
Tonga ya da resmî adı ile Tonga Krallığı,, Büyük Okyanus'ta yaklaşık 169 adadan oluşan ada ülkesi. Toplam kara yüzölçümü yaklaşık 700 km2 olan ülke, Güney Pasifik Okyanusu'nun yaklaşık 700.000 km2 büyüklüğünde bir alanı kaplar. 2021 itibarıyla nüfusu 104.494 olan ada ülkesinin nüfusunun %70'i başkent Nuku'alofa'nın bulunduğu Tongatapu adasındadır. Ülke nüfusunun geri kalanı, ülkedeki 35 adada yaşamaktadır. Tonga, kuzebatısında Fiji ile Wallis ve Futuna (Fransa), kuzeydoğusunda Samoa, batısında Yeni Kaledonya (Fransa) ile Vanuatu, doğusunda Niue ve güneybatısında Kermadec ile sınırlanmıştır.

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

Cook Adaları, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan, kendi kendine yöneten, bağımsız bir ülke olan ancak Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde olan Okyanusya ada ülkesi. Cook Adaları'nın başkenti Avarua'dır.
Yeni Zelanda millî futbol takımı; Yeni Zelanda'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Okyanusya kıtasının en çok başarı yakalamış takımıdır. Ülke; 1982 ve 2010 yıllarında olmak üzere 2(iki) kez FIFA Dünya Kupası'na katılmıştır.

Wellington, Yeni Zelanda'nın başkenti, ülkenin en büyük ikinci yerleşim birimi ve Okyanusya'daki en kalabalık başkenttir. Yeni Zelanda'yı oluşturan adalardan Kuzey Adası'nın güney ucunda, ülkenin coğrafi merkezine yakın bir noktada yer alır.

180. meridyen, Greenwich'ten geçen baş meridyenin 180° doğusunda ya da batısında yer alan boylamdır. Uluslararası tarih değiştirme çizgisinin temeli olarak kabul edilir. Çoğunlukla Pasifik Okyanusu'nun açık sularından geçse de Antarktika ve birkaç ülkeden geçer. Tarih değiştirme çizgisi ülkelerin üzerinden geçirilmemeye çalışıldığı için bu çizgiyle birebir eş değildir.

Avustralasya; Avustralya, Yeni Zelanda, Yeni Gine adası ve Pasifik Okyanusu'ndaki komşu adaları kapsayan Okyanusya'da bir bölge. Terim ilk kez Charles de Brosses'nin Histoire des navigations aux terres australes (1756) adlı kitabında kullanılmıştır. Latincede "Asya'nın güneyi" anlamına gelen sözcük daha doğuda yer alan Polinezya ve güneydoğu Pasifik'i (Magellanica) dışarıda bırakan bölgeyi tanımlamaktadır. Kuzeydoğusunda yer alan Mikronezya'dan da ayrılan bölge, Hindistan'ın da yer aldığı Hint-Avustralya Levhası'nda bulunmaktadır.

Yeni Zelanda pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Yeni Zelanda vatandaşlarına verilir. Yeni Zelanda İçişleri Bakanlığı pasaportları çıkarmaktan sorumludur. İçişleri Bakanlığı 1948'de ilk kez Yeni Zelanda pasaportlarını çıkarmaya başlamıştır. Yeni Zelanda Pasaportuna Māori dili, 2000 yılında Fransızcanın yerine kullanılmaya başlanmıştır.

