İçeriğe atla

Kerkük-Baniyas Petrol Boru Hattı

Kerkük-Banyas Petrol Boru Hattı
Kerkük-Baniyas Petrol Boru Hattı'nın yeri
Yer
BaşlangıçKerkük
BitişBaniyas
Genel bilgi
Türpetrol
Devreye alınması1952
Teknik bilgi
Uzunluk800 km (500 mi)
Maksimum deşarj0,3 milyon varil/gün (48×10^3 m3/d)

Kerkük-Banyas Petrol Boru Hattı Irak'ın kuzeyinden Kerkük çevresinin petrolünü, Suriye, Baniyas limanına ulaştıran petrol boru hattıdır. Boru Hattı 800 kilometre (500 mi) uzunluğunda ve 300 bin varil/gün (48×10^3 m3/d) kapasitesindedir.[1] Boru Hattı 23 Nisan 1952 günü açılmıştır. Boru Hattı, ABD'nin Irak'ı işgali sırasında, ABD hava saldırısı ile zarar görmüş ve o zamandan beri kullanılmamaktadır.[2]

17 Aralık 2007 günü, Suriye ve Irak, hattın tamiri konusunda uzlaştılar. Boru Hattı, Gazprom'un alt şirketi Stroytransgaz tamir edilecekti.[3] Ancak Stroytransgaz başarılı olamadı ve sözleşme Nisan 2009'da geçerliliğini yitirdi.[4] Var olan hattın tamiri, yenisini inşa etmek daha pahalı olduğu için, Eylül 2010'da Irak ve Suriye yeni iki yeni Kerkük-Baniyas hattı inşa etmek için anlaştılar.[5][6] Ağır ham petrol taşıyacak bir hat 15 milyon varil/gün (2,4×10^6 m3/d) kapasitesinde, daha hafif petrol taşıyacak diğer hat 125 milyon varil/gün (19,9×10^6 m3/d) kapasitesinde olacaktı.[7]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Iraq picks Russia firm to fix Syria pipeline". Reuters. 17 Aralık 2007. 1 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2008. 
  2. ^ "Iran, Syria: Pipeline Repairs and Diplomatic Deals". Lebanonwire. 13 Aralık 2007. 20 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2008. 
  3. ^ "Russian firm seals Iraq pipe deal". Upstream Online. NHST Media Group. 26 Mart 2008. 9 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2008. 
  4. ^ "Iraq opens bids for Syria pipe job". Upstream Online. NHST Media Group. 21 Nisan 2009. 26 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2010. 
  5. ^ Ajrash, Kadhim (16 Eylül 2010). "Iraq, Syria Agree to Build Cross-Border Oil, Gas Pipelines, Official Says". Bloomberg. 20 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2010. 
  6. ^ Hafidh, Hassan (20 Eylül 2010). "Iraq, Syria Agree to Build Crossborder Pipelines". Downstream Today. Dow Jones Newswires. 20 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2010. 
  7. ^ "Syria, Iraq to build pipeline". Tehran Times. The Tehran Times Daily Newspaper. 20 Eylül 2010. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı</span> Petrol boru hattı

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı, 1.768 km uzunluğunda, Azerbaycan Bakü yakınlarındaki Sangaçal Terminali'nden gelen petrolü, Türkiye Akdeniz kıyısında Ceyhan deniz terminaline; Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden geçerek taşıyan petrol boru hattı.

<span class="mw-page-title-main">Kerkük</span> Irakta bir şehir

Kerkük, Irak'taki Kerkük ilinin başkenti olan şehirdir. Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin anayasal başkentidir. Irak merkezi yönetimine bağlıdır. Irak'ın başkenti Bağdat'ın 236 km kuzeyinde, Erbil'in 83 km güneyinde, Musul'un 149 km güneydoğusunda, Süleymaniye'nin 97 km batısında, Tikrit'in 116 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Günümüzde şehrin büyük çoğunluğu Türkmenler, Araplar ve Kürtlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Irak-İran Savaşı</span> 1980-1988 yılları arasında İran ve Irak arasında geçen savaş

