İçeriğe atla

Kenya-Polonya ilişkileri

Kenya-Polonya ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Kenya ve Poland

Kenya

Polonya

Kenya-Polonya ilişkileri, Kenya ile Polonya arasındaki diplomatik ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Birleşmiş Milletler ve Dünya Ticaret Örgütü üyesidir.

Tarihçe

1942 ile 1944 arasında 18.000 Polonyalı mülteci Kenya'nın liman kenti Mombasa'ya geldi.[1] Mülteciler, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği tarafından Polonya'dan zorla çıkartılan ve Sovyetler Birliği'nin doğu kısımlarına ve Sibirya'ya gönderilen 320.000 ila bir milyonluk büyük bir göçün parçasıydı. Anders'in Ordusu'nun yardımıyla, yaklaşık 110.000 Polonyalı Sovyetler Birliği'nden İran'a gitti ve bu mültecilerin 18.000'i Doğu Afrika'ya gönderildi.

Polonyalı mülteciler Mombasa'ya vardıklarında, birçoğu yakınlardaki Rodezya, Tanzanya ve Uganda İngiliz topraklarına gönderildi. Kenya'da kalan mülteciler de Makindu, Manira, Nairobi, Nyali ve Rongai yerleşim kamplarına gönderildi.[1] Mülteciler, birçoğunun Avustralya, Kanada ve Birleşik Krallık'a yerleştirildiği 1949 yılına kadar Kenya'da kaldı.

1945'te Polonya, savaştan sonra bağımsızlığını yeniden kazandı. 12 Aralık 1963'te Kenya, Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını elde etti ve 13 Aralık 1963'te Polonya, Kenya ile diplomatik ilişkiler kurdu.[2] 1964'te Polonya, Nairobi'de yerleşik bir büyükelçilik açtı.

Başlangıçta, her iki ülke arasındaki ilişkiler esas olarak Birleşmiş Milletler gibi çok taraflı forumlarda yönetiliyordu. Diplomatik ilişkilerin kurulmasından kısa bir süre sonra, yüzlerce Kenya vatandaşı, devlet bursları ile Polonya üniversitelerinde okumak için Polonya'ya gitti.[2] Haziran 2014'te, her iki ülke de ticareti artırmak için bir Mutabakat Zaptı imzaladı.[3] Kenya, 2016 yılından bu yana kalkınma yardımı yardımında Polonya'nın ana önceliklerinden biri olmuştur.[4]

Üst düzey ziyaretler

Kenya'dan Polonya'ya üst düzey ziyaretler[2]

  • Dışişleri Bakanı Kalonzo Musyoka (1995)
  • Ticaret Bakanı Mukhisa Kituyi (2004)
  • Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Momoima Onyonka (2010)

Polonya'dan Kenya'ya üst düzey ziyaretler[2]

  • Dışişleri Bakanı Krzysztof Skubiszewski (1993)
  • Yabancı Müsteşar Bogusław Zaleski (2002)
  • Dışişleri Bakanı Włodzimierz Cimoszewicz (2004)
  • Yabancı Müsteşar Witold Waszczykowski (2007)
  • Dışişleri Bakanı Radosław Sikorski (2009)
  • Yabancı Müsteşar Grażyna Bernatowicz (2010)

Ulaşım

LOT Polish Airlines ile Mombasa ile Varşova arasında direkt mevsimsel uçuşlar vardır.

Ticaret

Ekim 2014'te Doğu Afrika Topluluğu (Kenya'yı da içerir) ve Avrupa Birliği (Polonya'yı da içerir) bir serbest ticaret anlaşması imzaladı. Serbest ticaret anlaşması henüz yürürlüğe girmemiştir.[5] 2018'de Kenya ve Polonya arasındaki ticaretin toplamı 93 milyon ABD doları oldu.[6][7] Kenya'nın Polonya'ya ihracatı şunları içerir: çay, konserve ananas, kesme çiçekler, kahve, balık ve sisal torbalar. Polonya'nın Kenya'ya ihracatı şunları içerir: tekstil, makine, elektronik ve taşıtlar.[8] 2017'de Polonya, Nairobi'de bir ticaret ofisi açtı.

