İçeriğe atla

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris veya halk arasında bilinen adıyla tavuk derisi hastalığı, cilt yüzeyinde pütürlerin oluştuğu yaygın ve genellikle zararsız bir cilt durumudur. Bu durum, vücudun üst kısmında, özellikle de üst kollar, bacaklar, kalça ve yüz bölgesinde görülme eğilimindedir.[1]

Etiyoloji

Keratosis pilaris, keratin adı verilen bir proteinin aşırı üretilmesiyle ilişkilidir. Keratin, cildin dış tabakasını oluşturan ve cildi zararlı mikroorganizmalardan koruyan bir yapı taşıdır.[2]

Klinik özellikler

  • Görünüm: Küçük, sert, pütürlü cilt doku pütürleri. Renkleri cilt rengine yakın veya kırmızımsı olabilir.
  • Yaygınlık: Üst kollar, bacaklar, kalçalar ve yüz en sık etkilenen bölgelerdir.
  • Semptomlar: Çoğu durumda, herhangi bir ağrı veya kaşıntıya neden olmaz, ancak kuru cilt koşullarında kaşıntı hissi artabilir.[3]

Tanı

Keratosis pilaris genellikle klinik muayene ile tanınabilir. Özel testlere veya biyopsiye genellikle gerek yoktur.[4]

Tedavi

Keratosis pilaris için kesin bir tedavi yoktur, ancak durumu yönetmek ve semptomları hafifletmek için bir dizi tedavi seçeneği mevcuttur:

  • Nemlendiriciler[5]
  • Keratolitik ajanlar: Üre, laktik asit veya salisilik asit içeren kremler[6]
  • Retinoidler
  • Lazer tedavileri

Önleme ve yaşam tarzı değişiklikleri

Cildin kurumasını önlemek için düzenli nemlendirme, hafif sabunlar kullanmak ve aşırı sıcak banyolardan kaçınmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri önerilir.

Kaynakça

  1. ^ "Keratosis pilaris: Overview". www.aad.org (İngilizce). 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2024. 
  2. ^ Wang, Jason F.; Orlow, Seth J. (Ekim 2018). "Keratosis Pilaris and its Subtypes: Associations, New Molecular and Pharmacologic Etiologies, and Therapeutic Options". American Journal of Clinical Dermatology. 19 (5): 733-757. doi:10.1007/s40257-018-0368-3. ISSN 1179-1888. PMID 30043128. 31 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2024. 
  3. ^ Fekete, Gyula László; Fekete, László; Neagu, Nicoleta; Bacârea, Vladimir; Drăgănescu, Miruna; Brihan, Ilarie (Kasım 2021). "Keratosis pilaris atrophicans faciei: An observational, descriptive, retrospective clinical study". Experimental and Therapeutic Medicine. 22 (5): 1331. doi:10.3892/etm.2021.10766. ISSN 1792-1015. PMC 8495552 $2. PMID 34630685. 17 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2024. 
  4. ^ Suástegui-Rodríguez, Irvin; Camacho-Rosas, Laura Haydeé; Peralta-Pedrero, María Luisa; Cruz, Fermín Jurado-Santa; Morales-Sánchez, Martha Alejandra (2022). "Keratosis Pilaris Treatment: Evidence from Intervention Studies". Skinmed. 20 (4): 258-271. ISSN 1751-7125. PMID 35976015. 25 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2024. 
  5. ^ McCormick, Erika; Nussbaum, Dillon; Friedman, Adam; Pham, Hanh; Meckfessel, Matthew H.; Emesiani, Christine (1 Ocak 2024). "Evaluation of a Moisturizing Cream with 20% Urea for Keratosis Pilaris". Journal of drugs in dermatology: JDD. 23 (1): 1274-1277. doi:10.36849/JDD.7806. ISSN 1545-9616. PMID 38206153. 17 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2024. 
  6. ^ Greenzaid, Jonathan; Nussbaum, Dillon; Friedman, Adam (1 Ekim 2023). "Keratosis Pilaris: Treatment Practices of Board-Certified Dermatologists". Journal of drugs in dermatology: JDD. 22 (10): 985-989. doi:10.36849/JDD.7534. ISSN 1545-9616. PMID 37801530. 17 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akne</span>

