İçeriğe atla

Keras

Keras
Orijinal yazar(lar)François Chollet
Geliştirici(ler)Çok sayıda
İlk yayınlanma27 Mart 2015 (9 yıl önce) (2015-03-27)
Güncel sürüm3.5.0[1]
PlatformÇapraz platform
ErişilebilirlikPython
TürYapay sinir ağları
LisansMIT Lisansı
Resmî sitesikeras.io Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Keras, Python'da yazılmış açık kaynaklı bir sinir ağı kütüphanesidir. Keras TensorFlow, Microsoft Cognitive Toolkit, R, Theano veya PlaidML ile beraber çalışabilir.[2][3] Derin sinir ağları ile hızlı deney yapabilmek için tasarlanan bu cihaz kullanıcı dostu, modüler ve genişletilebilir olmaya odaklanıyor. ONEIROS (Açık Uçlu Nöro-Elektronik Akıllı Robot İşletim Sistemi),[4] projesinin araştırma çabalarının bir parçası olarak geliştirilmiştir ve ana yazarı ve sürdürücüsü Google mühendisi François Chollet'tir. Chollet ayrıca XCeption derin sinir ağı modelinin yazarıdır.[5]

2017 yılında Google'ın TensorFlow ekibi, TensorFlow'un çekirdek kütüphanesinde Keras'ı desteklemeye karar verdi.[6] Chollet, Keras'ın bağımsız bir makine öğrenimi çerçevesi yerine bir arayüz olarak tasarlandığını açıkladı. Kullanılan hesaplamalı arka uçtan bağımsız olarak derin öğrenme modelleri geliştirmeyi kolaylaştıran daha üst düzey, daha sezgisel bir soyutlama seti sunar.[7] Microsoft, CNTK v2.0'dan itibaren mevcut olan Keras'a bir CNTK arka ucu ekledi.[8][9]

Kullanım

Keras, Kasım 2017 itibarıyla 200.000'den fazla kullanıcı kullanıyor.[3] Keras, KD Nuggets 2018 yazılım anketinde en çok alıntı yapılan 10. araç oldu ve% 22 kullanım kaydetti.[10]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Release 3.5.0". 12 Ağustos 2024. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  5. ^ François Chollet. "Xception: Deep Learning with Depthwise Separable Convolutions". arXiv:1610.02357 $2. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  7. ^ "Chollet GitHub Comment". 11 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  8. ^ "CNTK Keras GitHub Issue". 2 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yapay zekâ</span> insani zekaya sahip makine ve yazılım geliştiren bilgisayar bilimleri dalı

Yapay zekâ ya da kısaca YZ,, insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından, doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir. İlk ve ikinci kategoriler arasındaki ayrım genellikle seçilen kısaltmayla ortaya çıkar. Güçlü yapay zeka genellikle Yapay genel zekâ olarak etiketlenirken, doğal zekayı taklit etme girişimleri yapay biyolojik zekâ olarak adlandırılır. Önde gelen yapay zeka ders kitapları, alanı zeki etmenlerin çalışması olarak tanımlar: Çevresini algılayan ve hedeflerine başarıyla ulaşma şansını en üst düzeye çıkaran eylemleri gerçekleştiren herhangi bir cihaz. Halk arasında, yapay zekâ kavramı genellikle insanların insan zihni ile ilişkilendirdiği öğrenme ve problem çözme gibi bilişsel eylemleri taklit eden makineleri tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">GitHub</span> sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için ağ tabanlı bir depolama servisi

GitHub, sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için web tabanlı bir depolama servisidir. 8 Şubat 2008 tarihinde Tom Preston-Werner, Chris Wanstrath, P. J. Hyett, Scott Chacon tarafından kuruldu. GitHub özel depolar için ücretli üyelik seçenekleri sunarken, açık kaynaklı projeler için ücretsizdir. Mayıs 2011 itibarıyla GitHub açık kaynaklı projeler tarafından tercih edilen en popüler depolama servisidir.

