İçeriğe atla

Keriz

Keriz
YönetmenKartal Tibet
YapımcıTürker İnanoğlu
SenaristEser:
Osman Şahin
Uyarlama:
İhsan Yüce
Erdoğan Tünaş
OyuncularKemal Sunal
Perihan Savaş
Müge Akyamaç
Ali Şen
Halit Akçatepe
Aliye Rona
İhsan Yüce
MüzikMelih Kibar
Görüntü yönetmeniÇetin Gürtop
KurguMehmet Bozkuş
StüdyoErler Film
CinsiSinema filmi
TürüKomedi
RenkRenkli
Yapım yılı1985
Çıkış tarih(ler)iAralık 1985
Süre100 dakika
Ülke Türkiye
DilTürkçe

Keriz, yönetmenliğini Kartal Tibet'in ve yapımcılığını da Türker İnanoğlu'nun üstlendiği, 1985 yapımı bir Türk filmidir. Güldürü türündeki filmin başrollerini Kemal Sunal ve Perihan Savaş paylaşmıştır.

Konusu

Şirin bir köy... Birbirlerine sevdalı iki genç... Zülfü (Kemal Sunal) ve Zülfüye (Perihan Savaş) evlenme arifesinde gün saymaktalar. Ama Zülfü'nün amcası Topal Abbas (Ali Şen), köyde hakimiyet Zülfüye'nin babası Şehmuz'a geçecek diye bu evliliğe karşı çıkar. Ve eğer evlenirse mallarını amcasına vereceği yolunda bir kâğıt imzalatır. Zülfü'nün başına bir şey gelirse tüm varlığı amcasının olacaktır. Yine de iki aşık evlenir. Amca Abbas dedikodu çıkartır, Zülfüye'ye iftira atar. Zülfü'ye de karısını öldürmesini öğütler. Ama Zülfü kıyamaz. Amcasına ve köylüye öldürdüğünü söylerse de Zülfüye ailesiyle İstanbul'un yolunu tutmuştur bile. Ardından Zülfü de tabii. Kendisine bir iş bulup çalışmaya başlar. Bu arada Şehmuz'un arazisinde değerli bir maden çıkar. Açgözlü Abbas ve köylüler Şehmuz'un peşine düşer. Akılları sıra Zülfü ile Zülfüye'yi barıştırıp arsaya sahip çıkmak isterler. Zülfü Zülfüye'yi İstanbul'da bulur, özür diler ve birlikte olurlar. Abbas ve köylüler İstanbul'a gelip konuştukları Şehmuz'dan araziyi isterler. Şehmuz araziyi çoktan biricik kızı Zülfüye'ye vermiştir. Bunun üzerine Zülfüye'ye yalvar yakar ricacı olan Abbas ve etrafındakiler, aldıkları yanıtla şoka girerler. Çünkü Zülfüye tüm araziyi kocası Zülfü'ye verdiğini söyler. Zülfü, çıkarcı ve açgözlü amcası Abbas ve yardakçısı köylülerin ona ve Zülfüye'ye yaptıkları iftira ve kötülüklerin acısını çıkaracak kozu eline geçirmiştir. Sonuç olarak genç ve sevdalı evliler arazilerini satmazlar. Çünkü köylerinde onları mutlu, yalansız dolansız, ikiyüzlülükten uzak, güzel ve sevgi dolu bir yaşam beklemektedir. (Aksaray'ın Gücünkaya köyünde çekilmiştir.)

Oyuncular

Film Teknik Ekibi

Yapımcı

  • Kenan Türker

Kamera

Sanat Yönetmeni

Yönetmen Yardımcısı

  • Deniz Özen

Kurgu

  • Mehmet Bozkuş

Yapım Sorumlusu

  • Necati Şimşek

Ses

Işık

Müzik

Yapım

Çekildiği yerler

Filmin çekimleri Aksaray'ın Gücünkaya Köyü'nde ve İstanbul'da gerçekleşti.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Kemal Sunal'ın 'Keriz' filminin çekildiği ev". Haberturk.com. 11 Nisan 2021. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turgut Özatay</span> Türk sinema oyuncusu (1926–2002)

Turgut Özatay, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Sunal</span> Türk sinema sanatçısı (1944–2000)

Ali Kemal Sunal, Türk oyuncu, yapımcı ve senarist ve komedyendir. Türk sinemasının en başarılı ve unutulmaz oyuncularından biri olarak kabul edilmektedir.