Akne (sivilce), yüz, omuzlar, sırt ve göğüsteki yağ bezleriyle ilgili bir deri hastalığı. Fransızca kökenli olduğu belirtilen akne sözcüğü Türkçede sivilce ve sızanak olarak da ifade edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Öksürük ilacı</span> antitussifler

Öksürük ilacı öksürük ve öksürükle ilgili durumların tedavisinde kullanılan ilaçlara verilen isimdir. Öksürük ilaçları ikiye ayırılabilir: kuru öksürüklerin tedavisinde kullanılan öksürük dindirici antitussifler ve balgam üreten öksürüklerin tedavisinde kullanılan ekspektoranlar.

<span class="mw-page-title-main">Cilt kanseri</span>

Cilt kanseri, deriden kaynaklanan kanserdir. Vücudun diğer kısımlarını istila etme veya yayılma yeteneğine sahip anormal hücrelerin türemesinden kaynaklanırlar. Bazal hücreli karsinom, Skuamöz hücreli karsinom ve melanom olmak üzere üç ana cilt kanseri türü vardır. İlk ikisi, daha az yaygın olan bir dizi cilt kanseri ile birlikte melanom dışı cilt kanseri olarak bilinir. Bazal hücreli kanser yavaş büyür ve etrafındaki dokuya zarar verebilir ancak uzak bölgelere yayılma veya ölümle sonuçlanma olasılığı düşüktür. Genellikle üzerinde küçük kan damarları bulunan parlak, ağrısız, kabarık bir cilt alanı olarak görülür veya ülserli kabarık bir alan olarak ortaya çıkabilir. Skuamöz hücreli cilt kanserinin yayılma olasılığı daha yüksektir. Genellikle üstü pullu sert bir yumru olarak ortaya çıkar ancak ülser de oluşturabilir. Melanomlar en agresif olanlardır. Belirtileri arasında boyutu, şekli, rengi değişen, düzensiz kenarları olan, birden fazla renge sahip, kaşıntılı veya kanayan bir ben yer alır.

Osteoartrit veya Osteoartroz, Amerika Birleşik Devletleri'nde 7 yetişkinden 1'ini etkileyen, eklem kıkırdağı ve altındaki kemiğin yıkımından kaynaklanan dejeneratif bir eklem hastalığıdır. Dünyadaki engelliliğin dördüncü önde gelen nedeni olduğuna inanılıyor. En yaygın semptomlar eklem ağrısı ve sertliğidir. Semptomlar genellikle yıllar içinde yavaşça ilerler. Diğer belirtiler arasında eklem şişmesi, hareket açıklığının azalması ve sırt etkilenmesinde kol ve bacaklarda zayıflık veya uyuşma şeklindedir. En sık tutulan eklemler, parmak uçlarına yakın iki eklem ve başparmaktaki dip eklem, diz ve kalça eklemleri ve boyun ve bel eklemleridir. Semptomlar işe ve normal günlük aktivitelere engel oluşturabilir. Diğer bazı artrit türlerinin aksine, iç organlar etkilenmez. Sıklıkla el küçük eklemlerini, diz, kalça ve omurga eklemlerini etkilemektedir. Diz eklemi tutulumu gonartroz, kalça eklemi tutulumu koksartroz olarak da adlandırılır.

<i>Staphylococcus aureus</i> Bakteri türü

Staphylococcus aureus, Staphylococcaceae familyasından bakteri türüdür. Gram pozitiflerdendir. Yaklaşık 20 türü bulunur. Nozokomiyal etkenidir. İnsan cilt florasında kommensal olarak da bulunur. Staphylococcus aureus' un oksasilin'e dirençli olup olmaması onun tanımlanmasında etkilidir. Örneğin bu antibiyotiğe hassas olan bir S. aureus, MSSA adını alırken, buna dirençli olan suş, MRSA adını alır. Koyun kanlı agarda altın sarısı koloniler üretir. Bu yüzden tür adı, altın anlamına gelen Latince aureus'dan türetilmiştir. Bu bakterinin katalaz testi olumludur. Clumping factor ve tüp koagülaz testi pozitif sonuç verir. Çeşitli yüzeylerde glikokaliks denen oluşumlar üretir. Bakterinin bunu yayılma ve bulaşma için kullandığı düşünülmektedir. Bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde, asıl enfeksiyon etkeniyle beraber görülmesi, iyileşmeyi geciktirir. Stafilokoklar içerisinde sadece Stafilokok Aureus koagülaz pozitif sonuç verir. Streptokok türünden ayırt etmek için katalaz testi uygulanır.

