İçeriğe atla

Kent Beck

Kent Beck
Doğum1961 (62-63 yaşında)
VatandaşlıkUnited States
EğitimUniversity of Oregon
Kariyeri
DalıSoftware engineering
Beck 2001 yılında konuşma yaparken

Kent Beck (1961 doğumlu) Amerikalı bir yazılım mühendisi ve ekstrem programlamanın yaratıcısıdır. işbirlikçi ve yinelemeli bir tasarım süreci için katı biçimsel belirtimlerden kaçınan bir yazılım geliştirme metodolojisi. Beck, Agile Manifesto'nun (çevik yazılım geliştirme yönteminin ilan edildiği belge) 17 orijinal imzacısından biriydi.[1] Extreme ve Agile yöntemler, Beck'in belki de önde gelen savunucusu olduğu Test Odaklı Geliştirme (TDD) ile yakından ilişkilidir.

California, San Francisco'da yaşıyor ve sosyal medya şirketi Facebook'ta çalıştı.[2] Kent Gusto'da Nisan 2019 tarihinden bu yana çalışmaktadır.[3]

Geçmişi

Beck, 1979 ile 1987 yılları arasında Oregon Üniversitesi'ne girdi ve bilgisayar ve bilgi bilimi alanlarında lisans ve yüksek lisans dereceleri aldı.[4]

1996 yılında Beck, Chrysler Kapsamlı Tazminat Sistemi üzerinde çalışması için işe alındı. Beck de Ron Jeffries'i getirdi. Mart 1996'da geliştirme ekibi, sistemin yaklaşık bir yıl sonra üretime geçmeye hazır olacağını tahmin etti. 1997'de geliştirme ekibi, artık aşırı programlama olarak resmîleştirilen bir çalışma yöntemini benimsedi. Bir yıllık teslimat hedefine neredeyse ulaşıldı, fiili teslimat sadece birkaç ay gecikti.

Yayınlar

Kitapları

  • 1996. Kent Beck'in Daha İyi Smalltalk Rehberi  : Sıralanmış Bir Koleksiyon. Cambridge University Press. (978-0521644372 )
  • 1997. Smalltalk En İyi Uygulama Modelleri. Prentice Hall. (978-0134769042 )
  • 1999. Ekstrem Programlama Açıklaması: Değişimi Kucaklayın. Addison-Wesley. Jolt Verimlilik Ödülü sahibi. (978-0321278654 )
  • 2000. Ekstrem Programlamayı Planlama. Martin Fowler ile. Addison-Wesley. (978-0201710915 )
  • 2002. Örneklere Göre Test Odaklı Geliştirme. Addison-Wesley. Jolt Verimlilik Ödülü sahibi. (978-0321146533 )
    Beck'in test odaklı geliştirme konsepti iki temel kurala dayanmaktadır:
    1. Başarısız bir otomatik testiniz olmadıkça asla tek bir satır kod yazmayın.
    2. Yinelemeyi ortadan kaldırın.

Kitap, Java ve Python'daki örnekler de dahil olmak üzere metodolojinin bir parçası olarak birim testinin kullanımını göstermektedir. Bir bölüm, bir birim testi çerçevesi geliştirmek için test odaklı geliştirmeyi kullanmayı içerir.

  • 2003. Eclipse'e Katkıda Bulunmak: İlkeler, Modeller ve Eklentiler. Erich Gamma ile. Addison-Wesley. (978-0321205759 )
  • 2004. JUnit Cep Kılavuzu. O'Reilly. (978-0596007430 )
  • 2004. Extreme Programming Explained: Embrace Change, 2. Baskı. Cynthia Andres ile. Addison-Wesley. Tamamen yeniden yazıldı. (978-0201616415 )
  • 2008. Uygulama Modelleri. Addison-Wesley. (978-0321413093 )

Bazı makaleler

Kaynakça

  1. ^ "Extreme Programming", Computerworld (online), 2005, webpage: Computerworld-appdev-92 5 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ ""Given my newly independent status after seven years at Facebook..."". 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  3. ^ ""Kent Beck | LinkedIn"". 14 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020. 
  4. ^ "Kent Beck". LinkedIn. 19 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">C (programlama dili)</span> programlama dili

C, yapısal bir programlama dilidir. Bell Laboratuvarları'nda, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından UNIX işletim sistemini geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiştir. Geliştirilme tarihi 1972 olmasına rağmen yaygınlaşması Brian Kernighan ve Dennis M. Ritchie tarafından yayımlanan "C Programlama Dili" kitabından sonra hızlanmıştır. Günümüzde neredeyse tüm işletim sistemlerinin yapımında %95'lere varan oranda kullanılmış, hâlen daha sistem, sürücü yazılımı, işletim sistemi modülleri ve hız gereken her yerde kullanılan oldukça yaygın ve sınırları belirsiz oldukça keskin bir dildir. Keskinliği, programcıya sonsuz özgürlüğün yanında çok büyük hatalar yapabilme olanağı sağlamasıdır. Programlamanın gelişim süreciyle beraber programlamanın karmaşıklaşması, gereksinimlerin artması ile uygulama programlarında nesne yönelimliliğin ortaya çıkmasından sonra C programcıları büyük ölçüde nesne yönelimliliği destekleyen C++ diline geçmişlerdir.

