İçeriğe atla

Kentkart

Kentkart
TipAnonim şirket
Kuruluş1998
Genel merkeziİzmir, Türkiye
Önemli kişilerMazhar Umur Basmacı
Web sitesihttp://www.kentkart.com

Kentkart, 1998 yılında Ahmet Emir Basmacı ve Mazhar Umur Basmacı kardeşler tarafından kurulmuştur. Türkiye'de İzmir'deki AR-GE Merkezi'nin yanı sıra İstanbul, Kocaeli, Antalya, Gaziantep, Adana, Hatay, Ordu ve Muğla gibi şehirlerde bölge müdürlükleri ve ofisleri yer almaktadır.

Türkiye'de 30'dan fazla Dünya genelinde ise 50'den fazla şehirde Elektronik Ücret Toplama ve geliştirdiği diğer sistemleri kullanıcılara sunmaktadır.

Kentkart; Elektronik Ücret Toplama, Araç Takip, Gerçek Zamanlı Yolcu Bilgilendirme, Planlama ve Araç İçi Kamera Güvenlik sistemleri ile toplu taşımaya hatasız, akıcı ve sürdürülebilir olma niteliklerini kazandırmıştır.

Kentkart sisteminde kullanılan temassız kartlar "kentkart" bayilerinden satın alınır. Bu bayiler kartlara kredi de yükler. Kartı bir defa satın aldığınızda sürekli kullanabilirsiniz. Geçerlilik süresi, son kullanma tarihi yoktur. Ayrıca Kentkart Mobil Uygulaması ile kartınıza online olarak bakiye yükleyebilir, QR bilet uygulamasıyla da mobil uygulamayla cihazlara ödeme yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra NFC özelliği mobil cihazlarla da ödeme yapılabilmektedir

Kartınızı otobüs, vapur, fuar girişi vs yerlerde ücret ödemek için, "validatör" adı verilen cihaza yaklaştırarak kullanırsınız. Validatör cihazı yolcu tipine göre bir veya birkaç "bip" sesi ile kartınızdan kredi düştüğünü anlatırken ayrıca ekranda düşülen kredi miktarını ve kartınızda kalan miktarı gösterir.

Kentkart’ın Geliştirdiği Başlıca Sistemler

Kentkart AR-GE Merkezi
  • Elektronik Ücret Toplama Sistemi
  • Finansal Yazılım Çözümleri
  • Otomatik Araç Yönetimi
  • Akıllı Durak Yolcu Bilgilendirme Sistemi
  • Araç İçi Yolcu Bilgilendirme Sistemi
  • Mobil Yolcu Bilgilendirme Sistemi
  • Araç İçi Kamera Sistemi
  • Mobil Uygulama

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Elektronik ticaret</span> genel olarak internet üzerinden yapılan iş endüstrisi türü

Elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, 1995 yılından sonra İnternet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır. Mağazasız perakendecilik olarak da bilinir. E-ticaret, mobil ticaret, elektronik fon transferi, tedarik zinciri yönetimi, İnternet pazarlaması, çevrimiçi işlem işleme, elektronik veri değişimi (EDI), envanter yönetim sistemleri ve otomatik veri toplama sistemleri gibi teknolojilerden yararlanır. E-ticaret, elektronik endüstrisinin en büyük sektörüdür ve yarı iletken sanayiinin teknolojik ilerlemeleri tarafından yönlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kredi kartı</span>

Kredi kartı, bankaların ve bazı finans kuruluşlarının müşterilerine verdiği, anlaşmalı POS cihazı bulunan alışveriş noktalarında ödeme amaçlı veya banka ATM'lerinden nakit avans çekmek amaçlı kullanılabilen, yapılan harcamaların aylık olarak bankaya tek seferde ya da taksitlerle ödenmek zorunda olunduğu, nakit paraya alternatif bir ödeme aracıdır. İki kredi kartı grubu vardır: tüketici kredi kartları ve ticari kredi kartları. Kartların çoğu plastiktir, ancak bazıları metal kartlardır. Birkaç değerli taş kaplı metal karttır. Kredi kartlarına alternatifler arasında banka kartları, mobil ödemeler, dijital cüzdanlar, temassız kart'lar, kripto para birimleri, elden ödeme, banka havaleleri ve hemen al, sonra öde sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kapalı devre televizyon</span> kameraların görüntü sinyallerini belirli bir konuma ilettikleri sistem

Kapalı devre televizyon kameraların görüntü sinyallerini belirli bir konuma ilettikleri sistemdir. Televizyondan en önemli farkı sinyalin herkese açık bir biçimde taşınmamasıdır. Kısaca CCTV çalışmakta olduğu banka, şirket, havaalanı gibi tesislerin kullanımına mahsus bir televizyon sistemidir. Belirli bir alanın görüntüsünün belirli monitörlere verildiği görüntüleme sistemi olarak da düşünülebilir. CCTV'nin önceleri deneysel kullanım alanları bulunsa da günümüzde genellikle güvenlik amacıyla kurulur.

BELBİM A.Ş., İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir iştiraktir.

