İçeriğe atla

Kenya'nın illeri

Kenya'nın eyaletlerini numaralandırılmış şekilde gösteren harita
1. Merkez
2. Kıyı
3. Doğu
4. Nairobi
5. Kuzeydoğu
6. Nyanza
7. Rift Vadisi
8. Batı

2013 yılında çıkarılan yeni anayasa öncesinde Kenya, idari olarak 8 ile ayrılmıştı. Bu iller ise toplamda 46 ilçeden oluşmaktaydı. Yeni anayasayla birlikte bu idari bölünüş değiştirildi ve iller kaldırıldı. Günümüzde Kenya, 47 ilden meydana gelmektedir.

Ayrıca

  • ISO 3166-2:KE

Eyaletler

  1. Merkez
  2. Kıyı
  3. Doğu
  4. Nairobi
  5. Kuzeydoğu
  6. Nyanza
  7. Rift Vadisi
  8. Batı

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin illeri</span> Türkiye Cumhuriyetinin birinci düzey idari bölümü

Anadolu yarımadası ile Trakya toprakları üzerine kurulan Türkiye'nin, 81 ili vardır. İller, Türkiye'nin en büyük idari bölümleridir. Bu seksen bir il, dokuz yüz yetmiş üç ilçeye bölünmüştür. Bu ilçeler, en küçük idari birim olan mahalle ve köyleri içinde barındırır. İllerde yönetme ve yürütme görevi, içişleri bakanı tarafından önerilen ve bakanlar kurulunun onayından sonra cumhurbaşkanı tarafından atanan valiler tarafından yerine getirilir.

<span class="mw-page-title-main">Kenya</span> Doğu Afrikada bir ülke

Kenya, resmî adıyla Kenya Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kısmında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını: Etiyopya, Somali, Tanzanya, bir kısmı Victoria Gölü ile olmak üzere Uganda ve Güney Sudan oluşturmaktadır. Bunun haricinde ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Nairobi'dir.

İlçe, Türkiye Cumhuriyeti'nin idari bölünmesinde, ilden sonra gelen idari birimdir. İlçenin idari amiri kaymakamdır. İlçe il kelimesine "çe" küçültme eki getirilerek türetilmiştir. Anlam olarak “küçük il” demektir. İlçenin eski adı kazadır. İlçenin idari merkezi olan ve ilçenin kurumlarının yer aldığı yerleşmeye ilçe merkezi denir. İlçe merkezi, Mersin iline bağlı Tarsus örneğinde olduğu gibi büyük bir kent, Erzurum iline bağlı Şenkaya örneğinde olduğu gibi köy büyüklüğünde bir yerleşme de olabilir. Türkiye'de idari birim ile bu idarimi birimin merkezi olan yerleşme genel olarak aynı adı taşımaktadır. Örneğin Ünye ilçesinin idari merkezi olan yerleşmenin adı da Ünye'dir. Oysa eskiden idari birimin (ilçe) adı ve merkezinin adı farklı olabilirdi.

Türkiye'nin köyleri, Türkiye'de kırsal nüfusun yaşadığı ve köy kanununun uygulandığı yerleşme birimleri. 2010 verilerine göre 34.247 olan köy sayısı 2014 Türkiye yerel seçimleri ile yürürlüğe giren yeni büyükşehir yasası ile birlikte 18.335'e düşmüştür. Geriye kalanı 26,000 yerleşim birimi ise idari yönden köylere bağlı çiftlik, mahalle, oba, mezra, iskele ve istasyon gibi çok az haneli yerleşim yerleridir.

Arnavutluk'un illeri, Arnavutluk'un birinci düzeydeki idari bölümleridir. Arnavutluk, 12 ile ayrılmakta olup iller belediyelere ayrılmaktadır.