Tasarım desenleri, tasarım kalıpları, tasarım örüntüleri veya tasarım şablonları, çok rastlanan, birbirine benzer sorunları çözmek için geliştirilmiş ve işlerliği kanıtlanmış genel çözüm önerileridir.

Veri yapısı, bilgisayar ortamında verilerin etkin olarak saklanması ve işlenmesi için kullanılan yapı.

Birim testi, yazılım programlamasında bir tasarım ve geliştirme yöntemidir. Bu yöntemde yazılımcı yazılım kodunu oluşturan birimlerin kullanıma hazır olduğuna iknâ olur. Birim, bir bilgisayar uygulamasında test edilebilecek en küçük bölüme denir. Yordamsal yazılımda bir birim özgün bir program, bir işlev veya prosedür olabilirken nesnel tabanlı programlamada bu bir süper, soyut ya da türemiş sınıfa âit bir yöntemdir.

<span class="mw-page-title-main">Ward Cunningham</span>

Howard G. "Ward" Cunningham Amerikalı bir bilgisayar programcısıdır. İlk viki uygulaması olan WikiWikiWeb'i 25 Mart 1995 tarihinde başlattı. Bo Leuf ile birlikte The Wiki Way adlı kitabı yazdı. Kitap wiki sistemlerinin kurulması ve yönetilmesini anlatmasının yanı sıra WikiWikiWeb ve Wikipedia'yı da anlatmaktadır.

Programlama paradigmaları, programlama dillerini özelliklerine göre sınıflandırmanın bir yoludur. Diller birden fazla paradigma içinde sınıflandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sistem çözümlemesi ve tasarımı</span>

Sistem çözümlemesi ve tasarımı, bir bilişim sisteminin hangi verileri, hangi kullanıcılar için ve nasıl işlemesi gerektiğini irdeleme; sistemin girdilerini, mantığını, çıktılarını ve bileşenlerini betimleme; ve sistemi meydana getirerek çalıştırma aşamalarını inceleyen bilgi alanıdır. Bu sürece sistem yaşam döngüsü adı da verilmektedir. Her bilişim sistemi, insan yapımı diğer pek çok sistem gibi, beş aşamalı bir yaşam döngüsünden geçmektedir:

  1. Planlama,
  2. Çözümleme,
  3. Tasarım,
  4. Gerçekleştirme,
  5. Kullanım ve bakım.
<span class="mw-page-title-main">Processing</span>

Processing, dijital sanat ve görsel tasarım toplulukları tarafından programlamanın temellerini görsel bir yaklaşımla öğretmek için kullanılan veya elektronik bir eskiz defteri görevi de görebilen açık kaynaklı bir programlama dili ve tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). 2001 yılında Casey Reas ve Benjamin Fry tarafından başlatılan proje Java üzerine kurulmuş olup daha basit bir grafik programlama modeli ve sözdizimine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Scrum</span>

Scrum, yazılım geliştirme ve yazılım Mühendisliği'nde bir uygulama geliştirme çerçevesidir. Proje yönetimi'nde karmaşık bir ortamda ürünleri geliştirmek, sunmak ve sürdürmek için Çevik yazılım geliştirme felsefesini benimseyen bir çerçevedir. "Hamleci yaklaşım" şeklinde bir çeviri önerilmiştir. Bu geliştirme çerçevesinin temel özelliği gözlemci, geliştirmeci ve tekrara dayalı olmasıdır. Birçok modern yazılım projesinin oldukça karmaşık olduğu ve en baştan tümünü planlamanın zor olacağı şeklindeki bir varsayımdan hareket eder. Bu karmaşıklığı üç ilke ile azaltmaya çalışır.

