İçeriğe atla

Kermil Dağı

Koordinatlar: 32°44′N 35°03′E / 32.73°K 35.05°D / 32.73; 35.05
Karmel Dağı
İbranice: הר הכרמל Karem El/Har Ha'Karmel
Arapçaالكرمل/جبل مار إلياس Kurmul/Jabal Mar Elyas
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik525,4 m (1.723 ft 9 in)
Coğrafya
KonumHayfa, İsrail
Kermil Dağı'nın 1894'teki görüntüsü
Kermil Dağı'nın tepesinde bulunan Hayfa Üniversitesi

Kermil Dağı (İbranice הַר הַכַּרְמֶל, Har HaKarmel ISO 259-3 Har ha Karmell (lit. Allah'ın bağı); Arapçaالكرمل, Al-Kermil, ya da Arapça: جبل مار إلياس, Cebel Mar Elyas (lit. Aziz İlyas Dağı), İsrail'in kuzeyinde Akdeniz'den güneydoğuya doğru uzanan kıyı şeridinde bir sıradağdır. Bu dağ silsilesi bir UNESCO biyosfer rezervidir. Üzerinde ve civarında, kuzey yamaçta bulunan ve İsrail'in üçüncü büyük şehri olan Hayfa başta olmak üzere pek çok kasaba ve köy mevcuttur.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hürmüzgan</span>

Hürmüzgan Eyaleti (Farsça: استان هرمزگان Ostān-e Hormozgān), İran'ın eyaletlerinden birisidir. Arap Yarımadası karşısında ve kendisine bağlı olduğu adalarıyla oldukça stratejik öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sian Ka'an</span> Meksikanın Quintana Roo eyaletinin Tulum şehrinde bir biyosfer rezervi

Sian Ka'an, Meksika'nın Quintana Roo eyaletindeki Tulum şehrinde yer alan bir biyosfer rezervidir. 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sasıkgöl</span>

Sasıkgöl, Kazakistan'ın doğusunda bulunan bir göldür. Yüzölçümü 600 km², olup ortalama derinliği 3.3 m ve maksimum derinliği 4.7 m'dir. Göl üzerindeki balıkçılık çok yaygındır. Sessiz kuğu, ötücü kuğu ve kaşıkçılar burada bulunabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jiuzhaigou</span> Çinin Siçuan eyaletinde bulunan bir doğa rezervi ve millî park

Jiuzhaigou, Çin'in Siçuan eyaletinde bulunan bir doğa rezervi ve millî parktır.

<span class="mw-page-title-main">Sinharaja Orman Rezervi</span>

Sinharaja Orman Rezervi, Sri Lanka'da bir ulusal parktır. Uluslararası öneminden dolayı UNESCO tarafından Biyosfer Rezervi ve Dünya Mirası Alanı olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Manas Millî Parkı</span> Ulusal park

Manas Millî Parkı ya da Manas Doğal Hayatı Koruma Alanı, Hindistan'ın Assam Eyaleti'nde yer alan bir ulusal park, UNESCO tarafından ilan edilen bir Doğal Dünya Mirası, bir kaplan koruma rezervi, bir fil rezervi ve bir biyosfer rezervidir. Himalaya eteklerinde bulunan Bhutan'daki Royal Manas Ulusal Parkı ile bitişiktir. Park, Assam çatılı kaplumbağası, Himalaya tavşanı, Trachypithecus Geei ve Cüce yaban domuzu gibi nadir ve tehlike altındaki endemik yaban hayatı ile bilinmektedir. Manas vahşi Asya mandası nüfusu ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Białowieża Ormanı</span>

Białowieża Ormanı bir zamanlar Avrupa Ovası boyunca yayılmış olan uçsuz bucaksız ilkel ormanların en son ve en büyük örneklerindendir. Orman Avrupa'nın en ağır toprak hayvanı olan Avrupa bizonunun 800 tanesine ev sahipliği yapar. UNESCO'nun İnsan ve Biyoküre Programı 1976 yılında Polonya Białowieża Biyosfer Rezervi'ni ve 1993 yılında Belarus Belovezhskaya puschcha Biyosfer Rezervi'ni belirlemiştir. 2015 yılında, Belarus Biyosfer Rezervi 216.200 hektar alan kaplamaktadır ve geçiş, tampon ve çekirdek bölgeleri içermektedir. Orman bir UNESCO Dünya Mirası Alanı ve bir AB Natura 2000 Özel Koruma Alanı olarak belirlenmiştir. Dünya Miras Komitesi Haziran 2014'teki kararıyla "Belovezhskaya pushcha/Białowieża Forest, Belarus, Poland" olan UNESCO Dünya Mirası alanının adını "Białowieża Forest, Belarus, Poland" olarak onayladı. Polonya ile Belarus arasındaki sınırı kapsar ve Brest'in 70 kilometre kuzeyinde ve Białystok'un 62 kilometre güneydoğusunda yer alır. Białowieża Orman Dünya Mirası alanı toplam 141.885 ha alanı kapsar. İki ülke arasındaki sınır ormandan geçtiği için, yürüyüşçüler ve bisikletçiler için bir sınır geçişi mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Khangchendzonga Ulusal Parkı</span> Hindistanda bulunan bir millî park ve biyosfer rezervi

Kanchenjunga Ulusal Parkı ya da Kanchenjunga Biyosfer Rezervi, Sikkim, Hindistan'da bulunan bir millî park ve biyosfer rezervidir. 17 Temmuz 2016'da UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiş ve Hindistan'ın ilk "Karma Miras" bölgesi haline gelmiştir. Park, adını 8.586 metre yüksekliğindeki Kançencunga Dağı'ndan almaktadır. Kançencunga Dağı, dünyanın üçüncü en yüksek doruğudur. Parkın toplam alanı 849,5 km2'dir (328,0 mi2).

