İçeriğe atla

Kerem Topuz

Kerem Topuz (d. 1 Ekim 1978, Çorlu) yönetmen.

1996 ve 1998 yılları arasında Akademi İstanbul'da Sinema-TV eğitimi aldı. 1999 ve 2003 yılları arasında İstanbullu deneysel-elektronik müzik grubu Sad Eyed Lemur's ile birçok performans gerçekleştirdi. Proje kapsamında görsel enstalasyon (video & slayt) çalışmaları yaptı.

2000 yılında çektiği "Hiçlik ve Her Şey Mümkün" adlı 19 dakikalık deneysel filmde Şair Cihan Oğuz'la çalıştı. Film, üç kameralı rejili sistemle ve blue-box tekniğiyle çekildi. Üst üste bindirilmiş birbirinden kopuk görüntülerle, yer ve zaman denklemini altüst etmeyi amaçlayan filme Sad Eyed Lemur's müzikleri eşlik etti.

Bir yandan edebiyatla ilgilenen ve deneysel yazılar yazan Kerem Topuz'un ilk yazısı 1998 yılında üç aylık şiir dergisi Ludingirra'da yayımlandı.

"Gerçek anlamda ilk kısa filmim" dediği "Sessizlik"i Mart 2007'de çekti. Başrolünü Ümit Olcay oynadı. Uzun zamandır kafasını kurcalayan ve çözemediği sorunların sebebini bir başkasında arayan Ümit'in, gerçeği ararken, aslında kendisiyle yüzleşmesini anlattığı film, yurtdışında çeşitli festivallerde gösterildi.

Kerem Topuz, bunların dışında ulusal kanallarda TV programları, reklam filmleri, konserler ve birkaç video klibin yönetmenliğini yaptı.

Senaryosunu yazıp yönettiği ilk uzun metraj sinema filmi olan Film (The Movie), Kerem Topuz’un sinemadaki deneysel arayışlarının bir yansımasını teşkil ediyor. Senaryosunda diyaloglara yer vermeyen ve oyuncuların doğaçlama performansları üzerinden hikâyesini şekillendiren Topuz, bir üçüncü sayfa haberinden yola çıkıyor.

30. İstanbul Film Festivali'nde ilk gösterimi yapılan film Amerika Birleşik Devletleri'nin Georgia eyaletinde düzenlenen 8. Atlanta Underground Film Festivali'nde "En İyi Yabancı Film" ödülünü, Avustralya'da düzenlenen Improvised Film Festival'inde 2012 yılında "En İyi Doğaçlama Film" ödülünü aldı.

Ödüller

  • "En İyi Yabancı Film" Ödülü: 8. Atlanta Underground Film Festivali, ABD 2011 (Film)
  • "En İyi Doğaçlama" Ödülü: Improvised Film Festival, Avustralya 2012 (Film)

Filmografi

  • Film (The Movie), 82' Gerilim, 2011, Türkiye
  • Sessizlik, 10' Kurmaca, 2007, Türkiye
  • Hiçlik ve Her Şey Mümkün, 19' Videoart, 2000, Türkiye

Katıldığı Festivaller

  • 8. Atlanta Underground Film Festival - ABD
  • 30. Istanbul Film Festivali – Türkiye
  • Atalo en Corto Int. Film Festivali – İspanya
  • NPS New Arrivals – Hollanda
  • 9th International Panorama of Independent Filmakers – Yunanistan
  • Akira Kurosawa Memorial Short Film Competition - Japonya
  • Improvised Film Festival 2012 - Avustralya
  • Kişisel web sitesi

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Derviş Zaimağaoğlu, Kıbrıs Türkü film yönetmeni ve yapımcısıdır.

<i>C Blok</i>

C Blok 1994 yapımı bir Zeki Demirkubuz filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Ediz Hun</span> Türk oyuncu ve ekolog

Ediz Hun, Türk oyuncu ve eski milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Uğur Yücel</span> Türk oyuncu, senarist ve yönetmen

Uğur Yücel, Türk oyuncu, senarist ve film yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Ümit Ünal</span> Türk yönetmen, senarist ve yazar

Ümit Ünal, Türk yönetmen, senarist ve yazar.

