İçeriğe atla

Kerim Allahverdiyev

Kerim Allahverdiyev
DoğumAzericeKərim Rəhim oğlu Allahverdiyev
1 Nisan 1944
İrevan, Sovyetler Birliği
EğitimSSCB Bilimler Akademisi
Azerbaycan Millî İlimler Akademisi
MeslekBilim insanı

Kerim Rehim oğlu Allahverdiyev (d. 1 Nisan 1944, İrevan, Sovyetler Birliği) — fizik-matematik bilimleri doktoru (1981), profesör, Avrupa Bilimler Akademisi'nin tam üyesi.[1]

Hayatı

Allahverdiyev 1944 yılında Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde dünyaya gelmiş, Rusya'da Lebedev adına Fizik Enstitüsünü bitirdikten sonra 1967 yılında Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'nde çalışmaya başlamıştır. 1969-1972 yıllarında doktora eğitimi almış, 1981 yılında Sovyetler Birliği akademik sistemində en yüksek eğitim seviyesi olan bilimler doktorluğu eğitimini tamamlamıştır. 1974-1975 yıllarında Oxford Üniversitesi'nin Clarendon Laboratuvarında çalışan Allahverdiyev 1991-1995 yıllarında Ankara'da Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin Fizik bölümünde profesör olarak bulunmuştur. 1995 yılında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde bölüm başkanı, 2002 yılından Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Fizik Enstitüsünün baş bilimsel çalışanıdır. Akademik yaşamı boyunca 40'ın üzerinde akademik merkezle bilimsel işbirliği olmuştur. Bunlara Moskova Devlet Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Sheffield Üniversitesi, Imperial College London, MPI FKF, Stuttqart, RWTH Aachen, Bochum, Bayreuth, Tsukuba, Cincinnati, Madrid, Colorado və Hamburg üniversiteleri, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Wright Patterson Laboratuvarı dahildir.[2][3]

1988 yılında Sovyet Azerbaycanı'nı en yüksek madalyalarından biri olan Azerbaycan Devlet Mükafatı'na layik görülmüştür. 1989 yılında Aachen Teknik Üniversitesi'nin "Window-on-Science" madalyasını almıştır. 1987-1989 yıllarında Avrupa Aerokosmik Araştırmaları Merkezi tarafından misafir profesör olarak Krallık Cemiyyeti mükafatına layik görülmüş, bu başarısına göre Sovyetler Birliği tarafından yılın en önemli bilim adamı fahrı adını almıştır.[2][3]

Bazı eserleri

Profesör Kerim Allahverdiyev 320 bilimsel makalenin, 1 kitapın, 2 monografinin və 5 patentin sahipidir:[4]

  • Аллахвердиев К. Р., Мустафаев Н. Б., Тагиев М. М. Пикосекундная спектроскопия свободных экситонов в "чистых" и легированных кристаллах селенида галлия. Bakı: Институт физики АН АзССР. 1988. 80.
  • Аллахвердиев К. Р., Салаев Ф.М., Микаилов Ф.А., Мамедов Т.С. Слабое сегнетоэлектричество в слоистых сегнетоэлектриках-полупроводниках A3S3C62. 56. JETP Letters. 153.
  • K. R. Allakhverdiev, Namık Mustafaev, Nisa Seid-Rzaeva. Vibrational Frequencies of the Impurity Atoms in Layered GaSe. 20. Turkish Journal of Physics. 1996. 1256–1265.
  • K. R. Allakhverdiev, N. Ismailov, Z. Salaeva, F. Mikailov, A. Gulubayov, T. Mamedov, and S. Babaev. Reflective Light Modulator Based on ε-GaSe Crystal. 41. Applied Optics. 2002. 148–153.
  • K. R. Allakhverdiev, U. A. Aleshenko, N. A. Bakhyshov, L. K. Vodopyanov, F. M. Gashimzade, R. M. Sardarly, V. Ya. Shteinshraiber. Vibrational Spectrum of TlSxSe1–x Solid Solutions. 127. Physica status solidi. 1985. 459–464.
  • K. R. Allakhverdiev, M. A. Nizametdinova, N. Yu. Safarov, L. K. Vodopyanov, L. V. Golubev. Raman Scattering. Raman Scattering in TlSexS1−x Crystals. 102. Physica status solidi. 1980.
  • K. R. Allakhverdiev, T. G. Mamedov, E. Yu. Salaev, I. K. Efendieva. The Fundamental Absorption Spectra of Tiinse2 Crystals Under Pressure. 117. 1983.
  • E. Yu. Salayev, K. R. Allahverdiyev. Dinamicheskie i Staticheskie Helinejnije Effekti v SloistixKristallax Tipa Selenida Gallija. Bakı: Elm. 1993. 293.
  • K. R. Allahverdiyev, M. O. Yetish, T. K. Baykar, S. M. T. Near IR Laser Light Visualizators Using Gase and Other Layered Crystals. Laser Physics. 2011. 1–3.
  • K. R. Allkahverdiev, T. Baykara. Past, Present and Future of GaSe and Related Crystals- Layered Materials with Outstanding Non-linear Optical Porperties. Optics and Precision Engineering. 2011. 68–80.
  • K. R. Allahverdiyev; və b. Size-induced Effects in Gallium Selenide Electronic Structure: The Influence of Interlayer Interaction. B84. Phys. Rev. 2011.
  • S. Zahner, L. Kador, K. R. Allahverdiyev, E. Yu. Salayev, M. F. Huseyinoglu. Fluorescence Life Time Imaging Microscopy and Polar-plot Analysis of Gallium Selenide Crystals. J. Appl. Phys. 2014.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Professor Kerim Allahverdiev". www.eurasc.org. 10 Şubat 2007. 5 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2023. 
  2. ^ a b "Kərim Allahverdiyev". Qərbi Kaspi Universiteti. 1 Aralık 2021. 10 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2023. 
  3. ^ a b "Professor Kerim Allahverdi" (PDF). TÜBITAKMarmara Research Center Materials Institute, Turkey & Institute of Physics Azerbaijan National Academy of Sciences, Azerbaijan. 5 Mart 2016. 10 Nisan 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2023. 
  4. ^ "Аллахвердиев, К.Р". primo.nlr.ru. 2 Şubat 2023. 2 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Charles Kittel, Amerikalı katı hâl-yoğun madde fizikçisi. 1951'de Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de profesör oldu. 1978'de emekli oldu.

