İçeriğe atla

Kereviz kökü

Kereviz kökü (Apium graveolens var. rapaceum), kereviz kökü, topuzlu kereviz ve şalgam köklü kereviz olarak da bilinen (şalgamın yakın akrabası olmamasına rağmen), gövde veya hipokotil ve sürgünlerinin yenilebilir olması nedeniyle yetiştirilen bir kereviz çeşididir. Kereviz kökü, pek çok küçük kökün bağlı olduğu soğanlı bir hipokotile sahip olması dışında bir kök sebze gibidir.

Akdeniz Havzasında ve Kuzey Avrupa'da kereviz kökü yaygın olarak yetiştirilmektedir.[1] Aynı zamanda Kuzey Afrika, Sibirya, Güneybatı Asya ve Kuzey Amerika'da da yetiştirilmektedir.[1][2] Kuzey Amerika'da 'Diamant' çeşidi yaygındır.

Yemek için hasat edilen kereviz kökü

Kaynakça

  1. ^ a b "Celeriac (Apium graveolens L. var. rapaceum)". Crop Exhibition. Max Planck Institute for Plant Breeding Research. 20 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2012. 
  2. ^ "Celeriac (Apium graveolens rapaceum)". Growing Taste: A Home Food-Gardening Resource. 5 Nisan 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dere otu</span> bitki

Dere otu, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin botanikteki adı ise Anethum Graveolens'tir ve bu cinsteki tek türdür. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir. Dereotu, yaprakları ve tohumlarının yemeklere tat vermek için ot veya baharat olarak kullanıldığı Avrasya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kayısı</span> Prunus armeniaca

Kayısı, Rosaceae (gülgiller) familyasından, 2–10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz, Prunus cinsinden bir ağaçtır. Yerli yayılımı, kapsamlı tarih öncesi ekimi nedeniyle biraz belirsizdir. Genetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir. Birçok ülkede yaygın olarak yetiştirilir ve birçok yerde yabani olarak bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Vişne</span> meyve

Vişne, gülgiller (Rosaceae) familyasından kiraza benzeyen ve tadı kiraz tadından daha ekşi olan bir meyve türü.

<span class="mw-page-title-main">Şalgam suyu</span> şalgam ve kara havuç ile yapılan geleneksel Türk içeceği

Şalgam suyu veya kısaca şalgam turpgiller ailesine ait bir bitki olan şalgam ile yapılan, Çukurova'ya özgü bir içecektir. Şalgam bitkisinin yanı sıra siyah havucun su ile karıştırılıp, tuz da ilave edilmesiyle yapılır. Bu karışım, mayalanması için belirli bir süre bekler ve o sürenin sonunda şalgam suyu haline gelir. Anavatanı Adana olarak bilinen şalgamin patenti Tarsus'tadır. Adana Ticaret Odası girişimiyle coğrafi işaret tescil belgesi alınmıştır. Adana, Mersin ve Osmaniye başta olmak üzere birçok güney ilinde yaygın olarak tüketilir. Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir. Acılı ve acısız çeşitleri mevcuttur. Adana ve Mersin'de özellikle dört mevsim sokak satıcıları tarafından satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şalgam</span>

Şalgam, yaprakları da yenebilen geniş köklü bir bitki.

<span class="mw-page-title-main">Pamuk</span> Tekstil için üretilen lif bitkisi

Pamuk, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Karahindiba</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Karahindiba, papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaygın bir bitki türü. Çiçekleri sarı, yaprakları yeşil olsa da bitkinin adına "karahindiba" denilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bamya</span> Ebegümecigiller familyasından bir bitki türü

Bamya, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından ılık iklimlerde yetişen bir yıllık bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Kereviz</span>

Kereviz, Apiaceae (Maydanozgiller) familyası içinde, Batı ve Kuzey Avrupa sahil bölgelerinin çukur ve sazlık kesimlerinin yerli bitkisi olarak kabul edilen, kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılabilen, yenilebilir, keskin bir kokuya sahip, iki senelik bir bitkidir. Boyu bir metreye kadar ulaşabilmektedir. Çiçekleri 2–3 mm çapındadır ve krem rengine yakın bir beyaz renktedir.

<span class="mw-page-title-main">Musakka</span> Türk mutfağının sebze yemeklerinden

Musakka, Genellikle Orta Doğu ve Balkanlar'da yaygın olan, patlıcan veya patates bazlı bir yemektir. Kıymalı varyasyonları da dâhil olmak üzere birçok yerel ve bölgesel varyasyonları vardır.

<i>Lepidium meyenii</i>

Lepidium meyenii, Brassicaceae (turpgiller) familyasındandır, turplarla akrabadır. Yıllık veya iki yıllık otsu bir bitkidir. Soğuk ve fakir tarım topraklarında iyi şekilde yetişmektedir. Ancak ılık bölgeler ve And dağları dışında seralarda da belli zorluklara karşın yetiştirilmektedir. Genel olarak etli hipokotil kazık kökü için genelde yetiştirilmekle bu kök diğer turp türleri gibi sebze olarak kullanılabilir veya tıbbi bitki olarak kullanılır. Ortalama 8-10 ayda bitki hasat edilecek olgunluğa erişir. Maca kökleri altın veya krem, kırmızı, mor, mavi, siyah veya yeşil renkte olabilir. Krem şeklindeki kökü olan türü tatlı bir türdür, siyah türü biraz acımsı bir tada sahip olup dayanıklılık enerji için kullanılmaktadır, kırmızı türünün ise fareler üzerinde yapılan deneylerde prostata iyi geldiği, prostatı küçülttüğü tespit edilmiştir.

