İçeriğe atla

Kemulariella caucasica

Kemulariella caucasica
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Klad:Eudicots
Takım:Asterales
Familya:Asteraceae
Cins:Kemulariella
Tür: K. caucasica
İkili adlandırma
Kemulariella caucasica
(Willd.) Tamamsch., Fl. URSS 25: 112 (1959).

Kemulariella caucasica, Asteraceae (papatyagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.[1] Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesindeki kayalık yamaç, orman açıklıkları ve Rhododendron çalılıklarında yetişmektedir. 1700 ila 2440 rakımlı yerlerde görülen Kemulariella caucasica, Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenmektedir.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ "Kemulariella caucasica". 2010. 11 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2013. 
  2. ^ "TÜBİVES Aster caucasicus". 194.27.225.161. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2023. 
  3. ^ "kızanası - Kemulariella caucasica (Willd.) Tamamsch". 11 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Semender</span> kuyruklu amfibiyen

Kuyruklu kurbağalar ya da Semenderler, iki yaşamlılar sınıfından yaklaşık 500 türünün ortak adıdır. Vücutları uzunlamasınadır ve uzun kuyrukludurlar.

<i>Tilia dasystyla</i> bitki türü

Tilia dasystyla, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından bir ıhlamur türü.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas azameti</span>

Kafkas azameti veya bilimsel adıyla Colias caucasica, Pieridae familyasından bir kelebek türüdür. Batı Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Balkanlarda bulunur. Larvalar Cytisus ve geven ile beslenirler. 1600 ila 2300 metre yükseklikteki su kenarları, vadi yamaçları ve çayırlarda yaşayan Kafkas azameti, haziran, temmuz ve ağustos aylarında uçar. Soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas fistosu</span>

Kafkas fistosu veya bilimsel adıyla Allancastria caucasica, kırlangıçkuyruklular familyasından bir kelebek türüdür. Türkiye, Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan'nın Karadeniz kıyıları ve Kafkasya'da yaşamaktadır. Doğal yaşam alanı ılıman ormanlardır. Kanat açıklığı 50 ila 60 milimetre arasında değişmektedir. Uçma dönemleri nisanın son haftaları, mayıs ve haziranın ilk haftalarıdır. Orman içi, Orman açıklıkları, su kenarları ve vadi yamaçlarında yaşamaktadır. Tür, habitat kaybı tehdidi altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kır dağlâlesi</span>

Kır dağlâlesi veya bilimsel adıyla Anemonoides caucasica, Düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kuzey İran'daki uçurumlarda yaşar. Nisan veya Mayıs ayında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Cirsium caucasicum</span>

Kobuk veya bilimsel adıyla Cirsium caucasicum, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan, Ermenistan ve Artvin'e endemik olan tür, 1500 ila 2350 metre yükseklikteki mağmatik yamaçlar ve Piceae ormanı açıklık kenarlarında yaşamaktadır. Ağustos ayında çiçeklenir.

<i>Symphytum caucasicum</i> bitki türü

Symphytum caucasicum, Kafkasya'ya özgü, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. Süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kaf lâlesi</span>

Kaf lâlesi veya bilimsel adıyla Fritillaria caucasica, zambakgiller familyasından çok yıllık bir türüdür. Türkiye'nin Samsun, Artvin, Amasya, Erzurum, Iğdır, Kars ve Ağrı illeri, Güney Rusya, Kafkasya ve Kuzeybatı İran'da görülmektedir. 1700 ila 2900 metre rakımlı Alpin otlaklar, iğne yapraklı orman açıklıkları ve kalker kayalı taraçalarda yetişen tür, Nisan ve Haziran ayları arasında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Lomelosia caucasica</span>

Zarif uyuzotu veya bilimsel adıyla Lomelosia caucasica, hanımeligiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Kuzey İran'a endemiktir. 60 santimetreye kadar büyüyebilir. Temmuz veya Ağustos aylarında çiçeklenir.

<i>Veronica caucasica</i> bitki türü

Veronica caucasica, Veronica cinsine bağlı bir bitki türüdür. Kafkasya'ya endemiktir.

<i>Saxifraga caucasica</i>

Saxifraga caucasica, Emilio Levier ve Stefano Sommier tarafından tanımlanmış, taşkırangiller familyasından bir bitki türüdür. Tür, Kafkasya'ya endemiktir.

Salix caucasica, Nils Johan Andersson tarafından tanımlanmış, Salicaceae (söğütgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Artvin ve Kastamonu'ya endemik olan yayla söğüdü, 1560 ila 1700 metre yükseklikteki Piceae ve Rhododendron ormanlarında yetişmektedir. Mayıs ayında çiçeklenir.

<i>Lonicera caucasica</i>

Lonicera caucasica, Caprifoliaceae (hanımeligiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alchemilla caucasica</span>

Kaf şebnemlisi veya bilimsel adıyla Alchemilla caucasica, Robert Buser tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya veTürkiye'nin Karadeniz bölgesine endemik olan Kaf şebnemlisi, 1665 ila 2500 metre yükseklikteki çam altları ve dağ yamaçlarında yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.

<i>Cyclamen coum</i>

Cyclamen coum, çuhaçiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. 5 ila 8 cm uzunluğa erişebilen bitkinin, yuvarlağımsı kalp şeklinde yaprakları ve pembe kabuk şeklinde çiçekleri vardır. Bahçecilikte yer örtücü süs bitkisi olarak yetiştirilen Cyclamen coum, kışın ve Mart ayında çiçeklendiği için değerlidir.

<i>Darevskia caucasica</i>

Darevskia caucasica, Darevskia cinsinden bir kertenkele türüdür. Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan'a endemiktir. Uzunluğu 64 mm, kuyruk uzunluğu ise 122 milimetredir. Sırt rengi yeşil, kahverengi veya gri-kül rengidir. Gündüz aktif olan tür, 2 yaşında yetişkinliğe erişir.

<i>Daphne caucasica</i>

Yaygıç veya bilimsel adıyla Daphne caucasica, sıyırcıkgiller familyasından bir bitki türüdür. Kafkasya'ya endemiktir.

<i>Kemulariella</i>

Kemulariella, Asteraceae familyasına bağlı bir cinstir.

<span class="mw-page-title-main">Tunca Vadisi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0190)

Tunca Vadisi Tabiat Parkı, Rize'nin Ardeşen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<i>Lonicera caucasica</i> subsp. <i>orientalis</i>

Lonicera caucasica subsp. orientalis, Caprifoliaceae (hanımeligiller) familyasından çok yıllık bir bitki alt türüdür.