Hüseyin Cavid Erginsoy, Türk fizikçi ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">David Lee (fizikçi)</span> Amerikalı fizikçi

David Lee Morris "helyum-3 süperakışkanlık buluşları için" Robert C. Richardson ve Douglas Osheroff ile Fizik 1996 Nobel Ödülü'nü kazanan Amerikalı fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Martinus Veltman</span>

Martinus Justinus Godefriedus Veltman, Hollandalı bir teorik fizikçi. Parçacık teorisi üzerindeki çalışmaları için eski öğrencisi Gerardus 't Hooft ile birlikte 1999 Nobel Fizik Ödülünü paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Norman Ramsey</span> Amerikalı fizikçi (1915 – 2011)

Norman Foster Ramsey, Jr, Amerikalı fizikçi. 1947 yılından beri Harvard Üniversitesi'nde fizik profesörlüğü görevini yürütmektedir. Ramsey, aynı zamanda NATO ve ABD Atom Enerjisi Komisyonu gibi devlet ve uluslararası kuruluşlar ile çeşitli görevlerde bulunmuştur. Kendisinin atom saatleri yapımında önemli çalışmaları vardır. 1989 Nobel Ödülü'ne layık görüldü. Ödülü Hans G. Dehmelt ve Wolfgang Paul ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lev Landau</span> Sovyet teorik fizikçi (1908-1968)

Lev Davidovich Landau teorik fizik alanında pek çok katkı ve araştırma yapmış Bakü doğumlu Yahudi asıllı, Sovyet-Azerbaycanlı fizikçidir. Yoğun maddenin kuantum mekaniği hakkında çalışan Landau, süperakışkanlığı öngörmüş ve 1962 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır. Evgeny Mikhailowich Lifschitz ile çeşitli dillere çevirilen ve klasikleşen fizik kitapları serisini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Brian Josephson</span>

Brian David Josephson, Galli teorik fizikçi ve Cambridge Üniversitesi’nden emekli olmuş fizik profesörüdür. En iyi bilindiği çalışmaları süper iletkenlik ve kuantum tünellemedir. 1962 yılında 22 yaşında doktorasını yaparken Cambridge’te yaptığı Josephson etkisi öngörüsü için 1973 yılında Nobel Fizik Ödülü aldı. Josephson Gallerli olup da Nobel Fizik Ödülü alan tek kişidir. Ödülü fizikçiler Leo Esaki ve Ivar Giaever ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Peter Higgs</span> İngiliz teorik fizikçi (1929–2024)

Peter Ware Higgs, İngiliz teorik fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Pavel Çerenkov</span>

Pavel Alekseyeviç Çerenkov, Sovyet-Rus fizikçidir. 1934 yılında yaptıkları Çerenkov ışıması çalışmalarıyla İlya Frank ve İgor Tamm birlikte 1958 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">François Englert</span>

François, Baron Englert, Nobel Ödüllü bir kuramsal fizikçidir. Kuramsal fizik araştırma grubunun bir üyesi olduğu Université libre de Bruxelles'de fahri profesörlük görevini sürdürmektedir. Englert ayrıca Kaliforniya'daki Chapman Üniversitesi'nin Kuantum Çalışmaları Enstitüsünün de bir üyesidir. 2010'da J.J. Sakurai Kuramsal Fizik Ödülü, 2004'te Wolf Fizik Ödülü, ve 1997'de Avrupa Fizik Topluluğu Yüksek Enerji ve Parçacık Fiziği ödülü gibi birçok ödül kazanmıştır. İstatiksel fizik alanında katkıları bulunmaktadır. François Englert'e 2013'te Higgs Mekanizması'nın keşfi nedeniyle Peter Higgs ile birlikte Nobel Fizik Ödülü verilmiştir.

