Kenan Budak
Kenan Budak | |
---|---|
Doğum | 1952 Erzincan |
Ölüm | 25 Temmuz 1981 İstanbul |
Kenan Budak, (d. 1952, Tercan, Erzincan, Türkiye - ö. 25 Temmuz 1981, Zeytinburnu, İstanbul, Türkiye), Türk sendikacı.
Kurucuları arasında yer aldığı DİSK’e bağlı İlerici Deri-İş Sendikası genel başkanıyken, 25 Temmuz 1981 tarihinde İstanbul’un Zeytinburnu semtinde polis tarafından vurularak öldürüldü.
1952 yılında Erzincan’da dünyaya gelen Kenan Budak, ekonomik nedenlerle göç etmek zorunda kalan ailesiyle birlikte 1955 yılında İstanbul’a gelir. Yaşamlarını sürdürebilmeleri için çalışmak zorunda kalması nedeniyle ortaokul ikinci sınıftan ayrılır ve daha çocuk yaşlarında işçi sınıfına katılır. Çeşitli işlerde çalıştıktan sonra, çalışma koşulları son derece ağır olan Kazlıçeşme’deki deri atölyelerinde deri işçisi olarak çalışmaya başlar.
1968 yılında deri işkolunda sendikal çalışmalara ilk adımını atar. 1975’te Bağımsız Bağırsak ve Deri İşçileri Sendikası (Bar Der-İş) içerisinde sendikal çalışmalara katılır. Bu sendikanın DİSK’e katılmasında yoğun emek harcar ve 1976 yılında DİSK’e bağlı olarak kurulan İlerici Deri-İş Sendikası’nın genel başkanlığına getirildikten sonra Bar Der-İş Sendikası, İlerici Deri-İş’e katılır. DİSK’in 1977 yılında yapılan 6. Genel Kurulu’nda Abdullah Baştürk’ün listesinden DİSK Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. DİSK’in 1980 yılında yapılan 7. Genel Kurulu’nda devrimci demokrat muhalefet grubu içinde yer alır.
Siyasal mücadelede de aktif olarak yer alan Kenan Budak, sosyalist lider Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın düşünce ve davranış çizgisine yakınlaşır. 12 Mart Muhtırası'nın ardından önce Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’ne (TSİP), ardından Hikmet Kıvılcımlı’nın kurucusu olduğu Vatan Partisi’ne katılır. Vatan Partisi’ndeki ayrışma sürecinde 1979 yılında bir grup arkadaşıyla birlikte Sosyalist Vatan Partisi’nin (SVP) kuruluşuna katılır ve bu partide önemli görevler üstlenir.
12 Eylül Darbesi sonrasında Sıkıyönetim Komutanlığı’nın “arananlar” listesinde yer alır. Askeri cuntaya teslim olmaz, sendikal ve siyasal mücadelesini zor koşullar altında sürdürür. Bu süreçte tutuklanan DİSK üye ve yöneticilerine destek ve 12 Eylül askeri yönetimine karşı direniş hareketini örgütlemeye çalışır.
25 Temmuz 1981 tarihinde, İstanbul Yedikule’de polisler tarafından vurularak öldürülür. Kenan Budak her yıl, Silivrikapı’da bulunan mezarı başında dostları ve mücadele arkadaşları tarafından anılır.[1][2][3]
Kaynakça
- Kenan Budak'ın Hayatı, DİSK Genel İş Sendikası
- Kenan Budak'ı saygıyla anıyoruz..., DİSK Tekstil Sendikası[]
Dipnotlar
- ^ "SODAP: "Kenan Budak Yoldaş Kavgamızda Yaşıyor!"". 3 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2010.
- ^ Kenan Budak mezarı başında anıldı[]
- ^ *Polis Kurşunuyla Vurulan Budak Anılıyor[]