İçeriğe atla

Kennedy Jones (gazeteci)

William Kennedy Jones (4 Mayıs 1865 - 20 Ekim 1921) İngiliz gazeteci, editör, iş adamı, gazete yöneticisi ve Parlamento Üyesi idi .

Erken Dönem

Glasgow'da doğan "KJ" (arkadaşlarınca bilinen adıyla), on altı yaşında gazetecilik kariyerine başlamak için ayrıldığı yerel bir lisede eğitim gördü. The News ve Evening News dahil olmak üzere yerel gazetelerde muhabir ve yazı işleri müdürü yardımcısı olarak çalıştı. 1880'lerin sonlarında güneye taşınan Jones, Londra'ya iş aramak için taşınmadan önce Leicester ve Birmingham'da gazetelerde çalıştı. 1892'de The Evening adlı yeni bir gazetenin çıkmasında büyük katkı sunmasına rağmen, nafile bir çabaydı, günlük yarım kuruşun ekonomik olarak yaşanılabilir olduğuna kendini ikna etmeye devam etti.[1]

Northcliffe ile Çalışma

The Sun'da bir süre yazı işleri müdür baş yardımcısı olarak çalıştıktan sonra, 1894'te The Sun' gazetesinin editör yardımcısı Louis Tracy ile bir iddiaya girdi ve Evening News gazetesini satın alma şansı kazandı. Yıllık tirajı 100.000 olmasına rağmen, gazete zarar ediyordu ve Jones ile Tracy gazeteyi kendi ilk Londra günlük gazetesini satın almak isteyen Alfred Harmsworth'a hızlı bir şekilde satmayı umuyorlardı. Ağustos ayında üçü, Jones ve Tracey'nin gazetenin ürettiği kârın yüzde 7½'sini aldığı bir anlaşma imzaladılar. Jones editör olarak gazeteyi kısa süre sonra devraldı ve yeni tipografi ve spor haberleri, yarışmalar, arkası yarın kurgu hikâyelerle, dikkat çeken olağandışı gazete yazıları ile Jones'u başarıya sürükleyen gazeteyi yeniden düzenledi. Bu, son derece karlı olduğu kanıtlanan yeni bir gazetecilik tarzıydı.[2]

Jones'un hırçın, hırslı tavrı kısa sürede onun Harmsworth'un işletme müdürü olmasına yardımcı oldu ve Harmsworth Jones'a karar alabilme konuusnda önemli ölçüde yetkinlik verdi. 1895 yılında Jones, taşra gazeteleri zincirini satın alma planının bir parçası olarak Glasgow Daily Record'[3]gazetesini satın aldı. Bu plandan, ertesi yıl Jones'un orta sınıfa pazarlanan ve ülke çapında bir pazar için Londra'da üretilen yarım kuruşluk bir gazete ile vizyonunu somutlaştıran Daily Mail'in piyasaya sürülmesiyle vazgeçildi. Editör olmasa da, Jones stil ve içerikten sorumluydu ve okuyucularının ne istediğine dair olan içgüdüsü, Daily Mail'in ilk başta planlanan 100.000 kopyadan kuruluşundan sonraki üç yıl içinde tirajda 500.000'in üzerine çıkarak büyük bir başarıya ulaşmasına yardımcı oldu.[4]

Jones, Harmsworth'un işletme müdürü olarak inatçı itibarından keyif alıyor gibi görünse de, 1908'de Harmsworth'un The Times'ı satın almak için nihayetinde başarı ile sonuçlanan müzakerelerinde aracı olarak hizmet ettiği sırada yaptığı gibi, daha incelikli hareket edebilme kapasitesi vardı. Jones, yeniliklerinin çoğunu tanıtmasına rağmen, gazetenin yönetim kuruluna seçilmedi ve beklediği yazı işlerine gösterdiği etki reddedildi. 1912'de bir bağırsak ameliyatından sonra Jones, gazetelerdeki hisselerini büyük bir kârla sattı ve 1914'e kadar Waring & Gillow'un[5] Yönetim Kurulu başkanlığını sürdürdü.