Melvin Lax (8 Mart 1922 – 8 Aralık 2002) City College of New York imtiyazlı fizik profesörü.

<span class="mw-page-title-main">John C. Slater</span> Amerikalı fizikçi (1900 – 1976)

John C. Slater, atomların, moleküllerin ve cisimlerin elektronik yapısı teorisine büyük katkılar yapmış önemli bir Amerikalı fizikçidir. Bu çalışma kimyanın yanı sıra fiziğin birçok dalında devam eden bir önem arz eder. Slater ayrıca mikrodalga elektroniğine de önemli katkılar yapmıştır. 1920'de Rochester Üniversitesi Fen Fakültesinden mezun olmuş, 1923'te Harvard’da fizik üzerine doktora yapmıştır; ardından Cambridge ve Copenhagen üniversitelerinde doktora sonrası çalışma yapmıştır. ABD'ye dönüşü ile birlikte Harvard Fizik Bölümüne katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Thouless</span> İngiliz fizikçi (1934 – 2019)

David J. Thouless tam adı ile David James Thouless, Britanyalı fizikçi ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Basov</span>

Nikolay Gennadiyevich Basov, Sovyet fizikçi ve eğitmendir. Lazer ve maser'in gelişmesini sağlayan kuantum optiği alanındaki temel çalışmalarından dolayı, Basov 1964 yılında Nobel Fizik Ödülünü Alexander Prokhorov ve Charles Hard Townes ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Fotonik kristal</span>

Fotonik kristaller, ışığın hareketini kontrol eden periyodik yapılardır. Işığın bu yapılarla etkileşimi, Katı hâl fiziğinde kristal yapıların elektronlarla etkileşimine benzetilebilir; yapının periyodikliği, ışığın ilerleyemeceği bir fotonik bant aralığı oluşturur; bu bant aralığında bulunan dalga boylarındaki fotonlar fotonik kristalde ilerleyemez. Fotonik kristaller, doğada bazı canlılarda bulunmaktadır.

Memmed Rahim oğlu Aliyev — profesör, fizik-matematik bilimleri doktoru, moleküler fiziğin birçok sektöründe bilimsel katkı veren Azerbaycanlı Sovyet bilim insanı. Bilimsel başarıları arasında molekülde santrifüj genişleme sabitinin bulunma yöntemi, dinamik etkilerin doğru bir şekilde yorumlanması yer alır.

David Pines fizik profesörüydü. Institute for Complex Adaptive Matter ve International Institute for Complex Adaptive Matter'ın kurucu başkanıydı. Pines, California Üniversitesi, Davis'te seçkin fizik profesörü, University of Illinois at Urbana-Champaign'de (UIUC) İleri Araştırmalar Merkezi'nde fizik, elektrik ve bilgisayar mühendisliği emeritus profesör, ayrıca Los Alamos Ulusal Laboratuvarı'ndaki Malzeme, Fizik ve Uygulamalar Bölümü çalışanlarındandı.

<span class="mw-page-title-main">Aladdin Allahverdiyev</span> Sovyet ve Azerbaycanlı matematikçi, bilim insanı

Aladdin Allahverdiyev Dünya okyanusları ve uzay araştırmalarında dalga ve dans süreçlerini incelemek için matematiksel modeller ve yöntemler, deniz sismik araştırmaları, elektronik, savunma sanayide ve tıpta kullanılan piezoelektrik cihaz ve aletlerin oluşturulması alanında çalışan Sovyet, Rus ve Azerbaycanlı bilim insanı, profesör.

<span class="mw-page-title-main">Jan Zaanen</span>

Jan Zaanen, Hollandalı teorik fizikçidir. Leiden Üniversitesi'nde teorik fizik profesörü olarak görev yapmaktadır. Daha çok, güçlü korelasyonlu malzemede elektronlarla kuantum fiziğinin anlaşılmasına ve yüksek sıcaklık süperiletkenliği konularına yaptığı katkılarla tanınır. Zaanen'in çalışma alanları, elektronlar, spinler ve atomlar gibi sıradan bileşenlerden oluşan sistemlerde gerçekleşen kolektif kuantum fenomenlerinin yeni biçimlerinin araştırılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Valentine Telegdi</span> Amerikalı fizikçi (1922 – 2006)

Valentine Louis Telegdi, Macar asıllı Amerikalı fizikçi. Parçacık fiziği, atom fiziği ve anormal manyetik dipol moment üzerinde çalışmalar yapmıştır.