Yıldız Teknik Üniversitesi Sinema Kulübü tarafından yılda bir kez düzenlenen kısa film festivalidir. İlk olarak, 2003 yılında düzenlenmeye başlanmış bu festival, amatör olarak sinemaya gönül vermiş öğrencilerin katılımına açık bir kısa film yarışmasını, herkesin katılımına açık film gösterimlerinı, sinema hakkında söyleşi, atölye ve çeşitli aktivitelerle dolu bir haftayı kapsar. Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Beşiktaş'ta bulunan Yıldız yerleşkesinde gerçekleştirilecek festivalin, bu sene 9.'su düzenlenecektir. Festivale son katılım tarihi 29 Nisan 2013 olarak belirlenirken, festival tarihi olarak 13-17 Mayıs haftası belirlenmiştir. Hafta içerisindeki gösterimler 50 kişilik Yıldız Teknik Üniversitesi Cep Sineması'nda gösterilirken, ödül töreni Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu'nda 17 Mayıs akşamı yapılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Haneke</span> Avusturyalı film yönetmeni

Michael Haneke, Avusturyalı film yönetmeni. Kendi anlatımıyla "kimsenin kolayca ve içi rahat bir şekilde seyredemeyeceği filmler" yapan Haneke, filmlerinde çoğunlukla modern toplumdaki insanların problemlerini ve bunalımlarını çıplak bir gerçeklikle -bu amaç için özenle film müziği kullanmaktan kaçınarak- sergiler.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Film Festivali</span> Film Festivali

İstanbul Film Festivali, eskiden (1984-88) Uluslararası İstanbul Sinema Günleri ve Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 1982'den beri düzenlenmekte olan festival. Her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir, ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma barındırır. Festivalin direktörlüğünü 2015 yılı itibarıyla Kerem Ayan üstlenmektedir.

<i>9</i> (film, 2002) film

9, 2002 Türkiye yapımı bir Ümit Ünal filmidir. Türkiye'de 15 Kasım 2002'de gösterime girdi. Baştan sona dijital olarak çekilmiş ilk Türk filmidir.

Meral Orhonsay, sinema ve dizi oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<i>Yürüyen Şato</i> film

Yürüyen Şato, Hayao Miyazaki tarafından yönetilen, 2004 çıkışlı Japon animasyon (anime) filmi. İngiliz yazar Diana Wynne Jones'un 1986'da yayımlanan aynı adlı kitabından uyarlanmıştır. Yapımcılığını Toshio Suzuki'nin üstlendiği filmin animasyonlarını Studio Ghibli yapmıştır.

Leyla Selen Uçer, Türk oyuncu. Ara filmi ve DOT yapımı Böcek oyunuyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Asiye Dinçsoy</span> Türk oyuncu

Asiye Dinçsoy, Türk oyuncu.

2010'lu yıllarda Türkiye'de yapılan filmler listesi

Nihal Yalçın, Türk sinema ve dizi oyuncusudur.

<i>Böcek</i> (film, 1995) 1995 filmi

Böcek, yönetmenliğini Ümit Elçi'nin yaptığı 1995 yapımı Türk filmi. Erhan Bener'in aynı adlı romanından uyarlanan filmin başrollerini Halil Ergün, Nurseli İdiz, Füsun Demirel ve Meltem Cumbul paylaştı.

<i>Yara</i> (film, 1998)

Yara, yönetmen Yılmaz Arslan'ın yazıp yönettiği 1998 yapımı Türk filmi.

<i>Tepenin Ardı</i> film

Tepenin Ardı, tarihçi ve film eleştirmeni Emin Alper'in ilk uzun metrajlı sinema filmidir. Maço erkek kültürünü konu alan filmin başrollerinde Tamer Levent, Reha Özcan, Mehmet Özgür ve Berk Hakman yer almaktadır. Çekimleri Karaman ilinin Ermenek ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Kampfplatz dergisi üçüncü sayısında filmi odağa alan bir dosya hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">32. Uluslararası İstanbul Film Festivali</span>

32. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 30 Mart-14 Nisan 2013 tarihleri arasında İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen film festivali.