tarkan Yazıtı, Koşo Saydam Gölü'nde bulunan Orhun Yazıtları'nn yaklaşık olarak 53 km kuzeydoğusunda bulunmaktadır.

Bömbögör Yazıtı, Moğolistan'da Bayanhöngör aymağı, Bömbögör somunun kuzeybatısındaki Şiveni Herem bölgesinde bulunan bir Göktürk yazıtıdır. Mezar kompleksi bir tümsek, bir dikili taş ve taş çitlerden oluşur. Yazıt, Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü'nde görevli bilim insanlarının Govi-Altay ve Bayanhöngör aymağında yaptığı keşif gezileri sonucunda bulunmuştur. Yazıt metninin fotoğrafı ve taslak kopyası, bulunmasının hemen ardından yayımlanmıştır. Yazıt metnini ilk kez Moğol bilim insanı Ts. Battulga, ikinci kez de Japon bilim insanı S. Kosetu, üçüncü ve son kez de Türk bilim insanı Hatice Şirin yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Behistun Yazıtı</span> İranda bulunan çok dilli bir antik yazıt

Behistun Yazıtı, Kirmanşah, İran yakınlarındaki Bisütun Dağının bir uçurumunda yer alan çok dilli bir yazıt ve büyük bir taş kabartma. Ahameniş İmparatoru I. Darius döneminde hazırlanmıştır ve I. Darius'un imparatorluğu genişletişinden bahseder. Eski Farsça, Elamca ve Babilce yazılmış, bilinen en uzun üç dilli çivi yazısı olduğu için çivi yazısının deşifre edilmesi açısından önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Orange Zafer Takı</span>

Orange Zafer Takı, güneydoğu Fransa'daki Orange şehrinde bulunan zafer takıdır. Kemer ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir, ancak kitabeyi kanıt olarak kabul eden güncel araştırmalar Augustus'un hükümdarlığı sırasında bir tarihi göstermektedir. Galya Savaşları ve Lejyon II Augusta gazilerini onurlandırmak amacıyla eski bir Agrippa üzerinde inşa edilmiştir. Germanicus'un Renanya'daki Alman kabileleri üzerindeki zaferlerini kutlamak amacıyla daha sonra imparator Tiberius tarafından yeniden inşa edildi. Tak, M.S. 27'de İmparator Tiberius'a ithaf edilmiş bir yazıt içermektedir. 1981 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sakaca</span>

Bazı araştırmacılar; Sakaca'nın Sakalar tarafından Kotan Krallığı, Shule Krallığı ve Tomşuk gibi Tarım Havzasında hüküm sürmüş Budist devletlerce konuşulmuş ve dil bilimciler tarafından Hotanca ve Tomşukça da denen 2 adet şiveye ayrılmış bir Doğu İran dili olduğunu iddia etmektedirler. Fakat bazı araştırmacılar da Sakaca'nın Ön-Türkçe ile ilişiği olduğunu düşünmektedirler.

Eski Farsça, Avestaca ile beraber kayıt altına alınmış iki Eski İran dilinden biridir. Eski Farsça, başlıca Ahameniş dönemi yazıtlarında, kil tabletlerinde ve mühürlerinde görülür.

<span class="mw-page-title-main">Ur-Ningirsu</span>

Ur-Ningirsu ya da II. Ur-Ningirsu, yaklaşık olarak MÖ 2100 yılında Güney Mezopotamya'daki Lagaş'a hükmeden hükümdar (ensi). Önceki Lagaş hükümdarı Gudea'nın oğludur. Ur-Ningirsu'nun bir heykeli, New York'taki Metropolitan Sanat Müzesi ile Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir ve her iki müze, heykelin baş ve gövdesine ayrı ayrı sahiptir. Heykelin arka tarafında bir yazıt vardır.