<span class="mw-page-title-main">Google Fuchsia</span>

Fuchsia, şu anda Google tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Proje, Ağustos 2016'da resmi bir duyuru yapılmaksızın kendi kendine barındırılan bir git şeklinde göründüğünde halk tarafından tanındı. Kaynak belgelerinde adın arkasındaki neden "Pembe + Mor == Fuşya " olarak tanımlanmaktadır. Linux çekirdeğini temel alan, daha önce Google tarafından geliştirilen Chrome OS ve Android gibi işletim sistemlerinin aksine, Fuchsia, mineral adını taşıyan Zircon adlı yeni bir mikro çekirdeğe dayanıyor.

Aşağıdaki çizelgede derin öğrenme konusunda en bilinen yazılım iskeletleri, yazılım demetleri ve bilgisayar programları karşılaştırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Derin öğrenme</span> Makine öğreniminin bir branşı

Derin öğrenme bir veya daha fazla gizli katman içeren yapay sinir ağları ve benzeri makine öğrenme algoritmalarını kapsayan çalışma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Geoffrey Hinton</span> İngiliz-Kanadalı bilgisayar uzmanı ve psikolog

Geoffrey Everest Hinton, İngiliz-Kanadalı bilişsel ruhbilimci ve bilgisayar bilimcisi. Yapay sinir ağları konusundaki çalışmalarıyla tanınan Hinton 2013'te Google Brain projesine katılmıştır. 2018 Turing Ödülü'nü Yoshua Bengio ve Yann LeCun'la birlikte almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Google Nöral Makine Çevirisi</span> Google tarafından Google Çevirinin akıcılığını ve duyarlılığını artırmak için geliştirilen sistem

Google Nöral Makine Çevirisi (GNMT), Google tarafından geliştirilen ve Google Çeviri’nin akıcılığını ve doğruluğunu artırmak için yapay bir sinir ağı kullanan, Kasım 2016’da tanıtılan bir yapay sinir ağları (NMT) sistemidir.

Evrişimsel sinir ağları, derin öğrenmenin bir alt dalıdır ve genellikle görsel bilginin analiz edilmesinde kullanılır. Yaygın kullanım alanları resim ve video tanıma, önerici sistemler resim sınıflandırma, tıbbi görüntü analizi ve doğal dil işleme olarak sıralanabilir.

PyTorch, Torch kütüphanesine dayanan açık kaynaklı bir makine öğrenme kütüphanesidir, bilgisayarla görme ve doğal dil işleme gibi uygulamalar için kullanılır. Öncelikle Facebook'un AI Araştırma laboratuvarı (FAIR) tarafından geliştirilmiştir. Değiştirilmiş BSD lisansı ile piyasaya sürülen ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır. Python arabirimi daha öne çıkan ve geliştirmenin birincil odağı olmasına rağmen, PyTorch'un bir C ++ arabirimi de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Uzun kısa süreli bellek</span>

Uzun kısa süreli bellek derin öğrenme alanında kullanılan yapay bir yinelemeli sinir ağı (RNN) mimarisidir. Standart ileri beslemeli sinir ağlarının aksine, LSTM'nin geri bildirim bağlantıları vardır. Yalnızca anlık veriyi değil, veri dizilerini de işleyebilir. Örneğin, LSTM bölümlenmemiş, bağlı el yazısı tanıma, konuşma tanıma ve ağ trafiğinde anomali veya IDS'lerde tespiti gibi görevler için geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">LineageOS</span>

LineageOS; Android mobil platformuna dayanan akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar ve set üstü kutular için yazılan ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Cyanogen Inc.'in geliştirmeyi bıraktığını ve projenin arkasındaki altyapıyı kapattığını açıkladığı Aralık 2016'da çatallandığı özel ROM CyanogenMod'un halefidir. Cyanogen Inc., Cyanogen adının haklarını koruduğundan, proje çatalı LineageOS olarak yeniden adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">TensorFlow</span>

TensorFlow, makine öğrenimi için ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım kütüphanesidir. Bir dizi görevde kullanılabilir, ancak derin sinir ağlarının eğitimi ve çıkarımına özel olarak odaklanmaktadır.