<i>Propaganda</i> (film) 1999 yapımı Türk filmi

Propaganda, 1999 yapımı Türk sinema filmi. Kemal Sunal'ın oynadığı son ve oğlu Ali Sunal ile oynadığı tek filmdir. 1948 yılında yaşanmış bir hikâyeden yola çıkılarak çekilen filmin çekimleri Aksaray'ın Yalman köyünde yapıldı.

<i>Kibar Feyzo</i> 1978 yapımı Türk komedi filmi

Kibar Feyzo, yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı, Kemal Sunal, Müjde Ar, Adile Naşit, Şener Şen, İhsan Yüce, İlyas Salman ve Erdal Özyağcılar'ın rol aldığı 1978 yapımı bir Türk komedi filmidir. Türkiye'de ağalık düzenine kara mizah çerçevesinde yaklaşarak toplumcu gerçekçi bir nitelik taşıyan film, sınıfsal çatışmayı merkeze alması ve komünizm karşıtı önlemleri yermesiyle de politik bir yön taşıyan kült filmlerdendir.

<i>Süt Kardeşler</i> 1976 yapımı Türk komedi filmi

Süt Kardeşler, senaristliğini Sadık Şendil'in, yönetmenliğini Ertem Eğilmez'in yaptığı, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Gulyabani isimli romanından uyarlanan, 1976 yapımı bir Türk komedi filmidir.

<i>Doktor Civanım</i> Türk Komedi Filmi

Doktor Civanım, Kemal Sunal'ın başrolünde oynadığı, Kartal Tibet'in yönettiği 1982 yapımı Türk komedi filmidir. 1 Şubat 1983'te vizyona girmiştir. Memduh Ün tarafından yapımcılığı üstlenen filmin senaryosunu Safa Önal ve Memduh Ün yazmıştır. Müziğini ise ünlü müzisyen Cahit Berkay hazırlamıştır. İstanbul'un köylerinden olan Boğazköy'de çekilmiştir. Köyde yaşayan birçok kişi de filmde figüran olarak rol almıştır.

<i>Davaro</i> 1981 yapımı Türk filmi

Davaro, Kartal Tibet'in yönetmenliğini yaptığı 1981 yapımı Türk filmi. Kemal Sunal İle Şener Şen'in Beraber oynadıkları son filmdir.

<i>Zübük</i> (film) film

Zübük Aziz Nesin'in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış; yönetmenliğini Kartal Tibet'in, senaristliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1980 yapımı filmdir.

<i>Tokatçı</i> Kemal Sunal filmi

Tokatçı, 1983 yapımı başrolde Kemal Sunal'ın oynadığı, Natuk Baytan'ın yönettiği Türk komedi filmidir.

<i>Köşeyi Dönen Adam</i>

Köşeyi Dönen Adam, Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1978 yapımı siyasi içerikli komedi filmi. Senaryosu Müjdat Gezen'in 1974 yılında yazdığı Eşeğin Karnındaki Elmas isimli romanından Umur Bugay tarafından uyarlanmıştır.

<i>İbo ile Güllüşah</i> 1977 yapımı Türk komedi filmi

İbo ile Güllüşah, yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın üstlendiği, 1977 yapımı Türk filmidir. Komedi türündeki filmin başrollerini Kemal Sunal ve Gülşah Soydan paylaşmıştır.

<i>Salak Milyoner</i> 1974 yapımı Türk komedi filmi

Salak Milyoner, yönetmenliğini Ertem Eğilmez'in yaptığı 1974 yapımı komedi sinema filmi. Film define bulmak için İstanbul'a gelen köylülerin büyük kentteki öyküsünü anlatmaktadır. Filmde Türk sinemasının önemli güldürü sanatçıları Kemal Sunal, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Münir Özkul, Adile Naşit Halit Akçatepe Perran Kutman Meral Zeren ve Oya Alasya rol almıştır. Bu filmin yakaladığı başarı sonrasında devam filmi niteliğinde Köyden İndim Şehire yapılmıştır. Konusu Ankara'da geçen bu devam filminin başrol kadrosunda ise Münir Özkul ve Adile Naşit'in yerine Leman Çıdamlı ve Tekin Akmansoy yer almıştır.