<span class="mw-page-title-main">Banka kartı</span>

Banka kartı, plastik kart ve ödeme kartı türüdür. Kullanıcının banka hesabından para ödemesi yapmasını sağlar. Kullanıcı ödemeyi POS cihazından geçirerek, pos cihazının şifresi girilerek ve daha sonra kartın şifresi girilerek yapar. Kredi kartından farklı olarak, satın alma işlemi için para, satın alma sırasında kart sahibinin banka hesabında olmalıdır. Dünya çapında her yerde kullanımda olan sadece Visa ve MasterCard vardır. Her yapılan alışveriş bu iki şirket tarafından görülebilmektedir.

İstanbulkart, İstanbul'da kullanılan temassız bir akıllı şehir kartıdır. 23 Mart 2009 tarihinde AKBİL yerine kullanılmaya başlanan kart, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki BELBİM tarafından, ISO/IEC 7816 ve ISO/IEC 14443 gibi uluslararası standartlarla uyumlu bir şekilde NXP'nin DESFire teknolojisi kullanılarak üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hızlı Geçiş Sistemi</span>

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), Boğaz Köprüleri ve Otoyol geçişlerinde ödemenin pasif RFID teknolojisi kullanılarak gerçekleştirildiği Türkiye'de 17 Eylül 2012 tarihinde kullanılmaya başlanan bir ücretlendirme sistemidir. Ücret toplama işlevi gişelerde yer alan antenler aracılığı ile araç üzerindeki etiketin algılanması ve bu etiket ile ilişkilendirilmiş hesaptan tahsil edilmesi esasına dayanır. Böylelikle gişelerde ödeme yapmak için duraksamadan hızlı bir geçiş sağlanır. Sistemde ek olarak gişelerden geçen aracın dört farklı açıdan görüntüsünü çekerek sınıf ve plakasını tespit eden akıllı kameralar kullanılmaktadır. Tüm bu artı özelliklerine rağmen, Hızlı Geçiş Sisteminin yatırım maliyeti, mevcut sisteme göre çok daha düşüktür.

<span class="mw-page-title-main">Android Pay</span> dijital cüzdan platformu

Android Pay, Google tarafından geliştirilen, mobil cihazlarda uygulama içi ve dokunuşla ödeme alımlarını çalıştırmak için dijital cüzdan platformudur. 8 Ocak 2018 tarihinden itibaren, Google Wallet ile, Google Pay adı verilen tek bir ödeme sistemi haline getirilmiştir. Kullanıcılara Android telefonlar, tabletler veya saatler ile ödeme yapmalarını sağlar. Android Pay perakendeciye fon transferi kolaylaştıran kartı bilgilerini iletmek için yakın saha iletişimi (NFC) kullanır. Bu ödeme terminallerinde kredi kartı veya banka kartı EMV veya manyetik şeritli karta kullanıcıya bunları Android Pay cüzdanına yüklemeye olanak sağlayarak değiştirir. Çok faktörlü kimlik doğrulama ilavesi ile, zaten birçok ülkede kullanılan temassız ödemelerine benzer. Hizmet Android cihazlara bir yakın alan iletişimi (NFC) anteni, ana bilgisayar tabanlı kart emülasyonu (HCE) ve Android'in güvenliğini kullanarak kablosuz satış sistemleri noktası ile iletişim kurmasına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Mobil ödeme</span>

Mobil ödeme mobil bankacılık'da en yaygın ödeme şekilleri'nden biridir. Genel olarak finansal düzenlemeler altında işletilir. Dijital cüzdanın ana sınıfı olarak mobil cihazdan veya bir mobil cihaz aracılığıyla gerçekleştirilir. Nakit ödeme, çek ya da kredi kartları yerine, geniş bir hizmet yelpazesi, dijital ya da sabit mallar için akıllı telefon kullanabilir. Madeni para temelli para sistemleri kullanmanın konseptinin uzun bir geçmişi olmasına rağmen, sadece bu tür sistemleri destekleyen teknoloji yaygın olarak kullanılmaya başlanır.

Dijital cüzdan bir çevrimiçi cüzdan, çevrimiçi hizmet sağlayıcı veya bilgisayar programıdır. Bir kişinin elektronik işlem yapmasına izin veren bir elektronik cihaz anlamına gelir. Bir tarafın diğer tarafla mal ve hizmetler için dijital para birimi takası yaparak elektronik işlemler yapmasına izin verir. Bir kişinin banka hesabı da dijital cüzdanla bağlantılı olabilir. Ayrıca, sürücü belgesi, sağlık kartı, sadakat kartı ve diğer kimlik belgelerini telefonda saklayabilirler. Kimlik bilgileri, yakın alan iletişimi (NFC) aracılığıyla bir tüccarın terminaline kablosuz olarak aktarılabilir. Giderek, dijital cüzdanlar yalnızca temel finansal işlemler için değil, sahibinin kimlik bilgilerini doğrulamak için de yapılmaktadır. Örneğin, bir dijital cüzdan, potansiyel olarak alkol satın alırken mağazanın yaşını doğrulayabilir. Sistem, dijital cüzdanların "cüzdan mobilleri" olarak bilindiği Japonya'da zaten popülaritesini kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı kart</span>

Akıllı kart, çipli kart veya tümleşik devre kartı (ICC), entegre devreler içeren herhangi bir mikroçip boyutunda karttır. Akıllı kartlar plastikten, genellikle polivinil klorürden, ancak bazen de polietilen tereftalat bazlı polyesterler, akrilonitril bütadien stiren veya polikarbonattan yapılır. Nisan 2009'dan bu yana, bir Japon şirketi, kâğıttan yapılmış yeniden kullanılabilir finansal akıllı kartlar üretti.