Irak-İran Savaşı, İran'da Tahmilî Savaş veya Mukaddes Müdafaa, Irak'ta Saddam'ın Kadisiyesi ve Arap Dünyasında Birinci Körfez Savaşı olarak anılan 1980-1988 yılları arasında İran ve Irak arasında yaşanmış savaş. Yaklaşık bir milyon kişinin ölümüne, iki milyon kişinin yaralanmasına, 150 milyar Amerikan Doları maddi hasara, her iki ülkede de ağır yıkımlara yol açmıştır. Irak'ın zaferleri ile başlayan savaş, İran'ın direnmesiyle yıpratma savaşına dönüşmüş ve galibi olmadan sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arap Doğalgaz Boru Hattı</span>

Arap Boru Hattı, Mısır doğal gazını Avrupa'ya taşımak amacıyla kurulması planlanan boru hattıdır. Lübnan, Ürdün, Suriye ve Türkiye'yi de kapsayacak hattın 2007 veya en geç 2008'de Türkiye'ye Mısır doğalgazını getirmesi beklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Irak Türkmenleri</span> Iraktaki üçüncü büyük etnik grup

Irak Türkmenleri ya da Irak Türkleri Irak'ın üçüncü büyük etnik grubudur. Türk kökenlidirler ve çoğunlukla Türk mirasına ve kimliğine bağlıdırlar. Irak'a Türk göçü 7. yüzyılda, ardından 1055 yılında Büyük Selçuklu'nun bölgedeki fethiyle başlarken, bugün Irak Türkmenlerinin çoğu, 1535-1919 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetimi sırasında Anadolu'dan Irak'a getirilen Osmanlı askerlerinin, tüccarlarının ve memurlarının torunlarıdır. Irak Türkmenleri, Bulgaristan, Kıbrıs, Yunanistan ve Suriye de dahil olmak üzere Osmanlı sonrası diğer modern ulus devletlerdeki Türk topluluklarının yanı sıra Türkiye'deki Türk halkıyla yakın kültürel, tarihi, dilsel ve dini bağları paylaşmakta; bu nedenle kendilerini Türkmenistan ve Orta Asya Türkmenleriyle özdeşleştirmemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı</span> şirket

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Türkiye'de bir petrol şirketidir.

Önemli bir enerji kaynağı olan petrol, aynı zamanda kimya sanayisinin de ham maddesidir. Türkiye'deki petrol yatakları fazla zengin değildir. Mevcut petrol yatakları daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adıyaman, Batman ve Diyarbakır'dadır. Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin'de de petrol yatakları vardır. Üretilen petrol, Türkiye'nin ihtiyacının çok az bir kısmını (1/7) karşılamaktadır. Geri kalan kısmı dışarıdan karşılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Trans Arabistan petrol boru hattı</span>

Trans Arabistan petrol boru hattı (Tapline) Suudi Arabistan'daki Kaysume köyünden Lübnan'daki Sayda şehrine kadar çalışan bir petrol boru hattı idi. Uluslararası petrol ticareti için önemli bir etmendi. Lübnan ekonomisinin ve keza Amerika Birleşik Devletleri ve Orta Doğu ilişkilerinin gelişimi açısından önemliydi.

<span class="mw-page-title-main">Irak ve Şam İslam Devleti'nin petrol üretimi ve kaçakçılığı</span>

Irak ve Şam İslam Devleti'nin petrol üretimi ve kaçakçılığı, Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye ve Irak'ta yer alan petrol rafinelerinde petrol üretmesi ve bunları dış ülkelere satmasıdır. Petrol üretimi ve kaçakçılığı, IŞİD'in en büyük gelir kaynakları arasında gösterilir. Bu ürün bazı kaynaklarda "kara bayrağı besleyen kara altın" olarak da adlandırılmıştır. IŞİD kontrolü altındaki sahalardan elde edilen petrol, çoğunlukla kendi bölgeleri içerisinde dağıtılmakta, ancak pazar fiyatlarının altından çevre devletlere de kaçırılmaktadır. Ham petrolden üretilen petrol ve mazot gibi ürünler IŞİD kontrolü altındaki bölgelerin ekonomisinin temel taşı niteliğindedir. Mazot da birçok elektrik jeneratörünün güç kaynağı durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Suriye ilişkileri</span>

Rusya-Suriye ilişkileri Rusya ve Suriye arasındaki ikili ilişkiyi ifade eder. Suriye Moskova'da büyükelçiliğe, Rusya ise Şam'da bir büyükelçiliğe sahiptir. Arap ülkelerinin çoğu ile Arap Baharı kadar olduğu gibi Rusya, Suriye ile tarihsel açıdan güçlü, istikrarlı ve dostane ilişkilere sahiptir. Karadeniz Filosu için Rusya'nın tek Akdeniz deniz üssü Suriye'nin Tartus limanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Akım</span>

