İçeriğe atla

Kerim Gurbannepesov

Kerim Gurbannepesov
Doğum1929
Ölüm1 Eylül 1988
MeslekŞair, yazar ve çevirmen

Kerim Gurbannepesov (1929 - 1 Eylül 1988); Sovyet Türkmen şair, yazar ve çevirmen.

Yaşamı

1929 senesinde doğdu.[1] Babası ve amcasının halk şairi olmasından dolayı, küçük yaşta şiir ile ilgilenmeye başladı.[1] Eğitim hayatı devam ederken, çocuk yaşta yazdığı şiirler çeşitli gazete ve dergilerde yayınlandı.[2] Babasının vefatı üzerine lise eğitimi yarıda kaldı.[2] Para kazanmak için baraj inşaatında çalışmaya başladı.[2] İnşaat tamamlandıktan sonra, askere çağrıldığını belirten SSCB damgalı bir zarf eline ulaştı ve askere alındı.[2] 1951 yılında askerdeyken yazdığı ilk şiir kitabı yayınlandı.[1] Bu kitap ile, Türkmen edebiyatında daha önce ele alınmamış bir konu olan "kalabalıklar içindeki yalnızlık" temasını işleyerek bu alanda bir ilk oldu.[2] Türkmenistan yazarlar birliğinin başkan yardımcılığı görevini yürüttü.[2] Sabahları yazmakla meşgul oluyor, akşamları ise gitme şansına erişemediği devlet üniversitesinde edebiyat eğitimi alıyordu.[2] Üniversite eğitimi esnasında yazdığı manzume ile gençler arasında gözde bir yazar hâline geldi.[2] 1970 senesinde Mahtumkulu ödülünü kazandı.[1] Ardından şiire ara vererek, çeviriye başladı.[2] Ömrünün kalanında 250'den fazla kitabı Türkmenceye para almadan çevirdi.[2] Böylelikle halk kütüphanelerini dünya edebiyatı ile tanıştırmış oldu.[2] 1 Eylül 1988 tarihinde öldü.[1]

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b c d e Arıkan, Metin (2008). "Kerim Gurbannepesov'un Ölümünün 20. Yılı Anısına: Hayat Hikâyesi ve Şiirleri". Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi. 8 (1). s. 17-29. 17 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2018. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k Günaltay, Pelin [Yönetmen]. Adriyatik'ten Çin'e Tarih Yazanlar: Kerim Gurbannepes (Belgesel). TRT Avaz. 17 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından (Video) arşivlendi. 
Genel
  • Toz, Hıfzı (2012). Çağdaş Türkmen Edebiyatı Şâiri Kerim Gurbannepesov: Hayatı, Edebî Kişiliği ve Eserleri. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık. ISBN 978-605-364-261-9. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Türklerin Anadolu'ya geldikten sonra edebiyatları iki gruba ayrılmıştır. Arapça ve Farsçayı çok iyi bilen aydınların oluşturduğu "Yüksek Zümre Edebiyatı" ve İslam öncesinden gelen sözlü bir "Halk Edebiyatı". Anadolu'ya göç eden Türkler arasında aynı ayrım devam etti. Medrese eğitimi gören aydın kesim Arap ve Fars edebiyatlarının tesirini devam ettirirken, halk yine saz şairleri aracılığıyla halk edebiyatını devam ettirdi. Dolayısı ile Anadolu Türk Edebiyatı iki grupta incelenmektedir. Bu gruplardan biri halk edebiyatıdır.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Seyfi Orhon</span> Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı

Orhan Seyfettin Orhon, Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Rimbaud</span> Fransız şair (1854 – 1891)

Jean Nicholas Arthur Rimbaud Sembolizmin en büyük temsilcilerinden, Fransız aykırı şair.

Adil Erdem Bayazıt, Türk şair ve milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Veli Kanık</span> Türk şair (1914–1950)

Orhan Veli Kanık, daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair otuz altı yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı.

Ziya Osman Saba, cumhuriyet dönemi şair ve yazarı. Yedi Meşaleciler Hareketi'nin kurucularındandır. Şair olarak ün kazanan edebiyatçı, küçük hikâye türünde de eserler verdi.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Şaik Gökyay</span> Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen (1902 - 1994)

Orhan Şaik Gökyay, Türk edebiyat tarihi ve dil araştırmacısı, şair, öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Kemal Çağlar</span> Türk şair ve siyasetçi

Behçet Kemalettin Çağlar, Türk şair ve siyasetçi. Faruk Nafiz Çamlıbel ile birlikte Onuncu Yıl Marşı'nı yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kutsi Tecer</span> Türk şair ve oyun yazarı

Ahmet Kutsi Tecer, Türk öğretmen, şair, oyun yazarı ve siyasetçi. Halk kültürü alanında çalışmaları ile tanınır. Çalışmaları, Karacaoğlan ve Yunus Emre’nin hayatına ışık tutmuştur. Halk şairi Âşık Veysel’i Türkiye'ye tanıtan, halk müziği derlemecisi Muzaffer Sarısözen'i keşfeden kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Dilaver Cebeci</span> Şair, yazar, ilahiyatçı ve düşünür

Dilâver Cebeci, Türk şair, yazar, ilahiyatçı, akademisyen ve düşünür.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Talat Onay</span>

Ahmet Talat Onay, şair, yazar, edebiyat araştırmacısı, halk edebiyatçısı, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Yüce</span> Türk sinema ve tiyatro sanatçısı, senarist, yönetmen ve şair (1929–1991)

Mehmet İhsan Yüce, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu, senarist, yönetmen ve şairdir.

Karacaoğlan, şiirlerine 17. yüzyılda yazılmış mecmualardan beri rastlanan ünlü saz şairidir.

Veysel Çolak, Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat eleştirmeni, düşünür.

<span class="mw-page-title-main">Vasfi Mahir Kocatürk</span>

Vasfi Mahir Kocatürk. Türk şair, oyun yazarı, öğretmen, edebiyat araştırmacısı, politikacı.

Orhon Murat Arıburnu, Türk şair, sinema ve tiyatro yönetmeni, yapımcı, oyuncu, senarist, oyun yazarı, fotoğraf sanatçısı, ressam.

<span class="mw-page-title-main">Mostay Kerim</span>

Mostay Kerim, Başkurt Sovyet şair, yazar ve oyun yazarı.

İlhami Bekir Tez, Türk şair, romancı.

İhsan Üren Türk şair, yazar ve edebiyat öğretmenidir. Yılmaz Divit, İÜ ve İnsan Abi mahlaslarıyla eserler vermiştir.