<span class="mw-page-title-main">POS terminal</span> ödeme kartı ile arayüzleşen bir bilgisayar terminali ve cihaz

POS terminal, Elektronik Fon Transferi yapmak için ödeme kartı ile arayüzleşen bir bilgisayar terminali ve cihazdır. POS, Point of Sale'in kısaltmasıdır. Bu cihazlar POS cihazı veya POS aleti olarak da bilinir. Banka kartı veya kredi kartlarının işlem yapabilmesi için bu cihazlara sokulması gerekir. Son zamanlarda temassız ödeme de yaygındır. Terminal tipik olarak PIN girmek için güvenli bir tuş takımı, ekran, ödeme kartlarından bilgi alma aracı ve yetkilendirme için ödeme ağına erişebilen bir ödeme sisteminden oluşur. Ingenico, Verifone, PAX Technology gibi üreticiler bununmakdadır. Ödeme zamanı MasterCard, VISA, American Express gibi sistemler kullanılır. Kredi kartı üreten her bankanın müşterilerine kolaylık olması amacıyla, üye iş yerleri aracılığıyla POS cihazı ile hizmet vermesi gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İzmirim Kart</span>

İzmirim Kart, İzmir'de toplu taşımada kullanılan bir akıllı karttır. Otobüs, metro, banliyö, vapur, tramvay, teleferik, İzmir Doğal Yaşam Parkı, Bisim, buz pisti, akıllı tuvaletler ve otopark işletmeciliğinde hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">E-Kent</span>

E-Kent; 2002 yılında Bursa'da kurulan; genel merkezi İstanbul'da bulunan; geçiş, biletleme ve elektronik ücret toplama sisteminde yazılımsal ve donanımsal ihtiyaca yönelik hizmet sunmaktadır. Aktif Bank'ın yan kuruluşudur. Toplu taşıma ve akıllı şehir çözümleri alanında Türkiye'nin 16 şehrinde hizmet vermektedir. Aynı zamanda Türkiye Futbol Federasyonu'nun geçiş-biletleme sistemini işletmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mobil bankacılık</span>

Mobil bankacılık, bir banka veya başka bir finans kurumu tarafından sunulan bir hizmettir. Akıllı telefon veya tablet bilgisayar gibi bir mobil cihazı kullanarak müşterilerinin uzaktan finansal işlem yapmalarını sağlar. İnternet bankacılığının aksine, bu amaç için finansal kurum tarafından sağlanan uygulama ve yazılım kullanır. Dijital bankacılık da bir mobil bankacılık türüdür. Mobil bankacılık genellikle 24 saat açıktır.

İzmir Kentkart, Kentkart projesinin bir parçası olarak İzmir'deki toplu ulaşım araçlarında eskiden ödeme için kullanılan yakınlık tipi bir akıllı karttır. Türkiye'nin şehir içi ilk ulaşım kartıdır.

<span class="mw-page-title-main">AnkaraKart</span> Toplu taşımada kullanılan akıllı kart

AnkaraKart, Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, toplu taşıma araçlarında kullanılan şehir içi akıllı karttır. Kartlar Mayıs 2024'te yenilenmiştir.

BursaKart, Türkiye'nin Bursa ilinde toplu taşımada kullanılan bir akıllı karttır. Otobüs, metro, tramvay ve Soğanlı Hayvanat Bahçesi'nde geçerlidir. Web sitesi üzerinden online dolum, online vizeleme, bakiye sorgulama yapılabilmektedir. Ayrıca mobil uygulaması da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Kart</span>

Antalya Kart, Türkiye'nin Antalya şehrinde kullanılan bir akıllı karttır. Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı otobüs, halk otobüsü, AntRay ve diğer toplu taşıma araçlarında kullanılmaktadır. Şehrin birçok yerinde bulunan kiosk cihazlarından ve kart merkezlerinden gerekli evraklarla birlikte alınabilmekte ve kart dolumu yapılabilmektedir. Antalya Kart'ın ayrıca mobil uygulaması da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Konya Kart</span>

Konya Kart ya da eski adıyla Elkart, Türkiye'nin Konya ilinde kullanılan bir akıllı karttır. Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüslerde ve Konya tramvayında kullanılmaktadır. Şehir merkezinin yanı sıra birçok ilçede bulunan kiosk cihazlarından, anlaşmalı bayilerden ve kart merkezlerinden alınabilmekte ve kart dolumu yapılabilmektedir. Konya Kart'a internet üzerinden de dolum ve başvuru yapılabilmektedir.