2006 Dünya Kros Şampiyonası, 1-2 Nisan 2006 tarihleri arasında Japonya'nın Fukuoka kentinde yapıldı.

Vali ya da ilbay bir ili ya da federal devletlerde bir eyaleti devlet tüzel kişisini temsilen yöneten en üst düzey idari amirdir. Valiler, yürütme erkinin bir organı olup, devlet hiyerarşisinde devlet başkanının hemen ardından gelir. Belediye başkanı gibi kendi özerk tüzel kişiliği yoktur, onun yerine devlet tüzel kişisine bağlıdır. Bir vali, seçimle ya da atamayla göreve gelebilir. Valilerin yetki alanları ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Bazı valiler, bölgesel hükûmetin tümü üzerinde topyekün kontrole sahipken kimilerinin göreviyse tamamen semboliktir. Kavram olarak eski Türklerdeki İlteber kavramı ile benzerlik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kenya, Uganda, Tanganyika'nın posta tarihi ve posta pulları</span>

Kenya, Uganda, Tanganyika (KUT) 1935 ve 1961 yılları arasında Kenya, Uganda ve Tanganyika'nın kolonilerinde "Doğu Afrika Posta ve Telekomünikasyon Yönetimini" tarafından bastırılan posta pullarının kullanımını tanımlamak için belirtilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">İtalya'nın illeri</span> İtalyadaki iller

İtalya'nın illeri, İtalya'nın ikinci düzey idari bölümleridir. Büyüklük ve nüfus olarak bölge ve belediye arasında kalan bir yerel idare ve yerleşim birimidir. Provincia sözcüğü, tarif ettiği yerleşim biriminin yanı sıra o yerleşim birimindeki belediye ya da valilik gibi kurumların işlevlerini yerine getiren yerel yönetimi de ifade eder.

Türkiye'nin idârî bölümleri, coğrâfî durum, ekonomik şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurularak oluşturulmuş olup, Türkiye'deki en büyük idârî birim "il" olarak belirlenmiştir. İller de ilçelere ayrılmıştır. İl ve ilçelerin sınırları belirlenmiştir. Ancak belde, bucak, köy gibi daha küçük yerleşim birimlerinin belli sınırı yoktur. Bu yerleşim birimlerinde sadece merkez ve merkez çevresindeki yerler kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kenya pasaportu</span>

Kenya pasaportu, Kenya vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

Cezayir'in illeri, Cezayir'in birinci düzey idari bölümleridir. Cezayir, 58 ile ayrılmaktadır. Bu iller, ek olarak 548 ilçeye ve ilçelerde belediyelere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda Kenya</span>

Kenya 2008 Yaz Olimpiyatları'nda yer aldı. Çin'in başkenti Pekin'de yapılan organizasyonda 6'sı altın, toplam 14 madalya kazanan Kenyalılar, daha önceki tüm Olimpiyatlardan daha iyi bir performans gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Kenya'nın vize politikası</span> Kenyaya giriş için gerekli belgelere dair politika

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Kenya ziyaretçilerinin vize alması gerekmektedir. Kenya'ya tüm vizeler çevrimiçi olarak verilmektedir.

Kenya devlet başkanı, Afrika ülkesi Kenya'nın bağımsızlığın kazanıldığı 1963 yılından bu yana ülkenin en üst makamında bulunan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Kenya'nın idari bölümleri</span>

Afrika ülkesi Kenya kendi içerisinde 47 ilçeye (county) ayrılmıştır. 2010 yılında gerçekleştirilen yeni idari yapı neticesinde oluşturulan ve Mart 2013 tarihinde yürürlüğe giren 47 adet ilçe, o güne kadar yürürlükte olan sekiz ili kapsayan idari yapılanmayı ortadan kaldırmıştır. Yeni idari yapılanma neticesinde ortaya çıkan ilçeler şu şekildedir:

<span class="mw-page-title-main">Kenya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Kenya ilişkileri, Türkiye Nairobi'de 1968 de büyükelçiğini açmıştır. Bugün Kenya'nın Ankara'da büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Daniel arap Moi</span> Kenya başkanı

Daniel Toroitich arap Moi, Kenyalı siyasetçi. Moi, bir Afrika ülkesi olan Kenya'nın ikinci devlet başkanı olarak 1978 ile 2002 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kenya Kolonisi</span> Afrika kıtasının doğusunda 1920-1963 arasında Büyük Britanyarın yönettiği koloni bölgesi

Kenya Kolonisi ve Protektorası, Afrika kıtasının doğusunda 1920 ile 1963 yılları arasında Büyük Britanya tarafından koloni bölgesi olarak yönetilen bölge.