Yerleşik diplomatik misyonlar

  • Kenya, Roma'daki (İtalya) büyükelçiliğinden Polonya'ya akreditedir.[9]
  • Polonya'nın Nairobi'de bir büyükelçiliği vardır.[10]

Ayrıca bakınız

  • İkinci Dünya Savaşı'nda Polonyalı sivillerin SSCB'den tahliyesi
  • Östaki Sapieha

Kaynakça

  1. ^ a b "How East Africa became home for Polish exiles". 14 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 
  2. ^ a b c d "Diplomatic relations between Poland and Kenya (in Polish)". 21 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 
  3. ^ "Kenya, Poland ready for more business". 14 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 
  4. ^ "Polish FM delivers speech on foreign policy tasks in 2018". 29 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 
  5. ^ "EU / East African Community (EAC) free trade agreement". 16 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 
  6. ^ "OEC: Poland". 14 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 
  7. ^ "Poland opens Nairobi trade office to scout for deals". 13 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 
  8. ^ "Enhancing ties between Africa and Eastern European countries". 14 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 
  9. ^ "Embassy of Kenya in Rome". 10 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2022. 
  10. ^ "Embassy of Poland in Nairobi". 21 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Polonya-Türkiye ilişkileri</span> Diplomatik ilişkiler

Polonya-Türkiye ilişkileri, Polonya Cumhuriyeti ile Türkiye'nin süregelen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Feridun Sinirlioğlu</span> Türk diplomat ve siyasetçi

Feridun Hadi Sinirlioğlu, Türk diplomat ve siyasetçi. 21 Ekim 2016'dan 4 Şubat 2023 tarihine kadar Türkiye'nin Birleşmiş Milletler daimî temsilcisi olarak görev almıştır. Bundan önce 2009-2016 tarihleri arasında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve 2015 Türkiye genel seçimleri sonrasında oluşturulan geçici seçim hükûmetinde Türkiye Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Ocak 2021'de Cumhurbaşkanlığı atama kararı ile Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığına atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meksika-Türkiye ilişkileri</span>

Meksika-Türkiye ilişkileri, Meksika ile Türkiye arasındaki siyasi, iktisadi ve ekonomik ilişkileri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kenya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Kenya ilişkileri, Türkiye Nairobi'de 1968 de büyükelçiğini açmıştır. Bugün Kenya'nın Ankara'da büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan-Polonya ilişkileri</span>

Macaristan-Polonya ilişkileri, Macaristan ve Polonya arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasındaki ilişkiler Orta Çağ'a dayanmaktadır. İki Orta Avrupa halkı; geleneksel olarak derin bir ortak yöneticiler, kültürler ve inanç tarihine dayanan çok yakın bir dostluk, kardeşlik ve yoldaşlık yaşamıştır. Her iki ülke de kardeşlik ilişkilerini 23 Mart'ta anmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Singapur-Türkiye ilişkileri</span>

Singapur-Türkiye ilişkileri, Singapur ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya-Türkiye ilişkileri</span> Çift taraflı ilişki

Endonezya-Türkiye ilişkileri, Endonezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, özellikle her ikisi de Müslüman çoğunluklu modern demokrasiler olmaları nedeniyle önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Polonya ilişkileri</span> Polonya Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki diplomatik ilişkiler

Amerika Birleşik Devletleri-Polonya ilişkileri ya da alternatif adıyla Leh-Amerikan ilişkileri, Amerika Birleşik Devletleri ile Polonya arasındaki diplomatik, sosyal, ekonomik ve kültürel ikili ilişkilere verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İsrail'deki diplomatik temsilcilikler listesi İsrail'deki dış büyükelçilik ve konsoloslukları kapsar. İsrail'de hâlihazırda 89 büyükelçilik bulunmaktadır; bunların 87'si Tel Aviv ve Tel Aviv Bölgesi'nde, 3'ü ise Kudüs'te bulunmaktadır. Bazı ülkeler bir büyükelçilik işletmenin yanı sıra Eilat, Hayfa ve Kudüs gibi şehirlerde konsolosluk da işletirler.

<span class="mw-page-title-main">Filipinler-Romanya ilişkileri</span>

Filipinler-Romanya ilişkileri, Filipinler ile Romanya arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Meksika-Saint Vincent ve Grenadinler ilişkileri</span>

Meksika–Saint Vincent ve Grenadinler ilişkileri, Meksika ile Saint Vincent ve Grenadinler arasındaki diplomatik ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Karayip Devletleri Birliği, Amerikan Devletleri Örgütü ve Birleşmiş Milletler üyesidir.