Kupa tedavisi, bardak çekme ya da kupa çekme, ısıtılmış kapların uygulanmasıyla ciltte lokal bir emme oluşturulduğu bir alternatif tıp şeklidir. Uygulaması esas olarak Asya'da, aynı zamanda Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Latin Amerika'da da görülür. Tüm alternatif tıpta olduğu gibi, hacamat bir sözdebilim ve şarlatanlık olarak nitelendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Ferdinand Cori</span> Nobel ödüllü Çek biyokimyager ve farmakolog

Carl Ferdinand Cori, Çek biyokimyager ve farmakolog. Eşi Gerty Cori ve Arjantinli fizyolog Bernardo Houssay ile birlikte, glikojenin yıkımı ve vücutta tekrar sentezi yoluyla enerji deposu ve kaynağı olarak kullanılması ile ilgili keşiflerinden dolayı 1947 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Heparin</span> antikoagülan (kan sulandırıcı) olarak kullanılan ilaç

Heparin (C12H19NO20S3), mast hücreleri tarafından üretilen, karaciğer, akciğer ve atardamarlarında bulunan pıhtılaşma önleyici maddedir. Heparin, akciğer ambolisinin tedavisi ya da önlenmesi, böbrek hastalarına uygulanan hemodiyaliz işlemi ve açık kalp ameliyatları sırasında kan pıhtılaşmalarını önlemek için, toplardamar içine iğneyle verilerek kullanılır. Phtılaşma sürecindeki birkaç evreyi engellemektedir.

Hipertrikoz, vücudun her yerindeki kılların anormal miktarda uzamasıdır. Hipertrikoz görünümü mitolojik kurt adama benzediğinden dolayı, yaygın olarak gayriresmi şekilde kurt adam sendromu olarak da adlandırılır. Vücudun pek çok yerinde oluşan jeneralize ve yalnızca belirli bir bölgede oluşan lokalize olmak üzere iki tür hipertrikoz bulunmaktadır. Hipertrikoz kişide doğuştan gelen veya sonradan gelişen bir hastalık olabilir. Androjene bağımlı kıl hariç olmak üzere kıllar cilt üzerinde, kasık bölgesinde, yüz ve koltuk altı bölgelerinde meydana gelir.

<i>Cordyceps</i>

Cordyceps Cordycipitaceae familyasına bağlı bir cinstir. Tüm türleri endoparazit olup, genel olarak böcekler ve eklem bacaklıların üzerinde yaşarlar. Bazı türleri ise yaşamlarını, başka mantar türlerinin üzerinde sürdürür.

<span class="mw-page-title-main">Layşmanyaz</span>

Layşmanyaz, Leishmania cinsi protozoa parazitlerinin sebep olduğu ve belli tatarcık (yakağan) sineği türlerinin ısırmasıyla bulaşan bir hastalıktır. Hastalık kütanöz, mukokütanöz ve viseral layşmanyaz (kala-azar) olmak üzere üç şekilde görülür. Kütanöz tip hastalığa deri ülserleri eşlik ederken, mukokütanöz tipte deri, ağız ve burun ülserleri görülür. Viseral (içorgansal) layşmanyaz ise deri ülserleriyle başlar ve daha sonra ateş, alyuvar sayısında azalma ve dalak ile karaciğerde büyüme görülür.