<i>Vallisneria americana</i> Hydrocharitaceae ailesinden şerit-ot bitkisi

Vallisneria americana, yaygın olarak yabani kereviz , su kerevizi, çim bant (şerit), eelgrass veya flumine-Mississippi adlarıyla bilinen Hydrocharitaceae ailesinden şerit-ot bitkisidir. Ortak ve bilinen isimlerinin aksine yabani kerevizin bilinen kereviz sebzesiyle çok az ve neredeyse hiç benzerlik taşımamaktadır. Vallisneria americana su altında büyür ve Canvasback gibi çeşitli hayvan türleri tarafından besin olarak tüketilir. Bitki uzun, gevşek ve yassı bir yapıda olup, yemyeşil bir orta sırt bölümü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Roero</span>

Roero, kuzey İtalya'nın Piyemonte bölgesindeki Cuneo ilinin kuzeydoğu köşesinde yer alan coğrafi bir alandır. Bu engebeli bölge, şarapları ve meyve üretimi ile meşhurdur: özellikle Canale'nin şeftalisi ve Guarene'de on sekizinci yüzyılda ortaya çıkan Madernassa olarak bilinen yerel armut çeşidi. Bölgede çilek de yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sebze suyu</span>

Sebze suyu, öncelikli olarak harmanlanmış sebzelerden yapılan ve ayrıca toz biçiminde elde edilen bir meyve suyu içeceğidir. Sebze suyu sık sık lezzet artırmak için elma veya üzüm gibi meyvelerle karıştırılır. Bazı ticari sebze markalarının meyve suları tatlandırıcı olarak kullanılmasına ve büyük miktarlarda sodyum içermesine rağmen, genellikle meyve suyuna düşük şekerli bir alternatif olarak verilir.

<span class="mw-page-title-main">Tavşan yahnisi</span>

Tavşan yahnisi tavşan eti ile hazırlanan bir sulu yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Alabaş</span>

Alabaş, Alman şalgamı, Gulumbra, Yer lahanası, Kolorabi gibi isimlerle de bilinir. iki yıllık bir sebzedir, yabani lahanalardan yere yakın, kalın köklü bir çeşit olarak evriştirilmiştir. Lahana, brokoli, karnabahar, kale, Brüksel lahanası, kara lahana, Savoy lahana ve gai lan ile aynı türdendir.

<span class="mw-page-title-main">Tempranillo</span>

Tempranillo, İspanya 'da tam gövdeli kırmızı şaraplar yapmak için yaygın olarak yetiştirilen siyah bir üzüm çeşididir. İsmi İspanyol temprano'sunun ("erken") küçültülmüş hali olup çoğu İspanyol kırmızı üzümünden birkaç hafta önce olgunlaştığı gerçeğine atıfta bulunmaktadır. Tempranillo Fenike yerleşim yerlerinden beri İber Yarımadası'nda yetiştirilir. Rioja'da kullanılan ana üzümdür ve genellikle İspanya'nın asil üzümü olarak anılır. Üzüm dünyanın şarap bölgelerine ekilir.

<span class="mw-page-title-main">Kakao çekirdeği</span>

Kakao çekirdeği, kakao'nun kurutulmuş ve tamamen fermente edilmiş tohumudur. Bundan kakao tozu ve kakao yağı ekstrakte edilebilir. Kakao çekirdekleri, çikolatanın temelidir. Doğal yetişme alanı Güney Amerika, Batı Afrika, Batı Hint adaları olmakla beraber, Tropiklerin genelinde yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Grüner Veltliner</span>

Grüner Veltliner şarap yapımında kullanılan Vitis vinifera türü içerisinde yer alan beyaz bir üzüm çeşididir. Genel olarak Avusturya, Macaristan, Slovakya ve Çekya'da yetiştirilmektedir. Avusturya'nın en çok dikilen üzüm çeşididir. Yaprakları 5 loblu, salkımları uzun ve sıkıdır. Koyu yeşil taneli bu üzüm çeşidi Kuzey yarımküre'de genellikle Ekim ayı ortalarında hasat edilmektedir.

Rutabaga veya swede bir kök sebzedir, Brassica napus'un bir şeklidir. Diğer isimler arasında İsveç şalgamı, neep (İskoç) ve şalgam bulunur. Bununla birlikte başka yerlerde "şalgam" adı genellikle beyaz şalgam anlamında kullanılır. Brassica napus türü, lahana ve şalgam arasında bir melez olarak ortaya çıkmıştır. Rutabaga kökleri çeşitli şekillerde insan gıdası olarak yenir ve yaprakları sebze olarak yenebilir. Kökler ve üst kısımlar, kışın doğrudan beslenen veya diğer mevsimlerde tarlada toplanan hayvanlar için de kullanılır. İskoçya, Kuzey ve Batı İngiltere, Galler, Man Adası ve İrlanda, Cadılar Bayramı'nda köklerini fenerler için oyma geleneğine sahipti.