Güney Akım, Rusya'dan başlayarak Karadeniz üzerinden Bulgaristan ve Sırbistan, Macaristan, Slovenya ve ayrıca Avusturya'ya aktarılması planlanan bir doğalgazı boru hattı projesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı</span>

Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı, Irak'ın kuzeyinden Kerkük çevresinin petrolünü, Adana'nın Yumurtalık ilçesine ulaştıran petrol boru hattı. Irak'ın en büyük petrol ihraç hattıdır. Boru hattı, her iki hükûmetin 27 Ağustos 1973 tarihinde imzaladığı anlaşma ile yapılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sangaçal Terminali</span>

Sangaçal Terminali Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün 45 kilometre (28 mi) güneyinde Hazar Denizi kıyısında bulunan bir doğal gaz işleme ve petrol üretim tesisinden oluşan bir sanayi kompleksidir.

Azerbaycan'da enerji, Azerbaycan'daki enerji ve elektrik üretim, tüketim ve ihracatı açıklar.

Kazakistan-Çin petrol boru hattı, Çin'in Orta Asya'dan petrol ithalatına izin veren ilk doğrudan petrol boru hattıdır. Kazakistan'ın Hazar kıyısından Sincan, Çin'e kadar uzanmaktadır. Boru hattının sahibi Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ve Kazak petrol şirketi KazMunayGas idir.

İran-Irak-Suriye boru hattı, İran'ın Güney Pars / Kuzey Kubbe Gaz-Yoğunlaşma sahasından Avrupa'ya doğru uzanan önerilen bir doğal gaz boru hattıdır. İran, Irak, Suriye ve Lübnan üzerinden Avrupalı müşterilere ve ayrıca Irak, Suriye ve Lübnan'a tedarik sağlamayı hedefler. Boru hattının 5.600 kilometre (3.500 mi) uzunluğunda ve 142 santimetre (56 in) yarıçapında olması planlandı. İran Boru Hattı olarak bilinen önceki bir teklif, İran'ın Güney Pars'tan Türkiye üzerinden Avrupa'ya bir rota öngörmüştü; İsviçreli enerji şirketi Elektrizitätsgesellschaft Laufenburg, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları nedeniyle Ekim 2010'da İran'la olan sözleşmesini durdurduktan sonra terk edilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'daki boru hatları</span>

Azerbaycan, petrol endüstrisinin ilk başladığı yerlerden biridir ve tarihi, 19. yüzyılın sonlarından petrolün servetiyle bağlantılıdır. Azerbaycan'daki ana boru hattının toplam uzunluğu 4.600 kilometre (2.900 mi) idir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da petrol endüstrisi</span>

Azerbaycan'daki petrol endüstrisi yaklaşık 873.260 varil (138.837 m3) günlük petrol ve 2013 itibarıyla yılda 29 milyar metreküp gaz üretmektedir. Azerbaycan, petrol endüstrisinin doğum yerlerinden biridir. Tarihi petrol servetiyle bağlantılıdır. Dünyadaki en önemli petrol ve gaz üreticisi olmaya adaydır.

<span class="mw-page-title-main">Arap Birliği-Türkiye ilişkileri</span>

Arap Birliği-Türkiye ilişkileri, 1945'te kurulan 22 üyesi ve dört gözlemci üyesi olan Arap Birliği ile Türkiye'nin diplomatik ilişkileridir. 2006 yılından itibaren Türkiye daimi gözlemci statüsünde bulunmaktadır.

Orta Asya-Merkez Boru Hattı Sistemi, Gazprom tarafından işletilen ve Türkmenistan'dan Özbekistan'a ve Kazakistan'dan Rusya'ya uzanan bir gaz boru hattı sistemidir. Doğu kolu, Türkmenistan'ın güneydoğu gaz alanlarından başlayan 1, 2, 4 ve 5 numaralı boru hatlarını içermektedir. Batı kolu ise, 3 numaralı boru hattı ve yeni bir paralel Hazar Boru Hattı inşaat projesinden oluşmaktadır. Batı kolu Türkmenistan'ın Hazar Denizi kıyısının kuzeyinden akar. Batı Kazakistan'da kolları bulunur. Boru hatları buradan kuzeye geçer ve burada Rus doğalgaz boru hattı sistemine katılır.