Nootropikler veya nootropik ilaçlar, sağlıklı bireylerde dikkat, hafıza, yaratıcılık ve motivasyon gibi zihinsel fonksiyonları artırmaya yönelik kullanılan çeşitli ilaç ve gıda takviyelerine verilen ortak ad. 2018 yılı itibarıyla bu gruba giren pek çok madde hala araştırma aşamasında olup etkileri tam olarak belirlenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ketamin</span> stereoizomerler grubu

Ketamin, esas olarak anesteziyi başlatmak ve sürdürmek için kullanılan bir ilaçtır. Ağrı kesimi, sedasyon ve hafıza kaybı sağlarken alan kişiyi trans benzeri bir duruma sokar. Diğer kullanımları arasında kronik ağrı, yoğun bakımda sedasyon ve depresyon vardır. Etkisi altında kalp fonksiyonu, nefes alma ve solunum yolu refleksleri genellikle işlevsel kalır. Etkiler tipik olarak enjeksiyonla verildiğinde beş ila on dakika içinde başlar ve yaklaşık 25 dakika sürer. Molekül DSÖ'nün Temel İlaçlar Listesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abdominoplasti</span>

Abdominoplasti veya " karın germe ", karnı daha ince ve daha sağlam hale getirmek için uygulanan kozmetik cerrahi bir prosedürdür. Ameliyat, karın duvarı kasını ve fasyasını sıkılaştırmayı, fazla cilt ve yağ dokusunun orta ve alt karın bölgesinden çıkarılmasını içerir. Bu tip cerrahi işleme genellikle hamilelik veya büyük kilo kaybından sonra gevşek veya sarkan dokuları olan hastalar ihtiyaç duyar.

<span class="mw-page-title-main">Cilt beyazlatma</span>

Cilt beyazlatma, cilt rengini açmak için derideki melanin konsantrasyonu azaltacak kimyasal maddelerin kullanıldığı uygulamalardır. Bazı kimyasalların cilt rengini açmada etkili olduğu görülmüşken, bazılarının toksik veya güvensiz olduğu kanıtlanmıştır. Cıva içeren cilt beyazlatıcılar, nörolojik sorunlara ve böbrek sorunlarına sebep olabilir.

Staz dermatiti, yetersiz venöz dönüşten kaynaklanan "staz" veya kan birikmesi sonucu bacakta meydana gelen deri değişikliklerini ifade eder. Varisli egzamanın diğer adıdır. Varisli damarlar'ın bu hastalığın yaygın bir nedeni olmasından dolayı bu ismi almıştır.

Klonidin, yüksek tansiyon, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, ilaç yoksunluğu, menopozal kızarma, ishal ve diğer hastalıkların tedavisinde kullanılan bir α2-adrenerjik agonist ilaçtır. Ağız yoluyla, enjeksiyonla veya cilt bandı olarak kullanılır. Etki başlangıcı tipik olarak bir saat içindedir ve kan basıncı üzerindeki etkileri sekiz saate kadar sürer.

<span class="mw-page-title-main">Nummüler dermatit</span>

Nummüler dermatit, çok sayıda dermatit türünden birisidir; bu durum yuvarlak veya oval şekilde lezyonlara neden olur. Bu durumun adı, "bozuk para" anlamına gelen Latince kelime "nummus"tan gelir.

Azelaik asit (AzA), HOOC(CH2)7COOH formülüne sahip organik bir bileşiktir. Bu doymuş dikarboksilik asit beyaz bir toz halinde bulunur. Buğday, çavdar ve arpada bulunur. Polimerler ve plastikleştiriciler de dahil olmak üzere çeşitli endüstriyel ürünlerin öncüsüdür ve aynı zamanda birçok saç ve cilt bakım ürününün bir bileşenidir. AzA tirozinazı inhibe eder.

<span class="mw-page-title-main">İhtiyoterapi</span>

İhtiyoterapi, balıkların cilt hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı bir terapi yöntemidir. Yunanca'da "balık" anlamına gelen "ichthys" kelimesinden türemiştir. İhtiyoterapi genellikle psoriasis ve diğer cilt bozukluklarının tedavisinde tercih edilir. Bu tedavi yöntemi, belirli türde balıkların, özellikle Garra rufa olarak bilinen türün, cilt yüzeyindeki ölü deri hücrelerini temizleyerek sağlıklı hücrelerin oluşumunu teşvik etmesi prensibine dayanır. İhtiyoterapi, hem doğal hem de alternatif bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir.