İçeriğe atla

Kerim Aydın Erdem

Kerim Aydın Erdem
Doğum24 Eylül 1934(1934-09-24)
Acıpayam, Denizli
Ölüm11 Eylül 2004 (69 yaşında)
Ankara
Milliyet Türkiye
MeslekBürokrat, şair ve yazar
Etkin yıllar1964-1993

Kerim Aydın Erdem (24 Eylül 1934; Yeşilyuva, Acıpayam - 11 Eylül 2004, Ankara), Türk bürokrat, şair ve yazar.

Hayatı

1934 yılında Denizli’de doğan, Emekli Vali Muzaffer Erdem'in ağabeyidir. Kerim Aydın Erdem Denizli Lisesi’ni bitirmiştir. Daha sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümünü okumuştur. 3 Aralık 1964 tarihinde TRT'ye metin yazarı olarak girmiş, 30 yıl çalıştığı bu kurumda; Ankara Radyosu metin yazarlığı, prodüktörlük, şef prodüktörlük, program müdür yardımcılığı, program müdürlüğü, personel dairesi başkan yardımcılığı, radyo programları yapım ve yayın dairesi başkanlığı, inceleme ve araştırma kurulu üyeliği, Erzurum bölge müdürlüğü uzmanlığı yaptıktan sonra, 10 Temmuz 1989-10 Temmuz 1993 tarihleri arasında TRT Genel Müdürlüğü yapmıştır.

Kerim Aydın Erdem, TRT’de çalıştığı yıllarda “Günaydın”, “Ocakbaşı”, “Ruh Sağlığımız”, “Dostlar Kıraathanesi”, “Birlikte Düşünelim”, “Çağdaş Türk Şiiri” gibi programları yaparak, değişik programları sunmuştur. Genel müdürlük yaptığı zaman TRT-3, TRT-4, TRT İNT, TRT AVRASYA, TRT GAP gibi kanalları hizmete açarak TRT'nin hizmet ağının yurt içi ve dışında daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamış, Telegün adıyla Teletekst yayınlarını başlatmıştır.

Kerim Aydın Erdem yakalandığı kanser hastalığından dolayı, 11 Eylül 2004'te Ankara'da Fatih Üniversitesi Hastanesinde ölmüş, naaşı 14 Eylül 2004 günü Denizli Delikliçınar Yeni Camii'nde öğleyin kılınan cenaze namazından sonra Asrî Mezarlık'ta toprağa verilmiştir. Kerim Aydın Erdem, evli ve iki çocuk babasıydı.

Kerim Aydın Erdem, başta şiir olmak üzere, hikâye, oyun ve masal türlerinde değişik gazete ve dergilerde yazılar yazmıştır.

Bazı eserleri

  • Çoban Ateşi Gözlerin, (şiir), Neşriyat Yay., Ankara, 1962.
  • Döner Dolaplarda, (şiir), Bütün Türkiye Yayınevi, Ankara, 1968.
  • Kırlangıç Ormanı, (şiir), Antoloji Yayınları, Ankara, 1981.
  • Sevgi Üstüne, (şiir), Günce Yayıncılık, Ankara, 2000.
  • Gecenin Bir Saatinde, (hikâye), Günce Yayıncılık, Ankara, 1999.
  • Keloğlan ile Anası: (masal), Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara, 1977.
  • Keloğlan Dizisi: (masal), Açıl Susam Açıl, Büyülü Değirmen, Hiç Almak, Altın Yumurtlayan Tavuk, Sözden Anlayan Tavşan, Hakanın Kızı, Saray Güzeli, Baltayı Yutan Kabak, Gaffar Usta, Kırk Haramiler, Günce Yayıncılık, Ankara, 2000.
  • 27 Mayıs (Antoloji, A.T.Büyükkutu ile birlikte), Ankara, 1960.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

Tarık Dursun K., tam adıyla Tarık Dursun Kakınç, kısaca Tarık Dursun olarak da anılan Türk yazar ve yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">TRT 1</span> Türk kamu televizyon kanalı

TRT 1, Türkiye'nin ülke çapında yayın yapan ilk ulusal televizyon kanalıdır. Ana binası Ankara'dadır. Türkiye'de açılan ikinci televizyon kanalı ve ilk ulusal televizyon kanalıdır. İlk genel müdürü 29 Nisan 1964'te Adnan Öztrak olmuştur.

Adil Erdem Bayazıt, Türk şair ve milletvekili.

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

TRT Türk, TRT'nin Türk dünyasındaki Türkler'e yönelik uluslararası genel içerikli yayın yapan Türkçe televizyon kanalıdır. Genellikle güncel programlar ve eski TRT dizileri yayınlamakta olan Türk dünyası vizyonuyla yayın yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eflatun Cem Güney</span> Türk öykü ve masal yazarı

Eflatun Cem Güney, Türk öykü ve masal yazarı ve derleyicisi.

M. Sunullah Arısoy, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Halim Yazıcı</span>

Halim Yazıcı Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Vasfi Mahir Kocatürk</span>

Vasfi Mahir Kocatürk. Türk şair, oyun yazarı, öğretmen, edebiyat araştırmacısı, politikacı.

Şükrü Elçin, Türk şair, folklorcu, araştırmacı, akademisyen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Oyhan Hasan Bıldırki</span> Türk yazar

Oyhan Hasan Bıldırki, Türk yazar, öğretmen, şair, denemeci, araştırmacı.

<span class="mw-page-title-main">Jülide Gülizar</span>

Jülide Gülizar, asıl adıyla Jülide Göksan,, TRT'nin ve Türkiye’nin ilk haber spikerlerinden, sunucu, yazar ve eğitmen.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Yivli</span> Türk şair

Oktay Yivli Türk şairdir.

H. Rıdvan Çongur, Türk eğitimci ve şair. Hisarcılar akımının temsilcilerinden biridir.

Mustafa İlhan Geçer, Türk yazar, şair, araştırmacı, eleştirmen, güfteci. Hisar dergisinin ve Hisarcılar akımın kurucularındandır.

Şenol Göka, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Can Akbel</span>

Can Akbel, Türk radyo ve TV haber sunucusudur.

Ali Enver Ercan, Türk şair, eski Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı. Varlık dergisinin genel yayın yönetmeni, Yasak Meyve Yayınları ve Eşik Cini dergisinin imtiyaz sahibiydi.

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi, Ankara Or-An'da bulunan bir müzedir. 1981 yılında eski radyo malzemelerinin toplanarak sergilendiği bir müze olarak TRT Radyo Müzesi adıyla açılmış; 1994 yılında Ankara ve İstanbul'daki radyo-televizyon stüdyolarından getirilen kullanım dışı malzemelerin yenilenmesiyle TRT Müzesi adıyla Or-An sitesindeki yeni yerinde açılmıştır. Kültür Bakanlığı'nın 28 Kasım 1994 tarihli yazısı ile özel müze kapsamına girmiştir. 10 Aralık 2012 tarihinden itibaren yeniden tescil edilerek "TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi" "Sesler Renkler Anılar" adı ile farklı bir konsept ile hayata geçmiştir.