Brezilya-Gürcistan ilişkileri, Brezilya Federatif Cumhuriyeti ile Gürcistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Her iki ülke de Birleşmiş Milletler üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya-Kenya ilişkileri</span>

Almanya–Kenya ilişkileri, Almanya ile Kenya arasındaki ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Polonya ilişkileri</span>

Çin-Polonya ilişkileri, Çin ile Polonya arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve Polonya Cumhuriyeti devletleri oluşturmaktadır. ÇHC'nin Varşova'da bir büyükelçiliği ve Gdańsk'ta bir başkonsolosluğu, Polonya'nın ise Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay, Çengdu, Guangzhou ve Hong Kong şehirlerinde başkonsoloslukları var.

<span class="mw-page-title-main">Tonga-Türkiye ilişkileri</span> Diplomatic relations between Tonga and Turkey

Tonga-Türkiye ilişkileri, Tonga ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 26 Ocak 1976'da başladı.

<span class="mw-page-title-main">Cibuti-Türkiye ilişkileri</span>

Cibuti-Türkiye ilişkileri, Cibuti ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. İki ülke arasındaki ilk resmî diplomatik ilişkiler Cibuti'nin 1977'de Fransa'dan bağımsızlığını ilan etmesiyle başlamıştır. Türkiye 2013'ten beri Cibuti'de; Cibuti ise 2012'den beri Ankara'da büyükelçilik bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seyşeller-Türkiye ilişkileri</span>

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler Haziran 1995’te kurulmuştur. Seyşeller’e Türkiye'nin Nairobi Büyükelçiliği akreditedir. Seyşeller’in ise Paris Büyükelçiliği Türkiye'ye akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus-Polonya ilişkileri</span>

Polonya Cumhuriyeti ve Belarus Cumhuriyeti 2 Mart 1992'de diplomatik ilişkiler kurdular. Polonya, Belarus'un bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biriydi. Polonya-Litvanya Topluluğu'nun ve daha sonra Rus İmparatorluğu'nun bir parçası oldukları için her iki ülke de ortak bir sınırı paylaşıyor ve ortak tarihlere sahipler. İk ülkede Ekim 1945'te Birleşmiş Milletler'e asıl üyeler olarak katıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Polonya-Ukrayna ilişkileri</span>

Polonya-Ukrayna ilişkileri, Ukrayna'nın 1990'ların başında Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını kazanmasından kısa bir süre sonra yeniden canlandı. O zamandan beri hem gelişiyor hem de bazen kötüye gidiyor. Polonya-Ukrayna ilişkilerinde zaman zaman ortak tarihlerinden ötürü çeşitli tartışmalar yeniden ortaya çıkıyor, ancak bu durum Polonya ve Ukrayna'nın ikili ilişkileri üzerinde büyük bir etkiye sahip değil.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kenya ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Çin-Kenya ilişkileri, Çin Halk Cumhuriyeti ile Kenya ülkeleri arasındaki ikili ilişkileri kapsar. İki ülke arasındaki ilişkiler 1963'te kuruldu; bu ilişkiler 1967'de geçici bir süre için askıya alındı, lâkin 1978'te bunlar yeniden kuruldu. Bu zamandan beri, iki ülke arasındaki ekonomik ve yatırım anlaşmaları büyük oranda genişletildi ve Çin günümüzde Kenya'nın en büyük ticaret ortağıdır. Ticaret, yatırım ve Çin önderliğindeki altyapı projelerinin Kenya'nın kalkınmasına genel açıdan yarar getirmiş olması ve bunların her iki hükûmet tarafından "kazan kazan" işbirlikleri olarak nitelendirilmesine rağmen, hem yerel medya hem de yabancı gözlemciler, hem Kenya'nın Çin'den aldığı kredilerin olası sonuçlarını hem de Kenya ekonomisinin yabancı sermaye ve ürünlere bağımlılığını eleştirmiştir. Çin-Kenya ilişkileri bünyesindeki en büyük girişimlerden biri olan ve Çin finansmanlığı ile müteahhitlerin kullanımıyla Nairobi, Kenya, Uganda, Güney Sudan ve Ruanda arasında bağlantı oluşturması planlanan Standart Hat Açıklıklı Demiryolu projesi, finansal zorluklar, ihale sürecinin yasallığına ilişkin sorular ve Mombasa Limanı'nın sözde teminatlandırılması hakkında iddialar tarafından etkilenmiş ve bu nedenle daha fazla ihtilaf yaratmıştır.