<span class="mw-page-title-main">Şövalyelik</span>

Şövalyelik, 1170 ile 1220 yılları arasında geliştirilen gayri resmi, değişen bir davranış kurallarıdır. Orta Çağ Hristiyan şövalyelik kurumuyla ilişkilendirilmiş olup şövalyeler ve efendilerinin davranışları şövalyelik sosyal yasaları tarafından yönetilirdi. Şövalyeliğin idealleri orta çağ edebiyatında, özellikle de Charlemagne'nin efsanevi yoldaşları ve onun silahlı adamları, paladinler ve Geoffrey tarafından bilgilendirilen Fransa'nın Meselesi olarak bilinen edebi çevrelerde popüler hale getirildi. Historia Regum Britanniae, Kral Arthur efsanesini ve Yuvarlak Masa Şövalyelerini popüler hale getiren 1130'larda yazılmıştır. Bunların tümü, 19. yüzyılda modern bilim anlayışının başlangıcına kadar tarihsel olarak doğru kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Cole</span> Amerikalı ressam (1801 – 1848)

Thomas Cole manzara ve tarih resimleriyle tanınan bir Anglo-Amerikan ressamdı. 19. yüzyılın en büyük Amerikan ressamlarından biri ve 19. yüzyılın ortalarında gelişen bir Amerikan sanat hareketi olan Hudson Nehri Ekolü'nün kurucusu olarak kabul edilir. Cole'un eserleri, Amerikan vahşi doğasını romantik bir şekilde tasvir etmesiyle tanınır.

Yaḥyā bin Ḥakem bin Ebi al-ʿĀṣ, yeğeni Abdülmelik'in halifeliğinde görev almış Emevî devlet adamı. Cemel Muharebesi'nde Ali'ye karşı savaştı ve daha sonra Şam'a giderek Emevi halifeleri I. Muâviye ve I. Yezîd dönemlerinde saray görevlisi olarak yer aldı. Abdülmelik tarafından Filistin valisi olarak atandı ve 692'de Şam'ı Kudüs'e bağlayan bir yolun bir bölümünü inşa ettiği için bir yazıtta yer alır. 694/95'te bir yıl Medine valisi olarak görev yaptı ve ardından Suriye'nin kuzey sınırı boyunca Bizans İmparatorluğu'na karşı bir dizi sefer düzenledi.

<span class="mw-page-title-main">Kilamuwa Steli</span>

Kilamuwa Stelası Bit-Gabbari krallığının Kralı Kilamuwa'nın M.Ö. 9.yüzyılla diktirdiği bir steladır. Bu stelaya göre Kral atalarının yapamadıklarını kendisinin yapmayı başardığını iddia etmiştir. Yazıt aynı zamanda KAI 24 adıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Gözne Sınır Taşı</span>

Gözne Sınır Taşı, John Renwick Metheny tarafından 1907 yılında Güney Anadolu'nun Gözne köyü yakınlarında yerinde bulunan Aramice bir yazıttır. İlk kez James Alan Montgomery tarafından yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Teyma yazıtı</span>

Teyma Yazıtları ya da Teyma taşları, Suudi Arabistanın kuzeyinde Teymada bulunmuş bir dizi Aramice yazıt.

<span class="mw-page-title-main">Limira iki dilli yazıtı</span>

Limyra iki dilli yazıtı, MÖ 4. yüzyılda keşfedilen ve hem Grekçe hem de Aramice yazılmış bir mezar taşıdır. Kazı 1840 yılında, Türkiye'nin güneybatısında bulunan Limira'nın 3 kilometre dışında gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Siloam Yazıtı</span>

Siloam Yazıtı veya Şiloah Yazıtı, KAI 189 olarak bilinir ve Siloam Tüneli'nde bulunmuştur. Bu tünel, Gihon Pınarı'ndaki suyu, Doğu Kudüs'teki Silwan mahallesinde bulunan Davut Şehri'nde yer alan Siloam Havuzu'na taşımaktadır. Yazıt, tünelin inşasını kaydetmekte olup, yazı tarzına dayanılarak M.Ö. 8. yüzyıla tarihlenmiştir. Eski İsrail ve Yahuda'dan bilinen, kamuya ait bir inşaat çalışması için yazılan tek antik yazıttır. Oysa bu tür yazıtlar, Mısır ve Mezopotamya arkeolojisinde oldukça yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Tapınak Uyarı Yazıtı</span>

Tapınak Uyarı Yazıtı, Tapınak Korkuluk Yazıtı ya da Soreg Yazıtı Kudüs'te İkinci Tapınak'taki mabette bulunmuş bir korkuluk yazıtıdır. Hem Latince hem de Grekçe olarak yazılmıştır. Yazıt putperest ziyaertçilere daha fazla ilerleyecekleri takdirde ölüm cezasıyla karşılaşacaklarını söyleyen bir uyarı niteliğindeydi.