Firefox Send, 2,5 GB'a kadar dosyaları yükleyebileceğiniz, kullanımı kolay, çevrimiçi bir dosya gönderme hizmetidir. Mozilla tarafından geliştirilmiştir ve açık kaynak Mozilla Kamu Lisansı ile lisanslanmıştır. Geliştirme 2017'de başladı ve 12 Mart 2019'da beta sürümünden çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Signal (yazılım)</span> Şifreli iletişim uygulaması

Signal, özgür ve açık kaynaklı, çapraz platform şifreli mesajlaşma yazılımı. Signal Vakfı ve Signal Messenger LLC tarafından geliştirmektedir. İnternet üzerinden dosyaları, sesli mesajları, görselleri ve videoları içerebilen kişiler arası mesajları veya grup mesajlarını göndermek için kullanılır. Ayrıca bire bir sesli ve görüntülü arama yapabilir, Android sürümü SMS uygulaması olarak da işlev görebilir.

<span class="mw-page-title-main">YouTube Music</span>

YouTube Music, Google'ın bir yan kuruluşu olan YouTube tarafından geliştirilen bir müzik akışı hizmetidir. Müzik akışına yönelik hizmet için özel bir arayüz sağlar. Ayrıca kullanıcıların türlere, oynatma listelerine ve önerilere göre YouTube'daki şarkılara ve müzik videolarına göz atmasına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy S20 FE</span>

Samsung Galaxy S20 Fan Edition, Samsung Electronics tarafından tasarlanan, geliştirilen, pazarlanan ve üretilen Samsung Galaxy S serisi'ne ait Android tabanlı bir phablet'tir. Cihaz, 23 Eylül 2020'de Samsung'un Galaxy Unpacked Etkinliğinde temel Samsung Galaxy S20'nin daha ucuz bir modeli olarak duyuruldu. Cihaz, Samsung Galaxy S10 Lite'in halefi ve Samsung Galaxy S21 FE'nin selefidir.

<span class="mw-page-title-main">Pop! OS</span>

Pop OS, bilgisayar üreticisi System76 firması tarafından geliştirilen, Ubuntu tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Grafik kullanıcı arayüzü olarak yine System76 tarafından geliştirilen COSMIC masaüstü ortamını kullanmaktadır. Pop! _OS'un hedef kitlesi; bilgisayarı keşfetme ve yaratma aracı olarak kullanan STEM ve yaratıcı profesyoneller olarak belirlenmiştir.

GitHub Copilot, kullanıcıların kod yazma sürecinde yardımcı olan bulut tabanlı bir yapay zeka aracıdır. GitHub ve OpenAI tarafından geliştirilen araç, Visual Studio Code, Visual Studio, Neovim ve diğer entegre geliştirme ortamlarının (IDE'ler) kullanıcılarına destek vermek için tasarlanmıştır. GitHub Copilot, teknik önizleme için 29 Haziran 2021'de duyurulmuş ve daha sonra JetBrains pazarında bir eklenti olarak yayınlanmıştır. GitHub, Copilot'un kullanıcıların belgeleri okumak için harcadıkları süreyi azaltarak programcıların bilmedikleri kodlama çerçevelerinde ve dillerinde gezinmelerine olanak tanıdığını belirtmektedir.

<span class="mw-page-title-main">François Chollet</span>

François Chollet, Fransız yazılım mühendisi ve yapay zeka araştırmacısı. Chollet, 2015 yılında piyasaya sürülen Keras derin öğrenme kütüphanesinin geliştiricisidir. Araştırmaları bilgisayarlı görü, makine öğreniminin formal akıl yürütme, soyutlama ve yapay zekada genellik elde etme üzerinedir.

Wojciech Zaremba, Polonyalı bilgisayar bilimci ve OpenAI'ın kurucu ortağı. OpenAI'da Codex araştırma ve dil takımlarını yönetmektedir. Bu takım, bilgisayar kodu yazabilen yapay zeka üzerinde aktif olarak çalışmaktadır. Ayrıca, GPT serisi dil modelleri üzerinde de çalışmaktadır.