Vizeden muaf ülkelerden birinin vatandaşı olmadıkça Yeni Zelanda'ya girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaşın vize alması gerekmektedir.
- 61 vize muafiyeti uygun ülkelerden birinin vatandaşı,
- Bir vatandaş ya da Trans-Tazman Seyahat Düzenlemesi kapsamında Avustralya'da sürekli ikameti olan,
- Birleşmiş Milletler laissez-pasör sahibi ya da
- diğer hükümleri uyarınca vizesiz seyahat için uygun.
1996 OFC Uluslar Kupası, 10 Kasım 1995 ile 1 Kasım 1996 tarihleri arasında düzenlenen üçüncü OFC Erkekler Uluslar Kupası turnuvası. Direkt olarak katılan Avustralya ve Yeni Zelanda'nın yanı sıra eleme turnuvaları olarak işlev gören 1994 Melanezya Kupası şampiyonu Solomon Adaları ile 1994 Polinezya Kupası şampiyonu Tahiti'nin katılımıyla, yarı final ve final olmak üzere iki aşama üzerinden düzenlendi. Her iki aşamadaki maçlar da sabit bir ev sahibi olmadan, deplasmanlı olarak gerçekleştirildi. Avustralya ile Tahiti'nin karşılaştığı finalde, iki maçın sonunda rakibini 11-0 yenen Avustralya, ikinci kez kupanın sahibi oldu.
1998 OFC Uluslar Kupası, 25 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında düzenlenen dördüncü OFC Erkekler Uluslar Kupası turnuvası. Direkt olarak katılan Avustralya ve Yeni Zelanda'nın yanı sıra eleme turnuvaları olarak işlev gören 1998 Melanezya Kupası'nda ilk iki sırada yer alan Fiji ve Vanuatu ile 1998 Polinezya Kupası'nda ilk iki sırada yer alan Tahiti ve Cook Adaları'nın katılımıyla düzenlendi. Üçer takımdan oluşan iki grupta, tek devreli lig usulüyle oynanan maçlar sonunda ilk iki sırayı elde eden takımlar yarı finale yükseldi. Tek maçlı eliminasyon sistemine göre gerçekleşen yarı finalin ardından oynanan final maçında Yeni Zelanda, rakibi Avustralya'yı 1-0 yenerek turnuva tarihindeki ikinci şampiyonluğunu elde etti. Üçüncülük maçında ise Tahiti, Fiji karşısında 4-2'lik galibiyet elde etti.
2000 OFC Uluslar Kupası, 19-28 Haziran tarihleri arasında, Tahiti'nin ev sahipliğinde düzenlenen beşinci OFC Erkekler Uluslar Kupası turnuvası. Direkt olarak katılan Avustralya ve Yeni Zelanda'nın yanı sıra eleme turnuvaları olarak işlev gören 2000 Melanezya Kupası'nda ilk iki sırada yer alan Fiji ve Solomon Adaları ile 2000 Polinezya Kupası'nda ilk iki sırada yer alan Tahiti ve Cook Adaları'nın katılımıyla düzenlenlenmesi planlansa da Fiji'de gerçekleşen askerî darbe sebebiyle Fiji'nin yerine Vanuatu katıldı. Üçer takımdan oluşan iki grupta, tek devreli lig usulüyle oynanan maçlar sonunda ilk iki sırayı elde eden takımlar yarı finale yükseldi. Tek maçlı eliminasyon sistemine göre gerçekleşen yarı finalin ardından oynanan final maçında Avustralya, rakibi Yeni Zelanda'yı 2-0 yenerek turnuva tarihindeki üçüncü şampiyonluğunu elde etti. Üçüncülük maçında ise Solomon Adaları, Vanuatu karşısında 2-1'lik galibiyet elde etti.
1973 OFC Uluslar Kupası, 17-24 Şubat tarihleri arasında, Yeni Zelanda'nın ev sahipliğinde düzenlenen birinci OFC Erkekler Uluslar Kupası turnuvası. Fiji, Tahiti, Yeni Hebridler, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda'nın oluşturduğu 5 takımın katılımıyla düzenlendi. Tek grupta, tek devreli lig usulüyle oynanan maçlar sonunda ilk iki sırayı elde eden takım finalde karşı karşıya geldi. Final maçında Yeni Zelanda, rakibi Tahiti'yi 2-0 yenerek turnuva tarihindeki ilk şampiyonluğunu elde etti. Grup üçüncüsü ile dördüncüsünün karşılaştığı üçüncülük maçında ise Yeni Kaledonya, Yeni Hebridler karşısında 2-1'lik galibiyet elde etti.
2016 OFC Uluslar Kupası, Okyanusya Futbol Konfederasyonu (OFC) tarafından düzenlenen tarihteki onuncu OFC Erkekler Uluslar Kupası.
Yeni Zelanda Kolonisi, 1841'den 1907'ye kadar var olmuş bir Britanya kolonisidir. 1853 e kadar koloni valilerini Birleşik Krallık atamış, 1853 yılında ise koloni kendi kendini yönetmeye başlamıştır. 1907'de koloni, Yeni Zelanda Dominyonu olmuştur.

Avustralya levhası, doğuda ve büyük ölçüde güney yarımkürede önemli bir levha hareketidir. Başlangıçta Gondwana'nın antik bir parçası olan Avustralya, yaklaşık 100 milyon yıl önce Hindistan kopup kuzeye doğru hareket etmeye başlayınca Hindistan ve Antarktika'ya bağlı kalmıştır. 85 milyon yıl önce Avustralya ve Antarktika yarılmaya başlamış ve 45 milyon yıl önce birbirinden tamamen ayrılmıştır. Daha sonra Avustralya levhası, Hint Okyanusu'nun altındaki Hindistan levhasıyla kaynaşarak Hint-Avustralya levhasını oluşturmuştur. Ancak son çalışmalar, iki levhanın bir kez daha bölünmüş olduğunu ve en az 3 milyon yıldır ayrı olduğunu göstermiştir. Avustralya levhası, Avustralya kıtası, Tazmanya, Yeni Gine'nin bölümleri, Yeni Zelanda ve Hint Okyanusu havzasını içermektedir.

Yeni Zelanda-Türkiye ilişkileri, Yeni Zelanda ile Türkiye'nin süregelen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki ilişkinin temelleri I.Dünya Savaşı'nın Çanakkale cephesine dayanmaktadır. Bağların yeniden kuvvetlenmesiyle Ocak 1992'de Türkiye Wellington'da bir büyükelçilik açmış, Yeni Zelanda 1993'te Ankara'da bir büyükelçilik açmıştır.

Raoul Adası, Okyanusya ülkesi Yeni Zelanda'ya bağlı adadır.

Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi, Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunan bir etnografya ve sanat müzesidir. Müze, 1992 yılında Yeni Zelanda Ulusal Müzesi ve Ulusal Sanat Galerisi'nin birleşmesi kurulmuş olup günümüz binasına 1998 yılında taşındı.

Tonga-Kermadec Sırtı, Büyük Okyanus'un güneybatısındaki Tonga - Kermadec ada yayının altında yer alan bir okyanus sırtıdır. Bu, dünya üzerindeki en doğrusal, en hızlı yakınlaşan ve sismik açıdan aktif dalma batma sınırı olan Kermadec-Tonga dalma zonunun bir sonucudur ve dolayısıyla denizaltı volkanlarının en yüksek yoğunluğuna sahiptir.