  1. Şeffaflık: Projedeki ilerlemeler ve sorunlar günlük olarak tutulur ve herkes tarafından izlenebilir olması sağlanır.
  2. Gözlem: Ürünün parçaları ya da fonksiyonları düzenli aralıklarla teslim edilir ve değerlendirilir.
  3. Uyumlanma: Ürün için gereksinimler en baştan bir defalığına belirlenmez, bilakis her teslimat tekrar değerlendirilir ve duruma göre uyarlamalar yapılır.
<span class="mw-page-title-main">Yazılım yaşam döngüsü</span>

Yazılım yaşam döngüsü, bilgisayar yazılımlarının ilk geliştirme aşamalarından başlayarak; yayındaki mevcut sürümün hatalarının giderilmesi, iyileştirme odaklı yeni ara sürümlerin yayınlarak yazılımın güncellenmesi de dâhil olmak üzere nihai (kararlı) sürüme ulaşana dek geçen geliştirme ve olgunlaştırma aşamalarının tamamını ifade etmek için kullanılan terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kristen Nygaard</span> Norveçli bilgisayar bilimcisi, programlama dili tasarımcısı ve siyasetçi

Kristen Nygaard Norveçli bir bilgisayar bilimcisi, programlama dili öncüsü ve politikacıydı. Uluslararası alanda Nygaard, 1960'larda Ole-Johan Dahl ile nesne yönelimli programlamanın ve Simula programlama dilinin ortak mucidi olarak kabul edilmektedir. Nygaard ve Dahl, bilgisayar bilimine yaptıkları katkılardan dolayı 2001 A. M. Turing Ödülü'nü, 2002 yılında IEEE John von Neumann Madalyası'nı kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tasarım düşüncesi</span> Analitik, çözüm odaklı bir düşünce ile ortaya çıkıp daha sonra konuya göre oluşan bir teknik yapı

Tasarım odaklı düşünme, tasarım kavramlarının geliştirildiği bilişsel, stratejik ve pratik süreçleri ifade eder. Tasarım odaklı düşünmenin temel kavramlarının ve yönlerinin birçoğu, hem deneylerle hem de doğal bağlamlarda farklı tasarım alanlarında, bilgi ve pratiğe dayalı araştırmalar ve çalışmalarla tanımlanmıştır.

Chatbot, kullanıcı ile genellikle metin, bazı durumlarda ise konuşma yoluyla diyalog kurarak bilgi veren veya bir işlemi gerçekleştiren bir yazılımdır.

Programlama bilgisayarda, bir altyordam bir birim olarak paketlenmiş belirli bir görevi yerine getiren bir dizi program talimatıdır. Bu birim daha sonra söz konusu görevin yapılması gereken her yerde programlarda kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Grady Booch</span> Amerikalı yazılımcı

Grady Booch, Ivar Jacobson ve James Rumbaugh ile Birleşik Modelleme Dili'ni (UML) geliştirmesiyle tanınan Amerikalı bir yazılım mühendisidir. Yazılım mimarisi, yazılım mühendisliği ve işbirliğine dayalı geliştirme ortamlarındaki yenilikçi çalışmaları ile uluslararası alanda tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Fowler</span>

Martin Fowler, nesne yönelimli analiz ve tasarım, UML, kalıplar ve ekstrem programlama dahil çevik yazılım geliştirme metodolojilerinde uzmanlaşmış, yazılım geliştirme konusunda İngiliz bir yazılım geliştiricisi, uluslararası konuşmacı ve yazardır.

Michael Anthony Jackson, İngiliz bilgisayar bilimcisi ve Londra, İngiltere'de bağımsız bilgisayar danışmanıdır. Aynı zamanda Birleşik Krallık'taki Açık Üniversite'de misafir araştırma profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ivar Jacobson</span>

Ivar Hjalmar Jacobson, UML, Objectory, Rational Unified Process (RUP), görünüm odaklı yazılım geliştirme ve Essence'a büyük katkıda bulunan İsveçli - Amerikalı bir bilgisayar bilimcisi ve yazılım mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Craig Larman</span>

Craig Larman 1958 yılında Kanada doğan bir bilgisayar bilimcisi, yazar ve organizasyonel geliştirme danışmanıdır. Bas Vodde ile en iyi LeSS formülasyonu ve ürün ve yazılım geliştirme üzerine birkaç kitabı ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">DevOps</span>

DevOps, yazılım geliştirme ve bilgi teknolojileri endüstrisinde bir metodolojidir. Bir dizi uygulama ve araç olarak kullanılan DevOps, sistem geliştirme yaşam döngüsünü iyileştirmek ve kısaltmak için bir araç olarak DevOps çalışmalarını entegre eder ve otomatikleştirir. DevOps kelimesi yazılım geliştirme (Dev) ve bilgi teknolojileri operasyonlarının (Ops) birleşiminden oluşmaktadır. DevOps, çevik yazılım geliştirmeyi tamamlayıcı niteliktedir; DevOps'un birçok yönü çevik çalışma biçiminden gelmektedir.