Son yılları

İş hayatından emekli olan Jones, siyasete yöneldi. Jones 1916'da Wimbledon'da[6] savaş zamanı parti ateşkesine karşı bir protesto oylamasına katıldığı ancak oylama sonunda koltuğu Stuart Coats'a kaptırdığı bir ara seçime bağımsız aday olarak katıldı. Birkaç ay sonra, Hornsey[7] için yapılan bir ara seçimde İttihatçı olarak rakipsiz olarak seçime katıldı.

1917'de Gıda Bakanlığı için çalıştı ve Londra'nın ulaşım sorunlarına dikkat çekti. Günümüzde hala açık olan East Finchley Anayasa Kulübü'[8] nü kurdu. Sylvan Münazara Kulübü'[9] nün bir üyesiydi. 1921 yılı Ekim ayında zatürre hastalığından öldü.

Eserleri

  • Fleet Sokağı[10] ve Downing Sokağı (1919)

Kaynakça

  1. ^ Dilwyn Porter, "Jones, (William) Kennedy", in The Oxford Dictionary of National Biography, H.C.G. Matthew and Brian Harrison, eds. (Oxford: Oxford University Press, 2004), vol. 30, p. 577.
  2. ^ J. Lee Thompson, Northcliffe: Press Baron in Politics, 1865–1922 (London: John Murray, 2000), pgs. 22-23.
  3. ^ "Glasgow Daily Record". 13 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Conrad First: The Daily Mail". 11 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2009. 
  5. ^ History of the Times, vol. IV, The 150th Anniversary and Beyond, 1912–1948 (London: Printing House Square, 1952), pgs. 124-126.
  6. ^ "Wimbledon". 8 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Hornsea". 28 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "East Finchley Constitutional Club". 7 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Sylvan Münazara Kulübü". 5 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Fleet Sokağı". 3 Aralık 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

Parliament of the United Kingdom
Önce gelen:
{{{önce}}}
{{{başlık}}}
Sonra gelen:
{{{sonra}}}
Medya görevi
Önce gelen:
{{{önce}}}
{{{başlık}}}
Sonra gelen:
{{{sonra}}}

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Cumhuriyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Cumhuriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük bir gazetedir. 7 Mayıs 1924 tarihinde kurulan gazete, 30 Temmuz-5 Ağustos 2018 tarihleri arasındaki 37.412 adet tirajı ile 24. sırada yer almaktadır.

<i>Milliyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Milliyet, Demirören Holding'in sahibi olduğu günlük gazetedir.

<i>Zaman</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete (1986-2016)

Zaman, 1986-2016 yılları arasında Türkiye'de yayımlanan günlük ulusal gazete.

<i>Gırgır</i> (dergi) mizah dergisi

Gırgır Dergisi, 1972'de yayına başlayan, Türkiye'nin en çok satmış kült mizah dergisidir.

Akşam, günlük ulusal Türkçe gazete. Mustafa Kartoğlu yönetiminde, TürkMedya tarafından çıkarılmakta olan günlük gazetedir.

<i>Star</i> (gazete) Türkiyede ulusal bir gazete

Star, 1999-2019 yıllarında Türkiye'de yayınlanmış günlük, ulusal gazetedir. Sloganı "Milli İradenin Sesi"dir. 2004 yılında TMSF'ye devredilen gazete, son olarak Ethem Sancak tarafından yönetiliyordu.

<i>The Washington Post</i> Washington, D.C.de broadsheet formatında yayımlanan günlük Amerikan gazetesi

The Washington Post, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'un en büyük ve en eski gazetesidir. Yayın dili İngilizce olan gazete, broadsheet formatında yayımlanmaktadır.

<i>Taraf</i> (gazete) günlük gazete (2007–2016)

Taraf, "Düşünmek taraf olmaktır" sloganıyla 15 Kasım 2007'de Türkiye çapında yayın yaşamına başlayan ulusal günlük gazetedir. Merkezi İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki Kadıköy ilçesinde bulunmaktaydı. Sahibi "Alkım Gazetecilik A. Ş." idi.

<i>Le Figaro</i>

Le Figaro, Fransa'da günlük yayınlanan uluslararası etkinliğe sahip gazete.

<i>Daily Mirror</i>

The Daily Mirror, Birleşik Krallık'ta tabloid olarak yayımlanan günlük gazete.

