Papa V. Martinus, 1417'den 1431'e kadar Papalık yapmıştır. Seçilmesi 1378 ile 1417 yılları arasında yaşanan Katolik Bölünmesini sona erdirmiştir.
Trablus Kuşatması, 1551 yılında gerçekleştirilen ve Osmanlı İmparatorluğu'nun, Malta Şövalyeleri'nin elinde bulunan Trablus şehrine yaptığı kuşatma. 14-15 Ağustos 1551 tarihinde, Osmanlı İmparatorluğu'nun Trablus'u ele geçirmesiyle sonuçlandı.
Balear Adaları'na Osmanlı saldırıları, İspanyol İmparatorluğu'nun kontrolündeki Balear Adaları'nın bir kısmına, 1558 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından yapılan saldırılar.
Izabela Jagiellonka, Doğu Macaristan Kralı I. János'un eşi.
İtalya Savaşı veya diğer adıyla Habsburg–Valois Savaşı, 1551-1559 yılları arasında gerçekleşen ve Fransa Krallığı'nın İtalya Yarımadası'nda egemenlik kurmak istemesiyle başlayan bir savaştır. Savaşın sonucunda İspanyollar, Güney İtalya'yı ele geçirmiştir.
Papa XI. Gregorius, gerçek adı ile Pierre Roger de Beaufort –, 30 Aralık 1370 tarihinden ölümüne kadar Roma Katolik Kilisesi'nde papalık yapmıştır. Yedinci ve son Avignon Papasıdır.
VI. Urbanus; gerçek adı ile Bartolomeo Prignano, 8 Nisan 1378 tarihinden ölümüne kadar Roma Katolik Kilisesi'nde papalık yapmıştır. Kardinaller heyeti dışında seçilen son papadır.
Weißenburg Antlaşması veya diğer kullanımıyla Karlsburg Antlaşması, Avusturya Arşidüklüğü ile Macaristan Krallığı arasında 19 Temmuz 1551 tarihinde, Alba Iulia'da imzalanan antlaşma. Avusturya Arşidükü I. Ferdinand ile Macaristan Kralı II. János'un naibesi olan annesi Izabela Jagiellonka arasında imzalanan anlaşmayla birlikte Ferdinand'ın, Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolündeki Macaristan ve Erdel toprakları üzerindeki hakimiyeti kabul edilmiş olmaktaydı. Bunun karşılığında ise János ve Izabela'ya Opole Dükalığı'nın yönetimi verilmişti.
Frankokrasi , Latinokrasi olarak da bilinir ve Venedik'teki etki alanı için Venetokrasi denir, Yunanistan tarihindeki Dördüncü Haçlı Seferi'nden (1204) sonraki dönemdir. Bir dizi Fransız ve İtalyan Haçlı devletleri dağılmış Bizans İmparatorluğu topraklarında kuruldu.
Birinci Akçahisar Kuşatması, 14 Mayıs-23 Kasım 1450 tarihleri arasında Leş Birliği'nin kontrolündeki Akçahisar'ın Osmanlı ordusu tarafından kuşatılmasıdır.
Poimanenon Muharebesi ya da Poemanenum, Bizans İmparatorluğu'nun ana ardılı iki devletin, Latin İmparatorluğu ile Yunan İznik İmparatorluğu, güçleri arasında 1224'ün başlarında gerçekleşen mücadeledir. Taraflar, Kuş Gölü yakınlarında Misya'da Kyzikos'un güneyinde Poimanenon'da karşılaştılar.
Negroponte Triarşisi, Dördüncü Haçlı Seferi ardından Bizans İmparatorluğu'nun parçalanmasından sonra Eğriboz Adası'na kurulmuş bir Haçlı devletidir. Birbiri ile ilişkili birkaç Lombard aile tarafından yönetilen Üç baronluğa (terzieri) bölünmüştür, ada kısa süre sonra Venedik Cumhuriyeti etkisine girmiştir. Yaklaşık 1390'dan itibaren, ada, Negroponte Krallığı olarak düzenli Venedik kolonisi oldu.
