İçeriğe atla

Kepek (tarım)

Buğday kepeği

Kepek, tahıl tanelerinin en dış kısmını oluşturan kabuğa verilen addır. Öğütülen tahıllar elekten geçirildiğinde elek üzerinde kalan pul şeklindeki kabuk deridir.

Bu deri selüloz oranı yüksek bir yapıdır ve insan vücudu tarafından hazmedilemez. Ancak geviş getiren hayvanların pek çoğunda bu maddeyi hazmedecek enzimler mevcuttur. Öğütme işleminin bir yan ürünü olan kepek bu sebepten eskiden beri hayvan yemi olarak kullanılmakta idi. Günümüzde ise insan vücudunun besleyici olmayan ve hazmedilemeyen bazı maddelere (lif) de ihtiyaç duyduğu düşünülmektedir.

SıraTürüŞekerli BisküviKepekli Bisküvi
1 Enerji değeri 465 kl. 400 kl.
2 Protein miktarı 5,4 gr. 7,07 gr.
3 B Vitamini miktarı 0,02 mgr. 0,16 mgr.
4 Niacin miktarı 0,30 mgr. 4,22 mgr
5 B2 vitamini miktarı 0,07 mgr. 0,13 mgr.
6 Posa miktarı 0,02 mgr. 9,7 mgr.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pirinç</span> Buğdaygiller (Poaceae) familyasından otsu bir bitki türü

Pirinç, Buğdaygiller familyasından Oryza sativa veya daha az yaygın olarak Oryza glaberrima türüne ait bitki ve bu bitkinin tohumlarıdır. Yabani pirinç adı genellikle terim her ne kadar yabani ve evcilleştirilmiş olsa da Zizania ve Porteresia cinslerinin türleri için kullanılır ayrıca ilkel veya ekilmemiş Oryza çeşitleri için de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kabuklular</span> Eklembacaklılar şubesine ait bir alt şube

Crustacea veya Kabuklular, Arthropoda şubesine bağlı bir hayvan altşubesidir. Çoğu deniz ve tatlı sularda, az bir miktarı ise karaların nemli bölgelerinde yaşar. Hepsi kanatsızdır. Kabuklu dış iskeletleri, yarık ayak şekilli bacakları, iki çift antenleri ve solungaç solunumları karakteristiktir. Böceklerde bir çift anten bulunur. Akrep ve örümcekler ise antensizdir.

<span class="mw-page-title-main">Şarbon</span> Bacillus anthracis adlı bakteri nedeniyle oluşan bulaşıcı bir hastalık

Şarbon, antraks veya anthrax; Bacillus anthracis adlı bakteri nedeniyle oluşan zoonotik karakterde bulaşıcı bir hastalık.

<span class="mw-page-title-main">Floem</span>

Floem veya soymuk borusu, fotosentez sırasında yapılan ve fotosentez olarak bilinen çözünür organik bileşikleri, özellikle şeker sakarozu (sükroz) bitkinin bölümlerine taşıyan vasküler bitkilerdeki canlı dokudur. Bu taşıma işlemine translokasyon denir. Ağaçlarda floem, kabuğun en iç tabakasıdır, dolayısıyla adı Eski Yunanca Grekçe: φλοιός kelimesinden türetilmiştir. (phloiós), "kabuk" anlamına gelir. Terim 1858'de Carl Nägeli tarafından tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">İstiridye</span>

İstiridye, yumuşakçalar (Mollusca) şubesinin yassı solungaçlılar sınıfından, ılıman ve sıcak denizlerde toplu halde yaşayan çift kabuklu bir hayvan.

<span class="mw-page-title-main">Epidermis</span>

Epidermis, deriyi oluşturan üç tabakadan en dıştakidir. Daha içteki tabakalar dermis ve hipodermistir. Epidermis tabakası çevresel patojenlerden kaynaklanabilecek enfeksiyonalara karşı bir bariyer sağlar. Ayrıca transepidermal sıvı kaybı yoluyla vücuttan atmosfere verilen su miktarını düzenler. Epidermis, bir baz tabakanın üzerine dizi hücre tabakalarından oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Tahıl</span>

Tahıl ya da hububat genellikle buğdaygillerden hasat edilen ürünlere ve onların tohumlarına verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Omurgasızlar</span> bir omurgası olmayan hayvanlara verilen genel bir ad

Omurgasızlar, omurgası olmayan hayvanlara verilen genel bir addır. Omurgasız olarak adlandırılan canlıların yapılarında hiçbir iç iskelet bulunmaz. Bazı omurgasız hayvanların vücudunu destekleyen bir dış iskelet bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Düğme</span>

Düğme, giyecek, yorgan vb.nin bazı yerlerine ilikleyici veya süs olarak dikilen kemik, metal, sedef gibi sert maddelerden yapılmış küçük tutturma aracı. Ayrıca bazı insanlarda Koumpounofobi denilen düğme fobisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Un</span> öğütülmüş tahıl

Un, tahılların öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere pek çok gıdanın temel bileşenidir. Genellikle buğdaydan elde edilen toza sadece un denir. Arpa, yulaf, çavdar, mısır, nohut gibi bitkilerden elde edilen un ise, yaygın olarak o tahılın adıyla birlikte mısır unu, arpa unu biçiminde adlandırılır.