The Jerusalem Post, Kudüs’te basılan, sadece İngilizce ve Fransızca yayınlanan bir gazetedir. 1932 yılında, Birleşik Krallık Filistin Mandası döneminde, Gershon Agron tarafından The Palestine Post adıyla kurulmuştur ve 1950 yılında adı The Jerusalem Post olarak değiştirilmiştir. 2004 yılında, gazete, yatırımcı Eli Azur’a ait bir medya kuruluşu olan Mirkael Tikshoret tarafından satın alındı. Nisan 2014’te ise Eli Azur Maariv gazetesini satın aldı.

<i>Güneş</i> (gazete) günlük gazete

Güneş, günlük ulusal Türkçe gazete. Yayın hayatına 1982 yılında başlamıştır. Güneş gazetesinde adliye haberleri, siyasi konular, haber ve yorumları ağırlıktadır. 2013 yılında TMSF'ye devredilmiş ve ardından Ethem Sancak tarafından satın alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Baker Sokağı soygunu</span> Lloyds Bankasına ait şubede meydana gelen kiralık kasa soygunu olayı

Baker Sokağı Soygunu, 11 Eylül 1971 gecesi İngiltere Londra'da Marylebone yolu ile Baker sokağı köşesinde bulunan Lloyds Bankasına ait şubede meydana gelen kiralık kasa soygunu olayı. Soyguncular bankanın iki kapı aşağısında bulunan Le Sac isimli bir deri mağazası kiralamışlardı. Kiralanan bu iş yeri ile banka arasındaki tavuk ve patates ağırlıklı satışlar yapan restoranın altından bankaya doğru 15 metre uzunluğunda bir tünel kazan soyguncular, kazı işini kimsenin duymaması ve şüphelenmemesi amacıyla sadece hafta sonlarında yapmışlardı.

<span class="mw-page-title-main">Politico</span>

Politico, Virginia merkezli politika alanında uzmanlaşmış gazetecilik organizasyonu. Yayınların konusu, ABD ve Global arenada oluşan siyasal ve politik sorunlar, fikirler ve politik figürlerden oluşmakta. İçerikler gazete, radyo ve internet aracılığı ile paylaşılmakta.

<i>Nihon Keizai Shimbun</i> Japon ulusal gazetesi

Nihon Keizai Shimbun veya Nikkei, Japonya'da beş ulusal gazetesinden biridir. Gazete 2 Kasım 1876 tarihinde kurulmuştur. Günlük olarak yaklaşık üç milyonluk tirajı ile dünyanın en büyük ekonomi gazetesidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülbari Etvan</span>

Abdülbari Etvan Arap dünyası dijital haber ve fikir sitesi Rai al-Youm'un yazı işleri müdürüdür. 1989'da gazetenin kuruluşundan Temmuz 2013'e kadar Londra merkezli Pan-Arab gazetesi Al Quds Al Arabi'nin genel yayın yönetmenliğini yaptı.

L'Opinion, Paris, Fransa merkezli bir Fransızca günlük gazetedir.

Cyprus Mail, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde yayınlanan tek İngilizce günlük gazetedir. İlk kez 1945 yılında yayımlanmaya başlayan gazete, pazartesi hariç her gün yayınlanmakta ve yerel makalelerin çoğu internet sitesi aracılığı ile okuyucuya sunulmaktadır. Berliner formatındaki gazetenin günlük tirajı 2500 adettir. Merkezi Güney Lefkoşa'da yer alan gazetenin yayın kurulu başkanlığını 1997–2003 ve 2013-2018 yılları arasında Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı yapan İoannis Kasulidis üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gannett</span>

Gannett Co., Inc. merkezi Washington, DC, metropol bölgesinde McLean, Virginia'da bulunan bir Amerikan kitle iletişim holding şirketidir. Toplam günlük tirajla ölçülen en büyük ABD gazete yayıncısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Helena Kennedy</span>

Helena Kennedy, 12 Mayıs 1950 tarihinde İskoçya'da doğmuş, avukat, yayıncı ve Lordlar Kamarası'nın İşçi üyesidir. 2011'den 2018'e kadar Oxford'daki Mansfield College'ın Müdürüydü.