Kandiye Krallığı ya da Kandiye Dükalığı, 1205-1212'deki Venedik fethinden, 1645-1669'deki Girit'in Osmanlılar tarafından fethine kadarki döneminde, Venedik Cumhuriyeti'nin denizaşırı kolonisi olarak Girit adasının resmi adıdır. Ada, o zamanlardan modern çağın başlarına kadar başkenti Kandiye veya Chandax ile aynı isimle anılırdı. Modern Yunan tarih yazımında dönem, Venetokrasi olarak bilinir.
Andros veya Türkçe adıyla Andre, Eğriboz Adası'nın yaklaşık 10 km (6 mi) güneydoğusunda ve İstendil'in yaklaşık 3 km (2 mi) kuzeyinde, Kiklad Adaları'nın en kuzeyde bir adadır. Yaklaşık 40 km (25 mi) uzunluğundadır ve en uzun genişliği 16 km (10 mi) civarındadır. Verimli ve iyi sulanan birçok vadiye sahip, çoğunlukla dağlıktır. Andros adasını ve birkaç küçük, ıssız adayı içeren belediye 380 km2 (146,719 sq mi) alana sahiptir. En büyük şehirler Andros (kasaba), Gavrio, Batsi ve Ormos Korthiou'dur.
Mişel de Kodignak, 1553-1556 yılları arasında Fransa'nın Osmanlı İmparatorluğu Büyükelçisi ve Gabriel de Luetz'un halefiydi.
Selymbria Antlaşması, 3 Eylül 1411'de Venedik Cumhuriyeti ile Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa kısmının (Rumeli) hükümdarı olan Osmanlı prensi Musa Çelebi arasında Selymbria'da imzalanan bir anlaşmadır. Antlaşma, Venedik ve Osmanlı hükümdarları arasındaki önceki anlaşmaları büyük ölçüde tekrarladı aynı zamanda Yunanistan ve Arnavutluk'ta Cumhuriyetin mallarını tanıdı.
Saint George Kalesi Kuşatması, 8 Kasım 1500'den 24 Aralık 1500'e kadar süren kuşatmadır. Türklerin Venediklilere karşı aldığı zaferlerden sonra gelen bir reaksiyondur. Kaptan Gonzalo Fernández de Córdoba komutasındaki İspanyol-Venedik ordusu Kefalonya'daki Türk kalesini ele geçirmeyi başarmıştır.
Anabolu Kuşatması veya Nauplia kuşatması, 12-20 Temmuz 1715'te gerçekleşti. Osmanlı İmparatorluğu,Venedik Cumhuriyeti'nin Güney Yunanistan'daki "Mora Krallığı"nın başkenti olan Nauplia (Osmanlıca Anabolu) şehrini ele geçirdi. Nauplia, Venedikliler tarafından güçlü bir şekilde tahkim edilmiş güçlendirilmiş olmasına rağmen, Osmanlılar, Fransız albay La Salle'nin döneklik etmesi sayesinde de şehri ele geçirmeyi başardı. Osmanlılar patlattıkları bir lağımın ardından 20 Temmuz'da hücüm ederek Palamidi'yi aldı. Venedik savunucuları panik içinde geri çekildiler ve bu da Acronauplia'nın ve şehrin geri kalanının hızla düşmesine yol açtı. Garnizon ve halk katledildi veya tutsak olarak götürüldü. Nauplia'nın düşüşü,Mora'nın Osmanlı tarafından yeniden fethine karşı gösterilen Venedik direnişinin de fiilen sona erdiğinin işaretiydi.
Mora ya da Achaea Prensliği, Dördüncü Haçlı Seferi'nde Konstantinopolis'in ele geçirilmesi ile Bizans İmparatorluğu'nun yerini alan Latin İmparatorluğu'nun üç vasal devletinden biridir. Epir Despotu Theodoros 1224 yılında Selanik'i ele geçirene kadar Atina Dükalığı ile beraber Selanik Krallığı'nın vasalı oldu. Bundan sonra, Achaea, Yunanistan'ın baskın gücü oldu.
Savcı bin Şemseddin Mehmed, 1403-1424 yılları arasında hüküm süren Alâiye Beyliği hükümdarı.