Tantavi, İstanbul ilinin Ümraniye ilçesine bağlı bir mahalledir. Tantavi Mahallesi, Atatürk Mahallesi'den ayrılması ile 2009'da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Endosperm</span>

Endosperm ya da besidoku çoğu çiçekli bitkinin tohumlarında bulunan bir besin dokusudur. Embriyo'yu sarar ve ona nişasta formunda besin sağlar. Ayrıca yağ ve protein de içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Buğday unu</span> buğdaydan yapılan un

Buğday unu, buğday tahılının ilk başta modern laboratuvarlarda yapılan analizlerle kalitesine göre sınıflandırılıp, daha sonra üretilmek istenen kaliteye göre farklı özellikte ki buğdayların bir birleri ile paçallanması ve daha sonrasında paçallanan buğdayların belirli temizleme aşamalarından geçmesiyle öğütmeye uygun hale getirilir. Temizleme aşamasında içerisinden taş, toprak, yabancı ot tohumları, kırık buğday gibi unun kalitesini olumsuz etkileyecek yabancı maddelerden ayrıştırılıp, daha sonra kuru yıkama yöntemi ile temizlenip en sonunda da belirli bir rutubete getirildikten sonra, uygun sürelerde dinlendirilip öğütülmesi ile elde edilen undur. Unun randımanı ya da saflığı kullanım amacına göre belirlenir. İyice öğütülmüş olan buğdayın içerisinden elenerek ayrılan kepek, razmol, bonkalit ve daha paspal yapıda ki esmer un gibi buğdayın kabuk ve kabuğa yakın kısmının ayrılmasıyla kalitesi ayarlanmış olur. Gluten miktarı un kalitesinde belirleyici bir özelliktir. Bisküvi, kraker, kek gibi ürünlerde daha düşük gluten oranı gerekir. Ekmek, simit gibi kabaran ürünlerde orta kalitede gluten oranı gerekir. Yufka, poğaça, baklava gibi ürünlerde yüksek gluten oranına sahip unlar kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Filtreleme</span>

Filtreleme ya da filtrasyon, içinden yalnızca sıvının geçebileceği bir ortam ekleyerek katıları sıvılardan ayıran çeşitli mekanik, fiziksel veya biyolojik işlemlerden herhangi biridir.

<span class="mw-page-title-main">Krupa</span>

Krupa, yulaf, buğday, çavdar ve arpa gibi çeşitli tahıl tanelerinin kabuklu çekirdekleridir. Kabuğu çıkarılmış taneler tahıl tanesini, tanenin lif bakımından zengin kepek kısmını ve ayrıca buğday rüşeymi ve endosperm içeren kepekli tahıllardır.

<span class="mw-page-title-main">Yulaf ezmesi</span>

Yulaf ezmesi, değirmende öğütülmüş, çelikten kesilmiş veya haddelenmiş, kabuklu yulaf tanelerinden yapılan bir tahıl ezmesi türüdür. Öğütülmüş yulaf "beyaz yulaf" olarak da bilinir. Kesimli yulaf "kaba yulaf ezmesi" veya "İrlandalı yulaf ezmesi" olarak bilinir. Yulaf ezmesi kalın veya ince, "eski moda" veya "hızlı" veya "anlık" olabilir. "Yulaf ezmesi" terimi, ABD'de ve Kanada'nın bazı bölgelerinde, öğütülmüş, çelikten kesilmiş veya bu tür ülkelerde popüler olan bir yulaf lapası için başka bir kelime olarak da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tahıl ezmesi</span>

Tahıl ezmesi, hafif işlenmiş tam tahıllı yiyecek türüdür. Geleneksel olarak, ısı radyasyonu altında yassı yongalara sarılmadan önce hafifçe kızartılmış ve buharlaştırılmış yulaf kabuğu (krupa) çıkarılmış ve daha sonra hafifçe kızartılmış hale getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Seten</span>

Seten, tahılın kabuğunu (kepeğini) ayırmada kullanılan taştan yapılma eski bir araç türü. Zeytin ezmek için de benzer bir aracın (yuğlak) kullanıldığı bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kahve ikamesi</span>

Kahve muadilleri, genellikle kafeinsiz kahve olmayan ürünlerdir. Kahveyi yerine tüketilmek ve kullanılmak amacıyla kullanılır. Kahve muadili ürünler, tıbbî, iktisadî, dinî nedenlerle veya sadece kahvenin hemen bulunmaması nedeniyle kullanılabilir. Kavrulmuş tahıl içeceği, karahindiba kahvesi, beyaz kahve kahvenin yaygın muadilleridir.

<span class="mw-page-title-main">Gıda kimyası</span>

Gıda kimyası gıdada bulunan başlıca bileşenleri, gıdayı oluşturan renkleri, tatları ve meydana gelen reaksiyonlar gibi pek çok farklı konuları ele almaktadır.