<i>Umudumuz Şaban</i>

Umudumuz Şaban, 1979 yapımı bir Kartal Tibet filmi.

<i>Yoksul</i> (film, 1986) 1986 filmi

Yoksul, Zeki Ökten'in yönetmenliğini yaptığı ve senaryosunu Umur Bugay'ın yazdığı, 1986 yapımı Türk sinema filmi.

<i>Üç Kağıtçı</i> (film) film

Üçkağıtçı; Kemal Sunal, Ülkü Özen, Turgut Özatay, Nizam Ergüden, Ali Şen ve Reha Yurdakul'un oynadığı, 1981 yapımı Türk filmidir.

<i>Baskın</i> (film) film

Baskın, Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1977 yapımı Türk filmidir. Senaryosunu Türker İnanoğlu, Fuat Özlüer ve Erdoğan Tünaş'ın beraber yazdığı filmin başrollerinde Cüneyt Arkın ve Necla Nazır oynamaktadır. Filmin yapımcılığını ise Türker İnanoğlu üstlenmiştir. İlyas Salman'ın oynadığı ilk sinema filmidir.

Yer Demir Gök Bakır, Yaşar Kemal'in Dağın Öte Yüzü üçlemesinin ikinci romanıdır. 1963 yılında yayımlandı. Üçlemede, Yalak köylülerinin yaklaşık olarak on üç aylık bir süreyi kapsayan yaşam mücadeleleri anlatılır. Yer Demir Gök Bakır'da köylülerin Adil Efendi'ye olan borçlarını ödeyemeyecek olmalarının onlarda yarattığı korku ve bu durumdan kurtulmak için bir ermişe dönüştürdükleri Taşbaş'ın öyküsü anlatılır. Bu yapıtta Muhtar Sefer ile Taşbaş arasındaki mücadele anlatının odağını oluşturur.

Yılanı Öldürseler, Yaşar Kemal'in aşk, töre ve anne şefkati üçgeninde filmlere konu olmuş romanıdır. Eserde Yaşar Kemal'in doğup büyüdüğü Osmaniye'nin Hemite köyündeki Esme'nin hikâyesini anlatılır. Yazar, Yılanı Öldürseler'i 1950'de Kozan hapishanesinde yatarken tanıştığı bir çocuğun başından geçenlerden esinlenerek yazmıştır. 1976'da Cumhuriyet gazetesinde tefrika edildikten sonra aynı yıl Cem Yayınevi tarafından kitap olarak basılmıştır. 1982'de Türkan Şoray'ın yönetmenliğinde aynı adla sinemaya uyarlanan kitap, 1983 yılında Marianik Revillon tarafından Paris'te tiyatro oyunu olarak sahnelenmiştir. 1991 yılında Yaşar Kemal'in eşi Thilda Kemal tarafından To Crush the Serpent adıyla İngilizceye çevrilmiştir.

<i>İnce Memed IV</i> Yaşar Kemal romanı

İnce Memed IV, Yaşar Kemal'in yazdığı İnce Memed serisinin dördüncü ve son romanıdır. 1987 yılında Toros Yayınları tarafından yayımlanmıştır. Seri bu romanın yayımlanmasıyla otuz iki yılda tamamlanmış oldu. Yaşar Kemal tarafından "Anadolu'nun destanı" olması istendi.

<i>Üç Kağıtçılar</i>

Üç Kağıtçılar, 1975 Türkiye-İtalya-İran ortak yapımı bir komedi ve macera filmi. Aynı anda İtalyanca, Farsça ve Almanca dillerinde Che carambole ragazzi, Se rofghat ve Zwei Teufelskerle auf dem Weg nach İstanbul olarak çekildi.