<span class="mw-page-title-main">İnsan ve Biyosfer Programı</span>

İnsan ve Biyosfer Programı (MAB), 1971 yılında UNESCO tarafından başlatılan, insanlar ve çevreleri arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için bilimsel bir temel oluşturmayı amaçlayan hükûmetler arası bir bilimsel programdır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Nehir Deltası</span>

Kızıl Nehir Deltası, Vietnam'ın kuzeyinde Kızıl Nehir tarafından oluşturulan bir delta ve Vietnam'ın coğrafi bölgelerinden biridir. Bölge, Bắc Ninh, Hà Nam, Hải Dương, Hưng Yên, Nam Định, Ninh Bình, Thái Bình ve Vĩnh Phúc illeri ile Haiphong ve Hanoi belediyelerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Vidzeme Biyosfer Rezervi</span>

Kuzey Vidzeme Biyosfer Rezervi, Estonya sınırındaki kuzey Vidzeme bölgesinde yer alan Letonya'nın tek biyosfer rezervidir.

<span class="mw-page-title-main">Letea Ormanı</span>

Letea Ormanı, Romanya'nın en eski doğa koruma alanıdır. 1938'de Romanya Bakanlar Konseyi'nin ormanı bir doğa koruma alanı ilan ettiği 645 sayılı Kararı ile kuruldu. Tuna'nın Tuna Deltası'ndaki Sulina ve Chilia kolları arasında yer almaktadır. Yaklaşık 2.825 ha bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karpat Biyosfer Rezervi</span>

Karpat Biyosfer Rezervi, 1968 yılında doğa rezervi olarak kurulan ve 1992 yılında UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'nın bir parçası haline gelen bir biyosfer rezervidir. 2007'den bu yana, Uzh Nehri Millî Parkı'nın bazı bölgeleri ile birlikte rezervin daha büyük kısmı, Karpatlar ve Avrupa'nın Diğer Bölgeleri Antik ve İlkel Kayın Ormanlarının bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Siteleri'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bistrişko Branişte</span>

Bistrişko Branişte, Bulgaristan'daki Vitoşa Dağı'nda yer alan ve Golyam Rezen, Malak Rezen ve Skoparnik doruklarının doğu yamaçlarını, Golyam Kupen Zirvesi'nin kuzey yamaçlarını ve Vitoşka Bistritsa Nehri ile Yançevska Nehri'nin üst vadilerini kapsayan bir doğa koruma alanıdır. Yüzey alanı 1061.6 ha, rakımı 1430 ve 2277 m arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamçiya Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kamçiya Tabiatı Koruma Alanı ya da Kamçiya Biyosfer Rezervi,, Bulgaristan'ın kuzey sahil şeridinde, Kamçiya Nehri'nin ağzındaki taşkın yatağını kapsayan UNESCO listesindeki eski bir biyosfer rezervidir. Büyük ölçüde alüvyon subasar bahçelerinden oluşan, aynı zamanda Karadeniz sahil şeridinin bir kısmını da kapsayan koruma alanındaki korunan habitatların alanı, Kamçiya Kumsalı Koruma Alanı ile birlikte toplam 1.200 hektardır. 1977 yılında kurulan koruma alanı, ilkel ormanı, 20. yüzyılın ortalarına kadar yaygın olan yoğun ormancılıktan ve taşkından korumuştur. Varna'nın 25 km güneyinde yer alır ve Staro Oryahovo, Şkorpilovtsi ve Bliznatsi köyleri ile çevrilidir.

UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı (WNBR), her biri biyosfer rezervi olarak kabul edilen ve insanlar ve doğa arasında dengeli bir ilişki göstermek amacıyla uluslararası olarak belirlenmiş korunan alanları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Emir Vadisi</span>

Emir Vadisi, İsrail'in Kuzey Bölgesi'nde bulunan bir ova ve iç vadidir. Vadi, Kuzeyde Aşağı Celile bölgesinin dağlık bölgeleri, güneyde Samarya dağlık bölgeleri, batıda ve kuzeybatıda Kermil Dağı ve doğuda Ürdün Vadisi ile sınırlanmıştır ve Gilboa Dağı güney sınırını işaretler. Vadideki en büyük yerleşim merkezine yakın olan Afula şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Meron Dağı</span> Filistinde bir dağ

Meron Dağı, İsrail'in Kuzey Bölgesi'nde bulunan bir dağdır. Dağ, Yukarı Celile bölgesinde yer almakta olup Yahudilik geleneğinde özel bir öneme sahiptir ve bazı kısımları doğa rezervi ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tatra Dağları</span>

Tatra Dağları, Slovakya ve Polonya arasında bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Karpatlar'daki en yüksek sıradağ olup iki ülke arasında doğal bir sınır oluşturmaktadır. Tatra Dağları, daha güneyde ayrı bir sıradağ olan Aşağı Tatra Dağları'ndan farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şaron Ovası</span>

Şaron Ovası, İsrail'in orta kısmında bulunan bir ovadır. Ova, batıda Akdeniz ile 15 km doğuda Samarya Tepeleri arasında uzanır. Kuzeyde Kermil Dağı'nın güney ucunu belirleyen bir dere olan Vadi'z-Zerka'dan güneyde Tel Aviv'in kuzey sınırındaki Yarkon Nehri'ne kadar toplamda yaklaşık 90 km boyunca uzanır. Sharon Ovası'nın seviyesi, Sharon Kayalığı ile Akdeniz'in seviyesine bağlıdır.